CRISTI DANILEŢ – judecător

07/05/2013

Update: CCR a decis – insulta si calomnia inapoi in Codul Penal

Filed under: CCR,jurnalism,presa — Cristi Danilet @ 2:11 PM

UPDATE: Dec 206/2013 a fost publicata in M.Of. 350 din 13 iunie 2013.

Vad ca se interpretează mult si diferit decizia CCR de saptamana trecuta privind insulta si calomnie. As face cateva precizari in speranta ca interpretarile aparute in spatiul public sunt generate de nestiinta si nu de rea-credinta:

1. Prin aceasta decizie CCR stabileste ca judecătorii nu pot refuza sa aplice Constitutia in interpretarea data de CCR. Atât.
Despre ce e vorba? Asa cum am aratat pe larg in postarea trecuta, o parte din judecători si apoi instanta suprema au stabilit ca nu are niciun efect decizia CCR din 2007 prin care s-a decis ca Parlamentul a gresit când a abrogat in 2006 infracţiunile de insulta si calomnie din Codul Penal. Acum s-a lămurit: judecătorii nu pot refuza aplicarea unei decizii a CCR. Eu spun ca asta ar fi trebuit sa fie clar pentru toata lumea, dar – iata- se mai intampla sincope chiar si in justitie. Dupa faimoasa decizie nr. 838/2009  cand CCR a stabilit ca insisi judecatorii trebuie sa respecte legea edictata de legiuitor neputandu-se ei transforma in legiuitor, acum s-a stabilit ca insisi judecatorii trebuie sa respecte Constitutia si interpretarile date ei de CCR, singura care o poate interpreta oficial. Inutil sa reamintesc juramantul magistratului „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire.”

2. Ca urmare justitia va soluţiona din nou, dupa o pauza de patru ani, dosare de insulta si calomnie. E de retinut ca ancheta nu poate demara din oficiu, ci doar la vointa persoanei vătămate daca formulează plângere prelabila la Parchet/Politie in termen de doua luni de la da cunoasterii identitătii faptuitorului. Daca victima nu formuleaza plangere, organele judiciare nu pot instrumenta dosarul. Daca victima si-a retras plangerea sau partile se impacat, organele judiciare vor inceta procedura.

3. Cei vinovati vor putea fi sanctionati de judecător doar cu amenda penala: 150-10.000 lei pentru insulta si 250-13.000 lei pentru calomnie. Asadar, nu exista sancţiunea închisorii pt aceste infracţiuni. Exista calea de atac a recursului si e posibila impacarea partilor avand ca efect incetarea procesului penal inclusiv in fata acestei instante. In latura civila a cauzei, autorul poate fi obligat la plata de despagubiri catre victima, la cererea acesteia.

4. Condamnatii definitiv vor avea pt. trei ani cazier. Dupa aceasta perioada intervine reabilitarea de drept.

5. Infractiunile de insulta si calomnie nu privesc doar jurnalistii, ci orice persoana.

6. Cele doua infractiuni nu au ca scop limitarea libertatii de exprimare, ci au ca scop exercitarea libertatii de exprimare fara a abuza de acest drept. Caci este abuz daca se foloseste aceasta libertate pentru a afecta cu rea-credinta demnitatea altei persoane.

7. Victima are mai departe deschisa calea civila: daca nu formuleaza plangere prealabila in termen de doua luni pentru comiterea celor doua infractiuni, ea poate formula actiune civila in despagubiri pentru prejudiciul cauzat in termen e 3 ani de la comiterea faptei.

17 comentarii »

  1. Hristos a inviat!

    Comentariu de Adriana Florescu — 07/05/2013 @ 3:32 PM | Răspunde

  2. Ca reprezentantzi ai JUSTITZIEI probabil stitzi ce este bine,si ce este rau in aceasta decizie;sa intzeleg ca nu mai avem dreptul la libertatea de exprimare?!Nu putem sa ne asternem pe hartie sau o pagina pe INTERNET gandurile noastre ?! Am intzeles….dar Legea este cu DUS-INTORS ;)
    Sa auzim numai de bine si Doamne ajuta!

    Comentariu de rodica — 07/05/2013 @ 3:44 PM | Răspunde

    • Daca intelegeti asta, atunci e o problema de comunicare. Eu, ca specialist in drept, va spun ca aveti dreptul la libera exprimare. Dar daca folositi acest drept ca sa ma batjocoriti sau sa ma acuzati pe nedrept de comiterea unei fapte imorale/ilicite, atunci se cheama ca abuzati de dreptul dvs si trebuie sa suportati rigorile legii daca eu cer asta.

      Comentariu de Cristi D — 07/05/2013 @ 9:24 PM | Răspunde

  3. Dragă Cristi sunt intru totul de acord cu opinia conform căreia cine badjocoreste pe cineva cu rea credintă, mințind si inventand comiterea de fapte ilegale trebuie pedepsit. Dar cum nu există o frontieră clară între aceste fapte si fapta de a ne exprima liber opinia cu privire la persoanele publice, te întreb spre a mă lămuri: Dacă o persoană afirmă în mass-media că Monica Macovei prin acțiunile sale publice și pozițiile exprimate în Parlamentul European a adus grave prejudicii imaginii României în lume, această opinie este un atac la persoană care poate fi încadrat la una dintre cele două fapte penale ?

    Comentariu de Constantin AZ Ciurel — 08/05/2013 @ 6:57 AM | Răspunde

    • Nici vorba. Vedeti, de aceea avem nevoie de judecatori, sa poata face astfel de aprecieri.

      Comentariu de Cristi D — 08/05/2013 @ 7:37 AM | Răspunde

      • Dacă ne raportăm la starea reală a justiției din România și mai ales la modul în care sunt resimțiți judecătorii de catre societate și datorită faptului ca procurorii, care ar trebuii să fie doar avocații comunității, sunt tratati si nominalizati ca magistrati, veți ajunge la concluzia că nu avem în acest moment sigurața că în toate cazurile penale din acest domeniu nu vor apărea grave abuzuri.

        Comentariu de Constantin AZ Ciurel — 08/05/2013 @ 7:47 AM | Răspunde

        • Eu va sugerez sa nu va mai uitati asa mult la televizor. Realitatea e exact invers decat o prezentati dvs.

          Comentariu de Cristi D — 08/05/2013 @ 8:18 AM | Răspunde

  4. […] şi online cu privire la aceste probleme). Ulterior, în data de 7 mai, Cristi Danileţ revine cu o nouă postare (utilă pentru potenţialii beneficiari) în care precizează care vor fi consecinţele deciziei […]

    Pingback de Infracţiunea şi calomnia, din nou în Codul Penal. Consecinţe la nivelul gestionării reputaţiei | CABINET DE AVOCAT DIANA GAVRA — 13/05/2013 @ 6:19 AM | Răspunde

  5. Si condamnarile Romaniei la CEDO? Sa va aduc aminte ce spune CEDO cu privire la condamnarea penala pentru insulta si calomnie in cauza Mazare??? Acesta este contrara prevederilor conventiei si o sa atraga noi condamari pentru Romania!

    Comentariu de Teea — 12/06/2013 @ 8:25 AM | Răspunde

    • Intre timp nici insulta, nici calomnia nu se mai poate sanctiona cu inchisoarea, ci numai cu amenda penala.

      Comentariu de Cristi D — 13/06/2013 @ 11:55 AM | Răspunde

  6. Poate asa ne mai si civilizam… :)

    Comentariu de Batchiri Adi — 13/06/2013 @ 10:29 AM | Răspunde

  7. […] in vigoare vechea reglementare. Dar oare nu asa s-a intamplat si cu reglementarea privind abrogarea insultei si calomniei declarata si ea neconstitutionala (cu singura deosebire ca acolo abrogarea s-a facut prin lege, nu […]

    Pingback de Abrogare neconstitutionala – efecte | CRISTI DANILEŢ - judecător — 31/10/2013 @ 12:28 PM | Răspunde

  8. puteti explica de ce in noul Cod penal nu se regaseste capitolul Infractiuni contra demnitatii ? (daca este inseamna ca nu l-am observat) Concret, in luna martie 2014, un cetatean care se considera insultat/calomniat actioneaza doar ”pe civil” sau si pe legea penala?
    va multumesc!

    Comentariu de Alex — 03/03/2014 @ 3:14 PM | Răspunde

    • intrebati legislativul, e una din legile adoptate pe sest in martea neagra. nu e promulgata, dupa rasturanarea de la CCR.
      e civil.

      Comentariu de Cristi D — 04/03/2014 @ 5:55 PM | Răspunde

  9. Din octombrie 2013 lucrez la o societate unde sistematic am fost discriminat si hartuit psihologic de catre o colega ruda cu titularul firmei ca intr un final sa fiu calomniat si acuzat pe nedrept si fara dovezi de furt calificat in fata celorlalti colegi (tin sa mentionez ca sunt singurul barbat intre aproximativ 30 de femei in firma)fara probe sau dovezi sau un preaviz am fost trimis acasa de catre titularul firmei,cde ma sfatuiti ?Va Multumesc

    Comentariu de ALEXandru — 09/05/2014 @ 4:02 PM | Răspunde

    • Sa apelati la un avocat. Eu nu am voie sa dau sfaturi juridice.

      Comentariu de Cristi D — 11/05/2014 @ 8:58 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: