CRISTI DANILEŢ – judecător

01/08/2012

Predoiu, doar un fost ministru al justiţiei – ep.3: Detenţia şi salarizarea

Filed under: MJ — Cristi Danilet @ 8:30 PM

Reforme în sistemul de detenţie

Se laudă ex-ministrul Predoiu cu reformele din sistemul de penitenciare şi de probaţiune. Atunci cum se face că sub ministeriatul lui am primit cele mai multe condamnări la CEDO pentru condiţiile de detenţie? Oricum, rămâne demn de râs o invitaţie la MJ trimisă de Predoiu în 2008 unui site anonim, penifest, pentru a-i convinge pe autorii anonimi să nu mai scrie despre el de rău…

Cât despre reforma probaţiunii, şi aici am dileme mari. Păi acesta este sistemul în care în anul 2009 ministrul a aprobat majorarea salariilor tuturor consilierilor de probaţiune cu 50%, deşi nu exista niciun act normativ în acest sens – iar asta făcea ministerul care veghează asupra legalităţii în România!

Ca să închei subiectul: în România rata recidivei este de 50%. Ceea ce înseamnă că din totalul de deţinuţi, jumătate comit din nou infracţiuni la ieşirea din penitenciar. Şi pentru că nu îndrazneşte nimeni să o spună, am să zic eu cât cheltuie statul român pentru fiecare deţinut am să o spun eu: 2600 lei lunar. Cam atât despre eficienţa şi reforma în acest sistem.

Totuşi, parcă aş mai spune ceva: 18 luni a avut la dispoziţie Guvernul din care făcea parte domnul Predoiu să găsească o soluţie în materia imobilelor naţionalizate, cu privire la care pierdem procese pe bandă rulantă la Strasbourg. Nimic. Acum am primit o prelungire. Să vedem cum joacă România în prelungiri şi în deplasare. Căci acasă bani nu avem decât pentru autostrăzi şi borduri.

Salarizare

Se laudă ministrul cu majorarea salariilor din magistratură, de parcă ar fi susţinut acest subiect vreodată. În realitate, el a blocat cât a putut executarea unor hotărâri judecătoreşti (unii magistraţi i-au făcut plângere penală, ceea ce l-a determinat pe ministru să promoveze o OG cu privire la plata eşalonată a datoriilor către bugetari, act normativ contrar tuturor normelor de drept). El nu a făcut decât să pună în executare hotărâri definitive ale instanţelor cu privire la calculul drepturilor salariale ale magistraţilor acceptând un act normativ care să includă acele drepturi jurisprudenţiale. Însă imediat şi magistraţii, ca toţi bugetarii, au fost supuşi acelor reduceri de salarii cu 25%.

Şi încă ceva despre executare: cam prea des s-au auzit de situaţii în care un secretar de stat ar fi ameninţat executorii judecătoreşti sau ar fi intervenit la Finanţe să fie blocate executările împotriva MJ. Eu sper să nu fie adevărat, deşi…

 

Reclame

6 comentarii »

 1. Asta-i domnul acela arogant, cu nume de cabinet de aocatura?

  Comentariu de Mihai Bacalu — 01/08/2012 @ 11:20 PM | Răspunde

 2. Dacă nu aş fi un om normal, aş spune că prefer statutul de deţinut(2600Ron? câţi români au „la dispoziţie această sumă?); dar, cred, că sunt un om normal! De aceea spun, ceea ce ar trebui de luat în considerare de toată lumea – din sistemul juridic şi din societate: Nu, cât ne costă un deţinut este problema ci, dacă acesta, fiind Acolo, este un… exemplu – în sensul că: Uitaţi ceea ce se poate întâmpla dacă… Atâta timp, însă, cât în lumea lor faptul de a face puşcărie este o mândrie… (spun aceasta, fără nici o nuanţă peiorativă stând de vorbă cinstit cu criminali, chiar!). Deci: Rămânând la tratamentul condiţiei de om trebuieşte, ca ei să simtă că situaţia în care s-au pus conştient, îi lipseşte de drepturile pe care la are oricare om liber. Trebuieşte ca Legea, să nu mai confunde drepturile oricărui cetăţean onest, deci: liber, cu drepturile puşcăriaşilui! O situaţie practică: Departajarea, indiferent de costuri, pe fond de condamnare: Ex: Un tânăr care a furat „din întâmplare”, să nu fie la un loc cu „specialiştii”… Un om care dintr-un accident auto a ucis, să nu fie în acelaşi loc, cu criminalii… Dan Alexandru Crişan
  PS. Ar mai fi de intervenit şi în vulnabiritatea acelora care ajung în societate avînd stigmatul de puşcăriaş… In „socialism”, era o „politică” bine pusă la punct: Erau băgaţi în comunităţi cuminţi, pentru a bulversa acea comunitate…

  Comentariu de Dan Alexandru Crişan — 01/08/2012 @ 11:34 PM | Răspunde

 3. De regula toate institutiile statului isi fac proiectele de norme juridice de care au nevoie, si apoi le predau autoritatii care are drept de initiativa legislativa pentru a le sustine/promova/dezbate/vota/promulga. Prin urmare Codurile juridice trebuiau facute de voi judecatorii, nu de ministru care normal trebuia sa de ocupe de finantari/logistica. Vazand ca dvs. nu va pasa de inadecvarea evidenta a unor vechi reglementari cu care lucrati, au fost numiti alti oameni ca sa construiasca Coduri pe care Justitia n-a fost in stare sa si le faca, si poate respectivii or mai fi gresit, insa au facut ceea ce dvs ati refuzat sa faceti, sau faceati atat de lent ca niciodata n-ati fi terminat.
  Criticile acestea sunt neavenite din moment ce voi ca judecatori n-ati propus nimic. Mai mult chiar, voi judecatorii va loviti direct cu lipsa de reglementare in situatii cand s-ar cere, sau chiar cu reglementari intocmite contra moralei si bunului simt, si nu ati creat nicio metoda de a le evidentia si raporta pentru corectarea/completarea reglementarilor. Va complaceti doar sa aplicati la nesfarsit norme asa eronate cum sunt, doar – doar veti scapa mai repede de dosare.
  Chiar eu v-am reclamat ca uneori sectiile instantelor isi paseaza una alteia cauzele in lucru actionand dupa nicio regula, si vad ca nu ati cautat sa solutionati nimic, e drept ca nici n-ati promis.
  In acest context, criticile dumneavoastra sunt exagerate. Chiar daca dvs. ati admis netaxarea rablelor introduse in RO, stiti foarte bine ca ratiunea acelor taxe nu era de natura pur juridica, n-a fost ceruta de Predoiu cum insinuati aici, ci a fost introdusa pentru protectia industriei autohtone de automobile, si pentru protejarea mediului ambiant, activitati de care se ocupa cu totul si cu totul alte ministere.
  Cat priveste pierderile de la CEDO pe litigii cu proprietati confiscate, voi judecatorii sunteti vinovati, legiuitorul incepand din ’90 incoace si gastile care si impartit rapid imobilele statului ignorand faptul ca puteau cu ele sa fi solutionat cat maimulte restituiri. Ce era sa faca Predoiu din 2008 incoace cand totul fusese impartit, si banii incasati pe proprietati cheltuiti in totalitate si „un pic cam mult” peste.
  Se vede ca aveti o ranchiuna personala, si ca aruncati pisica prin curtile vecine.

  Comentariu de Ion Roată — 02/08/2012 @ 9:46 AM | Răspunde

 4. asta cu recidiva este o mare pierdere pentru Romania si un mare impediment economic-social
  sunt penitenciare care incearca sa faca ceva dar din pacate sistemul nostru in loc sa corecteze omul il strica si mai rau. Intra hot, iese talhar, intra talhar iese criminal si mai rau, penitenciarele noastre sunt centre de organizare a criminalitatii organizate.
  Foarte serios ar trebui cineva sa ia la puricat tot sistemul, sa stea de vorba cu detinuti vechi si sa faca ceva cat mai repede. Stiti bine ca o condamnare mai mare de 2 ani inseamna aproape intotdeauna o condamnare la o viata sub semnul criminalitatii.
  Ma bucur ca aveti curajul sa o spuneti.
  In puscarie se intampla urmatoarele lucruri:
  1. Ruperea de societate si de regulile societatii.
  2. Scoaterea muncii din activitatea zilnica a personajului.
  3. Ruperea relatiilor cu societatea
  4. Diminuarea capacitatii fizice si intelectuale
  5. Alterarea caracterului si a educatiei civice
  6. Presiune psihologica si impunerea sentimentului de inferioritate
  7. Umilinta si indoctrinarea cu legea junglei
  8. Reducerea drastica a sanselor de a obtine un loc de munca.

  pana cand nu stim….

  Comentariu de cipslim — 20/08/2012 @ 10:13 PM | Răspunde

  • Poate ai dreptate: vad ca o condamnare de 2 ani este cantonament.

   Comentariu de Cristi — 20/08/2012 @ 10:26 PM | Răspunde

   • hai sa nu fim rai cu detinutul va rog.
    Altii zic ca se duc la facultate, in pelerinaj etc. Deci s-au spus lucruri mult mai urate decat „cantonamentul”
    E drept ca suna oribil puscaria ca si cantonament al politicienilor, dar cred ca era cel mult o ironie.

    Comentariu de cipslim — 21/08/2012 @ 9:27 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: