CRISTI DANILEŢ – judecător

10/12/2012

Trei celebrari, un singur drum: rule of law

Filed under: politic,separatia puterilor — Cristi Danilet @ 9:45 PM

ruleoflawPe 8 decembrie am sărbătorit Ziua Constitutiei Romaniei – în 1991 a fost adoptată prin referendum Constituţia noastră de după Revoluţia din 1989. Pe 9 decembrie a fost Ziua Internationala Anticoruptie – în 2003 s-a deschis spre ratificare Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei. Pe 10 dec este Ziua Internationala a Drepturilor Omului – în 1948 Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Asadar, toate cele trei evenimente sunt legate de ceea ce se cheamă rule of law (tradus la noi prin diverse sintagme: `statul de drept`, supremaţia legii`, `preeminenţa dreptului`)- un studiu pe această temă a Comisiei de la Veneţia a fost adoptat în 2011.

Pentru mine e clar: traseul pe care se va merge este cel al menţinerii democraţiei prin respectarea drepturilor omului şi, când e cazul, apărarea drepturilor individului de către un sistem de justiţie independent. Nimeni şi nimic nu mă va clinti din convingerea că e singurul drum pe care îl are în faţă România. Iar autorităţile care conduc ţara asta, indiferent de coloratură, sunt obligate să îl urmeze. Repet, obligate.

Rostul conducatorilor este sa îşi exercite funcţia cu responsabilitate şi să adopte cele mai adecvate soluţii pentru Binele Social. Eu asta astept de la oricine guvernează: ca judecător, să îmi respecte şi să îmi asigure independenţa, iar ca cetăţean, să facă tot ce le stă în putinţă ca ţara să evolueze şi locuitorii ei să o ducă cât se poate de bine. Nu mă interesează care partid conduce ţara (cât timp este unul legitim şi nu e exponent al totalitarismului – căci atunci am obligaţia înscrisă în art. 7 din Codul deontologic să recţionez, având datoria de a susţine statul de drept). Mă interesează şi mă aştept ca orice partid care ajunge să ne conducă ţara să respecte cerinţele de mai sus, căci interesul său de a ajunge la putere a fost împlinit şi de acum el se metamorfozează în autoritate publică a statului a cărei misiune este binele tuturor. 

Într-o democraţie, aceste aspecte sunt elementare.

4 comentarii »

 1. Ai devenit o mare deziluzie.

  Comentariu de Florica — 08/01/2013 @ 1:47 PM | Răspunde

  • Sper ca nu v-ati fcut iluzia ca vor servi nu stiu caror interese. Eu nu ma ocup cu astea.

   Comentariu de Cristi D — 08/01/2013 @ 4:31 PM | Răspunde

 2. Este tragic sa vezi indivizi de teapa acestui distins domn in fruntea sistemului juridic romanesc.

  Comentariu de florin voda — 08/01/2013 @ 2:02 PM | Răspunde

  • Ori sunt `distins`, ori sunt `individ de teapa`. Vroiaati sa ma laudati, sau sa ma denigrati? Sa stiti insa ca daca va abtineti, pareti mai inteligent.

   Comentariu de Cristi D — 20/03/2013 @ 5:39 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: