CRISTI DANILEŢ – judecător

12/03/2013

Admitere vara 2013: tematica si bibliografie – propuneri

Filed under: admitere — Cristi Danilet @ 5:55 PM

INM

UPDATE:  Hot 389/28.03.2013 Plenul CSM, după suplimentarea a stabilit de principiu tematica şi  bibliografia pentru concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, sesiunea 2013, în sensul ca, la materia drept civil tematica şi bibliografia să fie integral potrivit Noului Cod Civil, iar la materia drept procesual civil tematica şi bibliografia să aibă în  vedere, pe de o parte, atât instituţii care să fie abordate în conformitate cu dispoziţiile vechiului Cod de procedură civilă, cât şi instituţii care să fie abordate în conformitate cu noua reglementare, iar pe de altă parte eliminarea unor instituţii.

În data de 28.02.2013 a avut loc o întâlnire între reprezentanţii INM şi cei ai facultăţilor de drept. Minuta întâlnirii o găsiţi pe larg AICI.

În esenţă, s-au propus următoarele aspecte care vor fi supuse dezbaterii Consiliului Ştiinţific al INM şi, ulterior, aprobării Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca tematica si bibliografia de concurs în forma aprobată de Plenul CSM, să fie publicate, împreună cu celelalte informaţii referitoare la concurs, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei concursului.

 

I. Tematica şi bibliografia concursului de admitere la INM in 2013

Dispoziţiile Noului Cod Civil

Pentru sesiunea 2013 a concursurilor de admitere, tematica şi bibliografia la disciplina drept civil va fi elaborată integral potrivit noului cod civil, dar se vor elimina din tematica acestui concurs a următoarelor instituţii:

– uzucapiunea

– garantarea obligaţiilor

– contractele de donaţie, depozit, împrumut (de folosinţă şi de consumaţie) şi rentă viageră

– moştenirea testamentară

– dreptul de opţiune succesorală

 

Dispoziţiile Noului Cod de procedură civilă

Instituţii ce urmează a fi abordate în conformitate cu dispoziţiile NCPC:

– Competenţa: competenţa materială, competenţa teritorială, incidente referitoare la instanţa sesizată;

– Participanţii la procesul civil: instanţa de judecată, părţile, formele participării procurorului în procesul civil;

– Dispoziţii generale de procedură: principiul disponibilităţii, principiul contradictorialităţii;

– Executarea silită: contestaţia la executare;

– Proceduri speciale: ordonanţa preşedinţială, procedura divorţului, procedura partajului

 

Instituţii ce urmează a fi abordate în conformitate cu dispoziţiile VCPC:

– Dispoziţii generale de procedură: actele de procedură, termenele procedurale;

– Judecata în primă instanţă: etapa scrisă, etapa dezbaterii, deliberarea şi pronunţarea, hotărârea;

– Căile extraordinare de atac: contestaţia în anulare, revizuirea.

 

Instituţii ce urmează a fi eliminate:

– Competenţa generală a instanţelor judecătoreşti;

– Executarea silită a obligaţiilor de a face şi a obligaţiilor de a nu face;

– Procedura necontencioasă;

– Măsurile asigurătorii.

Tematica şi bibliografia pe anul 2012 la concursul pentru INM o găsiţi AICI


II. Tematica şi bibliografia concursului de admitere în magistratură 2013 (pentru juriştii cu 5 ani vechime)

Se va păstra tematica aprobată pentru concursul care a avut loc în ianuarie 2013, urmând ca, în ceea ce priveşte bibliografia, atât dreptul civil cât şi dreptul procesual civil să fie abordate potrivit noilor reglementări.

Tematica şi bibliografia pe anul 2013 la concursul de admitere directa o găsiţi AICI

209 comentarii »

 1. La drept civil cred ca poate fi aceeasi tematica dar la procedura civila… clar NCPC va avea o pondere importanta!

  Comentariu de Aurelian — 12/03/2013 @ 6:06 PM | Răspunde

 2. Multumesc din suflet pentru acest anunt dl. judecator.
  Ne usurati foarte mult munca.
  O seara buna si multa sanatate.

  Comentariu de a_diaconu — 12/03/2013 @ 6:09 PM | Răspunde

 3. Integral potr. Ncc? Familiei, comercial?

  Comentariu de Oana — 12/03/2013 @ 6:10 PM | Răspunde

 4. La drept penal si drept procesual penal vor fi subiecte comune ambelor concursuri? Multumesc.

  Comentariu de Marius — 12/03/2013 @ 6:35 PM | Răspunde

  • Are importanta daca subiectele sunt comune??

   Comentariu de Cristi D — 12/03/2013 @ 7:18 PM | Răspunde

   • Eu zic ca da. Comparati subiectele de anul trecut cu cele din alti ani si veti vedea de ce v-am intrebat.

    Comentariu de Marius — 24/03/2013 @ 2:27 PM | Răspunde

 5. Va multumesc dl. jud. Danilet.Cel putin la penal este clar, la civil deja au aparut modificari si amanari.

  Comentariu de Dan — 12/03/2013 @ 6:37 PM | Răspunde

 6. acum se naste intrebarea….se va mai da deodata? putem sa ne bazam pe calendarul estimativ si sa pregatim concursul pt august-septembrie?

  Comentariu de gabi — 12/03/2013 @ 7:55 PM | Răspunde

  • de ce puneti aceasta intrebare? stiti dvs ceva??

   Comentariu de Cristi D — 12/03/2013 @ 8:48 PM | Răspunde

   • Nu am avut nici o secunda intentia de a genera suspiciuni … nu imi permit sa o fac nu numai pt ca sunt direct interesat ci pt ca nu imi sta in caracter.
    Intrebarea vine, din pacate, in mod normal in conditia in care in ultimii doi ani calendarul admiterii in magistratura nu prea a mai fost respectat.
    Eu va multumesc inca o data ca asigurati, atat cat puteti, o minima transparenta si sper ca si pe viitor sa ne anuntati in timp util noutatile aparute.

    Comentariu de gabi — 13/03/2013 @ 9:06 AM | Răspunde

 7. Pentru cei cu 5 ani vechime, sa inteleg ca ramane ca si tematica la Drept civil exact aceleasi capitole ca si la examenul din ian.2013 (ex.filiatia, mostenirea testamentara), insa toate urmand a fi tratate potrivit NCC? Se scot integral vechile coduri?

  Comentariu de iulia — 12/03/2013 @ 7:58 PM | Răspunde

 8. in ce sens se vor elimina acele institutii din tematica nu va trebui sa le studiem pt. examen nici din vc nici din nc? multumesc

  Comentariu de eulaliacelis — 12/03/2013 @ 9:34 PM | Răspunde

  • Daca as fi intr-o comisie de interviu si dupa toate explicatiile primite daca ati pune aceasta intrebare, v-as da RESPINS fara sa clipesc. SIncer, ma gandesc cum veti trece de testul de rationament logic, unde exact in situatii de astea veti fi pusa: vi se va da un text, apoi vi se vor pune intrebari sa se vada daca ati inteles textul.

   Comentariu de Cristi D — 12/03/2013 @ 9:37 PM | Răspunde

   • Imi era teama ca o sa va grabiti sa dati acest raspuns, judecand marul din afara si nu din interior. Era o intrebare afirmativa cu subanteles si nicidecum interogativa. Multumesc, inseamna ca nu trebuie sa ma prezint la examen, in aceste conditii analizate superficial de dv? Credeam ca pe wordpress se pot confrunta idei si nu se examineaza posibili candidati.Deci intrebarea -problema pe care o puneam se referea la faptul ca oricum aceste institutii trebuie analizate si confruntate,chiar daca nu sunt in tematica de examen. Stim bine ca noile coduri preiau 70 la suta din cele vechi, Eu nu as indrazni sa propun nimanui sa nu vada care sunt imbunatatirile aduse de noile reglementari si de ce.
    Ce fel de magistrati roboti pregatiti pt.INM? Problema pe care o vad eu e alta.Multe intrebari din testele grile is abstracte sau privesc jocuri de cuvinte sau probleme controversate la care diferiti autori pot da diferite raspunsuri. In acest ocean de teste se mai adauga si noile coduri,deci uite cum se ajunge la dezorientarea candidatilor. De ce nu exista o carte de teste grile unica cu raspunsuri unice? Daca acest site l-ati deschis doar pt. informare si confruntare tehnica,atunci nu raspundeti la intrebare.

    Comentariu de eli — 18/03/2013 @ 4:58 PM | Răspunde

    • Consider ca intrebarile dvs nu merita un raspuns.

     Comentariu de Cristi D — 18/03/2013 @ 9:44 PM | Răspunde

     • Asa este , nu faceti caz, oi fi eu prea amarata.si n-am pe cine sa ma descarc, dar grilele mi se par ca ar trebui eliminate, avand in vedere ca se doreste combinarea codurilor.As fi preferat sa se dea ori numai din noul cod ori din vechiul.

      Comentariu de eli — 19/03/2013 @ 10:51 AM | Răspunde

      • Incercati sa realizati ca intrand in justitie veti face dreptate, nu veti reproduce legi. Veti influenta destine, nu veti solutiona dosare.

       Comentariu de Cristi D — 19/03/2013 @ 4:10 PM | Răspunde

       • Fara a-mi dori sa va fur din timpul pretios, spuneti-mi si mie care este limita maxima de logica care se pretinde de la candidatii pt.adm.INM ( deci studenti absolventi a unor teorii si studii si nu practicienii aspiranti la ex.magistratura) intrucat eu am notat urmat.dific. , intrebar, probleme cu care sa ma confrunt:
        1.: la care facultate de drept s-au facut probleme de calcul concrete de ex. in penal, pe cazuri concrete?
        2. autorii cartilor studiate,nu reusesc sa fie exaustivi in asocieri ,asemanari si deosebiri ,deci sa abordeze d. p.d.v. practic, exemplificativ fiecare articol din lege care sa fie la INALTIMEA TESTELOR GRILE redactate an de an de INM in modul cel mai alambicat posibil.( exista si excepti ,am vazut ca se poate avea norocul si de grile mai usoare, de ex. anul 2011 comparativ cu anul 2012, la penal). Nici testele grile ale lui Voineag nu reusesc sa fie la inaltimea pregatirii pretinsa in grilele INM.
        3. as fi de acord si cu suscitarea gandirii logice si practice in rezolvarea grilelor, dar sa nu uitam ca la o intrebare ai timp aproximativ doua minute !( dupa cum am vazut alti colegi ca au demonstrat in calculele lor). Cand intr-o cauza se judeca in complete si se dezbate ore si se reiau decizii din practica judiciara se confrunta ,cu legile,calculatoarele si codurile in fata,etc)…
        4. cum se explica faptul ca , dupa ce s-a pregatit cutare un an de zile sarguincios, a obtinut nota sapte la INM, si numai dupa ce a invatat a doua sau a treia oare.. a intrat la INM? O fi pers. incapabila sau lipseste ceva in modul de examinare ?
        In concluzie se poate avea o carte de teste grile care sa fie la inaltimea cerintelor INM sau continuam sa pretindem logica imediata a candidatului.facandu-l sa isi piarda anii cu studiul teoric, cand de la el se cere teoria practicata imediata. Sau poate se mai poate slabi putin fraul, uitandu-se bine la cel ce se examineaza si la istoricul sau universitar de pregatire?
        In acest sens ma aliniez Cristinei ,care a pus problema unei evaluari inumane pe acest website la numarul 18, fara raspuns.

        Comentariu de eli — 22/03/2013 @ 7:44 PM | Răspunde

 9. Domnule judecator, sunt angajat la o societate comerciala din 2007 in functia de jurist. Anul acesta m-am inscris in tabloul consilierilor juridici definitivi.
  Va rog sa-mi precizati daca perioada 2007 – 2013, in functia de jurist, constituie vechime in specialitate in sensul pevederilor art. 33 din Legea 303/2004.

  Comentariu de tudor — 12/03/2013 @ 9:48 PM | Răspunde

  • `Jurist` nu mai exista demult, dar nu-i bai. care ar fi argumentele care v-au facut sa va indoiti ca ar fi vechime in specialitate?

   Comentariu de Cristi D — 12/03/2013 @ 11:53 PM | Răspunde

   • In Ghidul meu http://www.wolterskluwer.ro/carti-electronice/wolters-kluwer/admiterea-la-inm-si-in-magistratura-2012/ am explicat si aceasta ipoteza. Pt a dovedi ca un `jurist` este un `consilier juridic` va trebui sa depuneti contractul de munca si carnetul de munca.

    Comentariu de Cristi D — 14/03/2013 @ 4:01 PM | Răspunde

    • In sedinta plenului CSM din 28 martie s-a stabilit de principiu tematica pt admiterea la INM din vara in sensul postat si de Dvs. (la civil integral NCC iar la procedura civila combinat VCPC si NCPC). Din nou nu se face referire cu privire la admiterea in magistratura care, conform calendarului votat de acelasi CSM, se organizeaza in august-septembrie. De ce se face din nou aceasta diferentiere, de ce nu avem parte de egalitate de tratament? si noi cei care ne pregatim pt aceasta modalitate legala de accedere in magistratura avem nevoie de certitudini, mai ales ca, in cazul nostru, timpul in care aflam aceste informatii este cel putin la fel de important ca si in cazul colegilor care doresc sa intre la INM…Daca puteti sa ne ajutati, eu va multumesc anticipat.

     Comentariu de carmen — 29/03/2013 @ 8:22 AM | Răspunde

 10. va multumesc pentru aceste informatii
  nu imi ramane decat sa ma apuc de invatat

  Comentariu de Ramona — 12/03/2013 @ 11:52 PM | Răspunde

 11. Buna ziua
  sa inteleg ca vom avea institutii din dreptul familiei si dreptul comercial? (@ comentariul Oanei)
  si inca o intrebare va adresez, care este probabilitatea ca aceste propuneri sa fie schimbate? sau mai mult ca sigur vor ramane definitive?
  Va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru noi!

  Comentariu de klaudia — 13/03/2013 @ 2:21 AM | Răspunde

  • eu nu stiu mai multe decat v-am indicat. dar cred ca e clar.

   Comentariu de Cristi D — 13/03/2013 @ 12:00 PM | Răspunde

  • Schimbarea consta doar in codurile pe baza carora vor fi elaborate subiectele, tematica a ramas aceeasi. Or daca pana acum nu am avut comercial sau familei (pt adimiterea la INM), de unde ar rezulta ca acum am avea? Eventual se vor scoate acele insittutii, asa cum s-a propus dar nu s-a discutat nimic de introducerea unor noi institutii.

   Comentariu de CS — 14/03/2013 @ 4:54 PM | Răspunde

 12. Buna ziua domnul judecator, care va fii tematica si daca se va da dupa NCPC examenul de admitere la grefieri din 2013 ?

  Comentariu de Iuliana Ionel — 13/03/2013 @ 9:10 AM | Răspunde

 13. in afara de subiectele noi introduse la examenul din martie 2013 ..respectiv : desfacerea casatoriei; filiatia; obligatia legala de intretinere; autoritatea parinteasca…credeti ca la examenul din august 2013 se va mai introduce ceva nou? va intra si comercialul…care in martie vad ca nu a intrat? va multumesc ! o zi buna!

  Comentariu de alina — 13/03/2013 @ 11:03 AM | Răspunde

 14. Remarc si de data aceasta o mare superficialitate a INM in abordarea acestui examen. Ca de obicei, ce de la INM privesc acest examen doar ca pe un mijloc de evaluare, un scop in sine de altfel la aceasta institutie, si nu ca prim pas in pregatirea viitorilor magistrati. Avand in vedere faptul ca in INM nu se mai face pregatire teoretica, care ar fi utilitatea verificarii cunostintelor din vechiul cod de procedura, cand cel nou este deja in vigoare, iar situatia in privinta normelor procedurale este fundamental diferita de cea a normelor substantiale. Cati dintre cei care sustin acest examen vor avea de judecat peste 2 ani cauze cu o etapa scrisa, dezbateri, deliberari, acte de procedura sau termene pe vechiul cod? Cate procese dintre cele care pot fi judecate de un stagiar credeti ca se vor mai judeca pe vechiul cod la acel moment? Nu credeti ca ar fi fost mai indicata o consultare cu sefii de instante care au stagiari (judecatoriile), sau cu judecatorii care se ocupa de evaluarea stagiarilor?
  P.S. Sunt constient ca o trecere atat de rapida ar fi extrem de dificila la acest moment pentru cei care vor sustine examenul, dar nu ar favoriza/defavoriza pe nimeni.

  Comentariu de fost auditor — 13/03/2013 @ 11:50 AM | Răspunde

 15. Dle judecator, credeti ca ar fi suficient daca am invata doar dupa coduri si nu direct de pe carti cum majoritatea dintre noi au facut pana acum? Grilele vor viza texul de lege efectiv sau si diverse interpretari ale unor autori, respectiv profesori?

  Comentariu de roxana — 13/03/2013 @ 1:36 PM | Răspunde

  • Prea amuzant. Doamne maica domnului ce mi-e dat sa vad ochilor.

   Comentariu de Oana — 13/03/2013 @ 2:36 PM | Răspunde

   • Pari a fi un soricel de birou care nu a vazut de mult lumina zilei… ca sa nu mai vorbim de socializare :))

    Comentariu de Hurjui Daniel — 16/03/2013 @ 10:45 AM | Răspunde

    • Really? Te-as invita pe facebook ul meu sa vezi diferenta dintre noi 2.

     Comentariu de Oana — 20/03/2013 @ 5:36 PM | Răspunde

     • Cred ca m am răzgândit si nu te mai invit nicaieri ca tocmai ce l-am vizualizat pe al tau. Se pare ca un soarece de birou socializeaza mai mult decât o persoana cool ca tine;)

      Comentariu de Oana — 20/03/2013 @ 5:39 PM | Răspunde

     • Si eu vreau.

      Comentariu de Cristi D — 20/03/2013 @ 5:51 PM | Răspunde

      • Credeți-ma pe cuvânt, nu vreți:)

       Comentariu de Oana — 20/03/2013 @ 6:17 PM | Răspunde

       • Sper deosebire de tine, eu nu ma ascund in spatele unui prenume.
        Ai curajul sa arati cine esti

        Comentariu de Hurjui Daniel — 21/03/2013 @ 7:07 PM | Răspunde

        • Dacă pentru a posta un comm e suficient un nume, nu-nseamna automat ca pe celelalte le ascunzi. Pt tine, poate. Pt mine e doar din comoditate.

         Comentariu de Oana — 22/03/2013 @ 8:59 AM | Răspunde

        • oameni buni, nici macar nu sunteti amuzanti
         la pretentiile voastre, nu e jenant sa va certati ?

         Comentariu de Ramona — 22/03/2013 @ 1:47 PM | Răspunde

         • As vrea si eu sa stiu cand terminati cu joaca pe blogul meu. Nu de alta, dar nu am timp si nervi sa va urmaresc cum pierdeti timpul…Hai, terminati cu prostiile si treceti la invatat. Bafta!

          Comentariu de Cristi D — 24/03/2013 @ 11:55 AM | Răspunde

   • explica-te ce gasesti amuzant in a fi elev ce adresezi intrebari maestrului, care poate da raspunsuri atat tehnice cat si sa abordeze problema filozofic sau psihologic,etc.Poate la examen va intra inaintea ta,ce stii?
    Si eu credeam ca ar trebui sa fie suficiente codurile, ( azi continui sa cred ca ar fi suf.poate la ultima repetare), dar multi termeni mi-am dat seama ca nu pot fi dezvaluiti decat citind anumiti autori.Daca doamna a dezvaluit deja toate intelesurile articolelor, probabil e deja cu mult inaintea noastra.

    Comentariu de eli — 18/03/2013 @ 4:32 PM | Răspunde

    • n-am niciun chef sa ma explic dar hai, fie acum. 1: cine da examen la inm e cel mult student, elev o fi doar ala de-a ramas la stadiul asta si a terminat spiru haret, de ala poti zice orice numai ca e student nu. 2: daca nu e cazul de spiru haret, cei de la stat stiu despre ce e vorba, e inadmisibil sa adresezi o asemenea intrebare cand e vorba de un examen cu asa o greutate, ca drept dovada ca si tu ai crezut si ai crezut degeaba, probabil. 3: nu e vorba de anumiti autori in ceea ce priveste anumiti termeni, ca termenii n-au intelesuri diferite de la un autor la altul, poate te referi la interpretari. si 4: cand zice ca doamna e cu mult inaintea cuiva, rezuma-te doar la persoana ta ca nu stii tu ce fac eu. eu doar m-am amuzat. la revedere.

     Comentariu de Oana — 18/03/2013 @ 9:53 PM | Răspunde

     • despre* un examen + zici*. scuze

      Comentariu de Oana — 18/03/2013 @ 9:54 PM | Răspunde

      • elev era raportat la cuv. maestru,deci in general.Daca dv. aveti practica judiciara necesara, atunci cu siguranta sunteti o supra studenta..Oricum stiu si fara sa imi spuneti secretele voastre de studiu, ca legea e doar scheletul ;,,practica judiciara e cea care da forma,continut si culoare codurilor si fara de ea totul e teorie, ca sa nu mai spunem ca unele articole pot fi cu timpul dezincriminate sau declarate neconstitutionale.
       Pentru Roxana : da am crezut in coduri pe care le-am si adnotat in format pdf,caci cu ele vom umbla in buzunar zi de zi.
       .Deci noi in facultate am facut doar teorie,suntem niste amarati studenti tocilari, mai vorbim dupa ce devenim practicieni, ,poate dvs.sunteti deja..Daca cineva pune o intrbare, raspunde-i de vrei ,dar nu il judeca sau lua in ras si dezvaluiei secretele tale pentru binele mers si interesul comun al justitiei .

       Comentariu de eli — 19/03/2013 @ 11:04 AM | Răspunde

 16. Bună ziua!

  Realizez că sunt, prin solicitarea pe care v-o adresez, (oarecum) „offtopic”.. Vă rog, totuşi, în cazul în care aveţi ceva informaţii privitoare la tematica de concurs a examenului de admitere la SNG de anul acesta (cât şi în privinţa datei de susţinere -în varianta că apar modificări faţă de calendarul estimativ, pe care aţi avut bunăvoinţa să-l postaţi).
  Date fiind modificările apărute (ROI instanţe, L2/1feb.2013, etc), e destul de frustrantă ideea necunoaşterii tematicii până în iulie. În egală măsură cele 60 de zile dintre data anunţării oficiale a tematicii şi data susţinerii concursului, cel putin după părerea mea, sunt destul de puţine pentru o temeinică însuşire a materiei.

  Vă mulţumesc!

  Comentariu de ASBO — 13/03/2013 @ 4:38 PM | Răspunde

 17. Multumim, ca de obicei sunteti pprimul care ne informeaza. Astemptam cu interes si alte informatii.

  Comentariu de Mihaela Vasile — 14/03/2013 @ 1:21 PM | Răspunde

 18. Buna seara dle judecator! vis a vis de concursul de admitere la INM , sunteti de parere ca se va pastra aceeasi metoda inumana de evaluare? intreb, deoarece in urma rezultatelor catastrofale din 2010, inclusiv ministrul justitiei din acea vreme, sustinea ca se impune modificarea regulamentului concursului de admitere , în sensul eliminării grilelor şi găsirii altor modalităţi de examinare intrucat NU asigura o selectie , ci doar verifica capacitatea de memorare. A fost luat acest lucru in vizor de catre CSM?
  Multumesc!

  Comentariu de cristna — 15/03/2013 @ 9:17 PM | Răspunde

  • In 2012 am modificat regulamentul de concurs. Totul a decurs in regula la cele trei concursuri organizate sub noile regulamente.

   Comentariu de Cristi D — 18/03/2013 @ 9:05 PM | Răspunde

 19. Buna ziua, domnule judecator! Intrucat doresc ca anul acesta sa particip la concursul de admitere la SNG, v-as ruga sa-mi spuneti, daca se poate, in ce masura o ordonanta de SUP intemeiata pe baza art.10, lit.b CPP(fapta nu e prevazuta de legea penala), dispusa in anul 2011, imi poate afecta buna-reputatie? Mentionez ca am comis fapta de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice in stare de ebrietate. Va multumesc!

  Comentariu de george — 16/03/2013 @ 9:54 AM | Răspunde

  • In masura in care acest cz a avut o anumita notorietate si imaginea dvs in randul publicului a avut de suferit.

   Comentariu de Cristi D — 18/03/2013 @ 9:10 PM | Răspunde

   • Va multumesc mult pt raspuns!…cred ca pot invata linistit in continuare.

    Comentariu de george — 19/03/2013 @ 8:41 AM | Răspunde

 20. Multumim frumos pt informare. Multi dintre noi nu am observat minuta de la rubrica Concursuri si examene de pe siteul INM.

  Comentariu de Hurjui Daniel — 16/03/2013 @ 10:15 AM | Răspunde

  • Si se zice: mulți dintre noi nu AU observat. Ești foarte funny si ma distrezi in continuare:)

   Comentariu de Oana — 22/03/2013 @ 9:01 AM | Răspunde

 21. am vazut ca pe ordinea de zi a CSM-ului sunt doua solicitari de suplimentare a numarului de locuri la concursul de admitere in magistratura ianuarie-martie 2013. CA Constanta a solicitat de asemenea suplimentarea numarului de locuri la acest concurs in cursul lunii ianuarie. Propunerea este de respingere, invocandu-se faptul ca nu exista 2 candidati cu medii egale…de fapt dupa regulament aceasta probabilitate este numai teoretica, ar trebui ca la toate probele sa fie egalitate perfecta. De ce nu se tine cont de situatia reala existenta la nivelul judecatoriilor si nu se suplimenteaza numarul locurilor? Toti candidatii care au promovat toate probele acestui concurs au dat dovada de pregatire temeinica…Va multumesc pt atentie. Gabi.

  Comentariu de gabi — 16/03/2013 @ 10:42 AM | Răspunde

 22. Multumim mult pentru aceste informatii extrem de utile

  Comentariu de anunturi gratuite — 18/03/2013 @ 7:21 PM | Răspunde

 23. Buna ziua,
  In cazul in care am un litigiu cu Romtelecom cu privire la o datorie neachitata, ma pot inscrie la concursul de admitere la INM?
  VA MULTUMESC

  Comentariu de ana maria d — 19/03/2013 @ 9:21 PM | Răspunde

  • Nu e nicio problema daca aveti litigii civile in derulare.

   Comentariu de Cristi D — 20/03/2013 @ 4:21 PM | Răspunde

 24. as avea o intrebare, in posturile vacante publicate de CSM acum in martie se regasesc si cele 56 de posturi suplimentate la nivel de judecatorie prin Ordinul Ministrului publicat in luna februarie?

  Comentariu de carmen — 21/03/2013 @ 10:06 AM | Răspunde

  • cred ca mai important este daca aceasta se vor scoate in vara la admitere. raspunsul este DA.

   Comentariu de Cristi D — 21/03/2013 @ 11:38 PM | Răspunde

   • Dar aca nu se vor scoate, care mai e sensul suplimentarii, ca eu nu mai inteleg nimic. Stiam ca e o lipsa acuta de personal… e minunat, ca la noi la nimeni

    Comentariu de carmen — 22/03/2013 @ 6:15 AM | Răspunde

   • … admitere in magistratura sau INM?

    Comentariu de Ramona — 22/03/2013 @ 1:42 PM | Răspunde

 25. Buna ziua, domnule judecator. Un candidat care a fost admis in urma concursului de admitere directa in magistratura are la dispozitie un anumit termen in care sa-si rezolve eventualele incompatibilitati? De exemplu, avocatii au 2 luni la dispozitie. In opinia dumneavoastra, un magistrat care este si avocat, dar suspendat la cerere din profesie, este incompatibil cu functia de magistrat? Poate avea probleme in aceasta situatie?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va urez o zi buna.

  Comentariu de Vali — 21/03/2013 @ 3:22 PM | Răspunde

  • Cand apare decretul de numire ca magistrat, trebuie sa aveti toate problemele de incompatibilitate rezolvate. Din acel moment exercitati functia, cu toate drepturile si obligatiile.

   Comentariu de Cristi D — 21/03/2013 @ 11:42 PM | Răspunde

 26. Buna seara,
  Va rog sa-mi spuneti daca s-a estimat deja numarul de locuri ce vor fi scoase in vara la admitere in magistratura. Multumesc

  Comentariu de Ramona — 21/03/2013 @ 9:50 PM | Răspunde

  • Eu sunt …revocat.

   Comentariu de Cristi D — 21/03/2013 @ 11:39 PM | Răspunde

   • mda … fara comentarii …
    eu oricum va multumesc ca sunteti alaturi de noi

    Comentariu de Ramona — 22/03/2013 @ 1:41 PM | Răspunde

   • speram ca vi se termina curand concediul

    Comentariu de Ramona — 22/03/2013 @ 1:44 PM | Răspunde

 27. Contractul de munca poate fi si cu timp partial ( ex: 1 ora / zi ) ?

  Comentariu de geo — 22/03/2013 @ 8:04 AM | Răspunde

 28. Buna dimineata , referitor la tematica , drept proc civ, admitere INM, 2013,probele , potrivit minutei , trebuie invatate potrivit vechiului cod de proc civ ,dar probele care sunt reglementate in vechiul cod civil , parte referitor la probe care a fost abrogata de ncpc , de care nu se face referire in minuta,decat la vechiul cod de proc civ …deci , invatam probele conform vechiului cod civil , sau noului cod de procedura civila ? Multumesc anticipat !

  Comentariu de George — 22/03/2013 @ 8:10 AM | Răspunde

  • Pt asta trebuie sa asteptati varianta finala si oficiala a tematicii.

   Comentariu de Cristi D — 24/03/2013 @ 11:52 AM | Răspunde

  • Pai capitolul „judecata in prima instanta” e integral pe vechiul cod,de unde rezulta ca inclusiv probele sunt cerute dupa vechea reglementare.Eu asa inteleg din minuta.

   Comentariu de Victoria — 26/03/2013 @ 10:37 AM | Răspunde

 29. Lume, scuzati ca indraznesc sa ma exteriorizez, intrucat cred in transparenta si udecarea directa a faptelor,dati-va cu parerea , mi se pare maltratare psihica, grilele de penal de la INM. Unele din ele nu au suficiente elemente pentru a se putea da un raspuns.. Eu daca as avea o cauza, as cauta sa am suficiente elemente concrete pt. a da solutii si nu ce cred eu prin teoria mea si abstractiile mele.Sigur ca cine a zis ca, grilele de penal din 2010 is grele, nu a zis suficient,is inspaimantatoare!!

  Comentariu de cris — 23/03/2013 @ 9:21 PM | Răspunde

  • Bine ca in fiecare an se gasesc cate 400 de oameni care sa treaca de aceste grile. Ma gandesc ca daca oamenii aia se descurca cu aceste grile inspaimantatoare, merita si mai mult respectul nostru.

   Comentariu de Cristi D — 24/03/2013 @ 12:00 PM | Răspunde

   • Multumesc de incurajare, sa speram.

    Comentariu de cris — 24/03/2013 @ 12:06 PM | Răspunde

 30. Buns ziua. Va rog sa-mi spuneti daca si in vara concursurile de admitere INM, respectiv admitere magistratura vor avea loc in aceeasi data. Multumesc

  Comentariu de Anca — 24/03/2013 @ 3:47 AM | Răspunde

 31. Buna ziua, domnule judecator. Am cateva intrebari off topic, sa zic asa:
  1. Un grefier registrator poate refuza inregistrarea unei cereri de chemare in judecata pe motiv ca nu a fost achitata taxa judiciara de timbru, motivand ca asa a stabilit conducerea acelei instante?
  2. Apoi, acelasi grefier poate refuza din nou inregistrarea cererii, in aceeasi zi, la cateva minute distanta, dupa ce partea a achitat partial taxa judiciara de timbru, deoarece nu avea asupra sa intreaga suma de bani, care era destul de mare?
  3. Presedintele instantei a avut o atitudine deontologica venind in registratura si facandu-i morala avocatului partii, spunand ca ce si avocatii pot interpreta legea taxelor de timbru, ca nu inregistreaza cererea fara taxa si sa se duca sa-o depuna la posta daca nu-i convine, (in conditiile in care partea si avocatul facusera un drum de aproximativ 100 de km cu masina special pentru a inregistra personal cererea) si avand o atitudine agresiva verbal, fara insa a ridica tonul si folosi cuvinte jignitoare?
  Toata discutia a pornit de la faptul ca legea taxelor judiciare de timbru prevede ca acestea se achita anticipat, magistratul in cauza sustinand ca aceasta inseamna inainte de inregistrarea cererii de chemare in judecata, fara a tine cont de faptul ca aceeasi lege stabileste expres ca taxele sunt stabilite de instanta (prevazand si o procedura de contestare a sumei stabilite), iar in situatia in care se achita doar partial taxa (expusa la intrebarea nr. 2), aceasta trebuie inregistrata si instanta ii va pune in vedere partii sa achite diferenta, in caz contrar cererea va fi anulata, in acest sens fiind si dispozitiile noului cod de procedura civila.
  Cererea a fost intr-un final inregistrata, dar ca urmare a inaintarii acesteia prin fax la instanta.
  Am prezentat speta cu caracter general, pentru ca dumneavoastra sa-mi puteti da un raspuns, deci nu va solicit pararea cu privire la cazul concret (oricum cererea a fost inregistratata de mult timp), ci ma intereseaza daca din punct de vedere teoretic cererea trebuia inregistrata, mai ales in situatia a doua, in care s-a platit partial taxa, si nu o suma derizorie, ci o suma destul de mare, dar nu integral.
  Va mai precizez ca, din informatiile si experienta personala acumulata pana in acest moment, aceasta practica nu exista doar la o singura instanta, ea tinzand sa se generalizeze la anumite nivele.
  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va inteleg pe deplin daca nu veti putea sa-mi le dati. Va rog sa retineti ca este vorba doar de cine are dreptate din punct de vedere teoretic.

  Comentariu de Vali — 26/03/2013 @ 11:56 AM | Răspunde

  • Legea taxelor de timbru e clara. Avocatii si partile incearca deseori sa o eludeze. Nici eu nu v-as fi primit cererea netimbrata.

   Comentariu de Cristi D — 26/03/2013 @ 12:28 PM | Răspunde

   • Ok. Multumesc. Dar in situatia in care s-a achitat totusi partial taxa, si nu o suma derizorie, ce ati fi facut?

    Comentariu de Vali — 26/03/2013 @ 12:46 PM | Răspunde

    • M-am documentat mai amanuntit, sa zic asa, si am descoperit Ordinul nr. 760C din anul 1999 al Ministerului Justitiei, care prevede expres ca aceste taxe se achita inainte de inregistrarea cererii, existand posibilitatea refuzarii inregistrarii. Insa pentru situataia ca plata partiala, si acest ordin prevede ca trebuie inregistrata cererea.
     Interesant, nu?

     Comentariu de Vali — 26/03/2013 @ 1:33 PM | Răspunde

     • Deci, mi-am dat singur raspunsurile.

      Comentariu de Vali — 26/03/2013 @ 1:34 PM | Răspunde

     • Eu cred ca va referiti la textul urmator, care nu e in sensul celor sustinute de dvs:
      `Art. 35 – (1) Taxele judiciare de timbru se datorează şi se plătesc anticipat, adică înainte de primirea (înregistrarea), efectuarea sau eliberarea actelor taxabile sau înainte de prestarea serviciilor. (2) Instanţele judecătoreşti – cu totul excepţional, pentru motivele menţionate în rezoluţie – pot reţine cereri sau acţiuni netimbrate sau insuficient timbrate, obligând partea să plătească taxele până la primul termen de judecată. (3) În cazul în care taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, în momentul înregistrării acţiunii sau a cererii, ori dacă în cursul procesului apar elemente care determină o valoare mai mare, instanţa judecătorească va pune în vedere petentului să achite suma datorată până la primul termen de judecată. Când se micşorează valoarea pretenţiilor formulate, după înregistrarea acţiunii sau a cererii, taxa judiciară de timbru se percepe la valoarea iniţială, fără a se ţine seama de reducerea ulterioară.`

      Comentariu de Cristi D — 27/03/2013 @ 11:07 AM | Răspunde

    • Nu stiu. Ati gasit dvs in lege vreun text in sensul asta?

     Comentariu de Cristi D — 27/03/2013 @ 11:04 AM | Răspunde

    • Au obligatia sa primeasca cererea ta si apoi sa iti anuleze cererea. La instanta la care eu am inregistrat cele mai multe dosare, te pun sa scri pe cerere ca te obligi ca pana la primul termen de judecata sa achiti taxa. Sanctiunea era clara, anularea cererii. Multe complete amana judecarea cauzei pt. ca reclamantul sa isi plateasca taxa. Am vazut cazuri in care s-a dat termen pt. achitarea taxei, chiar si dupa discutarea probelor, desi o astfel de practica e total gresita din punctul meu de vedere.

     Comentariu de Razvratitul — 28/03/2013 @ 3:22 AM | Răspunde

     • @Razvratitul Ca sa spuneti `au obligatia` inseamna sa existe un text de lege in sensul asta. Altfel, argumentul e `asa se face`, `asa e practica` – ceea ce nu inseamna ca e legal sau au obligatia…

      Comentariu de Cristi D — 28/03/2013 @ 11:01 AM | Răspunde

      • Desi a fost o situatie neplacuta, achiesez la argumentele domnului judecator Nu exista un text expres care sa stabileasca aceasta obligatie de inregistrare. Exista insa un text expres care stabileste posibilitatea refuzului inregistrarii.
       Argumentele pentru inregistrare sunt doar practica instantelor, faptul ca exista si alte modalitati in care totusi cererea este inregistrata si fara plata taxei, gen trimiterea prin posta sau fax, cererile in care nu era platita taxa si partea se prezenta personal fiind totusi inregistrate, cred eu, pentru ca pana la urma omul iesea de la instanta si mergea la posta si tot i se inregistra cererea. Si poate ar fi o discutie privind prevederile Noului Cod de procedura civila privind inregistrarea cererii de chemare in judecata si etapa comunicarilor scrise si cele privind accesul la justitie
       garantat de CEDO si poate o eventuala cadere in desuetudine a ordinului de ministru si neconcordanta a sa cu Constitutia tarii. In rest, textul legal nu prevede expres obligatia de inregistrare, restul argumentelor fiind, cum a spus domnul judecator, ca asa se face etc.

       Comentariu de Vali — 30/03/2013 @ 8:27 PM | Răspunde

 32. Buna seara, d-le judecator. Stim ca nu mai sunteti membru CSM si multi regretam acest lucru. Insa ne-ar fi de mare ajutor si poate o incurajare daca ne puteti spune din informatiile pe care le detineti estimativ cate locuri vor fi scoase in vara la concursul de admitere in magistratura. Inteleg ca pot interveni schimbari pana atunci dar va rog sa ne dati cifra orientativa dupa opinia dumneavoastra tinand cont de locurile vacante, suplimentarea schemei etc.
  Va multumesc anticipat.

  Comentariu de cristina — 26/03/2013 @ 10:32 PM | Răspunde

  • Stiti gresit. Sunt inca. Ma judec.
   Regretul dvs vad ca se manifesta numai cand aveti nevoie de ceva de la mine. E cel putin interesant de observat asta. Ca or fi multi sau putini, nu conteaza. Anonimi pe internet pot fi sau pot sa nu fie.
   Orientativ, cel putin acelasi numar ca si anul trecut.

   Comentariu de Cristi D — 27/03/2013 @ 11:10 AM | Răspunde

   • ,,..cel putin acelasi numar ca si anul trecut” va referiti la examenul din august (100 locuri) sau cel din oct-ian 2013 (55 locuri) ? Va multumesc frumos.

    Comentariu de cristina — 28/03/2013 @ 2:23 PM | Răspunde

 33. Buna dimineata! V-as ruga sa ma indrumati intr-o situatie : as dori sa dau examenul de admitere in Magistratura pentru vechime in sesiunea urmatoare,respectiv (probabil) 26 august 2013 insa,eu indeplinesc conditiile de vechime pe 1 septembrie 2013,sunt 4 zile diferenta; credeti ca am vreo sansa in a-mi depune dosarul in aceasra situatie?
  Va multumesc!

  Comentariu de Alexandra — 27/03/2013 @ 8:44 AM | Răspunde

  • Raspunsul cautat de dvs este in partea finala a art 2 din regulamentul de admitere in magistratura http://inm-lex.ro/fisiere/pag_32/det_1760/10032.pdf `cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani la data susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului`. In rest, nu exista posibilitatea vreunei dispense de vechime.

   Comentariu de Cristi D — 27/03/2013 @ 11:22 AM | Răspunde

   • Va multumesc! O zi reusita va doresc!

    Comentariu de Alexandra — 27/03/2013 @ 3:38 PM | Răspunde

 34. va rog, am o nelamurire in privinta art. 124,PRESCRIPTIA SPECIALA, codul penal actualizat, ce am descarcat pe site-ul dv. „vorbeste” de DEPASIREA CU INCA O DATA, iar in Udroiu,editie 2012,, DEPAS: cu INCA JUMATATE, .(ca de altfel dupa vechiul cod si noul cod). Care expresie va trebui utilizata la admitere anul acesta,INCA O DATA sau INCA JUMATATE?

  Comentariu de cris — 27/03/2013 @ 6:05 PM | Răspunde

  • Codul penal a fost modificat prin legea nr.63/2012 astfel incat e corect “cu inca o data”! – multumesc Victoria.

   Comentariu de Cristi D — 28/03/2013 @ 12:13 AM | Răspunde

   • Codul penal a fost modificat prin legea nr.63/2012 astfel incat e corect „cu inca o data”!

    Comentariu de Victoria — 28/03/2013 @ 7:19 AM | Răspunde

 35. Buna ziua!
  Va rog sa-mi spuneti care este tematica pentru juristii cu peste 5 ani vechime care vor da examen in august , in acelasi timp cu cei pentru INM.
  Va multumesc!

  Cu respect, Ion M.

  Comentariu de ION MINODORA — 29/03/2013 @ 2:23 PM | Răspunde

 36. V-am adresat aceasta intrebare pentru ca am vazut ca s-a propus eliminarea unor subiecte din civil pentru candidatii la INM si voiam sa inteleg daca vom avea aceeasi tematica cu ei sau cea din ianuarie 2013 cu noile coduri.
  Weekend placut!

  Ion M.

  Comentariu de ION MINODORA — 29/03/2013 @ 2:26 PM | Răspunde

 37. Buna seara! As vrea un link de unde sa descarc codul de procedura penala actualizat. Va multumesc!

  Comentariu de Monica — 29/03/2013 @ 9:10 PM | Răspunde

 38. Am urmarit discutiile purtate aici, dar tot am nevoie de o confirmare. Pentru admiterea in magistratura din vara anului 2013 (deci cu vechime de 5 ani), am inteles ca tematica ramane aceeasi cu a concursului din martie 2013, INSA bibliografia va cuprinde exclusiv NCC si NCPC. Asadar, confirmati-mi, va rog, daca am inteles bine, si pot sa imi updatez biblioteca si sa imi cumpar cartile care trateaza exclusiv materialul noilor coduri? Multumesc

  Comentariu de iulia — 01/04/2013 @ 3:46 PM | Răspunde

  • @Iulia
   Da. si e normal: spre deosebire de auditorii de la INM, dvs veti intra imediat in sali si veti aplica noile coduri.

   Comentariu de Cristi D — 01/04/2013 @ 10:21 PM | Răspunde

 39. Buna ziua , as vrea sa ma ajutati cu o intrebare legata de cartile aparute p noul cod civil.Am fost l depozitul de carti si nu am gasit decat o singura carte pentru obligatii , cartea este de Liviu Pop.Am citit p net ca sunt ceva greseli in ea. Nu stiu kt de importante sunt greselile , insa nu imi permit sa imi iau o carte care nu m ar ajuta . va rog ajutati ma cu un sfat privitor la obligatii, ce carte sa imi iau pt admiterea l inm.
  Multumesc!

  Comentariu de Asha Shi — 01/04/2013 @ 10:17 PM | Răspunde

 40. domnule judecator puteti sa-mi explicati de ce apar diferente intre posturile de executie vacante si cele de executie efectiv vacante la data de 01.04.2013, si aici nu ma refer la diferentele generate de posturile indisponibilizate pt concursul de admitere in magistratura sau posturile de conducere vacante sau posturile care vor fi vacante din 1 mai 2013? Va multumesc.

  Comentariu de carmen — 03/04/2013 @ 7:53 AM | Răspunde

  • Eu daca sunt la instanta ocup un post. Daca sunt in concediu de maternitate/paternitate sau sunt detasat la alta institutie, postul meu e vacant. Insa nu e efectiv vacant, caci ma pot intoarce oricand la postul meu. Efectiv vacant e postul ramas neocupat in urma demisiei, pensionarii, avansarii sau transferului meu.

   Comentariu de Cristi D — 03/04/2013 @ 12:41 PM | Răspunde

 41. Buna seara, domnule judecator. Credeti ca ar fi admisibila o cerere de schimbare a zllei de prezentare la interviul din cadru concursului de admitere directa in magistratura?
  Va multumesc anticipat pentru rapsuns.

  Comentariu de Vali — 07/04/2013 @ 8:12 PM | Răspunde

 42. Buna ziua!
  In cazul in care CSM-ul aproba la solicitarea Curtiilor de Apel a organizării concursurilor pentru ocuparea unor posturi de grefier cu studii medii sau cu studii superioare juridice, la randul lor Curtiile de Apel trebuie sa scoata aceste posturi apobate de CSM? Si in caz afirmativ exista un termen limita?
  Va multumesc pentru raspunsuri!

  Comentariu de Andra Simona — 09/04/2013 @ 11:00 AM | Răspunde

 43. Buna ziua domnule judecator..In primul rand felicitari pt decizia CCR!!!…In al doilea rand as dori sa va adresez o intrebare:
  Credeti ca la admiterea INM 2013,se vor include in tematica de la dreptul civil si institutiile privind dreptul familiei(filiatia,autoritatea parinteasca..etc),la fel cum au fost introduse la examenul pt magistratura din ian-martie 2013?
  Sau vor ramane doar in tematica pt magistratura?….Va multumesc si va apreciez enorm.

  Comentariu de silvius — 09/04/2013 @ 11:12 AM | Răspunde

 44. Buna ziua, domnule judecator. O intrebare de drept penal. In cazul in care o persoana savarseste un omor, care intruneste atat conditiile omorului calificat, cat si ale omorului deosebit de grav (de exemplu, prin cruzimi asupra sotiei sale gravide), se va retine existenta unui concurs intre cele doua infractiuni si pedepsele vor fi contopite sau se va retine doar o singura infractiune de omor deosebit de grav, care absoarbe omorul calificat, dar la aplicarea pedepsei se va tine cont de aceasta situatie. Pun aceasta intrebare deorece un profesor de drept penal a opinat in sensul retinerii unui concurs de infractiuni, dar nu a argumentat afirmatia, iar din studiul manualelor si tratatelor pe care le am pe acasa nu am reusit sa ma lamuresc, autorii neanalizand acest aspect mai degraba procedural.
  Va multumesc din nou anticipat pentru raspuns.

  Comentariu de Vali — 10/04/2013 @ 8:30 AM | Răspunde

  • Intrebarea dvs e in sensul daca forma agravata absoarbe forma simpla a unei infractiuni. Eu cred ca raspunsul e evident si se gaseste in capitolul privind infractiunea complexa.

   Comentariu de Cristi D — 10/04/2013 @ 1:33 PM | Răspunde

 45. O intrebare putin oftopic…
  Un magistrat are dreptul sa faca o oferta publica de vanzare a unui bun imobil la triplu pret fata de pretul pietii existent la momentul respectiv, fara a incalca normele de conduita impuse? Daca raspunsul e DA…cum influenteaza situatia faptul ca, in urma acestei oferte, bunul este cumparat de o parte intr-un dosar care tocmai a fost solutionat de judecatorul in cauza – solutia fiind favorabila cumparatorului?
  PS
  Mentionez ca e o situatie ipotetica.

  Comentariu de carmen — 11/04/2013 @ 8:45 AM | Răspunde

  • 1. Da, dupa teoria ca nu e…ala de cere, ci ala de da.
   2. Ipotetic vorbind, pare un fel folos obtinut cam … curios.

   Comentariu de Cristi D — 11/04/2013 @ 1:22 PM | Răspunde

 46. Domnule judecator, nu stiti cumva daca CSM va adopta o hotarare privind bibliografia pentru examenul de admitere directa in magistratura(cu privire la noile coduri), asa cum a facut-o pentru examenul de admitere la INM de la vara? Sau vor stabili oare cumva tematica direct prin hotararea si anuntul de organizare a concursului? Eu unul ma tot chinui de ceva vreme sa invat si mi-am dat seama ca mai e putin timp pana la examen, care se apropie cu pasi repezi, si sunt destule lucruri de noutate care trebuie aprofundate, pe langa vechile notiuni care trebuie si ele reimprospatate si actualizate potruvut ultimelormodificari
  Va multumesc anticipat pentru raspuns, precum si pentru toate raspunsurile pe care mi le-ati oferit siva urezun week-end placut.

  Comentariu de Vali — 12/04/2013 @ 7:43 PM | Răspunde

  • Pentru admiterea la magistratura in 2013 se vor da noile coduri, fara doar si poate.

   Comentariu de Cristi D — 14/04/2013 @ 10:52 AM | Răspunde

 47. Stimate domnule Danilet, cu permisiunea dvs., in speranta unui raspuns, reiau intrebarea adresata de carmen la punctul 9 „In sedinta plenului CSM din 28 martie s-a stabilit de principiu tematica pt admiterea la INM din vara in sensul postat si de Dvs. (la civil integral NCC iar la procedura civila combinat VCPC si NCPC). Din nou nu se face referire cu privire la admiterea in magistratura care, conform calendarului votat de acelasi CSM, se organizeaza in august-septembrie. De ce se face din nou aceasta diferentiere, de ce nu avem parte de egalitate de tratament? si noi cei care ne pregatim pt aceasta modalitate legala de accedere in magistratura avem nevoie de certitudini, mai ales ca, in cazul nostru, timpul in care aflam aceste informatii este cel putin la fel de important ca si in cazul colegilor care doresc sa intre la INM…” Nu este prima data cand se face diferenta intre cele 2 categorii de candidati, cand examenul in cond.art.33 este o incertitudine, desi exista un calendar si avenm parte de elementul surpriza.Va multumesc

  Comentariu de Carmen — 15/04/2013 @ 3:33 PM | Răspunde

  • Nu cred ca e vreun element surpriza. Eu am dat suficiente explicatii in aceasta postare.

   Comentariu de Cristi D — 15/04/2013 @ 7:00 PM | Răspunde

 48. Elementul „surpriza” de care vorbeam este referitor la organizarea concursului. S-a intamplat, dupa cum bine stiti, sa avem concurs in calendar dar nu si in realitate. S-a intamplat sa nu avem concurs in calendar, dar sa se organizeze concurs (nu mai departe concursul din ianuarie care nu era prevazut). Dat fiind ca nu se discuta nimic concret in legatura cu admiterea in magistratura din vara 2013- cum se discuta despre admiterea la INM- putem sa ne asteptam sa nu se organizeze in vara dat fiind ca deja s-a organizat un concurs in 2013. Explicatiile dvs. nu sunt punctuale si concrete precum cele despre admiterea la INM. Se vorbeste despre „menţinerea standardelor comune de exigenţă pentru ambele modalităţi de recrutare a viitorilor magistraţi – atât pentru admiterea la INM, cât şi pentru admiterea directă în magistratură a juriştilor cu 5 ani vechime în profesie”. In aceste conditii, ar fi normal ca si candidatii pentru admiterea directa sa beneficieze in acelasi timp de informatii despre organizare, tematica.. ca si cei pentru INM. Daca pe ordinea de zi a csm se afla discutarea admiterii la INM referitoare la tematica gasesc normal sa se afle si modalitatea prevazuta de art.33.
  Va multumesc pentru timpul acordat.

  Comentariu de Carmen — 16/04/2013 @ 8:08 AM | Răspunde

  • DUpa cum bine stiti, exista un plan al concursurilor. Care e anuntat din decembrie. Si iar dupa cum bine stiti, in nicio institutie nu se stie de concurs decat la data anuntarii sale oficiale – de aceea se si numeste anunt oficial. In rest sunt planuri, discutii, etc. Daca invatati pt la vara si nu se organizeaza concurs, cu siguranta mai aveti timp sa aprofundati materia pana la urmatorul concurs.
   Ma surprinde tonul dvs de parca as fi eu vinovat ca INM e principala modalitate de intrare in magistratura iar admiterea directa doar exceptia. sau de comunicarea CSM/INM cu dvs. Eu aici fac ce pot. Si, oricum, se pare ca nu fac bine din moment ce am fost revocat. Dar poate va lamuresc alti membri CSM sau angajati ai INM ce si cum.

   Comentariu de Cristi D — 16/04/2013 @ 9:54 AM | Răspunde

   • nu noi …cei de pe blog…v-am revocat…noi suntem doar victime ale sistemului…asa cum si dvs. ati fost in cazul revocarii…
    …ne puteti spune si noua cat mai este bursa e auditor…daca nu cumva si asta e secret de stat…
    …multumes…

    Comentariu de Carmen C. - VL — 16/04/2013 @ 12:36 PM | Răspunde

    • Am impresia ca vreti sa va distrati si v-ati gasit blogul meu.
     Eu nu sunt victima nimanui si nu ma plang. Nadajduiesc doar ca incercati si la alti membri CSM sa obtineti raspunsurile cautate.
     Bursa nu este secret de stat. Mai este tot ca si anul trecut.

     Comentariu de Cristi D — 16/04/2013 @ 3:05 PM | Răspunde

 49. Buna ziua domnul judecator, am si eu o intrebare: In perioada 28-30 mai 2013 se va sustine un examen pentru posturile vacante de grefieri la Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuresti cu sudii medii si superioare. As dori sa va intreb de ce exista tematica din procedura penala, pr. civila si organizare judiciara daca pot candida si cei cu studii medii? De unde sa stie despre drept absolventii de liceu sau cei cu alta facultate decat Dreptul, este posibil asa ceva?

  Comentariu de Iuliana Ionel — 16/04/2013 @ 11:04 AM | Răspunde

  • Ca si grefier, e obligatoriu sa stiti drept. Chiar daca nu ati facut facultatea. Asta pentru ca si cei cu studii superioare, si cei cu studii medii au aceleasi atributii – toate juridice.

   Comentariu de Cristi D — 16/04/2013 @ 3:03 PM | Răspunde

 50. Domnule judecator, nu cred ca cineva care interactioneaza cu Dv. prin intermediul blogului va acuza de ceva…dimpotriva. Dar totodata sunt sigura ca imi dati dreptate ca predictibilitate nu exista cu privire la aceasta modalitate legala de accedere in magistrtura, de aici aparand tot felul de discutii. Nu e totuna sa stii sigur ca dai concurs in august sau in noiembrie…si nu ma refer aici la viata peronala, care practic nu mai exista, ci ma refer la faptul ca trebuie sa-ti planifici concediul pt. a te putea pregati …majoritatea avem servicii cu care nu putem jongla chiar atat de usor…
  Asadar, daca puteti sa ne dati informatii in plus care sa ne ajute in demersul nostru, eu va multumesc de pe acum. Logica bunului simt imi spune ca, daca se gandesc cat de putin la situatia reala din instante, la faptul ca in toamna se vor organiza alte doua concursuri de promovare pe functii de executie, respectiv de conducere…se va respecta calendarul si se va organiza un nou concurs de admitere in mgistratura. Cat despre mine, eu stiu ca in august oricum sustin un concurs foarte greu…inca nu stiu sigur care: Inm sau magistratura :)

  Comentariu de carmen — 16/04/2013 @ 11:06 AM | Răspunde

 51. Inca o intrebare: examenul pentru posturile de grefier din luna mai la Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuresti se va da dupa Noul Cod de Procedura Civila sau vechiul cod?

  Comentariu de Iuliana Ionel — 16/04/2013 @ 11:10 AM | Răspunde

 52. Da, aveti dreptate, exista un plan al concursurilor , dar un plan care se respecta cu o singura exceptie- admiterea potrivit art.33.!!!
  Departe de mine gandul de va face vinovat de ceva.Comunicarea cu INM sau CSM nu este numai a mea, este a tuturor candidatilor. Si atunci cand este vorba de exceptia de la regula de admitere in profesie nu inteleg care este ratiunea unui tratament diferit. Si anuntul pentru admitere INM se face tot cu 60 zile inainte de concurs DAR SE STIE DESPRE TEMATICA CU 4 LUNI INAINTE. Restul comentariilor sunt de prisos. E clar ca nu se doreste o comunicare. Inca odata va multumesc pentru timpul dvs.

  Comentariu de Carmen — 16/04/2013 @ 2:26 PM | Răspunde

  • Iar tematica la magistratura se stie cu 5 luni inainte. Daca ati citit postarea asta, unde comentati.

   Comentariu de Cristi D — 16/04/2013 @ 3:06 PM | Răspunde

 53. Cu scuzele de rigoare, am citit toate postarile, altfel nu v-as fi scris. Sunt doar discutii, propuneri! In nicio sedinta a CSM-ului nu s-a luat in discutie tematica pentru examenul de admitere in magistratura pentru cei cu vechime. Ceea ce nu se poate spune despre examenul la INM!

  Comentariu de Carmen — 16/04/2013 @ 4:44 PM | Răspunde

 54. @ Carmen: Daca tot crezi ca esti asa de dezavantajata pentru faptul ca dai admitere direct in magistratura (care este O EXCEPTIE de la regula… nu stiu cat de greu este de inteles), de ce nu dai examen INM?

  Aaaaaa… inteleg de ce… La INM e mai mare competitia, sunt mai bine pregatiti candidatii, trebuie sa te descurci 2 ani in Bucuresti cu bursa astronomica de 1300 de lei (sau cat o fi…), trebuie sa treci prin inca 2 ani de studiu si pe urma inca un examen de mare dificultate. Si totusi, tot cei cu vechime (care in majoritatea COVARSITOARE nu se compara ca si pregatire cu cei care intra la INM) sunt cei dezavantajati.

  Comentariu de Liviu — 17/04/2013 @ 11:52 AM | Răspunde

  • „in majoritatea COVARSITOARE nu se compara ca si pregatire cu cei care intra la INM” – poate imi explicati ce ati vrut sa spuneti , mai exact. Cred ca nu am prins nuanta corecta si nu vreau sa raman nelamurita sau sa emit judecati fara aceste precizari.

   Comentariu de Ramona — 17/04/2013 @ 1:40 PM | Răspunde

 55. Cu tot respectu, ca aspirant la aceasta nobila profesie si poate chiar ca viitor magistrat, va trebui sa inveti sa nu desconsideri calitatile persoanelor care au promovat un concurs perfect legal…nu e etic sa faci asa ceva….cu siguranta experienta de viata a celor care sustin concursul de admitere in magistratura poate echilibra diferentele la nivel de teorie care pot exista…dar nu intotdeauna….asadar eu recomand sa aveti grija la judecatile pe care le emiteti.

  Comentariu de carmen — 17/04/2013 @ 1:18 PM | Răspunde

 56. @Ramona: Puteti sa va uitati la rezultatele de anul trecut.

  Locul 100 la admiterea direct, ultimul intrat, a avut 7,208 media. Locul 200 la INM a avut 7.660. Doar 41 de candidati la posturi direct in magistratura ar fi avut rezultat ca sa le permita admiterea la INM (atentie, unde sunt 200 de locuri, nu 100). Daca ducem calculul putin mai departe, vedem ca intre primii 241 de clasati la concursul de anul trecut, doar 17,01% sunt candidati pentru admiterea direct in magistratura, restul sunt de la INM.

  In schimb, 345 de candidati la INM au obtinut o nota care le putea permite admiterea direct in magistratura.

  Desi cifrele vorbesc de la sine, mai luati in calcul si faptul ca cei care intra la INM mai au 2 ani de pregatire pana intra in instante/parchete. Sunt perfect de acord ca exista oameni care dau admitere direct in magistratura extrem de bine pregatiti. De fapt, toti sunt bine pregatiti, pentru ca altfel nu ar promova examenul (ma refer la examenul de anul trecut, care a fost comun), dar nu la nivelul celor de la INM.

  @ Carmen: Deci exista (sau, ma rog „pot exista”; *vezi cifrele de mai sus) diferente la nivel de teorie. Aici suntem de acord. De acord si ca experienta de viata (presupun ca aici incluzi si cei 5 ani de experienta profesionala, care stim amandoi cum si unde se face in multe cazuri…) POATE fi un plus… care e anulat cu varf si indesat de anii de pregatire INTENSA de la INM.

  Nu le-am desconsiderat calitatile candidatilor la posturi direct in magistratura. Am spus ca sunt sub cei de la INM (din nou, nu toti, ci majoritatea). Nu e etic?! Poftim?! WOW! In fine, nu am vrut sa jignesc pe nimeni. Am exprimat doar un adevar, confirmat de cifre.

  Comentariu de Liviu — 17/04/2013 @ 7:50 PM | Răspunde

  • daca ai fi in situatia celor cu vechime…mama, ce-ai mai bate cu pumnul in masa sau …ma rog, in piept!

   Comentariu de Carmen C. - VL — 18/04/2013 @ 8:37 AM | Răspunde

  • Stimate domn, va rog sa cititi cu atentie comentariul de la punctul 55. N-ati inteles nici ce-am scris eu si nici comentariul de la punctul 55 (daca l-ati citit).
   As mai avea ceva de adaugat: indiferent de varsta sau pregatire, una din conditiile esentiale pt a fi un bun magistrat (si nu numai), este bunul simt si modestia.
   In alta ordine de idei, inteleg sa sunteti student … de fapt, sper ca sunteti student in anul I sau II, pt ca numai in aceste conditii ati mai putea invoca o scuza pt ca ati jignit toti acei oameni care citesc „studiul dumneavoastra sociologic”

   Comentariu de Ramona — 18/04/2013 @ 2:52 PM | Răspunde

   • Stimata doamna,

    Ce legatura are modestia cu ceea ce am scris, nu pot sa inteleg, atata timp cat nu am facut absolut nici o referire la propria mea persoana. Nu aveti de unde sa stiti daca sunt candidat INM (care a obtinut 85 de puncte sau 20 de puncte), auditor, magistrat, student, doar un observator, sau chiar un candidat la admiterea direct in magistratura. Poate imi explicati…

    Referitor la jigniri, singura persoana care a jignit pe cineva sunteti dumneavoastra, in momentul in care m-ati facut lipsit de bun simt (printr-un mijloc indirect, finut, trebuie sa recunosc).

    Prin „studiul sociologic” ( buna asta :) ) de mai sus cum as fi putut sa jignesc pe cineva? Am gresit la calcule? A statua adevarul este o jignire? Daca spun ca nationala Romaniei este sub cea a Olandei, dupa ce a incasat 8 goluri in 2 meciuri, ii jignesc pe jucatori? O SPUN DIN NOU, nu a fost scopul meu sa jignesc pe cineva! Eram doar iritat de vaicareala sustinuta a doamnei Carmen si incercam sa ii arat ca nici la INM situatia nu e atat de roz.

    Comentariu de Liviu — 18/04/2013 @ 4:33 PM | Răspunde

    • Ma scuzati ca intervin, dar deja ma simt in plus in discutia asta. Aveti ceva sa discutati in care sa ma implic si eu sau va pot lasa sa va corespondati in privat?

     Comentariu de Cristi D — 18/04/2013 @ 6:02 PM | Răspunde

     • Cred ca va multumeste ca ati creat acest blog , ca sa aiba unde sa discute in contradictoriu :))

      Comentariu de daniel — 26/04/2013 @ 1:28 PM | Răspunde

 57. Ref. la grilele de la INM… Sunt urate! Dar problema este alta. Cum cei care au trecut de aceste probe, ajung procurori sau judecatori si, totusi, nu stiu mare lucru. Cum cineva atat de sagace si pregatit ajunge, in mare parte, sa fie invatat „meserie” de grefier? Cum cineva care a absolvit INM-ul face confuzie intre furtul pe timp de zi a unui bun din curtea unei persoane, bun ascuns ulterior sub un pod din drumul public, si furtul calificat lit. g si e etc. Intolerabil! De ce? Pt ca se cere f. multa informatie care nu necesita logica, iar domnii si duduile isi incearca norocul de 7,8….ori,…… pana-l gasesc! Materie multa (nici domniile voastre nu mai stiti toata tematica si mai mult din 90% din magistrati), rezultat prost.

  Comentariu de TT — 24/04/2013 @ 10:37 PM | Răspunde

 58. Curios pare faptul ca persoane cu vechime de 5 ani sunt verificate la fel ca niste studenti fara pic de experienta. Este nedrept ca grilele sa fie identice. Sunt testati la fel, dar unii devin in scurt timp magistrati, iar altii mai inavata 3 ani. de ce? Dat fiind faptul ca sunt testati dupa aceleasi criterii, sa beneficieze de acelasi „tratament”!

  Comentariu de TT — 24/04/2013 @ 10:55 PM | Răspunde

 59. Buna seara!
  As avea si eu o intrebare. Actiunea civila o invatam conform NCPC sau conform vechii reglementari?
  Va multumesc!

  Comentariu de Claudia — 25/04/2013 @ 8:58 PM | Răspunde

 60. Buna ziua! Tin din capul locului sa precizez ca sunt un om cu diploma in drept. Intentia mea nu e aceea de a va descuraja , ba dimpotriva. MULTI CHEMATI, PUTINI ALESI!!!!!! Daca nu va inarmati cu multa rabdare, daca nu incercati sa fiti cat se poate de autocritici, si sa va dati seama ca lumea in care urmeaza sa patrundeti e total desprinsa de realitatile sociale in care, noi azi din pacate traim, veti avea de suferit. Niciunde, nicaieri in societatea romaneasca nu se reflecta faptul ca am cucerit in 2 decenii statutul de stat de drept, ca legea ar fi respectata, ca oameni ajung in functii importante prin profesionalism, ca piata muncii sau economia de piata functioneaza dupa reguli simple si corecte. E totul anapoda, cu susul in jos, exact pe dos. Rugamintea mea, si cred ca sunt in asentimentul multora, e sa incercati sa va faceti un mare proces de constiinta inainte de a va inrola in randurile celor chemati sa faca impaciuirea. Noi suntem o societate tare dezbinata, tare saraca d p d v moral si al constiintei de a face bine, un bine pana la urma comun. Saracia, educatia de acasa facuta nu intr un spirit de colaborare si conlucrare intre noi, ci cat mai individualist cu putinta si egoist, nu duce decat la inganfare, lipsa de modestie, Se scriu pasaje intregi sau chiar carti, unde se recomanda imperios sa fim apropiati nevoilor astringente, grave uneori, ale justitiabilului lasand la o parte orgolii, frustrari si altele asemenea, ca sa reusim astfel sa aducem imbunatatiri reale, sprijin important, concret, evaluabil, palpabil, natiunii. E nevoie de o anumita MATURITATE! Castigurile la stat sunt descurajant de mici, in conditiile in care altii doar maimutarindu se castiga intr o luna cat un judecator intr un an, dar nu, nu ne intereseaza salariile, noi suntem cat se poate de ipocriti cu putinta(e in gena noastra)! Ce daca trebuie sa paltim 40 de ani rata la o casa, ca sa nu mai dau si altfel de exemple. Noi suntem fii lui DECEBAL si murim pentru dreptate si pentru privilegii si putere de zmei. NU va urez decat sa va lumineze viata spiritul, sa ajungeti la o cat de mica intelepciune si sa mergeti pe drumul vostru, dar al vostru, nu indus sau inoculat de altii sau de ambitii si iluzii false. Cu riscul de a fi neinteleasa, cu toate ca sunt o optimista, va urez SARBATORI FERICITE! SI MULTUMIRILE CELE MAI SINCERE DOMNULUI DANILET CARE CU EFORTURI SE DEDICA SI ACESTUI DEMERS, de a i ilumina pe cei debusolati si dezorientati.

  Comentariu de ARON BIANCA — 02/05/2013 @ 3:59 PM | Răspunde

 61. Buna, as dori daca ma puteti indruma dupa cine sa citesc contractele si succesiunile in conformitate cu Noul Cod, inainte de intrarea in vigoare a NCC stiu ca era Drancisc deak pt contracte.
  Va multumesc!

  Comentariu de alexandra — 02/05/2013 @ 8:11 PM | Răspunde

 62. Bună ziua!

  Aș dori să știu dacă există informații în legătură cu tematica pentru materiile drept penal și drept procesual penal. Îmi pun întrebarea dacă și la aceste materii vor fi eliminate din tematică anumite capitole. Asta pentru că mi se pare că la civil și procesual civil au fost eliminate capitole pentru că tematica era prea „stufoasă”. Dacă acesta este argumentul principal, atunci, pentru identitate de rațiune, și la penal și procesual penal ar trebui să se opereze o schimbare în același sens.

  Totodată, îmi dau seama că motivul pentru care au fost eliminate acele capitole din tematica pentru civil și procesual civil poate avea legătură, mai degrabă, cu faptul că sunt abordate conform noii legislații, pentru care nu prea există doctrină și care nu au fost studiate (suficient) în facultate de majoritatea celor care vor candida în august anul acesta. Astfel, doar la civil și procesual civil s-ar impune o modificare a tematicii, nu și la celelalte materii care sunt abordate conform legislației cunoscute din timpul facultății.

  În esență, vă întreb dacă aveți cunoștință de eventuala intenție a INM de a elimina unele capitole din tematica pentru materiile drept penal și drept procesual penal.

  Comentariu de Lucian Savu — 07/05/2013 @ 10:36 AM | Răspunde

 63. Domnule judector, sunt incadrat pe o functie de ofiter de politie judiciara din 15.07.2008, dar avizul de politie judiciara il am cu data de 30.09.2008. In aceste conditii, pod accede la examenul de admitere in magistratura din august 2013?
  Cu respect, bogdan.

  Comentariu de bogdan — 08/05/2013 @ 8:51 PM | Răspunde

 64. Buna ziua, domnule judecator. Va prezint o alta situatie legata de ofiterii de politie judiciara, Am avut aceasta calitate in perioada lunilor iulie 2007 – decembie 2011. In toata aceasta perioada am activat in structura denumita Cercetari Penale, efectuand exclusiv doar acte de urmarire penala si fiind interfata unitatii de politie cu cea a parchetelor care supravegheau u.p..Conform mentiunilor exprese din adeverinta eliberata de fostul angajator, in perioada iulie 2007 – iunie 2008, nu am avut avizul de politie judiciara emis de Procurorul genaral al PICCJ, insa am avut calitatea de organ de cercetare al politiei judiciare conform prevederilor Codului de procedura penala ( acestea fiind mentionate in mod expres, precum si articolele, pe care insa nu mi le amintesc acum, in adeverinta).

  Intrebarile mele sunt:

  1. Aceasta perioada iulie 2007 – iunie 2008, este considerata vechime in functii juridice pentru a putea participa la concursul de admitere directa in magistratura? Stiu cateva cazuri concrete in care colegilor mei, tot din aceeasi structura de Cercetari Penale, le-a fost luata in calcul si perioada de dinaintea primirii avizului de politie judiciara. Ca sa aveti toate informatiile pentru a-mi putea oferi un raspuns, va precizez ca diferenta majora intre ofiterii de politie din structura de cercetari penale si ceilalti ofiteri, fie ei de la economic, judiciar, ordine publica, crima organizata, rutiera etc si care detin chiar si calitatea de organe de cercetare ale politiei judicire, este aceea ca cei de la cercetari penale efectueaza urmarirea penala in toate cauzele penale, pe care le preiau, de obicei dupa momentul inceperii u.p. de la ceilalti ofiteri enumerati anterior, avand doar aceasta principala atributie, pe cand ceilalti se limiteaza doar la a constata savarsirea unei infractiuni, la identificarea faptuitorului si la dispunerea inceperii u.p., daca este cazul, in rest avand atributii de constatare si sanctionare a contraventiilor, de mentinere a ordinii publice, sigurantei circulatiei rutiere,culegere de informatii etc. In ultima perioada, structura de cercetari penale a fost desfiintata, nemaiexistand efectiv servicii sau birouri de cercetare penala in cadrul politiilor municipale sau orasenesti spre exemplu, ofiterii find distribuiti la celelalte birouri, gen rutiera, economic, unde desfasoara acelaisi activitati si au aceleiasi atributii, aceasta reorganizare urmarind doar desfiintarea unor functii de conducere si specializarea lucratorilor.

  2. Pot cumula perioada in care am fost ofiter de politie cu cea in care am fost avocat?

  Va mutumesc anticipat pentru raspunsuri si va urez sa aveti un week-end placut.

  Comentariu de Vali — 10/05/2013 @ 11:03 AM | Răspunde

  • 1. se ia in considerare calitatea de ofiter de politie judiciara numai daca ati avut Ordinul Ministrului insotit de avizul procurorului general.
   2. Sa, se poate cumula.

   Succes mult!

   Comentariu de Cristi D — 13/05/2013 @ 8:05 PM | Răspunde

 65. Buna ziua domnule judecator,
  Ne puteti spune daca aveti informatii despre tematica si nr de locuri (estimativ) pentru concursul de admitere la magistratura din august 2013? Multumessc.

  Comentariu de cristina — 10/05/2013 @ 11:44 AM | Răspunde

  • Despre tematica altceva decat e in postare nu.
   Despre locuri inca nimic.

   Comentariu de Cristi D — 13/05/2013 @ 8:05 PM | Răspunde

 66. Vă salut, domnule judecător,
  În privința adeverințelor eliberate de primării și/sau, după caz, de administrațiile financiare din care să rezulte, dacă este cazul, natura și tipul contravențiilor comise și sancțiunile contravenționale aplicate, care este perioada de la care se calculează cei 3 ani?
  Cei 3 ani se socotesc de la data publicării rezultatelor definitive ale concursului sau de la data susținerii primei probe? Pentru că dacă avem în vedere această din urmă dată, perioada dintre data susținerii examenului (așa cum rezultă din textul regulamentului) și cea a publicării rezultatelor nu ar intra în evidențe, ceea ce mi se pare că ar lăsa parțial, fără finalitate verificarea bunei reputații în cazul în care candidatul respectiv ar săvârși anumite fapte.

  Comentariu de cris — 11/05/2013 @ 7:29 PM | Răspunde

 67. Rasfoind comentariile voastre, imi dau seama cu regret ca peste 90 la suta dintre voi nu meritati sa fiti magistrati. Si aceasta pentru ca nu aveti esenta necesara, constand in tact, diplomatie, intelepciune, respect si multa educatie psihologica. Incercati sa fiti un cod ambulant, fara sa intelegeti ca magistratura nu are nimic de-a face cu capacitatea de memorare mecanica, ci cu dragostea fata de meserie si pofta de a imparti echitabil dreptatea, toate fondate pe un caracter puternic si o minta sclipitoare.
  Iti poti da seama din rautatea comentariilor voastre ca nu iubiti magistratura, ci iubiti banii din spatele ei. Spun ca nu iubiti magistratura, pentru ca nu iubiti oamenii. Va vad cum va certati pe aici, in loc sa va sprijiniti reciproc si sa invatati in fiecare zi sa fiti mai buni, deoarece aceasta este singura investitie cu profit sigur pentru viata voastra.
  Peace!

  Comentariu de Aikidoady — 13/05/2013 @ 9:03 AM | Răspunde

  • Adi, te felicit, ca de obicei foarte atent! De apreciat comentariul tau pt ca realitatea cam asta e!!Succes in tot ce faci!

   Comentariu de Georgiana — 13/05/2013 @ 12:43 PM | Răspunde

   • E de esenta poporului nostru sa-si dea cu parerea, mai ales cand nu i-e ceruta.

    Comentariu de Oana — 13/05/2013 @ 2:34 PM | Răspunde

  • Foarte bine spus!

   Comentariu de Alexandra — 13/05/2013 @ 2:16 PM | Răspunde

 68. Domnule judecător, aveți idee când se va încheia perioada de înscriere pentru concursul din vară? Vă întreb pentru că la facultatea din Craiova, ultima probă din examenul de licență este abia pe 11 iulie, ceea ce înseamnă că nu vom putea lua adeverințele de absolvire mai devreme de 15 iulie (și asta cu noroc!). Mulțumesc!

  Comentariu de Cosmin — 16/05/2013 @ 8:55 AM | Răspunde

 69. cand va fi afisata tematica pentru admiterea inm 2013?

  Comentariu de alexandra — 21/05/2013 @ 2:48 PM | Răspunde

 70. Buna ziua. Domnule judecator, daca vechimea de 5 ani necesara unui candidat la admiterea directa in magistratura se implineste dupa expirarea termenului de depunere a cererilor de inscriere la examen, dar inainte de prima proba din cadrul concursului, cum procedeaza acesta? Vechimea se calculeaza in functie de actele de la dosarul de inscriere sau trebuie sa mai aduca ulterior o adeverinta? Vechimea trebuie sa fie deja implinita la data depunerii cererii?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  Comentariu de Adrian — 22/05/2013 @ 10:52 AM | Răspunde

  • Condiţia de minim 5 ani vechime se calculeaza la data susţinerii primei probe de concurs.

   Comentariu de Cristi D — 22/05/2013 @ 12:13 PM | Răspunde

 71. buna ziua, s-a stabilit data exacta la care se va sustine examenul de admitere in magistratura (pt cei cu 5 ani vechime) pt anul 2013?

  Comentariu de gabriela — 22/05/2013 @ 12:38 PM | Răspunde

  • Nu. CU 60 zile inainte.

   Comentariu de Cristi D — 22/05/2013 @ 12:42 PM | Răspunde

   • Cu fiecare zi care trece ne apropiem de momentul precizat de Dvs., acela al anuntarii concursului de admitere in magistratura….cu siguranta sunt in asentimentul tuturor celor care la aceasta ora se pregatesc asteptand publicarea anuntului, rugandu-va, domnule judecator, sa ne anuntati orice noutate care apare legata de data sustinerii, nr de locuri si tematica la procedura civila.
    Referitor la locurile care vor fi scoase la concurs, puteti sa ne spuneti daca se va tine cont si de posturile de executie care se vor vacanta in urma promovarii pe functii de conducere? Va multumesc anticipat.
    PS Ati primit motivarea, pe cand reveniti in CSM?

    Comentariu de carmen — 23/05/2013 @ 11:39 AM | Răspunde

    • Nefiind in CSM nu va pot raspunde. Dar poate o fac revocatii…

     Comentariu de Cristi D — 23/05/2013 @ 6:58 PM | Răspunde

     • Cu tot respectu, eu nu am inteles nimic din raspunsul Dvs. Stiu ca momentn nu sunteti in CSM far totusi v-am aresat aceasta intrebare, era o intrebare pt judecatorul Danilet, care putea sa dea un radpuns tinand cont de practica Csm, care ma gandesc ca nu se schimba in cateva luni…. Am crezut ca ati facut acest blog pt a tine usa comunicarii deschise, cum nimeni pana la Dvs nu a facut-o. Va inteleg pana la un punct frustrarea, dar poate ar trebui sa apreciati ca si dupa ce ati fost revocat, multi dintre noi am cautt informatii aici.
      Asadar, d-le judecator care ete parerea Dvs referitor la intrebarea anterioara?

      Comentariu de carmen — 24/05/2013 @ 5:32 AM | Răspunde

      • Sincer, as fi apreciat daca voi, cei care ati cautat informatii la mine, ati fi afirmat acest lucru public. Si daca ati fi putut astfel contracara linsajul public la care am fost expus. Asta in ideea ca sfaturile si informatiile mele oferite aici, pt viitorii magistrati, sunt utile. Dar poate ca e mai bine as va vedeti doar de interesul personal. Tre mi-e insa ca si dupa ce veti intra in profesie veti face aceeasi greseala.

       Comentariu de Cristi D — 29/05/2013 @ 12:24 PM | Răspunde

       • In sfarsit va gasesc deschis si ati face bine sa organizati lumea asta de pe net care ii sunteti indispensabila,. Pai e de ajuns sa dati doar un semn de adunare si sunt sigura ca toti va vor raspunde sau dori sa va intalneasca si sa va sustina in continuare,,daca aveti vreo idee si credeti ca noi am putea face ceva.. Eu nu cunosc situatia revocarii dvs.,nici motivul,sunt sigura insa ,ca a fost vorba de o neintelegere.

        Comentariu de cris — 01/06/2013 @ 9:09 PM | Răspunde

 72. Buna ziua ! Domnule judecator Danilet, in primul rand vreau sa va felicit pentru munca pe care o depuneti si as dori sa va rog, daca puteti. sa-mi recomandati anumiti autori si titlurile cartilor de pe care am putea invata pentru examenul de admitere la INM. Mentionez ca sunt anul 2 la facultatea de drept si doresc sa ma pregatesc pentru acest examen din timp si, dupa cum am observat, in domeniul dreptului de cele mai multe ori parerile sunt diferite pe anumite probleme. Va rog sa-mi mentionati numele autorilor care considerati ca au o parere concordanta cu cea a profesorilor care fac subiectele pentru concursul de admitere.
  Va multumesc !

  Comentariu de Florin — 22/05/2013 @ 7:27 PM | Răspunde

  • Nu va pot sfatuit decat sa luati legatura cu colegi de ai dvs care au trecut prin INM. Eu nu pot face reclama unor anumiti autori.

   Comentariu de Cristi D — 22/05/2013 @ 11:44 PM | Răspunde

   • In primul rand felicitari pentru toata activitatea dvs. Am avut onoarea sa va cunosc personal acum cativa ani si stiu ca sunteti un om deosebit, pacat ca nu poti sa razbati cand ai colegi care au alte interese …in sfarsit…
    Daca nu ne puteti ajuta cu nume de autori ( nu vad cine ar putea sa va acuze de reclama…..) ,va rog frumos pe cei care dam pentru 5 ani, ne puteti indica unde gasim o tematica actuala….
    Multumim!

    Comentariu de Nistor F. — 02/06/2013 @ 2:33 PM | Răspunde

 73. Buna seara! grile pentru NCPC si NCC exista in momentul acesta? daca da v-as ruga sa-mi spune-ti care ‘carti’ ar fii indicate pentru examenul de anul acesta la INM. adica am tot cautat, m-am interesat dar n-am gasit nimic… Va multumesc! ori in curs de aparitie….

  Comentariu de nardo — 27/05/2013 @ 10:48 PM | Răspunde

 74. m o mare dilema. Nu ştiu după ce cărţi să învăţ obligaţiile. Am citit tratatul de L.Pop, I.F. Popa şi S.I Vidu şi nu am fost mulţumit deoarece conţine prea multe pagini iar informaţiile relevante pe fiecare pagină sunt puţine. Prin urmare trebuie să treci prin o mulţime de detalii nefosoitoare ca să ajungi la informaţiile relevante. Am auzit că s-ar putea să apară o carte de C.Bârsan, dar nu ştiu nimic concret. Aş dorii o recomandare. Vă mulţumesc!

  Comentariu de Ana — 04/06/2013 @ 9:46 AM | Răspunde

 75. D-le Danilet, nelamurirea mea este urmatoarea: In momentul actual sunt avocat si cumuland perioada in care am fost angajata ca jurist, voi avea vechimea de 5 ani fix in profesie la data de 1.08.2013, deci la data sustinerii primei probe vechimea va fi de 5 ani si 25 zile. Insa, dovada vechimii in ceea ce priveste profesia de avocat, cred eu, o fac cu decizia de inscriere pe tabloul avocatilor si cu o adeverinta de la barou. Adeverintă pe care eu o solicit in 20 iulie (spre exemplu, data la care voi depune documentatia pentru concurs), si care va trebui sa ateste faptul ca la data de 25 august vechimea mea in profesia de avocat este de….. si ca nu a suferit intreruperi. Eu cred ca acest lucru e posibil si corect, insa am nevoie de o confirmare :) Va multumesc anticipat!

  Comentariu de iulia — 12/06/2013 @ 4:22 PM | Răspunde

  • Confirm. Completarea adeverintei va fi luata in considerare, daca e cazul.

   Comentariu de Cristi D — 13/06/2013 @ 11:58 AM | Răspunde

 76. Multumesc!

  Comentariu de iulia — 14/06/2013 @ 10:52 AM | Răspunde

 77. bună seara!
  puteţi să-mi spune-ţi dacă pot să mă înscriu la INM fiind absolventă a facultăţii de drept SPIRU HARET?
  MULŢUMESC

  Comentariu de mihaela — 19/06/2013 @ 10:11 PM | Răspunde

 78. se poate depune cererea de inscriere la concurs de admitere Inm prin procura?

  Comentariu de cris — 20/06/2013 @ 10:25 PM | Răspunde

 79. buna seara!
  Imi puteti spune daca pot participa la concurs pentru admitere la INM, fiind deja angajat in sistemul administratiei publice de stat?
  Ma intereseaza mai exact, care este momentul in care trebuie sa-mi dau demisia, inaite de a participa la concurs sau dupa ce am fost declarat admis?
  Va multumesc !

  Comentariu de ciornei18 — 21/06/2013 @ 7:26 PM | Răspunde

  • Daca sunteti admis, va veti da demisia. Pana atunci nu e necesar.

   Comentariu de Cristi D — 23/06/2013 @ 6:59 PM | Răspunde

 80. multumesc mult,licenta este din 2011

  Comentariu de mihaela — 21/06/2013 @ 11:46 PM | Răspunde

 81. Buna ziua d.l judecator…Imi puteti spune ce carti de procedura penala si procedura civila pentru examenul de grefieri sunt bune? M-am interesat pe internet si sunt foarte multe…edituri diferite cu preturi diferite…
  http://www.lexmag.ro/product.php?ProductID=234

  http://www.librarie.net/carte/194139/Codul-procedura-penala-legile-conexe-Cod-508-Actualizat-2013

  http://www.librarie.net/carte/194119/Codul-procedura-civila-Actualizat-2013-Cod-510-Viorel-Mihai-Ciobanu

  Comentariu de Cornelia — 28/08/2013 @ 9:49 AM | Răspunde

 82. Buna ziua,

  Am absolvit studile unei facultati de drept in cadrul unei universitati din Londra,UK.Sunt cetatean roman si m-ar interesa daca pot participa la concursul de admitere INM, avand in vedere ca imi voi echivala studiile efectuate in strainatate.

  Comentariu de Silvia Modiga — 04/10/2013 @ 1:34 PM | Răspunde

  • Chiar aveti pretentia ca sunteti la curent cu dreptul romanesc????

   Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 8:07 AM | Răspunde

 83. domnule judecator,la sesiunea de anul viitor este posibil sa avem tematica la dr penal si procesual dupa noile coduri ? Va multumesc !

  Comentariu de Niky — 10/10/2013 @ 1:02 AM | Răspunde

  • Firesc, nu?!

   Comentariu de Cristi D — 10/10/2013 @ 7:41 PM | Răspunde

  • Buna seara! Tot respectul si va multumesc ca am onoarea sa va pun o intrebare. Am 36 de ani, anul viitor voi sustine licenta si doresc sa ma inscriu la examenul INM 2014. Termin o facultate la fr, meseria mea este de sofer si vreau sa va intreb: am vreo sansa la admitere? Pot cele mentionate sa-mi afecteze proba interviului? (nu stiu, oare comisia tine cont de aceste detalii?). Va rog sa fiti foarte transant. Va multumesc!

   Comentariu de Ion — 24/10/2013 @ 6:58 PM | Răspunde

   • Daca terminati facultatea printre primii si invatati pt INM cam un an de zile da, aveti o sansa. In rest, experienta dvs de viata va face doar bine, credeti-ma!

    Comentariu de Cristi D — 24/10/2013 @ 8:08 PM | Răspunde

 84. Buna ziua, daca pe site-ul INM prevede la tematica si bibliografie, drept civil din 2009 (pt adimtere INM 2013)si in Hot. 389/28.03.2013 va fi dupa NCC, de ce nu s-au actualizat pe site-ul INM? Cand va fi stabilita tematica si bibliografia pt admitere INM 2014 si de ce aceasta tematica nu poate fi stabilita cu 1 an inainte de examen?
  Va multumesc,
  Stefan Bogdan

  Comentariu de Stefan — 27/01/2014 @ 5:39 PM | Răspunde

  • Cel mai tarziu la data anuntarii concursului, adica cu 60 zile inaintea primei probe.

   Comentariu de Cristi D — 27/01/2014 @ 6:52 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: