CRISTI DANILEŢ – judecător

20/07/2014

Admiterea la Drept (1): cum intri

Filed under: admitere,facultate — Cristi Danilet @ 12:19 PM
Tags: ,

licentaÎn această perioadă are loc procedura de admitere la facultățile de drept din România – spun procedura, pentru că unele organizează concurs veritabil, altele doar o selecție a dosarelor în funcție de mediile de la liceu și bacalaureat (mai departe: bac), iar altele o combinație între cele două.

Sunt 40 de facultăți de drept în România.

În ce privește facultățile de drept de la universitățile de stat, sistemul este următorul: la Universitatea București criteriile de admitere sunt notele obținute la examenele de limba română și economie; la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași și Universitatea Pitești contează 50% nota de la testul de limba română și 50% media examenului de bac; la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca criteriile de admitere sunt 50% nota la proba scrisă, de verificare a raţionamentului logic, iar 50% media examenului de bac; la Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba-Iulia contează doar nota de la bacalaureat; la Universitatea din Craiova, admiterea pentru locurile bugetate se face utilizând drept criteriu nota de la testul de limba română, iar pentru locurile cu taxă în baza notei de la bacalaureat; la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați criteriile sunt 50% nota la bac și 50% nota la testul de limba română sau economie (la alegere); la Universitatea Oradea 70% este media de la bac şi 30% nota de la proba de limba română din cadrul examenului de bac; la Universitatea  de Vest din Timișoara nota de la bac contează 50% şi nota la proba de specialitate Test de evaluare a competenţelor lingvistice și de raționament are pondere 50%; la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava contează 80% media de la bac și 20% nota obținută la proba de limba și literatura română de la bac. Un sistem particular de admitere există pentru Facultatea de Poliție – specializarea Drept din cadrul Academiei de Poliție „Al.I.Cuza” unde candidații susțin proba I eliminatorie (contravizită medicală și verificare aptitudini fizice) și apoi proba a II-a: teste grilă la istorie, limba română și limbă străină.

În ce privește facultățile de drept din cadrul universităților particulare, admiterea se desfăşoară pe baza dosarului depus de candidaţi, avându-se în vedere – în general – media de la bacalaureat. Aceasta este situația la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, Universitatea „Titu Maiorescu” din București, Universitatea „Danubius” din Galați, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca, Universitatea „Petru Maior” din Tg.Mureș, Universitatea Ecologică din București, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Pitești, Universitatea „George Bacovia” din Bacău. La Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad contează 80% nota de la bac și 20% nota de la proba de limba și literatura română de la bac. La Universitatea Româno-Americană media de admitere se calculează pe baza notei obţinute la testul grilă (50%) şi a mediei obţinute la bacalaureat (50%).

Succes tuturor celor care se orientează spre facultatea de drept!

7 comentarii »

  1. Ar fi echitabil dac toate facultatile pentru locurile bugetate sa organizeze acelasi examen.

    Comentariu de gigel — 20/07/2014 @ 12:50 PM | Răspunde

  2. Articolul „Deciziile de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale – frectie la picior de lemn!”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

    Comentariu de Valeriu Mangu — 20/07/2014 @ 2:40 PM | Răspunde

  3. Articolul „Hotarari si acte de doi lei ale unor judecatori si procurori”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

    Comentariu de Valeriu Mangu — 20/07/2014 @ 10:03 PM | Răspunde

  4. As vrea sa cred ca admiterea la drept sau la orice facultate pe baza notelor la bacalaureat poate fi considerat un criteriu corect. Din pacate, nu cred. Cine ma ajuta sa ies din dilema?! Nu erau comode si fara emotii examenele de admitere „clasice”, dar… dar cine mai stie ce este normal?

    Comentariu de flrscdn — 20/07/2014 @ 11:02 PM | Răspunde

  5. Articolul ” Un consilier prezidential care, nici el, nu cunoaste logica interna a Constitutiei”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

    Comentariu de Valeriu Mangu — 21/07/2014 @ 8:49 AM | Răspunde

  6. Cand am terminat liceul si am ales dreptul, cred ca aveam ceva soi de vis american in cap! Poate daca imi mentineam ideea pentru care am mers ,a drept, aceea de a deveni magistrat, lucrurile putea fi decente. Din pacate, am luat-o pe calea avocaturii! Spun, din pacate, pentru ca acum caut inversunata un articol de lege care sa sanctioneze avocatii definitivi care cer bani stagiarilor pentru semnatura! Domnule judecator, daca dumneavoastra stiti vreun temei pentru a-i actiona in justitie pe domni, v-as fi foarte recunoscatoare! Va multumesc!

    Comentariu de ancachim — 23/07/2014 @ 8:31 AM | Răspunde

    • Mai sunt astfel de nemernici?? Cel putin pe disciplinar, merge!

      Comentariu de Cristi D — 23/07/2014 @ 10:57 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: