CRISTI DANILEŢ – judecător

11/02/2014

Tematica admitere 2014-lamuriri

Filed under: admitere — Cristi Danilet @ 10:10 PM
Tags: ,

INMCa urmare a multiplelor intrebari care mi se pun pe blog relevand interesului crescut al doritorilor care se vor prezenta la concursul de admitere la INM sau in magistratura din 2014 de a sti amanunte legate de tematica de anul acesta, as dori sa va incunostintez urmatoarele:

– potrivit regulamentului (INM, magistratura), tematica se anunta oficial cel mai tarziu cu 60 zile inainte de data desfasurarii primei probe: concursul are loc in august, astfel ca anuntul se va da, probabil, in iunie;

– traditional, legislatia care constituie obiect al testarii este cea in vigoare la data anuntarii concursului, desi legislatia nu prevede asta in mod expres;

– fata de intrarea in vigoare a unui nou Cpp si un nou Cpen, se pune firesc intrebarea la ce coduri se va referi tematica. Parerea mea personala (subliniez asta!) este ca ar trebui avute in vedere noile coduri, desigur, pentru ca vechile nu mai exista (desigur, codul vechi se va aplica in situatiile in care este lege mai favorabila, dar situatiile sunt tranzitorii de scurta durata – nu ca in cazul Cpciv, cand dosarele vechi mergeau pe codul vechi, iar noile dosare pe codul nou).

– la finalul acestei luni e programata o intalnire a conducerii INM cu decanii facultatilor de drept pentru a decide cum e mai bine sa se procedeze cu tematica. Imediat ce informatiile vor fi oficiale, voi contribui la publicarea lor. Va reamintesc ca si anul trecut am procedat astfel, cand s-a decis provizoriu tematica la procedura civila.

Multumesc celor care inteleg pozitia mea personala in acest demers si care se multumesc deocamdata cu acest raspuns (CSM sau INM nu este implicat/obligat in niciun fel in aceasta). Ar trebui poate ca lucrurile sa se desfasoare altfel, mai rapid pentru candidati, insa nu depinde numai de mine. Orice alte intrebarile ale voastre isi gasesc/vor gasi raspunsul, ca de obiecei, pe blogul meu.

94 comentarii »

 1. nu mi se pare corect sa decida decanii facultatilor de drept tematica pt noi cei care deja profesam in domeniu de minim 5 ani, avand in vedere ca noi folosim legislatia in vigoare si nu ce au invatat studentii pe bancile facultatii.

  Comentariu de aleirgab — 11/02/2014 @ 10:27 PM | Răspunde

  • Decanii a trei facultati – Iasi, Bucuresti, Cluj – fac parte din Consiliul INM. Ei decid programa in fiecare an.

   Comentariu de Cristi D — 11/02/2014 @ 10:30 PM | Răspunde

  • Daca sugerati ca studentii ar fi mai avantajati, va inselati..sunt in an terminal si am invatat procedura penala si penal dupa codurile vechi, abea in acest ultim semestru vom face dupa cele noi…In afara de cei din anul 1 si 2 care fac integral dupa toate codurile noi, si care vor da examen peste 2 ani, nu cred ca se situeaza cineva mai favorabil..cu totii trebuie sa facem lectura individuala :)

   Comentariu de Cristina — 11/02/2014 @ 11:02 PM | Răspunde

   • perfect. nefiind nimeni avantajat, inseamna ca toata lumea pleaca cu sanse egale.

    Comentariu de Cristi D — 12/02/2014 @ 12:01 AM | Răspunde

 2. Multumim !

  Comentariu de Lucian — 11/02/2014 @ 10:48 PM | Răspunde

 3. Multumim pentru postare, dle Danilet! Este foarte utila parerea dvs. in legatura cu tematica pentru noi, cei ce invatam pentru admiterea la INM 2014.

  Comentariu de ananeagoe — 12/02/2014 @ 1:33 AM | Răspunde

 4. Am inteles raspunsul dvs., dl. Danilet, referitor la data cand vom putea afla informatii suplimentare despre tematica.
  Stiti cumva care este aproximativ perioada in care vor aparea primele date (chiar neoficiale), despre posturile ce vor fi scoase la concursul de admitere in magistratura? Multumesc

  Comentariu de ionela — 12/02/2014 @ 9:17 AM | Răspunde

  • Nu stiu ce inseamna date neoficiale. Asa ceva nu va ajunge la cunostinta dvs. Dar chiar si asa, ca vor fi 10 sau 50 sau 100 locuri, nu cred ca va afecteaza intentia dvs de candidatura, nu?! :)
   Succes!

   Comentariu de Cristi D — 12/02/2014 @ 9:29 AM | Răspunde

 5. Referitor tot la concursuri, se aude ca se va organiza un concurs la SNG in luna mai. In avans fata de ce era stiut -septembrie- Aveti idee despre asa ceva? Nu sunt interesata, dar am cunostinte care spera sa se organizeze.
  Cu stima,

  Comentariu de Maya — 12/02/2014 @ 12:19 PM | Răspunde

 6. Multumim frumos ptr sprijinul dvs

  Comentariu de just me — 12/02/2014 @ 4:41 PM | Răspunde

 7. Ce stiti despre examenul de admitere la SNG de anul acesta ? se va sustine tot in septembrie sau este posibil sa se dea mai devreme? multumesc frumos!

  Comentariu de cameliaeniko — 12/02/2014 @ 8:03 PM | Răspunde

 8. Asteptam cu interes orice comunicare oficiala privind tematica pentru anul acesta. In ceea ce priveste admiterea in magistratura pe vechime..credeti ca se va suprapune cu cea de la INM? Exista posibilitatea organizarii de 2 ori pe an a acestui concurs de admitere pe vechime? ( precedent in 2011 sau 2012)
  Multumesc

  Comentariu de Angela — 12/02/2014 @ 8:06 PM | Răspunde

 9. Bună ziua, domnule judecător! Și mulțumiri pentru faptul că vă faceți timp să dialogați cu cititorii blogului dvs.

  Vă scriu cu următoarea întrebare: este compatibilă postura de auditor de justiție cu cea de doctorand finanțat prin POSDRU? Precizez că domeniul de doctorat nu este Științe juridice, ci Științe umaniste (în caz că acest lucru este relevant).

  Vă mulțumesc!

  Comentariu de Alin Arhire — 13/02/2014 @ 6:02 PM | Răspunde

 10. Bună seara, domnule judecător!
  Am urmatoarea întrebare: care sunt autorii (de manuale) agreați pentru admiterea în magistratura ?
  Vă mulțumesc anticipat!

  Comentariu de gilda — 16/02/2014 @ 7:44 PM | Răspunde

  • Nu va pot da un astfel de raspuns. Intrati pe pagina de Facebook intitulata `Admitere INM` si discutati acolo cu alti colegi.

   Comentariu de Cristi D — 16/02/2014 @ 8:16 PM | Răspunde

 11. Buna seara! poate nu este locul potrivit pentru o asemenea intrebare dar am si eu o nelamurire.Sunt discutii privind renuntarea la statutul de magistrat pentru procurori.In aceste conditii (desigur daca discutiile se vor concretiza in acest sens) va intreb daca este corect sa se sustina acelasi examen si pentru judecatori si pentru procurori. Nu ma intereseaza aspectele politice ci doar intreb ca un aspirant la functia de procuror.

  Comentariu de Klaudia — 19/02/2014 @ 1:52 AM | Răspunde

  • Da, este corect.
   Si nu sunt aspecte politice.
   Si procurorul va ramane magistrat.

   Comentariu de Cristi D — 19/02/2014 @ 10:11 AM | Răspunde

 12. Buna ziua! Asteptam informatiile dumneavoastra cu privire la cele stabilite in intrevederea cu decanii facultatilor

  Comentariu de adrian — 22/02/2014 @ 9:54 AM | Răspunde

 13. Buna ziua! S-a stabilit data exacta a sedintei cu decanii facultatilor de drept?

  Comentariu de adina — 24/02/2014 @ 5:11 PM | Răspunde

  • Vineri.

   Comentariu de Cristi D — 26/02/2014 @ 9:30 PM | Răspunde

   • Domnule judecator
    Ce ne puteti spune despre stabilirea tematicii la PENAL si PROCEDURA PENALA? Ar fi suficient (pana se va afisa minuta intalnirii decanilor) si numai sa ne ziceti daca va fi dupa noile coduri sau vechile coduri? Ma refer pentru admiterea la INM!
    Cu sincere aprecieri pentru toata activitatea dvs. si in special pentru promptitudinea informatiilor furnizate in legatura cu examenele ce ne intereseaza!

    Comentariu de Jean — 03/03/2014 @ 10:02 PM | Răspunde

    • Maine apare informatia in mod oficial pe site http://www.inm-lex.ro.
     PS. Ma simt cumva ciudat ca ma apreciati numai cand aveti nevoie de o informatie de la mine. Dar m-am obisnuit.

     Comentariu de Cristi D — 04/03/2014 @ 5:53 PM | Răspunde

     • Multumesc frumos de raspuns!
      Sa stiti ca va apreciez tot timpul (adica fara intrerupere) si, probabil ca la fel se intampla cu toti cei care, sincer, va apreciaza, doar ca eu, rareori, scriu pe net.
      Si sa mai stiti un lucru: (probabil) concursurile organizate in justitie (INM, magistratura, curti de apel – pentru grefieri) sunt cele mai corecte si transparente (spun din experienta deoarece, chiar daca nu am reusit inca INM sau pentru un post de grefier) nu am simtit nicio o clipa ca ar fi ceva necurat, lovindu-ma doar de propriile mele limite, iar odata cu activitatea dvs de informare gradului de corectitudine si transparenta i s-a adaugat si promptitudinea livrarii informatiei, de la sursa.
      Pe de alta parte frapeaza volumul mare materiale si analize plus alte participari in ale dvs. in spatiul public, toate avand menirea de a face justitia mai inteligibila pentru justitiabil.
      DECI PENTRU TOATE MERITATI (TOT TIMPUL) FELICITARI, APRECIERI SI URARI DE SANATATE SI MULTE SATISFACTII IN VIATA.

      Comentariu de Jean — 04/03/2014 @ 9:36 PM | Răspunde

      • Va multumesc! Sincer, am nevoie din cand in cand de asa ceva.

       Comentariu de Cristi D — 05/03/2014 @ 7:28 PM | Răspunde

       • Buna ziua domnule judecator,
        Revin cu o intrebare legata de SNG. In conditiile in care se face admiterea in 11 mai a. c., ce presupune acest fapt din punctul de vedere al inceperii cursurilor, care ar fi calendarul desfasurarii cursurilor, in linii mari, daca se poate? (Presupun ca incep mai repede, decat in luna octombrie!). Va multumesc anticipat.

        Comentariu de Jean — 09/03/2014 @ 3:58 PM | Răspunde

        • Da, vor incepe imediat dupa finalizarea concursului, la sf lui iunie.

         Comentariu de Cristi D — 09/03/2014 @ 4:38 PM | Răspunde

         • Va multumesc foarte mult
          Remarc (inca o data) dorinta dvs. sincera de a ne ajuta si, in acest context, promptitudinea cu care o faceti. Ne oferiti un ajutor inestimabil tinand cont de faptul ca pe langa ajutorul oferit ne dati si sansa de a lua legatura cu dvs., prin intermediul acestui blog. In ce ma priveste, chiar daca sunt cu ceva mai in etate decat dvs. am invatat mai multe lucruri de la dvs., pe care nu le etalez aici, dar care va arata ca un om deosebit, care dincolo de fisa postului dvs. va sacrificati mult timp, din timpul dvs. si viata dvs., pentru un ajutor neconditionat. SINCERE MULTUMIRI SI LA FEL APRECIERI!

          Comentariu de Jean — 09/03/2014 @ 6:11 PM | Răspunde

          • Multumesc ca realizati efortul meu. Si, sincer, sunt incantat ca sunt utile cunostintele mele.

           Comentariu de Cristi D — 10/03/2014 @ 11:53 AM

 14. Buna ziua!
  Aveti cumva vreo veste despre ce s-a intamplat la sedinta astazi…oricat de mica?
  Multumesc!

  Comentariu de Stefan — 28/02/2014 @ 5:13 PM | Răspunde

 15. Ceva noutati? :)

  Comentariu de adina — 28/02/2014 @ 6:49 PM | Răspunde

 16. Buna seara dle judecator, va rog respectuos sa-mi spuneti daca s-a stabilit o tematica orientativa pentru admiterea la Inm si admiterea in magistratura, avand in vedere ca azi a avut loc sedinta cu decanii facultatilor de drept
  va multumesc
  O seara placuta!
  Cu stima Ramona V.

  Comentariu de Ramona V. — 28/02/2014 @ 7:46 PM | Răspunde

 17. Domnule judecator, stiti cumva ce s-a stabilit astazi in ceea ce priveste tematica?

  Comentariu de Ioana Alina — 28/02/2014 @ 8:37 PM | Răspunde

 18. Buna ziua,
  Ne puteti spune ce s-a hotărât cu privire la tematica din noile coduri penale? Multumesc.

  Comentariu de Andrei — 01/03/2014 @ 2:51 PM | Răspunde

 19. o primavara insorita sa aveti alaturi de cei dragi. Aveti, poate, ceva noutati cu privire la tematica , avand in vedere ca ieri a fost sedinta cu decanii facultatilor de drept? Multumim pentru informatii.

  Comentariu de cristina — 01/03/2014 @ 5:41 PM | Răspunde

 20. Ne puteti spune ce s-a decis vineri referitor la examenul de admitere la inm? Multumesc.

  Comentariu de Alexis — 02/03/2014 @ 4:27 PM | Răspunde

 21. Buna seara. Cand putem afla ce s-a stabilit referitor la tematica de la penal si procedura penala?

  Comentariu de alex — 02/03/2014 @ 11:11 PM | Răspunde

 22. Buna ziua! Cand putem afla ce s-a discutat referitor la tematica?

  Comentariu de alex — 03/03/2014 @ 8:55 AM | Răspunde

 23. Buna ziua. Ati putea sa precizati data la care se va afisa tematica pentru admiterea in inm si magistratura discutata si stabilita de prinicpiu in urma intalnirii cu decanii facultatilor de drept? M-ar interesa in special cea privind codul penal si cel de procedura penala. Multumesc.

  Comentariu de catalin37 — 03/03/2014 @ 2:02 PM | Răspunde

 24. Buna ziua, domnule judecator. Imi puteti spune, va rog frumos, la ce se refera nota Directiei Resurse umane de modificare a unor date din calendarul estimativ al concursurilor ce se vor organiza in 2014, introdusa pe ordinea de zi a Sedintei Plenului Csm don 06.03. 2014? Se renunta la organizarea vreunui concurs/examen?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si timpul acordat!

  Comentariu de Adrian — 03/03/2014 @ 4:59 PM | Răspunde

 25. Ce s-a hotarat, domnule judecator?

  Comentariu de alex — 03/03/2014 @ 11:48 PM | Răspunde

 26. Buna ziua va rog cand aflati ce s.a hotarat cu privire la tematica provizoirie la drept penal si drept procesual penal sa ne anuntati va multumesc pentru altruismul de care dati dovada.

  Comentariu de ionut — 04/03/2014 @ 12:20 PM | Răspunde

 27. Buna ziua! Tocmai am citit pe un grup fb ca s-ar fi hotarat ca tematica va fi integral din noile coduri, puteti confirma informatia? Va multumesc.

  Comentariu de Andrei — 04/03/2014 @ 3:50 PM | Răspunde

 28. Ati promis ca veti face rost de tematica si asta nu s-a intamplat inca. Sa intelegem ca anul asta nu va mai fi facuta publica discutia cu privire la tematica?

  Comentariu de sorina o. — 04/03/2014 @ 7:46 PM | Răspunde

 29. Buna seara! Credeti ca examenul de admitere la SNG se va organiza in luna mai?eu totusi sper ca nu,avand in vedere ca cei care termina anul acesta in vara nu o sa mai poate sa il sustina…Va multumesc!

  Comentariu de cameliaeniko — 04/03/2014 @ 7:56 PM | Răspunde

 30. Buna ziua. Am citit proiectul de tematica si bibliografie admitere Inm 2014. Este valabil si pentru admiterea in magistratura? Va multumesc.

  Comentariu de Elena P. — 05/03/2014 @ 3:29 PM | Răspunde

 31. Va multumim pt. informare, domnule judecator.
  Tocmai ce am lecturat, pe site-ul INM, proiectele privind tematica si bibliografia aferente concursurilor de admitere in magistratura ce se vor organiza in acest an.

  Comentariu de Iulian — 05/03/2014 @ 3:45 PM | Răspunde

 32. Pana acum s-a infirmat zvonul ca s-ar da admitere la SNG in mai acum se pare ca nu se mai sustine lucrul acesta….in Romania totul e posibil…anul trecut cu 2 luni inainte sa anunte examenul au anuntat tematica la procedura civila.
  Acum cu 2 luni si cateva zile nici macar nu se stie tematica la penal si nici data examenului.Nu pot sa inteleg cum se aproba un calendar estimativ si peste 2 luni se schimba .. poate ca este mare nevoie de grefieri .. dar si in decembrie era nevoie de grefieri,nu?
  Ma uit la concursurile de la curtiile de apel si vad doar cateva locuri scoase.. dar totusi sustin ca este nevoie de grefieri

  Comentariu de maria — 06/03/2014 @ 6:27 PM | Răspunde

 33. Buna ziua, domnule judecator
  In opinia dumneavoastra, considerati ca este suficient sa citesc foarte bine legislatia din bibliografie (codurile + legile speciale mentionate) pt a fi declarat admis la examenul de admitere in magistratura ? sau mai corect, ce sanse as avea?
  Va multumesc in avans pt raspuns.

  Comentariu de Iulian — 10/03/2014 @ 5:56 PM | Răspunde

  • Nu stiu ce inseamna pt dvs „sa citesc foarte bine”. Eu cred ca tr sa le invatati, nu sa le cititi.
   Cat despre sanse, aveti tot atatea cat au si ceilalti care se prezinta la concurs. In plus, eu nu sunt ghicitor in stele, globuri etc.

   Comentariu de Cristi D — 10/03/2014 @ 6:22 PM | Răspunde

 34. Am onoarea domnul judecator Danilet.Am cautat pe site-ul CSM-ului bibliografia pentru grefieri fara studii juridice insa fara niciun rezultat.Daca dvs aveti bunavointa si dispozitia necesara v-as ruga impetuos sa ma indrumati intr-o maniera mai eficienta catre calea aflarii tematicii atat de necesare in momentul de fata.
  Va multumesc si ma incred in dvs.

  Comentariu de Petria Dan — 14/03/2014 @ 6:06 PM | Răspunde

  • Pai nu sunt posturi pt grefierii cu studii superioare in cazul admiterii la SNG. UNele curti de apel mai scot asa ceva, incercati pe site-urile lor.

   Comentariu de Cristi D — 15/03/2014 @ 11:17 PM | Răspunde

 35. Buna seara dle judecator! Am terminat scoala de subofiteri de jandarmi si lucrez in sistem de aproximativ 6 ani, intre timp am absolvit facultatea de drept si doresc sa sustin examenul la SNG din luna mai. In cv-ul atasat la dosarul de inscriere trebuie mentionat acest lucru? Va multumesc anticipat!

  Comentariu de florin — 14/03/2014 @ 7:17 PM | Răspunde

 36. Buna seara. . Cu respect va rog sa ne recomandati dupa care autori ar trebui sa invatam noile coduri si proceduri. Precizez ca am cumparat Boroi pentru procedura civila, dar ma gasesc intr-un impas in sensul ca efectiv nu stiu dupa cine sa invat noul cod civil, noul cod penal si noua procedura penala . In speranta ca ne veti ajuta, va multumim , cu respect.

  Comentariu de Maria — 16/03/2014 @ 9:15 PM | Răspunde

  • Nu pot recomanda. Intrebati pe grupul de Fb „Admitere INM”

   Comentariu de Cristi D — 17/03/2014 @ 12:58 PM | Răspunde

 37. Buna ziua . Am si eu o intrebare credeti ca este posibil ca si cei care au indeplinit functia de secretar comuna sa se incadreze la cei cu 5 ani vechime pentru ca acum nu e posibil si nu mi se pare normal ca avand 1o ani vechime ca si secretar comuna cu facultate de drept sa fac 2 ani institutul national de magistratura ca orice proaspat absolvent de drept fara vechime. Intrebarea mea este credeti ca se pot face propuneri in acest sens, se poate modifica legislatia ca si secretarii de comuna sa se incadreze la cei cu 5 ani vechime si sa intre direct in profesie. VA MULTUMESC ANTICIPAT

  Comentariu de mirela — 22/04/2014 @ 10:02 AM | Răspunde

  • Dvs credeti ca daca sunteti secretar la o comuna puteti sa dati hotarari judecatoresti sau sa faceti anchete penale?

   Comentariu de Cristi D — 23/04/2014 @ 7:56 AM | Răspunde

   • In calitate de secretar comuna indeplinesc si atributii de consilier juridic, reprezint institutia si in instanta, intocmesc acte in acest sens de aceea nu mi se pare normal ca cei care indeplinesc aceasta functie sa faca inm si sa o ia practic de la zero , ma repet, ca orice proaspat absolvent de drept

    Comentariu de mirela — 25/04/2014 @ 9:58 AM | Răspunde

    • Mie nu mi se pare corect ca un consilier juridic care face adminstrativ si muncii, sa ajunga sa faca arestari, fara sa fi deschis de cand a terminat Dreptul codul penal sau de procedura penala, ori fara sa aiba habar de jurisprudenta CEDO.
     Dar, aici nu vorbim de corectitudine, ci de lege. Legea 303/2004 spune in art. 33 care sutn categoriile care pot candida direct la magistratura. Secretarul de municipiu/oras/comuna nu este trecut acolo.

     Comentariu de Cristi D — 25/04/2014 @ 10:41 AM | Răspunde

 38. Credeti ca daca am invatat doar exclusiv dupa Codul de procedura penala si civila este suficient? Sau din experienta dumneavoastra credeti ca este important sa studiez aceste materii commentate de diversi autori?

  Comentariu de alexa — 30/04/2014 @ 1:24 PM | Răspunde

  • Credeti ca puteti fi un judecator sau un procuror doar daca ati invatat codurile?

   Comentariu de Cristi D — 30/04/2014 @ 2:45 PM | Răspunde

 39. Imi cer scuze ca va deranjez dar revin cu intrebarea m-am pregatit pentru admitere la SNG invatand numai codurile si ceea ce este necesar pentru organizarea juridica credeti ca ar trebui sa studiez si jurisprudenta sau alte materiale?

  Comentariu de alexa — 03/05/2014 @ 3:22 PM | Răspunde

 40. Buna ziua, va rog sa cititi pagina 162 de pe forumul avocatnet, referitoare la admiterea sng 2014 si sa ne spuneti daca este posibil asa ceva. Mie, personal, mi se pare revoltator. Multumim.

  Comentariu de Dia — 16/05/2014 @ 12:40 PM | Răspunde

  • Eu zic sa fiti sceptic, pana nu aveti toate probele, inclusiv opinia celeilalte parti.

   Comentariu de Cristi D — 19/05/2014 @ 12:10 AM | Răspunde

 41. Buna ziua , ma scuzati de deranj , pentru examenul de anul acesta de admitere Inm se va invata dupa noile coduri , va multumesc

  Comentariu de elena — 09/06/2014 @ 8:26 PM | Răspunde

 42. As avea si eu o intrebare pt dvs.: vechimea necesară de 5 ani trebuie să fie neîntrerupta sau cumulată? Eu am lucrat, ca si consilier juridic, dar la mai multe societăţi comerciale, adunat as avea, dar neîntrerupt nu. Mulţumesc!

  Comentariu de Ioana — 29/06/2014 @ 8:55 PM | Răspunde

 43. Buna ziua.As dori sa ma lamuresc intr-o problema in legatura cu admiterea la SNG:este necesara si redarea nr. articolului din Cod sau e suficienta reproducerea continutului acestuia?Va multumesc anticipat si va doresc concediu placut!

  Comentariu de Cojocaru Florin — 16/08/2014 @ 11:38 AM | Răspunde

  • Nimeni nu cere sa indicati nr.articolului la vreun examen/concurs.

   Comentariu de Cristi D — 18/08/2014 @ 9:09 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: