CRISTI DANILEŢ – judecător

25/09/2012

Sentinte de remarcat: fraude electorale si viata privata

Filed under: sentinte de remarcat — Cristi Danilet @ 9:11 PM

Presa clujeana a informat cititorii despre cateva solutii pronuntate de instantele judecatoresti care e bine, cred, sa fie cunoscute de populatie.

1. Un dosar penal a avut ca obiect infractiuni de frauda electorala prin vot multiplu la alegerile din 2009. Detalii AICI.

Sigur, ziaristul lasa sa se intealaga ca pedepsele au fost prea mici si cu suspendare. Eu nu imi permit sa comentez acest aspect, caci hotararea nu e definitiva. Dar vreau sa remarc doua lucruri:

a) ca infractiunile de acest gen sunt din ce in ce mai dese in Romania si cei care le comit trebuie sanctionati intr-un mod adecvat, astfel inca si ei sa fie pedepsiti pentru fapta ilegala comisa, si ceilalti sa fie descurajati sa savarseasca fapte asemanatoare. De altfel, constat ca in acelasi articol de presa se face referiri la condamnari date de o instanta superioara in cauze similate, cu executare in regim de penitenciar;

b) ca o pedeapsa la inchisoare cu suspendare nu echivaleaza cu iertarea: daca s-a aplicat suspendarea executarii pedepsei, inseamna ca cel condamnat are cazier, nu va executa pedeapsa in penitenciar, e obligat ca pe durata unui termen de incercare (compus din 2 ani plus durata pedepsei) sa nu mai comita alte infractiuni, altfel suspendarea se revoca (obligatoriu pentru infractiuni intentionate, facultativ pentru infractiuni din culpa) si alaturi de noua pedeapsa se aplica si fosta pedeapsa (urmand sa execte in penitenciar ambele pedepse cumulate aritmetic).

2. Viata privata incepe sa fie ocrotita pe noul cod civil, intrat in vigoare la 1 oct.2011. Astfel:

a) intr-o prima cauza, doua publicatii au prezentat fotografii ale unui militar decedat, fara acceptul familiei. S-au acordat daune morale pentru prejudiciaul cauzat vaduvei si fetitelor decedatului. Detalii AICI

b) intr-o alta cauza, doua publicatii online au desfasurat o campanie de presa impotriva unui medic. In apel s-a stabilit ca paratii datoreaza daune morale si s-a dispus inlaturarea de pe site-uri a 12 articole vatamatoare. Detalii AICI

Reclame

Un comentariu »

  1. Deosebit de oportuna coborirea unui judecator de la CSM in teren,printre justitiabili, cu cazuri care ne indica ce si cum, ne putem apara, de abuzurile autoritatilor ,a presei de scandal sau a posturilor tv de „stiri” ex Antena 3, Realitatea, care printr-o asa zisa stire pot sa iti distruga reputatia, viata, cariera, casnicia, familia si pot continua dar ma opresc aici.

    Comentariu de Georgescu Jorj-Ioan — 29/09/2012 @ 5:35 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: