CRISTI DANILEŢ – judecător

07/05/2014

Revocare membri CSM – scrisoare catre ministru

Filed under: CSM,MJ,responsabilitate — Cristi Danilet @ 11:56 AM
Tags: , ,

Ghica-DaniletAzi am trimis ministrului justiției o scrisoare prin care îi solicit, împreuna cu d-na Alina Ghica, în calitate de membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, prin care să se reglementeze modalitatea de revocare a membrilor acestui organism.

Am cerut să se țină seama că în luna aprilie a.c. au fost publicate Decizia CCR nr. 80/2014 și Opinia Comisiei de la Veneția CDL-AD(2014)010, unde este atins și acest subiect, al revocării membrilor CSM, aspect care trebuia reglementat de peste un an de zile, urmare a Deciziei CCR nr 196/2013.

În calitate de inițiatori ai acestui demers, considerăm că simplul caracter de organism colectiv al CSM nu poate înlătura răspunderea individuală a membrilor aleși. Să nu uităm că acest organism s-a confruntat în ultimii ani cu fapte grave care au dus la demisii dezonorante si dosare penale. Această răspundere trebuie să dea posibilitatea alegătorilor – fie că este vorba de magistrați pentru membrii CSM care sunt judecători și procurori aleși, fie că este vorba de senatori pentru reprezentanții societății civile – să decidă cu privire la revocarea membrilor CSM, care trebuie însă să aibă loc în condiții care să protejeze independența membrului CSM, pentru temeiuri și potrivit unei proceduri previzibile.

Proiectul de lege pe care a cărui alcătuire o propunem va trebui să stabilească cu precizie aceste aspecte, aspectele de natură tehnică urmând a fi apoi detaliate într-un regulament elaborat de CSM cu privire la revocarea membrilor săi.

Scrisoarea este disponibilă AICI

 

 

 

 

9 comentarii »

 1. Articolul „O sesizare a primului-ministru degeaba” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  Comentariu de Valeriu Mangu — 07/05/2014 @ 4:55 PM | Răspunde

 2. eu as cere inlaturarea legii care permite presedintelui sa puna judecatori si procurori. o anomalie de lege. o infractiune aparata in lege. presedintele daca te prinde ca pui o vorba buna pentru un amarat care nu are de munca si mai are si copii acasa te baga in puscarie prin procurorii si judecatorii care si i-a pus pe motiv ca ti-ai folosit influenta. dar el isi pune bine-merci, ocrotit de o lege stupefiant de smechereasca, ce procurori sau judecatori doreste. apoi tipa ca justitia trebuie sa fie apolitica. dar justitia este plina de procurori si judecatori pusi politic de om politic,caci presedintele este om politic. asta trebuie sa reclamati mai intai domnule danilet, nu altceva. nici prin cap nu va dati seama ce va face urmatorul presedinte. sa zicem ca va veni ponta. va pune si asta 200 de procurori si judecatori, ca apoi sa-i asculte la randul lui pe cei pusi de basescu si uite asa vom avea o justitie politica 100/100 si un razboi care nu se va termina niciodata, un razboi pe spatele romanilor.

  Comentariu de ionut — 07/05/2014 @ 5:02 PM | Răspunde

  • Aoleu, unde ati citit asta cu presedintele care pune judecatori si procurori? in legislatia din perioada comunista? ati vazut la mercenar-tv asemenea bazaconii? stimate domnule, traiti intr-o democratie, daca nu stiati, unde justitia se autoguverneaza. eu am decret de numire ca judecator semnat de presedintele tarii, dar el nu are nicio implicare in recrutarea mea sau evolutia ulterioara a carierei mele. va rog mult sa intrati in actualitate.

   Comentariu de Cristi D — 07/05/2014 @ 5:08 PM | Răspunde

 3. am uitat sa spun ca inainte sa desfiintati legea care ii permite presedintelui sa puna judecatori si procurori, ar trebui revocati din functii absoluti toti judecatorii si procurorii pusi de presedintii de pana acum. EXAMENE DOMNILOR, EXAMENE CA NOI TOTI NU SMECHERIE! dupa ce dau toti judecatorii si procurorii examene atunci putem sa mai credem ce spun judecatorii sau procurorii. pana atunci, tabula rasa cu totii pusi politic!

  Comentariu de ionut — 07/05/2014 @ 5:07 PM | Răspunde

  • hei, tinere, ajunge: cel putin din 1997 se da concurs de intrare in magistratura. te rog eu mult, nu te mai uita la TV, vad ca are efecte nocive.

   Comentariu de Cristi D — 07/05/2014 @ 6:06 PM | Răspunde

 4. Da, este oportun, este corect, este actual si necesar, avem judecatori demni de respect, daca acceptati opinia unui outsider.

  Comentariu de Adriana Florescu — 07/05/2014 @ 6:38 PM | Răspunde

 5. Am senzatia ca la noi nu e suficient ca legile sa fie atacabile numai pentru neconstitutionalitate. Priviti pe site-urile camerelor Parlamentului si veti vedea enorm de multe legi, OUG si OG care au aviz formal „favorabil” de la Consiliul Legislativ, dar de citesti avizul cu pricina, gasesti in el cate 7-8 pagini cu defecte de tehnica legislativa, inclusiv abateri de la Legea 24/2000. Mai mult chiar, aceste acte sunt adoptate tacit prin depasirea termenului de dezbatere, si nu se mai poate face nimic contra lor. Constitutia permite ca OUG sa nu mai fie dezbatute deloc in Parlament.
  Trebuie facut ceva pentru ca cetatenii sa poata ataca si alte aspecte decat neconstitutionalitatea legilor si OUG, ca de exemplu, lipsa motivarii sau motivarea precara, sarirea etapelor din Legea transparentei decizionale, conflicte cu Codul Civil sau cu Legile organice, etc.

  Comentariu de Ion Roata — 07/05/2014 @ 8:47 PM | Răspunde

 6. FELICITARI DLE JUDECATOR

  Comentariu de ion adrian — 09/05/2014 @ 12:21 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: