CRISTI DANILEŢ – judecător

10/12/2013

CSM a stabilit cum se face informarea pt mediere

Filed under: mediere — Cristi Danilet @ 4:38 PM
Tags: , ,

infomediereCu privire la modul in care se face informarea cu privire la mediere, la solicitarea Consiliului de Mediere si Uniunii Centrelor de Mediere din Romania cu privire la modificarile art. 2 din Legea medierii aduse prin pct.4 din Legea 214/2013, Plenul CSM a decis azi (pct.24) urmatoarele – cu mentiunea ca incadrarile juridice imi apartin:

magistratul are indatorirea de a informa partile cu privire la existenta medierii ca procedura alternativa procesului judiciar si le va indruma catre mediator (conform art. 2 alin.1 ind.3 coroborat cu art. 6 Legea 192/2006 si art. 21 C.proc.civ);

mediatorul este cel care urmeaza a realiza toate etapele de mediere, inclusiv procedura de informare finalizata prin certificatul de informare privind medierea (art. 2 alin 1 ind.1 din Legea medierii).

Update: A aparut ordinea de zi soluționată a ședinței Plenului CSM din 10 dec.2013. Soluția este următoarea (și atașez documentele despre care se vorbește): Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit punctul de vedere al direcţiei de specialitate privind opiniile exprimate de judecători asupra punctului 4 al Legii nr. 214/2013, care completează art.2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, în sensul că punctele de vedere exprimate de către Direcţia legislaţie, documentare şi contencios nr.16947/1154/2013, nr.16877/1154/2013 şi nr.17200/1154/2013 au fost însuşite de majoritatea instanţelor de judecată consultate, cu observațiile formulate de Comisia nr.1.

Reclame

23 comentarii »

 1. Cum voi media cu unul care din 2005 face eviziune fiscala, din 2008 este somat sa respecte legea, sa intocmeasca CIM pentru salarii incasate,care a beneficiat de proces verbal de contraventie in forma continuata, amenda de 10.000 lei pt asociatia pe care o invarte pe degete (de care s-au lipit banii acesteia), care a fost iertati de plata, de catre justitie, pe care tot pagubitii i-ar fi platit, care din 2012-4 ianuarie tot munca fara forme legale presteaza, tot evaziune face, tot nederanjat de cei in drept, tot pe a lui o tine…tot invingator in toate bataliile este…spre marea lauda a institutiilor? Stiti ce nu functioneaza? nu numai justitia! Inafara de banii cu care voi cotiza si acolo, Nimic nu va fi in folosul legii.al omului, etc…
  Inlocuitori, asemenea nechezolului!

  Comentariu de skinnz — 10/12/2013 @ 9:02 PM | Răspunde

  • Foarte trist doamna ce s-a intamplat in cazul d-voastra. Sunt foarte multe alte cazuri asemanatoare. Nimic nu se va schimba in aceasta tara daca plecati capul si nu formulati plangere la Camera Mediatorilor de la Bucuresti, la ANPC (pentruc a sunteti un consumator in raport cu mediatorul-profesionist) si la Politie.
   Va recomand sa apelati la un avocat care sa realizeze el sedinta de informare privind medierea daca nici cu aceasta ocazie nu reusiti.
   Avocatul ramane in continuare un garant al respectarii drepturilor cetatenilor si al asigurarii accesului la justitie al acestora ( daca partile refuza solutionarea amiabila.) Mult succes!

   Comentariu de Anamaria Stan — 27/12/2013 @ 10:03 PM | Răspunde

 2. Domnule judecator, tot respectul ptr. dvs., insa in teren lucrurile sunt mult mai complicate decat par. Personal sunt la al treilea mediator, in incercarea de a obtine recalcularea pensiei de intretinere pentru copilul meu minor . Am mers la un mediator in septembrie si nici pana acum n-am rezolvat nimic, insa am cheltuit deja 300 ron, in timp ce pensia copilului este de 45 lei/lunar si nici pe aceea nu a primit-o niciodata in 12 ani de zile…Primul mediator a uitat de data convocarii si m-a lasat in strada cu copilul, sa il astept, iar ptr.faptul ca i-am reprosat ca ne-a tinut in strada ne- a taiat orice cale de comunicare…am ramas si cu banii dati si fara nicio dovada ca ar fi facut vreun demers catre cealalta parte. Al doilea caruia m-am adresat nu stia procedura,, a trebuit sa citesc eu legea si sa invat eu de pe internet etapele de mediere, sa ii dau eu model de convocare, etc…banii i-a luat si acesta, insa nici de data aceasta nu am primit nicio dovada ca ar fi trimis convocarea la sedinta de informare. In fine, azi, printr-o cunostinta, am intalnit un a treilea mediator, sper sa fie mai serios si sa stie cu ce se mananca, nu doar sa ia banii…Eu una nu am inteles niciodata cum e posibil sa apelezi la cineva sa te medieze, cand tu stii mai multa legislatie decat el??? Oare e suficient ca oricine are 3 ani vechime, indiferent de pregatirea profesionala, sa faca o scoala de o luna si sa fie lasat sa practice medierea???? Ce ar putea sa medieze un mediator, fost profesor de :”>>”, care uita de client si il lasa in strada sa astepte??? Sunt pur si simplu dezarmata, deznadajduita, dezolata, revoltata de toata aceasta situatie existenta…Poate ca introducerea medierii s-a dorit a fi un lucru bun, insa practica ne omoara si ne aduce si mai tare la disperare si la sapa de lemn, decat inainte.

  Comentariu de Diana — 10/12/2013 @ 10:35 PM | Răspunde

  • Evident că aţi mers unde nu trebuie !!! dacă sunteţi din jud.Mehedinţi sau Caraş-Severin vă pot ajuta cu toate demersurile … evident mediere …

   Comentariu de dan — 18/12/2013 @ 11:08 AM | Răspunde

  • Stimata doamna Diana, cu mult respect atat pentru dvs., pentru cititorii acestui blog cat si pentru toti cei implicati in sistemul de justitie, imi pare rau pentru ca ar putea sa existe astfel de situatii nedorite. Cu toate acestea, imi asum cu responsabilitate opinia, povestea dvs. este cusuta cu ata alba si se observa de la o posta ca nu sunteti decat o persoana care se afla de celalta parte a baricadei, care incearca sa denigreze aceasta noua profesie. Nu am timpul necesar si nici nu consider sa-l pierd chiar daca as face rost de cateva minute, ca sa va analizez intreaga pledoarie orientata spre singurul scop de a mai arunca o caramida in capul mediatorilor care au speriat atat de tare alte categorii ca isi vor pierde veniturile. Va rog din suflet, lasati copiii sa creasca linistiti si sanatosi, nu-i tarati in mizeriile vietii de la varste fragede. Multumesc anticipat atat celor care inteleg ce am dorit sa exprim cat si celor odihniti care vor sa insiruie multe fraze contradictorii pe tema acestui subiect.

   Comentariu de sebastian — 24/12/2013 @ 3:44 AM | Răspunde

   • felicitari !!! ati lovit parte buna din justitiarii care cu adevarat si pe fata denigreaza medierea, d-nealor nu vreau sa recunoasca medierea ca forma de rezolvare a conflictelor dintre parti, care este altceva decat judecarea conflictului.
    cu mult respect ptr justitia adevarata si medierea adevarata.

    Comentariu de Nicolae Toma Monda — 26/06/2014 @ 9:52 AM | Răspunde

  • Din pacate acelasi lucru se intampla si cu avocatii….succes!

   Comentariu de dana — 07/01/2014 @ 10:09 PM | Răspunde

 3. Cred ca ati mers la cine nu trebuie!Eu am incheiat 75 de acorduri de mediere in acest an si nu s-a plans nimeni!Eu astept partile la mediere cu bomboane pe masa,le ofer o cafea si un pahar cu apa precum si consiliere gratuita in conflictul adus la mediere!Sunt oameni care mai si pleaca spre instante dar 7 din 10 raman…..si unul din trei plecati,revine tot la ,mediere!Poate ca sunt mediatori la inceput de drum care mai au reminiscente din vechile profesii dar,marea lor majoritate au dorinta de afirmare si doresc sa faca profesional lucrul imediere!Va doresc succes si Sarbatori Fericite!

  Comentariu de bertea ilie — 11/12/2013 @ 8:51 AM | Răspunde

  • Cu siguranță am mers la cine nu trebuie, însă nu știu cum își pot lua autorizația astfel de persoane??? Iar în alta ordine de idei, cum poți verifica dacă un mediator este serios/profesionist sau nu? Daca doar vrea sa te jecmănească profitând de faptul ca nu ai cunoștințe în domeniu, sau chiar are conștiința de a oferi un serviciu corect pentru banii munciți ai clientului?Acum știți și dvs.cum se spune, cin’ s-a fript cu ciorba sufla și-n iaurt; odată încrederea pierduta cu greu se mai poate recăpăta. Din toată pățania asta m-am ales cu o pierdere, banii copilului crescut de un singur părinte (și asa ff putini), și cu un câștig care însă nu știu la ce îmi va folosi: studiul individual al procedurii medierii, astfel încât sa știu sa deosebesc un simulacru de mediator de unul adevarat.
   Cat despre dvs., ma bucur sa aud ca mai sunt și astfel de oameni, dar credeți-ma ca sunt putini și de negăsit atunci când ai nevoie.
   Mulțumesc frumos pentru urările de bine, pe care vi le întorc înzecit!

   Comentariu de Diana — 11/12/2013 @ 1:03 PM | Răspunde

 4. Dle judecator, multumim pentru clarificarea acestor aspecte.

  Dle. skinnz, mediatorii mediaza conflicte si nu documente, amenzi, etc. Societatea este intr-o continua tranzitie de vreo 20 si ceva de ani incoace. Lucrurile se aseaza, chiar si institutional insa foarte greu. Este vorba de schimbarea mentalitatii, emiterea de legislatie viabila si aplicabila si institutii care sa functioneze. Rabdare si tutun, cu alte cuvinte.

  Dna. Diana. Cred ca ar fi necesare cateva referinte, chiar si despre mediator. Pana la urma, orice serviciu pe care-l platesti este bine sa stii pe ce dai banii. Si mediatorii ca si medicii, avocatii, psihologii si orice alta profesie liberala, merg foarte mult pe recomandari. Nu este vorba de legislatie ci este vorba de om si cat de pregatit este. Peste tot gasim oameni si mai putin pregatiti dpdv profesional. Imi exprim dezaprobarea pentru practica neprofesionista si sper ca sa gasiti in final mediatorul care sa va ajute sa rezolvati problemele pe care le aveti. Mult succes

  Dle. Bertea, achisez la cele afirmate de dv. Multa bafta si la cat mai multe medieri.

  Va doresc Sarbatori fericite si cat mai multe intelegeri pe care amiabila.

  Comentariu de Valeria Tivdă — 11/12/2013 @ 2:15 PM | Răspunde

 5. Nu exista padure fare uscaturi si imi permit ca Mediator sa-i cer scuze in public celui care a fost la trei mediatori(, nu stim in ce localitate).Experienta profesionala va cerne si la mediatori.La Suceava,judecatorii si majoritatea instututiillor statului-vezi art 6 din legea medierii, sunt deschise pentru procedura medierii,instanta in comunicate mentionand inadmisibilitatea cererii de chemare in judecata in cazul in care reclamantul nu face dovada ca a fost la sedinta de informare la un mediator.La mine in birou ,slava Domnului au venit destui oameni atat la informare cat la mediere. Tuturor va urez din dulcea Bucovina, SARBATORI FERICITE!

  Comentariu de vasile v — 12/12/2013 @ 5:47 AM | Răspunde

 6. Craciun Fericit tuturor romanilor!

  Comentariu de sebastian — 24/12/2013 @ 3:46 AM | Răspunde

 7. medierea e valabila si pentru cei care au fost deja codamnati efectuandu-si deja pedeapsa?

  Comentariu de Ramona — 15/01/2014 @ 4:01 AM | Răspunde

  • da. dar nu stiu cum se vor prezenta ei la sedinta. eventual se duce cealalta parte cu mediatorul la penitenciar.

   Comentariu de Cristi D — 15/01/2014 @ 10:15 AM | Răspunde

 8. Atunci, raportat la dispozițiile art. 2 alin. 1 ind. 3 din Legea medierii, avocatul poate sau nu să realizeze procedura de informare finalizata prin certificatul de informare privind medierea? Textul arătat îl menționează expres ”Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris.” asa cum a fost introdus prin Legea 214/2013

  Comentariu de mihaisecula — 26/03/2014 @ 1:17 PM | Răspunde

  • Pai, informare poate face oricine, si unul de pe strada.
   Problema este ca certificat de mediere emite doar mediatorul. Ca asa scrie la lege.

   Comentariu de Cristi D — 26/03/2014 @ 5:07 PM | Răspunde

   • La lege scrie ”Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de .., caz in care aceasta se atesta in scris”. Oare ”procedura de informare” nu implică și emiterea certificatului care, ”se atestă în scris” – teza finală.

    Comentariu de mihaisecula — 28/03/2014 @ 9:51 AM | Răspunde

    • Nu. In materie de procedura tr respectat ce scrie in lege. Mai sus cu un alineat scrie exact cine emite certificatul de informare: mediatorul. Daca sunteti mediator, eliberati certificate de ininformare. Daca nu, orice document, dar nu certificate.

     Comentariu de Cristi D — 28/03/2014 @ 10:27 AM | Răspunde

     • Carevasăzică, dumneavoastră interpretați legea in sensul in care alin. 1 ind.1 trebuie interpretat restrictiv, lipsind astfel de conținut 90% din dispozițiile alin 1 ind. 3 și nu că acesta din urmă este o normă derogatorie la care dispozițiile alin anterior a cărui dispoziții se aplică în consecință…..

      Comentariu de mihaisecula — 28/03/2014 @ 12:37 PM | Răspunde

      • Carevasazica eu nu interpretez deloc legea cum imi convine, ci o aplic. Ar fi si culmea sa vad judecatori sau procurori eliberand certificate de informare cu privire la mediere. Haideti sa fim seriosi si sa citim inainte de a vorbi!

       Comentariu de Cristi D — 29/03/2014 @ 7:54 AM | Răspunde

       • De ce ar fi culmea…:))) Acuma eu înțeleg că dvs susțineți foarte tare marota asta cu medierea iar acest rahat numit procedura de informare este un mijloc în plus prin care se poate scăpa de dosare (este inadmisibilă acțiunea dacă părțile nu au fost informate asupra prevederilor unei legi în vigoare). Nu va ține, cel puțin dacă Curtea constituțională își va face treaba (aici am îndoieli). Poate ați citit și articolul dlui profesor Leș din Dreptul 6/2013.

        Comentariu de mihaisecula — 29/03/2014 @ 8:35 AM | Răspunde

        • Sunteti glumet. Dar se vede ca nu ati citit art.2 in intregime. Mare pacat. Sper insa ca atunci cand veti termina facultatea de drept sa realizati ce important e mai intai sa citesti, apoi sa vorbesti. Succes!

         Comentariu de Cristi D — 30/03/2014 @ 3:09 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: