CRISTI DANILEŢ – judecător

20/11/2013

CSM sprijina medierea

Filed under: mediere — Cristi Danilet @ 5:03 PM
Tags: , ,

mediere Danilet

 În ultimii trei ani actualul CSM a dovedit că tratează extrem de serios medierea, ca posibilă soluție de degrevare a instanțelor de un număr inacceptabil de dosare și o soluție de rezolvare mult mai convenabilă pentru oameni a conflictelor dintre ei. Dacă azi din ce în ce mai mulți oameni se adresează mediatorilor, este și pentru că CSM a încurajat constant această instituție. Iată mai jos câteva argumente:

1. Protocol CSM-CdM: în 26 mai 2011 s-a încheiat un protocol de colaborare între CSM și Consiliul de Mediere, valabil pe 5 ani, prin care părțile se angajează să colaboreze în privința implementării legii medierii. În baza acestui protocol, majoritatea instanțelor au postat  Tabloul Mediatorilor și informații despre mediere la aviziere sau pe site-ul lor, unele instanțe au acordat încăperi pentru efectuarea informărilor generale despre mediere, alte instanțe au încheiat protocoale de colaborare cu asociațiile locale de mediatori, iar reprezentanți ai CSM au participat la redactarea de către Consiliul de Mediere a Ghidului de informare obligatorie și la redactarea Planului de acțiuni privind promovarea medierii.

2. ROI: Sunt două hotărâri prin care CSM a fluidizat activitatea administrativă a instanțelor în legătură cu medierea: astfel, prin Hot.504/2011 și Hot.1080/2013 s-a modificat Regulamentul de organizare internă a instanțelor (aprobat prin Hot. CSM nr. 387/2005, dar care în cursul timpului a suferit numeroase modificări), care cu privire la mediere conține norme speciale:

depunere: Contractul de mediere în vederea suspendării judecării cauzei, respectiv acordul de mediere în vederea repunerii pe rol a cauzei se depune la Registratura instanței care le va înmâna de îndată la completul învestit (art. 87 alin 51).

– completul competent după repunerea pe rol: După suspendarea cauzei, dacă s-a încheiat acordul de mediere, cauza se reia prin repunere pe rolul judecătorului/judecătorilor (nu completului!) inițial învestit cu soluționarea cauzei (indiferent cine a dispus suspendarea)  dacă judecătorul respectiv se mai găsește în secția/instanța respectivă, altfel cauza se va repartiza aleatoriu (art. 99 alin.5-53).

– vacanță judecătorească: În timpul vacanţei judecătoreşti, 1 iulie – 31 august, vor fi judecate cauzele în care s-a încheiat un acord de mediere, indiferent de obiectul judecăţii (art. 159 alin.3), scop în care se vor forma complete separate (art. 100).

3. Avize favorabile: CSM a avizat favorabil toate actele normative prin care s-au propus îmbunătățiri cu privire la legea medierii. O mențiune: modificările aduse prin Legea nr. 214/2013 nu au fost înaintate anterior CSM pentru emiterea avizului, deși acestea privesc în mod expres activitatea judecătorilor și procurorilor.

4. Confidențialitate acorduri mediere: Prin hot.884/2013 s-a decis că hotărârile ce consfințesc acorduri de mediere nu pot fi publicare prin intermediul ROLLI. Evident, pentru aceleași rațiuni, partea din dispozitivul hotărârilor care consfințesc acorduri de mediere nu pot fi publicate pe portalul instanțelor.

5. Evitare conflicte interese: Pe data de 27 iunie 2013 Plenul CSM a decis în sensul că, deşi activitatea de mediator nu este activitate juridică, ar trebui ca în declaraţia prevăzută de art.5 alin.(3) din Legea nr.303/2004 să fie trecută şi calitatea de mediator a soţului, rudelor sau afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv (pct 19 al ordinii de zi). În felul acesta se evită ca judecătorul să fie în legătura care îi poate afecta imparțialitatea nu numai cu părțile sau avocatul lor, ci și cu mediatorul.

6. Vicepreședintele CSM la Parlament: La 22 oct. 2013, prin Hot.1169/2013 s-a decis reprezentarea la nivel înalt a CSM, prin conducerea acestuia, la dezbaterile din cadrul comisiilor parlamentare în ceea ce priveşte modificarea Legii medierii.

Reclame

15 comentarii »

 1. Bună seara,
  Domnule Danileț! credeți că ,,conflictele de interes” se manifest și la nivel de prietenie? dacă da cum se motivează?

  Comentariu de Gică Ungureanu — 20/11/2013 @ 11:05 PM | Răspunde

  • Nu e despre ce cred eu, ci despre ce spune legea. In ce ma priveste, am scris carti si articole in domeniul conflictelor de interese. O relatie persoanala poate genera un conflict de interese in momentul in care afecteaza impartialitatea judecatorului. Simpla colegialitate/amicitie nu e de ajuns.

   Comentariu de Cristi D — 20/11/2013 @ 11:14 PM | Răspunde

   • Stiu ca intrebarea este un pic OFF-TOPIC, dar as dori s-o continui printr-o alta intrebare:
    Daca un fost coleg de clasa (sa zicem din liceu) ar avea un dosar la dvs., sau un (fost) vecin , sau Mircea Badea, sau eu care comentez pe aici (si de bune si de rele trebuie sa recunoasteti…)… v-ati autorecuza sau ….ati incerca sa fiti obiectiv si corect fata de ei?

    Comentariu de Bogdan — 22/11/2013 @ 8:41 PM | Răspunde

 2. este o iluzie ca csm sprijina medierea. am de dat un exemplu cat se poate de clar ca nu sunt decat vorbe. in dosaqrul 23376/303/2011 si aici v-am dat direct exemplul cel mai elocvent, inaintea de inceperea procesului parata a fost chemata la mediere si nu a venit. odata intrat pe rolul jud sect 6 judecatorul a trimis partile la mediere si din nou parata nu a venit. politia trimite si ea la mediere si parata nu vine, DGASPC sect6 trimite la mediere si parata nu vine. dosarul ajunge la tribunal si parata este chemata si la psiholog si nu vine. dosarul ajunge la curtea de apel bucuresti dar inainte parata este chemata din nou la mediere si tot nu vine. nici una din cele trei instante nu a sanctionat faptul ca parata nu a dat curs niciunei medieri. niciuna din cele trei instante nu a dorit sa introduca in cheltuielile de judecata madierea(deoarece partea care a cerut medierea a platit mediatorul pentru a trimite invitatia la mediere). in concluzie, atata vreme cat medierile nu sunt luate in calcul de catre judecatori si mai ales nu se vor trecute in cheltuieli de judecata NICIUN JUDECATOR SA NU MAI SPUNA CA MEDIEREA ESTE LUATA IN CALCUL DE CATRE CSM! orice alt comentariu este de prisos domnule danilet!

  Comentariu de ionut — 21/11/2013 @ 2:19 AM | Răspunde

  • din fericire pentru mine dumneavoatra chiar sunteti unul din judecatorii care veti lasa ceva in urma dumneavoatra si nu ma pot supara. nu o instanta nu a luat in considerare medierea ptr ca eu vorbeam de fond-o instanta, tribunal-alta instanta, curtea de apel-alta instanta. daca medierea este facultativa atunci este ca si cum nu ar fi. daca medierea va fi obligatorie atunci instantele vor mai scapa de procese aiurea. eu am mai spus ca instanta de fond ne-a trimis la mediere si parata nu a venit. eu am facut chemarea pe banii mei la initiativa instantei. instanta nici nu a amendat parata si nici nu a luat in considerare ce a scris mediatoarea si nici cheltuielile mele la trimiterea ei nu mi le-a dat. 200 de lei s-au dus aiurea. NU ESTE NORMAL. facultativa este ca si cum nu ar fi nimic, imi cer scuze dar asta e realitatea!

   Comentariu de ionut — 21/11/2013 @ 9:58 AM | Răspunde

   • Acum am inteles, este altceva. Voi sterge comentariul meu.

    Comentariu de Cristi D — 21/11/2013 @ 2:58 PM | Răspunde

 3. am uitat sa ma plang de faptul ca instantele, toate fara exceptie isi permit sa imi taie cheltuielile de judecata. bani cheltuiti, bani pe care se platesc impozit bani pe care partile din procese, chiar daca li s-a dat dreptate nu li se dau cheltuielile in intregime. eu as sta sa ma intreb daca unei instante stalui i-ar taia 25 la suta, ca asa vrea statul, ca e criza ce ar face instanta? ar face ce a si facut. castiga in intsnta drepturile in intregime! discutia este mult mai complexa si intesata de politic de ce castiga sau pierd magistratii, etc. omul de rand nu conteaza, acolo intervine legea. dar cu aceiasi lege pierzi in fata magistratilor daca este in interesul lor!ca nu cunosc legea, este ff adevarat deoarece nu sunt specialist insa logica simpla ma face sa spun toate aceste adevaruri!

  Comentariu de ionut — 21/11/2013 @ 10:12 AM | Răspunde

  • Noua ni s-au redus salariile si niciunul nu le-a castigat daca a dat in judecata. Legea e lege si pentru noi.

   Comentariu de Cristi D — 21/11/2013 @ 2:59 PM | Răspunde

 4. domnule judecator danilet. iata cum judecatorii i-au dat drumul fostului parlamentar boldea. iata cum omul politic este judecat cu un alt tip de balanta. omul de rand nu scapa. acel boldea este un excroc si un sarlatan rupt din filmele sf, de necrezut parca. mana in mana cu ciuca-alt parlamentar, cu notari si as putea spune si cu magistrati. nu m-as mira sa candideze la europarlametare. cum platesc magistratii aceste siretlicuri? cu nimic domnule danilet, asta este adevarul simplu si concret din tara asta.

  Comentariu de ionut — 24/11/2013 @ 11:37 AM | Răspunde

  • domnule, eu cred ca dvs nu aveti idee de ce a fost eliberat respectivul si nu stiti dosarul. va uitati doar la TV si va dati cu parerea. asa e ca am dreptate?!

   Comentariu de Cristi D — 24/11/2013 @ 2:03 PM | Răspunde

   • ma uit la tv din cauza profesiei. urasc manipularea tv-ului. faptul ca boldea a incercat sa fuga din tara intr-o tara in care extradarea este anevoioasa este cat se poate de clar ca omului ii era teama de smecheriile care le-a facut. sunt semnale vizibile cu ochiul liber domnule danilet semnale pe care cetateanul de rand le vede.stiti ca increderea in justitie este aproape nula in randul romanilor? stiti de ce? din cauza lucrurilor care le spun eu domnule judecator si nu din cauza a ceea ce spuneti dumneavoastra. magiatratii au impresia ca poporul este prost, asa cum credea si basescu intr-o vreme. daca vreti sa creasca increderea romanilor in justitie nu mai credeti asta ca esuati lamentabil asa cum a esuat si basescu ci luati lucrurile cum sunt domnule judecator. dreptatea nu poate fi decat una singura. este de ajuns sa cititi motivari ale judecatorilor de la inalta curte pentru a vedea cat de penibila este justitia. nu au sens si nu au noima si nici temei unele motivari ale judecatorilor. nici nu trebuie sa ma uit in motivarea eliberarii lui boldea ci sunt convins ca judecatorii s-au folosit de o portita pentru a-l scapa si nu de forta legii care incrimina un astfel de personaj. este normal sa aparati magistratii deoarece sunteti magistrat. iata ca eu, ca om de televiziune nu apar tv-ul.

    Comentariu de ionut — 24/11/2013 @ 9:29 PM | Răspunde

    • Nu am auzit de profesia `uitat la tv`. Dar constat ca v-a afectat profund. Nu numai ca nu stiti mai nimic de justitie, dar comiteti eroarea sa va dati cu parerea despre ea intocmai cum fac modelele dvs autointitulate `analisti` de la TV.
     Iertati-mi fermitatea, dar ce spuneti dvs sunt aberatii din mai multe puncte de vedere:
     – `Boldea a incercat sa fuga`. Eu nu pot comenta ce ati vazut dvs la TV, eu stiu ca a plecat, apoi s-a predat, apoi a ajuns in tara, apoi a fost arestat, apoi a fost trimis in judecata, iar acum dupa un an si ceva i s-a dat drumul si nu stiu daca s-a luat alta masura. Nu vad smecheria de care vorbiti, eu vad ca niste judecatori au decis ca a stat destul in arest preventiv, iar procesul lui pe fond continua.
     – `increderea in justitie este nula`: nu sunteti la curent cu sondajele de opinie realizate anul acesta la nivel european: peste 40% din romani au incredere in justitia noastra, ceea ce constituie un prag superior istoric http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_390_375_en.htm#385
     – `nici nu trebuie sa ma uit in motivarea eliberarii lui boldea`: ba eu zic ca trebuie daca nu vreti sa fiti doar un …parelolog
     – `e normal sa aparati magistratii deoarece sunteti magistrat`: e cel mai prost argument pe care il puteati aduce. Chiar cred ca nu stiti cu cine vorbiti.

     Comentariu de Cristi D — 25/11/2013 @ 5:08 AM | Răspunde

     • faceti o paralela intre boldea care a stat destul de mult si voicu care a stat peste un an…domnule danilet, nu merge asa. amandoi excroci dar slujeau la alti stapani…ori eu nu reusesc sa explic, ori dumneavoatra sunteti prea tanar pentru a intelege sau va faceti ca nu intelegeti din motive stiute numai de dumneavoatra si nu din ratiuni firesti. intre vantul care a luat banii si a stat 0 secunde si vlas care nu era cotizant la partide, intre nastase care a stat 6 luni si fiul lui placinta care nu a mai slujit o anumita directie…domnule danilet, vreti dumneavoatra sa ne uitam in directia care o doriti dumneavoatra dar nu toti raspundem prezent unor cauze care nu slujesc in nici un caz dreptatea care repet ESTE UNICA.

      Comentariu de ionut — 25/11/2013 @ 11:29 AM | Răspunde

      • Bineinteles ca dreptatea nu este unica. UNica e doar legea. Dreptatea e in functie de cat si cum a incalcat legea fiecare. Eu v-am spus ca va uitati prea des la TV si nu m-ati crezut. Cat de usor va permiteti dvs sa copiati idolii parelologi de acolo si sa va dati cu parerea sub protectia anonimatului! Domnule draga (in alte conditii v-as fi spus `Tinere` dar acum imi dau seama ca s-ar putea sa fiti mai in varsta ca mine, ceea ce ma bucura, ca de la tineri inca mai am speranta, dar de la alde de astia ca dvs care au protejat sistemul comunist ani de-a randul si acum sunt nostalogici, nici vorba), eu nu am vazut dosarul si nu vorbesc despre cele in curs. Eu nu imi permit luxul de a-mi da cu parerea doar pt ca am o tastatura la indemana. Poate invatati si dvs – dar, repet, cred ca e deja prea tarziu – ca unele sunt motivele de arestare, altele sunt cele de condamnare. Cat despre comparatii intre excroci, iar este un lux pe care nu mi-l permit, pt ca eu, spre deosebire de dvs, cunosc si legea, si limitele mele.

       Comentariu de Cristi D — 25/11/2013 @ 11:42 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: