CRISTI DANILEŢ – judecător

08/01/2013

Interviu HotNews: `Punerea procurorilor sub autoritatea profesionala a ministrului justitiei inseamna sfarsitul independentei justitiei`

Filed under: interviu — Cristi Danilet @ 6:11 PM

Cristi_Danilet_HotNews „In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului justitiei. Ceea ce, pentru mine, inseamna sfarsitul independentei justitiei”  a declarat judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Acesta sustine ca miza tensiunilor din CSM are substrat politic si ca se incearca „afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei”. Danilet mai spune ca are „informatii exacte” ca se pregateste modificarea statutului procurorilor prin modificara Constitutiei si trecerea lor in Executiv.

Asculta integral interviul cu Cristi Danilet, membru CSM

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de judecatorul Cristi Danileti in timpul interviului acordat HotNews.ro:

 • Este vorba de o miza cu substrat politic. Datorita reformelor din justitie din 2005, judecatorii  si procurorii au devenit in fapt independenti. Au curajul si toate conditiile necesare pentru a instrumenta in mod corect si obiectiv dosare, inclusiv cu oameni grei din politica, din afaceri sau din lumea interlopa, iar acest lucru nu mai poate fi controlat de clasa politica. Motiv pentru care se intentioneaza afectarea statutului judeatorilor si procurorilor, afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei. Practic, se vrea a se pune capat acestor dosare care sperie cu adevarat clasa politica. Dosare care au inceput sa curga pe banda rulanta. Este vorba de condamnari, cel putin in ultimii doi-trei ani, a unor personalitati de prim rang.
 • Eu cred ca niste umori personale, niste conflicte personale au ajuns sa fie interpretate in spatiul public ca fiind de fapt conflicte intre cele doua categorii de magistrati, judecatorii si procurorii din justitia romana. Procurorii au statut de magistrati independenti din anul 2005. Prin reforma din 2005 s-a scris in lege „procurorii sunt independenti in solutiile date”. Dependenta lor de ministrul jusitiei este doar una de natura administrativa si am ramas astazi cu un apendice, ministrul care propune numirea conducerii parchetului general, seful DNA si DIICOT. In rest, nu exista o subordonare profesionala fata de ministrul justitiei. Toate puterile sunt la CSM. Daca legea si Constitutia revizuita din 2003 a imputernicit CSM-ul sa gestioneze cariera in mod egal a judecatorilor si procurorilor, nu vad astazi rostul reluarii unor dezbateri pe care le credeam abandonate in 2003.
 • Eu nu vad ce ar trebui sa clarificam, aceasta discutie a  constitutit obiectul dezbaterilor pentru modificarea Constitutiei in 2003: procurorii au statut egal cu al judecatorilor in ce priveste cariera lor, aici nu discutam despre functiile procesuale. Fireste ca, intr-un proces, judecatorul este magistratul independent si obiectiv care analizeaza argumentele pro si contra aduse de procuror si avocat, dar acolo vorbim de functii procesuale. Or, noi aici vorbim de cariera judecatorilor si procurorilor, de protectia lor in CSM unde avem calitate egala.
 • Anumite tensiuni care astazi au aparut in spatiul public alimenteaza direct vointa politicului. In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului justitiei. Ceea ce, pentru mine, inseamna sfarsitul independentei justitiei.
 • Daca procurorii vor avea o cariera gestionata politic, ei nu vor mai avea nici conditiile, nici indrazneala de a instrumenta dosare cu oameni politici. Or, stim bine astazi ca lupta anti-coruptie se duce la nivel de varf: se duce la nivelul partidelor, oamenilor politici, la nivelul unor puternici oameni de afaceri care fura din banii mei, din banii dvs. Acestia trebuie trasi la raspundere. Cetateanul obisnuit nu va avea nici o garantie ca procesele vor fi corect desfasurate daca cariera magistratilor va depinde o clipa de factorul politic.
 • Am decis sa votez cu doamna Haineala datorita analizarii  proiectelor de candidatura, pe de-o parte, pe de alta parte datorita atitudinii manifeste pentru sustinerea statului de drept a doamnei Haineala in cursul evenimentelor tragice as putea spune de asta vara cand au fost afectate institutii fundamentale ale statului. Mi-am format convingerea ca aceasta atitudine pro-reformista si pentru mentinerea statului de drept va fi mentinuta si in continuare mai ales in acest an cand avem provocari uriase cu revizuirea Constitutiei.
 • Am informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorilor in primul rand prin modificarea Constitutiei. Prin urmare, cred ca este timpul si rolul nostru ca magistrati, respectiv societatea civila, sa sprijine justitia in cadrul dezbaterilor care vor incepe pe marginea revizuirii Constitutiei. Din februarie, am inteles de la premier, va incepe sa functioneze forumul constitutional. Este locul in care noi, dvs, alti interesati, pot sa militeze pentru mentinerea independentei justitie sau pentru afectarea ei. In conditiile in care din acest forum va rezulta ca trebuie afectat in sens negativ statutul judecatorilor sau procurorilor, ori componenta organizarea sau rolul si atributiile CSM, eu personal voi sfatui cetatenii sa nu voteze un astfel de proiect de lege de revizuirea Constitutiei.

 

Sursa: interviu, raspunsuri

Reclame

10 comentarii »

 1. Eu va pot spune ca CSM-ul nu a facut nimic in cazul meu ,si am trimis multe reclamatii ,de ce sa nu facem o schimbare ,poate va fi mai bine si nu o sa mai clasati reclamatiile .

  Comentariu de Vili Rupa — 08/01/2013 @ 7:43 PM | Răspunde

 2. Toata stima domnule Danilet pentru atitutinea si corectitudinea manifestata in profesia dumneavoastra, cit si pentru curajul si tenacitatea de a comenta in spatiu public toate aceste subiecte atit de importante. Este nevoie de cit mai multi magistrati cu o asemenea dorinta de lupta pentru independenta reala a justitiei. Eu va sint alaturi. Mult succes, altfel nu avem nici sansa, nici viitor!

  Comentariu de AdmuS — 08/01/2013 @ 9:47 PM | Răspunde

 3. Romanii va respecta si va sustin.

  Comentariu de Vlaicu Rodica — 08/01/2013 @ 11:05 PM | Răspunde

 4. Daca judecatorii sau procurorii vor mai fi mult timp „independeti” (a se intelege lasati de capul lor) cazuri ca acele ale studentului varat in puscarie 1 an si o luna pe nedrept vor fi tot mai mari !!!!

  Chiar daca ar fi sub coordonarea directa a politicului, aati auzit de trafic de influenta? Un agent de politie rutiera poate sa ia carnetul superiorului sau? Atunci care e problema? Pt. ca nu cred ca un ministru va zice „hai bah favorizeaza-l pe asta in dosarul cutare”.

  Comentariu de Zetu — 09/01/2013 @ 6:40 AM | Răspunde

 5. Procurorii sunt si trebuie sa ramana profesionistii care dupa munca asiduua de efectuare a urmaririi penale si in final, de intocmire a rechizitoriului si dispunerea de trimitere in judecata,trebuie sa ramana cu sentimentul instrumentarii dosarului in contextul exclusiv si primordial al respectului fata de legea penala,al aplicarii legii fara rezerve sau temeri ca ar deranja musuroaiele corupte,care se dovedesc a fi raspandite in locuri in care nici cu gandul nu gandeai, sau care se formeaza instant, de catre personaje care pozeaza infailibil in cetateni onorabili ai comunitatii,dar ei se dovedesc-gratie politiei judiciare si procurorilor-ca sunt gaunosi si toxici pentru sanatatea morala a natiei noastre.
  Procurorii trebuie sa ramana independenti de orice ingerinta politica sau de alta natura!!!
  Laura Vilsan

  Comentariu de Laura Vilsan — 09/01/2013 @ 10:02 AM | Răspunde

 6. Vezi ca judecatorii din Patarlagele vor sa te revoce.Eu zic ca asta e un semn clar al faptului ca ti s-a infundat.Sau ca ti-a sunat ceasul,dupa cum zicea un personaj din filmele rapostaului.Inca mai ai timp sa demisionezi.Ce zici?Iti da voie nasu` din suflet sau nu?

  Comentariu de rock60_70 — 09/01/2013 @ 10:52 AM | Răspunde

  • Tutuirea si lipsa de bun simt vin de la curajul de a fi anomim sau doar de la prostie?!

   Comentariu de Cristi D — 09/01/2013 @ 2:21 PM | Răspunde

 7. Trebuie sa rezistat,i dar numai cu sprijinul societatii civile puteti castiga. Trebuie actiuni de amploare. Tot societatea civila prin Alianta Civica si alte asociatii v-au ajutat sa castigati independenta si inavobilitatea. Este un judecator fost presedinte al ICCJ care stie bine povestea de atunci .
  Dar unii dintre voi trebuie sa se sacrifice oarecum . Poate ca si dl prof Lucian Mihail isi va aminti ce a facut in trecut si multi altii pe atunci tineri dar azi persoane realizate.
  Succes!

  Comentariu de ion adrian — 09/01/2013 @ 11:23 AM | Răspunde

 8. Se pare ca impartasim acelasi vis: o justitie functionala, independenta, garanta egalitatii in fata legii si a statului de drept . Ce bine ar fi sa-l impartaseasca mai multi colegi, magistrati, avocati, juristi, dar si mai multi membri ai societatii. Deocmadata insa, realist, eu nu astept minuni, ci mentinerea reformelor justitiei ( care au inceput acum 8 ani, in 2005) pentru ca, eventual, in timp sa dea si roade semnificative ( deocamdata sunt destul de firave; fireste; e nevoie de stabilitate legislativa, sistemica si de mult timp). Deocamdata.. ce impartasim e.inca un vis: http://ihincu.wordpress.com/2012/09/20/duios-justitia-trecea-i-have-a-dream/ Macar sa continuam :)

  Comentariu de Ioana Hincu — 11/01/2013 @ 2:05 AM | Răspunde

 9. Achiesez la sustinerea d-nei Vlaicu Rodica! Nu am fost de multa vreme la vot, dar daca o sa se faca referendum pentru modificarea Constitutiei si implicit a statutului procurorilor, o sa fiu primul la sectia de votare! Mult vointa si succes in continuare!

  Comentariu de Catalin — 12/01/2013 @ 7:24 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: