CRISTI DANILEŢ – judecător

01/07/2014

Admitere magistratura 2014: START!

Filed under: admitere — Cristi Danilet @ 3:09 PM
Tags:

INMAzi s-a dat anunțul pentru cele două concursuri de recrutare în magistratură de anul acesta: unul de admitere la INM pentru 80 locuri judecători și 80 locuri procurori, și unul pentru admitere directă în magistratură pentru 26 locuri la instanțe și 10 locuri la parchete.

Anul acesta este marcat de câteva aspecte cu totul noi. În primul rând, tematica pentru concurs este concepută în întregime după noile coduri (civil, penal, procedură civilă, procedură penală). Singura diferență este că la concursul de admitere directă există tematică din dreptul familiei, care nu se cere la admiterea pentru INM. În al doilea rând, se remarcă o scădere a numărului de locuri scoase la concurs, ca urmare a vacantării din ce în ce mai rare a posturilor din sistem, datorate întineririi corpului de magistrați în ultimii 10-15 ani. Este probabil ca de anul viitor să nu se mai organizeze concurs de admitere directă în magistratură.

Începând de azi se pot depune cererile de înscriere la parchetul/instanța (nu are importanță) de la domiciliul candidatului, până la data de 22 iulie. Cele două concursuri se desfășoară simultan, astfel încât candidații care se înscriu la ambele se pot prezenta doar la unul. Estimez 4500 de înscrieri la concursul de admitere pentru INM și 1500 de înscrieri la concursul de admitere directă. Prima probă de concurs – grilele juridice – se va desfășura la 31 august, a doua probă  – raționamentul logic – pe 14 septembrie iar a treia probă – interviul – în luna octombrie, după care urmează verificarea psihologică, verificarea bunei reputații și examinarea medicală.  Cei admiși la INM încep cursurile pe  13 octombrie; timp de doi ani de zile vor dobandi abilitati de practicieni, și vor începe cariera ca judecători/procurori în iulie 2016. Cei admiși direct la instanțe/parchete vor demara activitatea la sfârșitul lui decembrie 2014 sau începutul lui ianuarie 2015, iar în primele 6 luni vor urma cursuri intensive de pregătire.

Mult succes candidaților! Fie ca cei mai buni din cei mai buni să ne fie colegi!

Recomand: Ghid admitere, Proba 1, Proba 3.

Reclame

53 comentarii »

 1. Buna ziua domnule judecator, vreau sa va intreb, daca momentan sunt asociat in cadrul unei societati, pot sustine examenul de admitere la INM si ulterior sa ies din starea de incompatibilitate? Sau este necesar ca in momentul examenului de admitere sa nu fiu in nicio stare de incompatibilitate? Va multumesc!

  Comentariu de Eduard — 01/07/2014 @ 5:46 PM | Răspunde

 2. Buna dimineata domnule judecator!Se poate ca pentru admiterea in magistratura,aceeasi persoana sa se inscrie atat pentru locurile de judecator, cat si pentru cele de procuror din raza domicililui sau?

  Comentariu de ludmila amalia — 02/07/2014 @ 6:23 AM | Răspunde

  • Nu va inscreti pt anumite locuri, ci pt un concurs. In ordinea mediilor, va veti alege postul. Cititi regulamentul!

   Comentariu de Cristi D — 02/07/2014 @ 10:16 AM | Răspunde

 3. Bună ziua, domnule judecător. Este valabilă pentru dosarul de înscriere o copie de pe o adeverintă emisă in anul 2013 (utilizată și anul trecut la înscrierea pentru admiterea în magistratură) prin care se atesta vechimea minima ca ofițer de poliție judiciară de 5 ani? Vă mulțumesc!

  Comentariu de Ionut — 02/07/2014 @ 9:05 AM | Răspunde

 4. Buna ziua! Va rog sa imi precizati daca perioada de 2 ani cat contractul de munca a fost suspendat ca urmare a concediului pentru ingrijirea copilului se considera sau nu „intrerupere in activitate”. O alta intrebare ar fi daca este suficienta o copie a carnetului de munca prin care se atesta vechimea de 8 ani pe postul de consilier juridic sau este nevoie si de o adeverinta? Va multumesc.

  Comentariu de Felix — 02/07/2014 @ 7:51 PM | Răspunde

  • nu este.
   adeverinta.

   Comentariu de Cristi D — 03/07/2014 @ 12:45 PM | Răspunde

   • Buna seara, Domnule Judecator!
    Mi-a atras atentia raspunsul pe care i l-ati oferit lui ‘Felix’. Pe pagina 2 a Anuntului CSM, publicat in data de 1.07., la lit. i) din enumerarea referitoare la actele care trebuie anexate cererii de inscriere, se mentioneaza ‘carnetul de munca…in copie certificata…’. Eu, de pilda, pentru dovedirea vechimii de 5 ani, voi depune mai multe contracte de munca si doar de la actualul loc de munca voi aduce adeverinta de salariat. In ceea ce priveste celelalte contracte de munca, vo depune atat copia carnetului de munca, cat si copia dupa contractele de munca respective.
    V-as ruga, deci, sa precizati cum apreciati aceasta intentie a mea (presupun ca nu sunt singurul candidat care va proceda in acelasi fel).
    Va multumesc foarte mult pentru atentia acordata!

    Comentariu de Vaduva Cosmin — 03/07/2014 @ 10:31 PM | Răspunde

 5. Buna dimineata. Este sigur ca de anul viitor sa nu se mai organizeze admitere directa in magistratura? Sau sunt sanse sa mai fie admitere in functie de nr de locuri? este posibil ca in unii ani sa se organizeze examenul si in altii nu? Multumesc mult!

  Comentariu de sanda — 04/07/2014 @ 7:03 AM | Răspunde

  • Orice este posibil. Dar cu sanse mai mici ca anul acesta.

   Comentariu de Cristi D — 04/07/2014 @ 8:55 AM | Răspunde

   • Va multumesc frumos. Inteleg ca mai sunt sperante sa se organizeze examenul si in anii viitori…(eu doar la anul voi avea 5 ani vechime…)

    Comentariu de sanda — 04/07/2014 @ 9:39 AM | Răspunde

 6. Stimate Domnule Judecator, constat cu stupefactie ca exista carti de grile care contin un numar inacceptabil de mare de erori…Dvs., de buna-credinta fiind, inteleg ca ati recomandat ca una dintre metodele de pregatire a celor doua concursuri sa fie rezolvarea tuturor grilelor continute in cartile avand un asemenea obiect de piata de carte juridica din Romania. E un sfat judicios – cred ca foarte multi dintre candidati se pregatesc in aceasta maniera. Numai ca, date fiind cele precizate mai sus, sa consulti astfel de lucrari, nu doar ca NU TE AJUTA, dar mai degraba TE INCURCA in pregatirea concursului. Personal, m-as rezuma la a citi codurile si, la nevoie, sa ma mai uit in doctrina. Numai ca concursul este unul de grile, iar ‘antrenamentul’ cel mai adecvat consta, totusi, in a rezolva cat mai multe astfel de grile..Numai ca…si avem cercul vicios!

  Comentariu de Vaduva Cosmin — 07/07/2014 @ 12:21 AM | Răspunde

  • eu nu am indicat vreun autor cu exceptia mea. atat pot garanta.

   Comentariu de Cristi D — 07/07/2014 @ 5:59 PM | Răspunde

   • Stimate Domnule Judecator, va multumesc pentru raspuns! In lucrarea dvs. de grile, aparuta anul acesta la CH Beck, nu mi-e clar de ce, la grila nr. 14 de la p. 50, nu este corect si raspunsul de la litera a), ci doar cel de la lit. b). Va multumesc anticipat!

    Comentariu de Vaduva Cosmin — 08/07/2014 @ 9:32 AM | Răspunde

    • Pt ca nu in toate cazurile vatamarea corporala din culpa este urmarea unei fapte comise sub influenta alcoololui.

     Comentariu de Cristi D — 08/07/2014 @ 5:51 PM | Răspunde

 7. Buna ziua, domnule judecator ,
  Intentionand sa ma inscriu anul acesta la concursul de admitere in INM, am solicitat de la ANAF Iasi un cazier fiscal. Spre surprinderea mea am aflat ca „AM inscrise fapte in cazierul fiscal”. Am depus imediat o cerere la registratura cerand lamuriri in acest sens (cu privire la ce fapte si cand au fost inscrise). Nu stiu daca voi primi raspunsul pana la data inchiderii inscrierilor. Totusi, pana sa primesc un raspuns official scris, functionarul de la ghiseu mi-a comunicat faptul ca nu am depus declaratiile anuale pt o firma aflata pe numele meu (dizolvata in 2011) si au fost aplicate anual amenzi si acesta e motivul pt care am mentiuni in cazierul fiscal pe pf. Firma in cauza e un srl deschis de mine in facultate si care nu a avut activitate niciodata, nu a avut punct de lucru deschis etc.
  Nu stiu momentan cuantumul amenzilor, nu am fost instiintat de aplicarea lor, nu am fost instiintat de inscrierile facute in cazierul meu fiscal pe pf, Ministerul de Finante nu a facut nici un demers pt a recupera banii din aceste amenzi de care nu am stiut pana acum (desi am fost contribuabil activ in ultimii 7 ani si am avut domiciliul stabil).
  Cu toate acestea, daca achit maine toate amenzile (urmand sa ma judec ulterior cu ANAF Iasi pt clarificarea situatiei), legea spune ca abia peste 1 an pot face cerere de stergere a mentiunilor din cazierul fiscal.

  In aceste conditii pot participa anul acesta la concurs ? (am adresat intrebarea prin e-mail la INM; de acolo am fost directionat la CSM, unde la telefon am aflat : ” va decide comisia de concurs daca admite sau nu dosarul”)

  multumesc
  Andrei L.

  Comentariu de Andrei — 07/07/2014 @ 10:44 AM | Răspunde

  • Imi cereti mie sa va dau o solutie intr-un caz concret care va priveste, si care poate ajunge in contestatie in Plenul CSM unde sa imi dau cu parerea oficial? Va dati seama ce imi cereti??

   Comentariu de Cristi D — 07/07/2014 @ 10:40 PM | Răspunde

 8. Buna ziua, domnule judecator. Va rog sa imi spuneti daca declaratia pe proprie raspundere privind existenta unor eventuale intreruperi de activitate trebuie autentificata sau este suficient doar un inscris sub semnatura privata. Va multumesc !

  Comentariu de Simona — 07/07/2014 @ 3:36 PM | Răspunde

 9. Domnule judecator(pentru admiterea direct in magistratura), va rog sa imi spuneti daca este vreo problema in conditiile in care pe carnetul de munca scrie „jurisconsult” insa pe fisa postului scrie si „consilier juridic”. Este vorba de o perioada de 1 an ca si consilier juridic pe care as dori sa o cumulez pentru admiterea la vechime. Va multumesc!

  Comentariu de cristian — 07/07/2014 @ 3:46 PM | Răspunde

  • Lucurile astea sunt lamurite de 3 ani, prin Ghidul pe care l-am tot scos si raspunsuri repetate pe care le-am dat. Dar dvs, care vreti sa deveniti magistrat, ce spuneti?!

   Comentariu de Cristi D — 07/07/2014 @ 10:42 PM | Răspunde

 10. Buna ziua, Indraznesc a va solicita o lamurire : in situatia in care pe certificatul de cazier fiscal la rubrica Fapta savarsita/act normativ incalcat imi este mentionat : reprezentant legal al persoanei juridice declarata inactiva fiscal,sanctiune aplicata s.c. declatata inactiv fiscal, acest aspect constituie un caz de incompatibilitate sau de neindeplinire a conditiilor necesare pentru dosarul candidatului la Concursul de Admitere INM ? Multumesc anticipat.

  Comentariu de Lavinia Costica — 07/07/2014 @ 5:32 PM | Răspunde

  • Imi cereti mie sa va dau o solutie intr-un caz concret care va priveste, si care poate ajunge in contestatie in Plenul CSM unde sa imi dau cu parerea oficial? Va dati seama ce imi cereti??

   Comentariu de Cristi D — 07/07/2014 @ 10:43 PM | Răspunde

 11. Buna seara. Intentionez sa ma inscriu la concursul de admitere in magistratura. sunt ofiter de politie judiciara din anul 2008. nu imi amintesc cu exactitate, dar cred ca pe parcursul anului 2009, prin OUG sau Ordin al ministrului MAI au fost date in mod obligatoriu la tot personalul MAI, pe rand, un numar de 10 zile de concediu fara plata, din motive financiare. intrebarea mea, in vederea intocmirii declaratiei pe proprie raspundere, este daca aceste zile care ne-au fost date „fortat” constituie intrerupere in activitate? totodata, as dori sa va intreb daca se poate depune la dosarul de inscriere adeverinta privind vechimea in politia judiciara in copie (lucrez in teritoriu, dar apartinand de sediul central aceasta mi-a parvenit prin fax). va multumesc anticipat.

  Comentariu de bgd — 08/07/2014 @ 6:41 PM | Răspunde

  • Concediul fara plata e considerat intrerupere din activitate. Adeverinta ciar nu cred ca nu se poate depune in original. Are timp sa ajunga pana pe 22.

   Comentariu de Cristi D — 08/07/2014 @ 10:38 PM | Răspunde

 12. Buna ziua, Indraznesc a va solicita o lamurire si anume daca se stie unde se va tine prima proba a concursului, va fi repartizarea pe grupe in aceleasi cladiri sau altele noi? Intreb fiindca vreau sa-mi caut un hotel pt. sambata inainte de ex. si trebuie sa gasesc un loc in apropierea salilor de concurs. Multumesc anticipat.

  Comentariu de Sofia20 — 13/07/2014 @ 11:25 PM | Răspunde

  • Zona Timpuri noi pt INM, zona Casa Presei pt admitere directa.

   Comentariu de Cristi D — 14/07/2014 @ 12:48 PM | Răspunde

 13. Buna ziua!
  Domnule judecator, indraznesc sa va deranjez cu doua intrebari legate de dosarul de inscriere: CV-ul trebuie sa fie in format clasic sau Europass? In ceea ce priveste declaratia pe propria raspundere cu privire la perioadele de intrerupere in activitate, daca acestea nu au existat, mai trebuie depusa declaratia? Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna!

  Comentariu de marius — 14/07/2014 @ 2:33 PM | Răspunde

  • Daca nu vi se cere CV intr-un anumit format, nu e necesar. Din practica, e util formularul Europass. Eu cred ca in privinta declaratiei legea e clara – dvs, ca jurist cu pretentii de magistrati, nu ar trebui sa aveti probleme in privinta interpretarii.

   Comentariu de Cristi D — 14/07/2014 @ 8:43 PM | Răspunde

 14. Buna ziua!Am nevoie de o lamurire daca se poate.M-am inscris pt concursul de admitere la INM acum 2 zile,insa „problema” mea este ca in cel mult 2 saptamani imi voi cumpara o alta locuinta,o voi vinde pe cea de acum si o sa imi fac buletinul la acea adresa,iar in dosarul de acte pe care l-am depus pt INM copia este de pe buletinul actual-la adresa la care locuiesc acum .Va exista vreo problema atunci cand ma voi prezenta la examen??(din pacate acesta chestiune cu vanzarea apartamentului actual si cumpararea noului apartament nu mai poate suferi deloc amanare si nu am reusit sa o fac in termenul de depunere al dosarelor pt concurs ca sa imi fi schimbat deja buletinul).Multumesc anticipat!

  Comentariu de Gheorghe — 17/07/2014 @ 7:37 AM | Răspunde

  • O sa pastrati copie de pe cartea de identitate veche si o sa o aratati la momentul prezentarii la concurs.

   Comentariu de Cristi D — 17/07/2014 @ 10:50 AM | Răspunde

 15. Buna ziua, domnule judecator. Imi doresc foarte tare cartea dumneavoastra de grile la penal si procedura penala, insa stocurile sunt epuizate. De unde asi mai putea sa o achizitionez. Va rog ajutati-ma cu un raspuns. Va multumesc si va doresc o zi linistita.

  Comentariu de Mihaela Preda — 17/07/2014 @ 1:35 PM | Răspunde

  • Fie vorbiti telefonic la editura, fie va trimit eu un exemplar, dar pot numai dupa 1 august.

   Comentariu de Cristi D — 17/07/2014 @ 2:32 PM | Răspunde

 16. Va multumesc foarte mult! Am vorbit la editura, insa nu au putut sa-mi spuna cand sau daca vor mai aduce . In cazul in care pana la 1 august nu voi putea achizitiona carte o sa paelez din nou la bunavointa dumneavoastra. Cu consideratie.

  Comentariu de Mihaela Preda — 18/07/2014 @ 9:04 AM | Răspunde

 17. Buna ziua. As avaea si eu doua intrebari pentru dumneavoastra si v-as ramane recunoscatoare daca ati putea sa-mi raspundeti. 1. In cazul in care te casatoresti pe parcursul INM-ului, ai permisie pentru nunta? 2. In cursul INM-ului sunt prevazute cumva si vacante? Daca da, cand?

  Comentariu de alina — 18/08/2014 @ 2:27 PM | Răspunde

  • 1.Nu stiu ce inseamna „permisie pt nunta”. 2. Da, vara si iarna. Pe site INM gasiti o programa pt anul intai.

   Comentariu de Cristi D — 18/08/2014 @ 9:12 PM | Răspunde

 18. Domnule judecator, am 17 ani si sunt la Seminarul Teologic din Botosani. Sunt foarte indragostit de magistratura,si totusi am unele nedumeriri. In ceea ce priveste posturile de magistrat! Oare, ce sfat imi puteti da ? Sa urmez Facultatea de drept din Iasi? As fi asigurat pe viitor cu un post in Romania sau in afara tarii? Totusi daca voi invata de 10 , voi fi bun , nustiu am anticipat si eu ? Va fi un post si pentru mine? Va rog frumos daca binevoiti sa ma ajutati cu un sfat din partea dumneavoastra ? Va multumesc cu stima si respect !

  Comentariu de Ciobanu Adrian — 28/09/2014 @ 10:30 AM | Răspunde

  • Faptul ca urmati o facultate nu va asigura un loc de munca Pentru a ajunge magistrat trebuie sa intrati la INM. Posturile nu sunt decat in tara.

   Comentariu de Cristi D — 28/09/2014 @ 3:19 PM | Răspunde

   • Va multumesc din suflet pentru raspuns , dar domnule judecator , poate ca nu m-am exprimat bn , sau nu m-am facut inteles … stiu ca este vorba de INM, dar m-am referit la anuntul timorat pt mine, pe care l-ati facut despre posturile vacante care nu vor mai fi in viitor! Si totusi as vrea sa va spun daca as fi foarte bun la INM in cei 2 ani de stagiatura , sau ca auditor de justitie oare mi se va deshide o poarta spre lumea justitiei? Ma iertati ca deranjez , dar cum v-a mai spus sunt indragostit de lumea legii a justitiei! Drumul acesta pe care vreau sa il urmez as vrea sa dea roade , consider ca numai dumneavoastra puteti sa ma sfatuiti! Va multumesc cu stima si respect!

    Comentariu de Ciobanu Adrian — 28/09/2014 @ 4:32 PM | Răspunde

    • In viitorul apropiat nu vor mai fi locuri pentru admiterea directa in magistratura, sistem care astazi completeaza sistemul de admitere la INM. Asta e altceva. Succesul dvs peste ani depinde de cat de mult si de bine invatati azi si in anii ce vor veni. Acesta e singurul secret pe care il stiu cu totii, dar pe care f.multi il iau in deradere.

     Comentariu de Cristi D — 28/09/2014 @ 8:28 PM | Răspunde

 19. Va multumesc, domnule judecator… sper sa nu ratez acest drum , si mai ales daca voi invata bine sa ajung magistrat .Totusi am ramas putin in ambiguitate si sper ca gandurile mele sa nu fie aruncate in abisul neatingerii si a neimplinirii. Totusi ma intreb care va fi viitorul celor de la INM daca nu vor mai fi posturi mai ales cei care vor invata?! Va multumesc, ma iertati de deranj ,cu stima si respect!

  Comentariu de Ciobanu Adrian — 29/09/2014 @ 10:04 PM | Răspunde

  • Pentru toți cei care intră la INM se asigură locuri în sistem la terminarea studiilor.

   Comentariu de Cristi D — 30/09/2014 @ 12:01 AM | Răspunde

 20. Buna ziua, domnule judecator! Fara a astepta de la dumneavoastra un raspuns intru totul sigur, fiind vorba de viitorul atat de greu de anticipat al necesitatilor din sistemul juridic, sunt sanse mari sa scada numarul de 160 de locuri pentru concursul de la INM? Va multumesc mult !

  Comentariu de Sabrin — 10/10/2014 @ 4:54 PM | Răspunde

 21. Bunaziua domnule judecator, la I.N.M conteaza mai mult testul de verificare a ratiom.logic sau cel juridic?

  Comentariu de Ciobanu Adrian — 26/10/2014 @ 12:21 PM | Răspunde

  • Nu stiu ce inseamna „mai mult”. Avem un Regulament de admitere care spune exact cat valoreaza fiecare din cele trei probe din prima parte a concursului.

   Comentariu de Cristi D — 26/10/2014 @ 10:55 PM | Răspunde

 22. Domnule judecator, la inm faci din toate cele 4 subiecte sau iti pica doar unul… ma refer la cel juridic? Pt ca am vazut un tabel si era diferentiat

  prin grile.

  Comentariu de Ciobanu Adrian — 26/10/2014 @ 9:26 PM | Răspunde

  • Ce mod de a pune o intrebare aveti!!
   Sunt aceleasi subiecte in patru chestionare, pentru ca se impart pe numere.

   Comentariu de Cristi D — 26/10/2014 @ 10:47 PM | Răspunde

 23. Buna ziua,
  Am o intrebare, daca cineva ma poate ajuta ii multumesc anticipat!
  Anul acesta as dori sa ma prezint la ex de admitere la inm, insa am o nelamurire, deoarece fiecare institutie I-
  I-mi respunde diferit.
  In anul 2001, am avut un accident de circulatie in urma caruia am primit un an cu suspendare, nu am facut reabilitarea de drept pana in prezent, ce influenta are asupra comisiei?

  Comentariu de Badita Aumar — 10/05/2016 @ 1:38 PM | Răspunde

   1. nu avea cum sa va raspunda diferit fiecare institutie fiindca nicio institutie nu are voie sa va raspunda la asa ceva
   2. aveti probleme de gramatica.
   3. nu cunoasteti notiuni elementare de drept penal.
   4. eu zic sa va vedeti de drum…nu va vad sa ajungeti magistrat in asemenea conditii.

   Comentariu de Cristi Danilet — 12/05/2016 @ 9:20 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: