CRISTI DANILEŢ – judecător

28/05/2014

27 mai 2014 – O zi din viata mea

Filed under: 1. EXPLICATIE — Cristi Danilet @ 10:59 AM
Tags: , , , , , , ,

Ieri am avut o zi plină. Cam toate sunt așa. Însă ziua de ieri a fost una deosebită, fiindcă am desfășurat activități care au legătură cu toate preocupările mele din ultimii ani: justiție, etică, mediere, admitere la INM, educație juridică, relație cu ONG-uri și presa, colaborare cu instituțiile statului, publicistică.  Între două întâlniri am putut să vorbesc și acasă, să văd ce îmi face familia – Cristina a luat un zece :) . Pe drum am apucat doar să văd, nu și să răspund, la mesajele de pe Facebook.

1. CSM. Dimineață am fost la sediul CSM. Mi-am văzut dosarele pentru a doua zi, când urma să soluționăm cauze disciplinare cu privire la judecători acuzați că au comis abateri incompatibile cu statutul de magistrat. Tot ieri mi-am programat trei zile de concediu pentru formare profesională – plec săptămâna viitoare în Tunisia ca trainer pe reforma judiciară, independența justiției și etica magistraților într-un program susținut de Guvernul olandez și un ong internațional pentru o țară aflată la începutul democratizării ei.

2. Educație juridică. Acum două săptămâni am finalizat broșura „Unde-i lege, nu-i tocmeală”. E un manual de educație juridică, lucrat de mine cu cei din Poliția Capitalei, care prezintă Codul Penal pe înțelesul copiilor și tinerilor. Din resursele mele am comandat 1.000 exemplare și alaltăieri le-am primit. Ieri am distribuit câte un exemplar membrilor CSM, în speranța că îi pot sensibiliza și se pot implica cumva în multiplicarea și distribuirea lor. Am primit aprecieri de la colegi din staff-ul tehnic  al CSM care au primit broșuri pentru copiii lor.

O primă comandă de 30 exemplare am trimis către o școală modestă din com. Ileana, de lângă București, unde diriginta unei clase este o profesoară care este prietenă cu mine pe Facebook.

3. Relația cu ONG-uri M-a contactat președinta Asociației Viața fără violență. Cu această asociație am fost implicat în săptămânile dinainte de Paște într-un proiect pilot care a presupus ca o echipă alcătuită dintr-un judecător, un procuror, un avocat, un polițist și un psiholog să aibă întâlniri separate, în câte o școală din fiecare sector al capitalei, cu părinții, profesorii și elevii. D-na președinte  mi-a spus că pe 12 iunie va avea loc finalizarea proiectului, iar ideile copiilor legate de prevenirea violenței în școli vor fi premiate, astfel că ar fi bine să le dăm și broșura. Așa că 360 de exemplare vor merge de la mine la copii, căci promisiunile Primăriei Generale de a o multiplica încă nu s-au materializat.

3. Ministerul Justiției Apoi am fost la Ministerul Justiției, un secretar de stat interesându-se de manualul pentru copii. Am avut discuții pentru multiplicarea lui în cadrul unui proiect cu olandezii care susțin asemenea activități. Se pare că vor aproba într-o primă fază tipărirea a 3000 exemplare. În paralel am discutat despre posibile proiecte în care ar trebui implicate instituțiile juridice pentru a asigura transparența justiției, eu avansând ideea unei „traduceri” a tot ce ține de justiție, pe înțelesul omului obișnuit. Anii următori vor fi dedicați acestui gen de proiecte.

4. Mediere Tot la MJ am discutat despre mediere. După decizia CCR care declară ca neconstituțională reglementarea cu privire la respingerea ca inadmisibilă a cererii de chemare în judecată pentru neîndeplinirea procedurii de informare, statul e dator să regândească sistemul de încurajare a cetățenilor români să apeleze la mediere. Probabil vom reactiva grupul CSM-MJ-CdM creat la finalul anului 2012. Am mai discutat cu d-na secretar de stat necesitatea emiterii unui Ordin de către conducerea Poliției și a Parchetului cu privire la implementarea dispozițiilor ce reglementează medierea penală, apărute la 1 februarie 2014. Urmează să facem demersurile în acest sens.

Tot în 2012 am propus și s-a inclus în Planul de promovare a medierii măsuri menite să sensibilizeze magistrații în această direcție. Anul acesta, în cadrul unui proiect de finanțare norvegian pentru România, încep primele acțiuni în acest sens.  Mâine  și poimâine va avea loc la sediul INM Conferinţa de lansare „Medierea pentru judecători şi procurori” – timp de două zile judecători, procurori și mediatori vor dezbate principalele chestiuni legate de aplicarea legii medierii în instanțele și parchetele din România. Ca urmare, m-am ocupat de ultimele detalii organizatorice: completarea listei de participanți, transmiterea online a conferinței, trimiterea către vorbitori a problemelor semnalate pe forumurile de discuții ale mediatorilor.

5. Poliția De la minister am mers la Poliția mun. București, la Serviciul de analiză și prevenire a criminalității. Ei sunt cei care au avut ideea broșurii și care au întocmit primele versiuni ale acesteia. Sunt oameni extraordinari, care desfășoară de mulți ani întâlniri cu elevii. Am nevoie de la ei de o aprobare ca manualul să fie multiplicat de către MJ, fără invocarea vreunor drepturi de autor. Mi-au spus că a fost un an în care au reușit să distribuie  o broșură similară, întocmită potrivit vechiului cod penal, odată cu eliberarea cărții de identitate . Mi se pare extraordinar. Dacă MAI și-ar propune asta, am putea difuza o astfel de broșură fiecărui tânăr care împlinește 14 ani. Se pare că deocamdată doar Poliția sector 5 își permite multiplicarea broșurii.

6. Presa Apoi am fost la sediul unei agenții de presă. O colegă judecător m-a rugat să îi dau câteva exemplare de pe broșură pentru fiica ei și colege din clasa acesteia. Cum soțul ei lucrează în presă și îmi era în drum, am intrat acolo să le las. Cu această ocazie am discutat despre un proiect de răspândirea a informațiilor corecte și adecvate în legătură cu principii esențiale ale democrației. Normal, mă voi implica în aceasta. Mai mult, am un proiect propriu despre anumite „mituri” care circulă în legătură cu justiția, pe care îmi propun să le răstorn J. În curând!

7. Cărți La amiază am ajuns la editura care a acceptat să îmi publice anul acesta două lucrări folositoare celor care vor să se prezinte la concursul de admitere la INM și în magistratură – Proba 1. Grile (prima ediție) și Proba 3. Interviul (a doua ediție). Am ridicat exemplarele mele cu titlu de drepturi de autor. Ca de obicei, pentru studenții care nu și le permit și pe care i-am remarcat în cursul peregrinărilor mele prin țară, le voi face cadou – deja am pachetele pregătite pentru Cluj, Suceava, Iași, Buzău.

8.  Studenți După masă am participat la festivitatea de închidere a primului program de internship organizat de agenția de presă juridică Eurojust.ro. Am luat cuvântul arătând voluntarilor ce importantă este o activitate de diseminare corectă a informațiilor despre justiție, am semnat diplomele și am făcut o foto de final J.

9. TV La 7 pm am fost la TVR1, invitat în emisiunea „În linia întâi” (de la min. 31.00), unde am discutat despre corupția din justiție. Din păcate, constat că în fiecare lună sau chiar săptămână avem câte un caz cu magistrat cercetați disciplinar sau penal. În discuția prealabilă cu d-nul avocat Gheorghe Florea, am atins problemele de etică privind relația judecători-avocați și am stabilit că atunci când vom redacta îndrumarul de conduită judiciară să propunem invitarea unor avocați.

10. Admitere INM.  La ora 8 pm am avut o întâlnire „la un suc” cu 12 studenți și absolvenți, prieteni pe Facebook cu mine. Unii au vrut să mă cunoască, alții să afle mai multe despre admitere în magistratură și viața de magistrat, alții să își lămurească anumite dileme din noile coduri. A fost un fel de preambul la întâlnirea organizată de SSUB mâine la ora 5 pm pe tema Totul despre admiterea la INM. Discuțiile au durat până spre miezul nopții. Sper din inimă ca unii dintre participanți să îmi devină în curând colegi.

1622252_684783314897150_1680976538_n

Eurojust10421129_780195438680215_5613436797138901326_nOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13 comentarii »

 1. Respect pentru daruirea cu care faceti lucrurile. O zi minunata.

  Comentariu de neguras — 28/05/2014 @ 11:09 AM | Răspunde

 2. Bună ziua, mă numesc Valentin, am 14 ani și vă urmăresc cu drag toate activitățile. Sunteți un idol pentru mine și mă bucur că vă faceți timp pentru a comunica cu oamenii chiar dacă nu îi cunoasteți. Aș dori și eu să intru în posesia broșurii ,,Unde-i lege nu-i tocmeală”. Cum aș putea?

  Comentariu de Dediu Valentin — 28/05/2014 @ 12:45 PM | Răspunde

  • O descarcati de pe site si o printati.
   sau va intalniti cu mine sa va dau un exemplar printat pe cheltuiala mea si care e destinat tinerilor.

   Comentariu de Cristi D — 28/05/2014 @ 9:10 PM | Răspunde

 3. Multa putere si rabdare pentru implementarea proiectele dvs. RESPECT pentru ceace faceti!

  Comentariu de paul viorel — 28/05/2014 @ 5:20 PM | Răspunde

 4. Admiratie si o umbra de regret, pentru ca nu puteti face tot ce ati dori- pentru oameni.

  Comentariu de Adriana Florescu — 28/05/2014 @ 6:20 PM | Răspunde

 5. sunteți o minune a categoriei din care faceți parte.Mă bucur să văd și oameni cu asemenea preocupări din această castă.Acțiunea dumneavoastră, va da roade în timp în societatea românească : vor fi mai puțini cetățeni dispusi la comiterea infracțiunilor, mai putini cetățeni sancționați penal, mai puțini bani cheltuiți pentru cei din penitenciare, mai mulți bai în buzunaru nostru, al tuturor.Bine ar fi, dacă însuși Statul Român ar pune pe PRIMUL PLAN prevenirea infracțiunilor și chiar a contravențiilor dar cei ce-l conduc/ori pretind acest aspect, au alte viziuni, alte preocupări, alte interese.S-ar putea obține sponsorizări, donații din partea celor ce pot, pentru ca cetățenii să poată beneficia măcar parțial de concepția dumneavoastră din broșurile necesare ,,Unde-i lege nu-i tocmeală”.Școlile din România, ar trebui cu prioritate a fi preocupate de această broșură.Toată admirația mea.Noapte bună domnule, Cristi!

  Comentariu de Ion — 28/05/2014 @ 11:03 PM | Răspunde

 6. Domnule judecator Cristi Danilet,

  Cu respect va semnalez aparitia in ultima vreme pe blogul „Ascunzisuri constitutionale” a mai multor articole, inclusiv din domeniul Dreptului penal, cu conotatii de ordin constitutional.
  Al dvs., Valeriu Mangu

  Comentariu de Valeriu Mangu — 30/05/2014 @ 7:54 AM | Răspunde

 7. Articolul „Cum ar putea Presedintele Romaniei in exercitiu sa blocheze alegerile viitoare pentru functia de Presedinte al Romaniei”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  Comentariu de Valeriu Mangu — 30/05/2014 @ 6:15 PM | Răspunde

 8. Buna seara,

  Va respect munca si daruirea cu care incercati sa mediatizati medierea. O faceti mult mai bine decat Consiliul medierii, care din pacate nu face nimic in acest sens.
  Va sriu intrucat noi mediatorii in ultima perioada observat ca tot mai multi judecatori nu tin cont de acordurile pe care le intocmim. Si asta nu pentru ca nu ar avea baza legala ci pentru ca ei considera ca de exemplu in penal poti sa te impaci doar pe cauza civila si nici intr-un caz pe cea penala……Asta in coditiile in care partea vatamata sa spune isi retrage plangerea prealabila si se impaca cu agresorul …………………

  Comentariu de Ana — 03/06/2014 @ 11:34 PM | Răspunde

  • 1. Multumesc pt gandurile bune la adresa mea. Nu pot sa nu remarc ca ele vin numai cand sunt cerinte sau reclamatii, insa.
   2. CdM face multe. Ca dvs nu vedeti, e din cauza prejudecatilor.
   3. Nu confundati acordul de mediere cu impacarea sau retragerea plangerii prealabile. Citit art. 16 lit.g Cpp. Daca imi scrieti in acordul de mediere `partile se impaca` sau `domnul X este de acord sa isi retraga plangerea prealabila`, va resping pe loc acordul. PS. Nu ati citit `Ghidul de mediere penala`, inca, bag seama…

   Comentariu de Cristi D — 04/06/2014 @ 12:15 AM | Răspunde

 9. Buna seara. Doresc sa achizitionez cărtile pentru admiterea INM ( grile si interviu). Unde le pot gasi?

  De asemenea, sunt interesată de calendarul admitere INM 2017. Pe site nu am gasit nimic concret. Va rog foarte mult sa oferiti mai multe detalii daca aveti, eventual sa postati un articol pe aceasta tema.

  Multumesc!

  Andreea L

  Comentariu de Andreea L — 03/06/2017 @ 9:01 PM | Răspunde

  • Ar fi trebuit sa mentionez in postul anterior ca am gasit online cărtile si pachetele insa editiile mai vechi (2014 si 2015). Ma intereseaza un pachet cu admiterea 2017 daca exista sau 2016 daca este încă actuala (am vazut totusi ca au fost propuse unele modificări fata de anul trecut). Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.

   Comentariu de Andreea L — 03/06/2017 @ 9:18 PM | Răspunde

  • editia 2017 apare in curand.

   Comentariu de Cristi Danilet — 04/06/2017 @ 7:14 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: