CRISTI DANILEŢ – judecător

31/10/2013

Abrogare neconstitutionala – efecte

Filed under: CCR — Cristi Danilet @ 12:20 PM

CCROUG privind insolventa a fost declarata neconstitutionala si probabil decizia se va publica azi in MOf.

.
As atrage atentia asupra efectelor deciziei CCR de la data publicarii: OUG va fi suspendata 45 zile, dupa care `dispare` (art. 147 Constitutie). Insa, ce se va aplica dupa momentul suspendarii? Sa nu uitam ca OUG abroga in mod expres vechea reglementare cuprinsa in Legea 85/2006 (prin art. 349 al OUG).

.
Art 62 alin 3 din Legea 24/2000 spune ca prin efectul actululuinormativ de abrogare a abrogarii nu renaste vechiul act, cu o exceptie: ordonantele respinse de Parlament. Putem merge cumva prin asimilare si in cazul de fata, nu?! Oricum, pare firesc, din moment de dispare noua reglementare ca efect al neconstitutionalitatii, sa reintre in vigoare vechea reglementare.

.

Dar oare nu asa s-a intamplat si cu reglementarea privind abrogarea insultei si calomniei declarata si ea neconstitutionala (cu singura deosebire ca acolo abrogarea s-a facut prin lege, nu prin ordonanta)?! Ba da, numai ca acolo s-au trezit tot felul de `specialisti` si `analisti` care sustineau sus si tare ca insulta si calomnia nu ar mai exista acum in legislatia noastra, desi CCR a spus ca abrogarea a fost neconstitutionala. Tare sunt curios daca acestia vor reactiona si in cazul de fata, sustinand la fel de vocal ca in domeniul insolventei ca nu avem lege aplicabila, deci vom avea un vid legislativ :).

Reclame

11 comentarii »

 1. Am nevoie ca insulta si calomnia sa fie infractiuni! Cred ca toti avem!
  i

  Comentariu de adriana florescu — 31/10/2013 @ 1:26 PM | Răspunde

 2. domnule daniletz, va rog io frumos, corectatzi repide „aceeasi vor reactziona”, ca iar va dedica antena trei zeci de emisiuni! :((

  daca nu intratzi pe mina diacriticii, ceea ce’i chiar mai ingrozitor…

  http://diacritica.wordpress.com/2011/02/17/o-dilema-aceeasi-despre-dl-plesu-si-ortografia-dumisale/

  Comentariu de nikuelektriku — 31/10/2013 @ 1:31 PM | Răspunde

 3. Aceeasi solutie o vad si eu pe baza unui argument de logica: din moment ce actul prin care s-a abrogat un act normativ, e declarat neconstitutional, printr-o fictiune juridica se considera ca n-a existat niciodata si ca atare vechiul act continua sa-si produca efectele. Cu insulta si calomnia e mai complicata problema nu numai pentru ca exista mai multi „doctori” in Romania decat media in Calea Lactee dar si din cauza balbelor din sistemul judiciar. Fiat justitia pereat mundus.

  Comentariu de Arthur — 01/11/2013 @ 1:42 AM | Răspunde

  • Dar nu e deloc mai complicat: CCR a spus ca ICCJ a gresit considerand insulta si calomnia abrogate.

   Comentariu de Cristi D — 01/11/2013 @ 1:58 AM | Răspunde

   • Pai sigur…..la „competentele” de la CCR unde ne iese tot ce dorim, nu putem comenta !

    Comentariu de eh — 07/11/2013 @ 5:11 PM | Răspunde

 4. Eu nu inteleg exact diferenta intre „suspendare” (in primele 45 de zile) si ce se intampla dupa cele 45 de zile (daca legea/ordonanta nu e modificata)…. Efectele juridice si in timpul suspendarii si dupa cele 45 de zile sunt aceleasi, nu ? Sau e ceva ce imi scapa ?

  Comentariu de Laura — 03/11/2013 @ 7:09 PM | Răspunde

 5. ARTICOLUL 147 Deciziile Curtii (1) Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, Constitutionale precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept. (2) In cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale. (3) In cazul in care constitutionalitatea tratatului sau acordului international a fost constatata potrivit articolului 146 litera b), acesta nu poate face obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate. Tratatul sau acordul international constatat ca fiind neconstitutional nu poate fi ratificat. (4) Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

  Comentariu de Ioan Barbura — 15/11/2013 @ 10:30 AM | Răspunde

 6. In aceeași situație a rămas și OUG nr. 110/2005, privind

  vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor

  administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum

  si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical,

  aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 236/2006

  Comentariu de Ioan Barbura — 15/11/2013 @ 10:37 AM | Răspunde

 7. Suspendarea actului Art. 62. – (1) In cazuri speciale aplicarea unui normativ act normativ poate fi suspendata printr-un alt act normativ de acelasi nivel sau de nivel superior. In aceasta situatie se vor prevedea, in mod expres, data la care se produce suspendarea, precum si durata ei determinata. (2) La expirarea duratei de suspendare actul normativ sau dispozitia afectata de suspendare reintra de drept in vigoare. (3) Prelungirea suspendarii ori modificarea sau abrogarea actului normativ ori a dispozitiei suspendate poate face obiectul unui act normativ sau al unei dispozitii exprese, cu aplicare de la data expirarii suspendarii.

  Comentariu de Ioan Barbura — 15/11/2013 @ 10:47 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: