CRISTI DANILEŢ – judecător

15/11/2012

Plan promovare mediere – proiect

Filed under: mediere — Cristi Danilet @ 5:48 PM

Legea medierii si organizarea profesiei de mediator nr. 192 din 2006 s-a modificat de trei ori până acum: prin Legea 370/2009, OG 13/2012 şi Legea 115/2012. Constatând că sunt sau vor fi probleme în aplicarea ultimei legi cu privire la informarea asupra medierii care va fi obligatorie în multe cauze începând cu 9 ian. 2013, CdM-CSM-MJ au ajuns la un acord instituţional cu privire la modalităţi de prevenire a acestora. CdM a şi aprobat un Ghid pentru organizarea şedinţei de informare.

O problemă majoră tot rămâne. De data aceasta nu ţine de aplicarea legii, ci de către cunoaşterea de către publicul larg si de către profesioniştii din sistemul de justiţie a instituţiei medierii. De aceea, cred că este nevoie de un efort conjugat pentru implementarea reală a medierii în România. Deocamdată, avem un număr mare de mediatori dar un număr foarte mic de medieri.

În acest context, propun un PLAN DE PROMOVARE A MEDIERII pentru perioada 2013-2017. Aştept propuneri de definitivare a acestui proiect pe care intenţionez să îl propun apoi spre discuţie şi aprobare grupului interintituţional constituit din cele trei entităţi enumerate mai sus.

UPDATE, 24 nov 2012:  Am finalizat Proiectul de promovare a medierii. Sambata l-am propus CdM pentru completare si aprobare. Au spus ca intr-o saptamana il vom avea. Varianta supusa analizei CdM e in attach. Multumesc mediatorilor care au inteles ce inseamna sa lucrezi pe asa ceva si au venit cu propuneri concrete: Laura Vilsan, Şerban Cristian, Ciprian Luca, Mancaş C.Viorel, Gabriel Ceacalopol, Rodica Vlaicu, Cozma Roxana, Daniela Ştefănescu, Ana Bălan, Mihai Văduva, Soriana Constantinescu, Ioana Cornescu, Dan Ionică, Carmen Sanda, GG Tănase, Dan Cioran, Mihai Munteanu, Bogdan Stănescu, Artemiza Decis. Evident ca au fost mai putini cei care s-au implicat decat a presupus un asemenea proiect. Chiar si asa, totusi au fost mai multi decat m-am asteptat.

UPDATE, 27 nov 2012: Mâine voi propune CSM adoptarea unei hotărâri prin care să se propună MJ modificarea prin OUG a Legii medierii: TEXT PROPUNERE

25 comentarii »

  1. Buna Seara,

    Am transmis comentariile mele pe e-mail Dnei Mediator Artemiza Decis, dupa masa rotunda la care ati participat si Dvs la Universitatea Dimitrie Cantemir saptamana trecuta, am inteles ca se centralizeaza toate propunerile.

    Soriana Constantinescu Mediator

    Comentariu de Soriana Constantinescu — 15/11/2012 @ 6:17 PM | Răspunde

  2. Mi se pare un plan complet si eficient. Mi-ar placea sa ne implicam impreuna pentru punerea lui in practica !

    Comentariu de Petru Mustateanu — 15/11/2012 @ 6:50 PM | Răspunde

    • Mie mi se pare ca nu este complet. Si credeti-ma, nu alcatuirea lui e problema, desi nu vad prea multi mediatori implicandu-se in asta. Ci implementarea lui, ceea ce cu actuala mentalitate a mediatorilor imi e greu sa cred ca se va face in mod eficient.

      Comentariu de Cristi — 15/11/2012 @ 10:50 PM | Răspunde

  3. Buna seara,
    Cred ca este necesar si binevenit un plan de promovare a medierii. Incet , incet totusi se va schimba ceva in mentalitatea publicului si a profesionistilor din sistemul de justitie.
    Este de apreciat buna intentie si efortul depus de Dvs, pentru promovarea medierii. Poate cumva vom gasi calea fiecare sa contribuim la a face inteleasa aceasta metoda alternativa de solutionare a litigiilor.

    Doresc tuturor ce se imlica in promovarea medierii mult spor.

    Victoria Graur

    Comentariu de Victoria Graur — 15/11/2012 @ 9:23 PM | Răspunde

  4. Dragi colegi mediatori, va propun sa facem un efort comun, sa pasim peste horarele biroului nostru, ale asociatiei din care facem parte, ale localitatii unde ne desfasuram activitatea, si a altor bariere care ne limiteaza deschiderea catre un corp profesional cu interese comune, ca sa nu zic unitar. Personal consider ca doar in urma unui efort conjugat al mediatorilor, putem depasi acest nivel de „profesie noua” inca insuficient de cunoscuta cetatenilor. Nu spun ca va fi usor, dar nimic din ceea ce este valoros nu se dobandeste fara efort. In calitate de mediator, cred ca am identificat interesele breslei noaste, si anume promovarea. Mesajul acesta este adresat celor care considera ca acest interes este comun: haideti impreuna sa aratam ca se poate, ca mediatorii stiu sa fie uniti, ca sunt profesionisti si dedicati medierii. Va astept cu drag completarile la acest plan, va asigur ca fiecare propunere va fi analizata.

    Cu mult drag, alturi de voi

    Artemiza Decis

    Comentariu de Artemiza DECIS — 16/11/2012 @ 5:41 AM | Răspunde

  5. Medierea necesita promovare,iar acest demers al dvs.,este foarte binevenit ,felicitarile mele sincere pentru initiativa si conceptie!
    Vreau sa punctez cateva aspecte pe care le consider necesare ptr.promovarea medierii la nivelul fiecarui judet:
    1. A se incheia protocoale de colaborare cu toate institutiile publice din subordinea Consiliului Judetean si Consilului Local, institutiile deconcentrate,cu institutiile bancare, Inspectoratul de Politie si Institutia Prefectului-acolo se inregistreaza un numar mare de petitii de la cetateni
    Responsabil: mediatori/asociatii ale mediatorilor- desemnati a reprezenta breasla la nivel local(mai ales dintre cei care-i cunosc pe conducatorii institutiilor respective,ptr.un plus de reusita in abordarea acestora)
    Din proprie experienta va spun ca tonul trebuie dat de managerii organizatiilor din judet,deci ei trebuie sa:
    – fie informati despre avantajele medierii
    -sa aprobe afisarea unor postere cu si despre mediere/mediatori, la sediul institutiilor pe care le conduc.
    -sa aprobe afisarea pe site-ul institutiei a informatiilor despre avantajele medierii.
    2. A se concepe un design unitar al afiselor si flyerelor despre mediere si a se suporta contravaloarea de catre toti mediatorii inscrisi in Tablou/CdM si a se transmite in teritoriu ptr.diseminarea acestora de catre mediatorii autorizati.(asta nu impiedica promovarea individuala a asociatiilor/mediatorilor).
    Responsabil:Cdm/Asociatiile profesionale
    3. Organizarea la nivelul fiecarui judet a „Cafenelei mediatorilor”,o intalnire lunara a mediatorilor” face to face” nu poate decat sa ajute.
    Initiator:asociatia profesionala cea mai bine reprezentata la nivel judetean
    4. In privinta cursurilor pentru angajati-am rezerve,intrucat stiu ca institutiile bugetare nu au disponibilitatea de a plati din fondurile publice aceste cursuri,iar cei care doresc sa le faca pe speze proprii,au la indemana cursurile de formare ca orice alt cetatean.Cunosc si faptul ca sunt multi angajati care au facut gramezi de cursuri/au participat la „n” seminarii/intalniri pe teme de interes,dar aplicarea in practica institutionala a celor invatate/insusite a fost aproape de zero.
    5. A se incheia protocoale cu fiecare primarie-stiut fiind faptul ca in comunitati se nasc conflicte intre membrii acestora, care apoi escaladeaza si ajung la instanta de judecata-de aceea un „agreement” cu primarul este foarte util,ptr.ca avantajele medierii sa ajunga sa fie cunoscute de fiecare cetatean din acea comunitate
    Responsabil:asociatia profesionala/mediatorii care doresc sa se implice in promovare

    Astea sunt propunerile mele pe care le apreciez ca fiind utile pentru ca medierea sa aiba sanse reale de promovare in randul fiecarui cetatean, iar perioada de implementare as scurta-o pana in 2015, pentru ca, dupa aceasta data,ideea medierii sa fie imbratisata in mod natural de justitiabili,care vor apela fara rezerve la aceasta forma alternativa de rezolvare a disputelor,iar instanta sa fie exceptia, nu regula,cum este in prezent.

    Cu stima,
    Laura Vilsan-mediator
    Sibiu

    Comentariu de Laura Vilsan — 16/11/2012 @ 9:55 AM | Răspunde

  6. Buna ziua. Imi permit sa formulez si eu o opinie si poate sa vin chiar cu o idee. Citind obiectivele din Proiect, în special „OBIECTIV I – PROMOVAREA MEDIERII CATRE PUBLICUL LARG”, în raport şi de „OBIECTIV III – PROMOVAREA MEDIERII IN INSTITUTII”, m-am gandit că în PLANUL DE ACȚIUNE PENTRU PROMOVAREA MEDIERII 2013-2017 şi-ar găsi locul şi … Asociaţiile de Proprietari.
    O sa radeţi (poate), dar eu cred ca prin intermediul acestora se poate afişa la avizier (sau pe un geam la intrare), în fiecare bloc din Romania, acolo unde este organizată o Asociaţie de Proprietari, un afiş, un anunţ, despre noua „activitate de interes public”, ocazie cu care PUBLICUL LARG O SĂ ISI „CUNOASCA INTERESELE”.
    Există şi pârghia. In Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari se găseşte CAPITOLUL VII intitulat „Raportul dintre administratia publica locala si centrala si asociatiile de proprietari” care la art. 52 alin. 2 prevede „Consiliile locale organizeaza in cadrul aparatului propriu un compartiment specializat in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari.” Este adevărat că că aceste compartimente care se găsesc în Primării au o anumită funcţiune conform legii, însă aşa cum Primăriile trimit către Asociaţiile de Proprietari afişe cu informaţii despre cutremur, acţiuni ale Primarului, etc, nu văd de ce nu ar fi posibil, ca tot Primăriile, în urma încheierii unor Protocoale cu Consiliul de Mediere, să comunice către preşedinţii şi administratorii de Asociaţii, pe care de altfel îi „păstoresc”, să afişeze o tipăritură de dimensiuni mai mici sau mai mari cu informaţii sumare despre noua activitate „de interes public”.
    Nu stiu dacă vedeţi o asemenea idee viabilă, însă eu pot să afirm că prin intermediul acestor „persoane juridice” care funcţionează conform legii sub controlul Primăriilor, se poate crea un potenţial fantastic de aducere la cunoştinţa publică, cel putin în mediile urbane, despre existenţa MEDIERII.
    Mi-am permis să am această idee în cunoştinţă de cauză, legat de faptul că, printre altele, aproximativ 3 ani am reprezentat în instanţă o Asociaţie de Proprietari, atât din prisma juristului care reprezenta Asociaţia în dosarele având ca obiect recuperarea cheltuielilor de întreţinere de la restanţieri, cât şi din prisma de consultant al preşedintelui Asociaţiei, la acea vreme.
    În consecinţă, apreciez că, întrucât o mare parte din publicul larg locuieşte la bloc, s-ar crea o nişă imensă, prin acest mecanism, deloc complicat în opinia mea, care ar promova medierea la nivel naţional.
    Nu în ultimul rând, aş opina că, medierea ar prinde foarte bine în litigiile dintre Asociaţie şi restanţieri. Din experienţa mea, afirm că sunt multe cazuri în care se pot negocia plăţile prin eşalonari la plată, atât în faza de judecată, cât şi în faza de executare silită. DECI, un motiv în plus pentru aducerea la cunoştinţă a medierii prin această pârghie a Asociaţiilor de Proprietari.
    Nu ştiu dacă opinia mea vi se pare sau nu viabilă, în raport şi de poziţia reprezentanţilor Consiliului de Mediere, precum şi de cea a reprezentanţilor Autorităţilor Publice Locale, dar, apreciez că poate reprezenta o acţiune publică de proporţii, care nu ar aduce decât beneficii activităţii medierii.
    În ideea că poziţia subsemnatului se vrea o contribuţie – „picătură” în marele „ocean” al Medierii, vă mulţumesc.
    Cu deosebită stimă, Cristian Şerban, Mediator.

    Comentariu de Serban Cristian — 16/11/2012 @ 3:42 PM | Răspunde

    • Stimate domnule Serban… din start vreau sa precizez ca propunerea dvs este excelenta in ceea ce priveste promovarea medierii si avantajelor acesteia. Credeti-ma ca personal m-am gandit la aceasta varianta. Insa (pentru ca trebuie sa existe si un insa) nu vad in acest moment cum se poate realiza medierea (la modul practc, efectv, procedural) intre o parte reprezentata de Asociata de Proprietari si debitorul acesteia (membru al asociatiei). Spuneti ca aveti experienta relevanta in negocierea si recuperarea debitelor datorate de proprietari/locatari asocatiilor de proprietari cu titlu de restante si penalitati la plata cheltuielilor de intretinere lunare. Inseamna ca stiti foarte bine ca sunt foarte putine asociatii de proprietari (sa ma hazardez si sa dau un procent, as spune sub 5%) care dispun de un fond sau un cont bancar dn care sa zicem ca ar putea sa achite onorariul mediatorului. Astfel toate costurile medierii ar intra in sarcina debitorului care si asa este, in cele mai multe cazuri, cu disponibilul banesc spre zero sau chiar negativ. Si atunci… despre ce mediere putem vorbi? Cum vad eu lucrurile dupa 9 ianuarie? Pesimist in acest moment, din pacate. Si asta pentru ca marea majoritate a justitiabililor vor merge la biroul mediatorului numai pentru a obtine procesul-verbal de informare (pentru care nu datoreaza onorariu mediatorului) si vor ajunge tot in instanta. Mai ales in cazul asociatiilor de proprietari care nu sunt obligate la plata taxelor de timbru.

      Si ca sa nu fiu doar pesimist si sa fiu si „on topic” sa zic asa, as propune ca intr-o viitoare modifcare a legii (de lege ferenda cum imi place sa spun) sa se regandeasca nitel art. 26 alin. 3 din Lege. Si asta nu in detrimentul partilor ci in sprijinul mediatorilor. Adica sa fim seriosi… care alta profesie liberala mai presteaza un serviciu pro bono, in conditiile in care stim cu totii, time is money?! Si atunci, pentru a nu reinventa roata, de ce nu am adopta exemplul avocatilor care pentru cauzele penale in care ofera consultanta obligatorie prevazuta de lege sunt remunerati de catre stat? In acest fel partile ce vin la mediator doar pentru a parcurge o procedura impusa de lege (informarea) vor beneficia n continuare de gratuitatea acestui serviciu, dar si mediatorii vor sti ca munca le este apreciata si remunerata corespunzator.

      Astept critici si sugestii.

      Cu stima
      Ciprian Luca – mediator in procedura de autorizare

      Comentariu de Cprian Luca — 18/11/2012 @ 8:51 PM | Răspunde

      • Pai incep eu cu criticile: foarte multi mediatori isi inchipuie ca aceasta profesie e de fapt un fel de pseudo-avocatura. si vor sa faca imediat bani luand cauze, nu solutionand. De aceea informarea nu este remunerata: daca sunteti bun mediator veti convinge la informare partile sa ramana in mediere si apoi le pretindeti onorariu. Daca din 10 cauze intrate la informare nu convingeti sa ramana in mediere cel putin doua-trei, cred ca ma pot indoi in mod legitim ca sunteti un (bun) mediator.

        Comentariu de Cristi — 19/11/2012 @ 11:14 AM | Răspunde

        • Nu va pot combate cu argumente criticile, pentru simplu motiv ca nu am experienta practica in domeniul medierii. Asa ca bunul simt, pe care pretind ca il detin, ma impiedica sa va contrazic afirmatiile. Pot sa-mi exprim insa o opinie din punct de vedere… teoretic sa zic asa. Si ma gandesc aici la un mediator proaspat intrat in profesie (excluzand aici profesiile liberale care sa presupunem ca au deja deschis un cabinet) care trebuie sa acopere costurile deloc neglijabile ale unui cabinet de profil. S-ar putea sa clacheze financiar inainte de a face proba ablitatilor lui ca mediator.

          Ciprian Luca

          Comentariu de Ciprian Luca — 19/11/2012 @ 6:47 PM | Răspunde

          • Eu sper ca a inteles asta inainte sa decida a participa la cursurile de formare ca mediator. Imi e greu sa inteleg ca sunt oameni care s-au aruncat cu capul inainte sperand ca in prima zi de la autorizare vor curge banii garla…

            Comentariu de Cristi — 20/11/2012 @ 1:22 AM | Răspunde

        • Cand va referiti la „foarte multi mediatori” care „vor sa faca imediat bani luand cauze…”, scapati din vedere ca majoritatea covarsitoare a mediatorilor autorizati acum in Romania este formata din… avocati. Ori, acestia, prin definitie, „vor sa faca imediat bani luand cauze”! Asa ca, ori remarca dv. ar trebui sa fie adresata unui esantion mic din masa mediatorilor, ori ar trebui sa-i trageti de urechi pe avocatii (care-s si mediatori) si care cam trag in jos activitatea si perceptia acestei categorii (poate cu buna stiinta).

          Comentariu de George — 20/11/2012 @ 11:32 AM | Răspunde

      • Stimate domn, vreau să punctez incă o dată, că ideea mea s-a născut strict ca o MODALITATE DE PROMOVARE a medierii prin intermediul Asociatiilor de Proprietari despre care, din experienta mea, stiam că au un anumit grad de subordonare faţă de Primării şi de care „ascultă”. În ce mă priveşte, afirm încă o dată, că medierea, în opinia mea, poate funcţiona doar în litigiile dintre Asociaţii şi debitori cu sume restante mari si foarte mari, precum şi cu ocazia executării silite, în ce priveste esalonarea plăţilor sau negocierea aspectelor în executarea siltă.
        Revin însă şi spun că ideea mea s-a vrut doar un posibil plan de promovare pe un anumit segment al populaţiei. Multumesc. Toate bune.

        Comentariu de Serban Cristian — 19/11/2012 @ 2:08 PM | Răspunde

  7. Tot ce se întâmplă în curţile din SUA este public. Dosarele sunt în întregime pe internet, în unele state chiar şi cauzele de divorţ. Acest „open records” este un efect al transparenţei şi bunei guvernări care se cere justiţiei. Aşadar, documentele folosite între părţi vor fi publice şi vor putea fi găsite oricând, pe internet. Ca urmare, e un motiv în plus de a se apela la mediator unde totul este confidenţial.

    La mediator, părţile au ocazia pentru prima dată să îşi spună povestea, neîntrerupte. La sfârşit nu vor primi tot ce au dorit, dar vor obţine o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi (win-win). Înţelegerea lor e consemnată într-o rezoluţie care devine astfel un contract. Nu trebuie încuviinţată de judecător (afară numai dacă această încuviinţare nu este chiar parte din înţelegerea părţilor, caz în care judecătorul va pronunţa chiar o hotărâre judecătorească, cu toate efectele sale), nici măcar dacă la mediere se apelează în timpul procesului judiciar. Dacă înţelegerea nu e respectată, se poate acţiona în judecată cealaltă parte întocmai ca în cazul unui contract.

    Sunt anumite cazuri care nu suportă mediere (divorţ, tutelă, curatelă etc). În caz de custodie apel, rata succesului la mediere este de 50%. În civil, media medierilor reuşite este de peste 50%.

    În unele state (Michigan, Texas, Florida) judecătorul poate obliga părţile să meargă la mediator, nu să se şi angajeze în procedura propriu-zisă de mediere; e foarte rar însă când părţile ajung la mediator şi nu trec mai departe. O mediere durează în mediu 4-5 ore (o jumătate de zi).

    Mediatorii sunt autorizaţi după ce au urmat 40 ore de cursuri de formare; cei care nu sunt avocaţi, au nevoie de încă 40 ore. Biroul de Dispute Resolution este în cadrul Adminsitraţiei Curţii supreme din Michigan, are 3 angajaţi şi aprobă curricula pentru formarea mediatorilor şi lista cu aceştia. Pe listă, mediatorii trec costul unei ore de mediere. Există o reţea a centrelor de mediere, alcătuită din voluntari care urmează aceeaşi procedură de autorizare; finanţarea acesteia e asigurată de un procent de 5% din taxele de timbru plătite pentru depunerea acţiunii la instanţă (aprox. 150$ pe cerere).

    Mediatorii încurajează ca la procedura de mediere să fie şi avocaţii prezenţi. Aceasta fie pentru că e un caz slab şi în instanţă ar putea pierde, fie pentru că apar probleme legale iar mediatorii nu pot da consultanţă juridică.

    MANCAS C.VIOREL-IASI,

    Comentariu de MANCAC C. VIOREL-IASI — 18/11/2012 @ 12:41 PM | Răspunde

  8. Promovand medierea ne promovam pe noi . Cu cat mai mult se va cunoaste ce inseamna medierea cu atat de multi oameni vor dori sa apeleze la ea . Multumim ,d-le judecator Cristi Danilet, pentru implicarea dumneavoastra , ne ajuta mult . Succes va doresc tuturor ! mediator Iulia Floca

    Comentariu de Floca — 18/11/2012 @ 7:57 PM | Răspunde

  9. Mediatorul nu solutioneaza cauze. Asta face instanta. Si asa este… daca din zece cauze intrate la informare nu determini cel putin trei sa ramana in mediere, atunci mai ai mult de lucru pana sa reusesti in aceasta profesie. Sigur, exista situatii cand partea care vine la mediere o face doar formal, pentru ca stie din start ca nu doreste medierea. Vine pt ca i s-a cerut de catre instanta. Si aici pot sa apara surprize si dupa o sedinta de informare partile se inteleg.

    Comentariu de silvia — 19/11/2012 @ 12:13 PM | Răspunde

  10. Buna ziua,
    Tot ceea ce este inscris in Plan imi pare foarte corect si cat se poate de „pe linie”. Cu experienta pe care o am gandesc ca cea mai eficienta „promovare” este aceea neinstitutionala. Optiunea partilor de a se adresa instantelor este adanc patrunsa in mentalitatea exprimata in cuvintele „ne vedem la Tribunal”. Poate ca un „scanal” spectaculos creat in jurul medierii, care sa ocupe cateva zile toate posturile, ziarele si internetul, ar produce rapid efecte – in parale cu campania de promovare institutionala a medierii. Sigur se poate organiza un brain-storming pe chestiunea aceasta si contribui creativ si eficace la acest tip de mediatizare. Toate cele bune si frumoase si din ce in ce mai multa prosperitate, Gabriel Ceacalopol

    Comentariu de Gabriel Ceacalopol — 20/11/2012 @ 3:17 PM | Răspunde

    • Nu cred ca am facut inteleasa solicitarea mea: eu doresc nu sa mi se spuna ce frumos e un plan de promovare, ci sa lucreze mediatorii pe un astfel de proiect de plan de promovare. Deocamndata, din 2500 de mediatori autorizati, nu vad vreun interes pt aceata.

      Comentariu de Cristi — 20/11/2012 @ 6:34 PM | Răspunde

      • Domnule judecator,cu respect, va precizez ca exista totusi un interes pentru acest Plan,dovada sunt si comentariile de pana acum(admit ca exista loc si de mai bine).
        Cert este insa, ca eu sunt foarte interesata in a promova medierea,de aceea am si facut cateva propuneri la pct.5 si imi exprim pe aceasta cale disponibilitatea de a participa la orice actiuni menite sa determine cetatenii sa cunoasca si sa apeleze la aceasta metoda eleganta de solutionare a conflictelor lor.
        Deci, puteti conta pe sprijinul meu!

        O zi lina,
        Laura Vilsan
        Mediator
        Sibiu

        Comentariu de Laura Vilsan — 22/11/2012 @ 10:01 AM | Răspunde

        • Multumesc. Din pacate, interesul multora pt Plan este doar declarativ, iar propuneri concrete pe el am primit extrem de putine.

          Comentariu de Cristi — 22/11/2012 @ 3:48 PM | Răspunde

  11. Bună seara,
    Dacă îmi permiteţi am să vă împărtăşesc câteva din experienţele mele şi ale asociaţiei din care fac parte (Asociaţia Birourilor de Mediere din Dâmboviţa) pe linie de promovare a medierii.
    Imediat după înfiinţarea asociaţiei am desfăşurat următoarele activităţi:
    – am mers la fiecare instanţă din judeţul Dâmboviţa şi la Judecătoria Costeşti (judeţul Argeş), m-am prezentat la preşedinte şi l-am rugat să ne permită să afişăm postere referitoare la mediere;
    – la judecătoria Costeşti (Argeş) am reuşit să organizăm, înainte de începerea şeinţelor de judecată, scurte prezentări privind instituţia medierii şi avantajele utilizării acesteia (după fiecare prezentare mai mulţi justiţiabili s-au prezentat la biroul nostru pentru a-şi rezolva conflictele prin mediere);
    – am mers la mai bine de jumătate din primăriile din judeţul Dâmboviţa şi la 4 primării din judeţul Argeş, unde am stat de vorbă cu primarii, secretarii, asistenţii sociali şi funcţionarii de la registrul agricol (în unele localităţi şi cu poliţiştii de la posturile de poliţie), am lăsat fleyere şi am postat la aviziere afişe şi postere. După turul primăriilor am înfiinţat puncte de lucru în comunele dâmboviţene : Vişina, Corneşti, Malu cu Flori, Conţeşti şi Voineşti. precum şi în comuna Slobozia, judeţul Argeş. În localităţile unde am înfiinţat puncte de lucru am trimis prin poştă cetăţenilor scurte informări privind medierea. În comuna Vişina, cu sprijinul primarului am postat un anunţ prin reţeaua de televiziune prin cablu. Totodată am publicat articole privind medierea în Gazetele comunelor Voineşti şi Conţeşti ;
    – am postat afişe şi postere în toate staţiile de autobuze din municipiul Târgovişte şi pe ruta Târgovişte – Găeşti – Şelaru – Slobozia (Argeş). În fiecare sâmbătă am verificat dacă afişele mai sunt postate. De asemenea, am lăsat în staţii pe băncuţe fleyere;
    – în luna mai a.c. Asociaţia Birourilor de Mediere din Dâmboviţa împreună cu alţi 15 mediatori afiliaţi la alte asociaţii profesionale am înfiinţat un birou de informare la sediul Judecătoriei Târgovişte (care funcţionează şi în prezent). Igienizarea şi dotarea biroului s-au efectuat prin efortul mediatorilor care prestează activităţile de informare;
    – asociaţia beneficiază de un site gratuit pe care postăm date privind activităţile desfăşurate;
    – am participat la o simulare privind medierea unui „divorţ cu copii” – care a fost transmisă pe postul local de televiziune. Înainte de simulare a fost transmisă o scurtă prezentare la care a participat şi un judecător dâmboviţean.

    PROPUNERI pentru promovarea medierii:
    – săptămânal un membru al Consiliului de Mediere să participe la emisiuni televizate, pe posturi care pot fi vizualizate pe întreg teritoriul naţional (TVR1. TVR 2). La aceste emisiuni să participe şi judecători, avocaţi, notari, executori, etc.
    – să fie transmise spoturi publicitare în staţiile de metrou;
    – să fie transmise pe posturile de radio şi televiziune reclame privind medierea.

    Sper ca experienţa şi propunerile noastre să fie utile promovării instituţiei medierii.
    Să auzim de bine,

    Rodica Vlaicu

    Comentariu de Vlaicu Rodica — 20/11/2012 @ 10:43 PM | Răspunde

  12. Buna ziua,
    Multumim pentru implicare si pentru conceperea acestui proiect, menit sa sporeasca vizibilitatea si notorietatea medierii, insertia sociala a acesteia, avand ca prima etapa, informarea.. Materialul trimis de dvs, pentru a fi analizat si completat, are si o semnificatie de semnal de alarma privind necesitatea calitatii discursului si a conduitei mediatorului, pentru a-si castiga credibilitatea.

    Conceptul de mediere trebuie adus in discutie de cat mai multe ori, prin toate canalele de informare si explicat, dar procedura de mediere va convinge numai atunci cand se va dovedi eficienta in multe din situatiile conflictuale. Parerea mea este, principial, ca informarea sa fie lipsita de amprenta competitiei intre mediator si avocat, prin argumente facile gen „mai ieftin decat daca ati apela la avocati” pentru a impune respect, a ne asuma un statut si a afirma doar ceea ce are in plus medierea, (confidentialitate, participare activa la gasirea unei solutii, rapiditatea procedurii, etc )

    Propunerea mea este legata de educatie. Mi se pare necesar ca in fiecare institutie de invatamant preuniversitar sa se faca informari pentru cadrele didactice si un numar de ore de mediere pentru copii, subsumate temei „Metode de preventie a violentei in scoli”. Copiii sunt foarte receptivi, accepta medierea ca forma de rezolvare a disputelor, ba le mai povestesc si parintilor despre asta. In Iasi, Centrul Regional de Facilitare si Negociere a initiat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean, un astfel de proiect, de mediere in scoli, numit „Mediator pentru tine”. Acesta, ca experiment, (si eu am participat, ca mediator) a fost foarte bine primit la inspectorat si in scoala, dar daca ar face parte dintr-o strategie la nivel national, cu implicarea Consiliului de Mediere si a Ministerului Educatiei, atunci medierea ar fi privita ca o componenta a educatiei copiilor. Dupa parerea mea, asta ar produce efecte in timp, copiii vor fi adultii de peste 8-10 ani si vor avea obisnuinta sa se adreseze mediatorului.
    Si in institutiile de invatamant superior se pot organiza informari prin workshop-uri, simpozioane, in colaborare cu cadrele didactice si studentii de la facultatile de psihologie care au sectii de master in psihologia medierii conflictelor.dar si cu institutiile cu profil juridic.

    Cu deosebita stima,
    Roxana Cozma, mediator autorizat, Iasi.

    Comentariu de Cozma Roxana — 21/11/2012 @ 8:35 PM | Răspunde

  13. Buna ziua domnul judecator, as dori sa stiu daca pentru admiterea la inm 2013 ce se va da din noul cod civil si cel vechi. Se va schimba in iarna anului 2013 si NCPC? Multumesc!

    Comentariu de Iuliana Ionel — 29/11/2012 @ 8:58 AM | Răspunde

    • Imi cereti acum sa va spun ce va fi peste un an? Mi-e imposibil.

      Comentariu de Cristi — 29/11/2012 @ 10:43 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: