CRISTI DANILEŢ – judecător

22/07/2014

Admiterea la Drept (2): ce ieși

Filed under: admitere — Cristi Danilet @ 7:29 PM
Tags: ,

licentaO carență a liceelor din România este că nu explică viitorilor studenți ce pot deveni și cum pot deveni ce își doresc. Mai mult, unele din facultățile de drept nu prezintă studenților toate oportunitățile pe care le au după ce termină Dreptul.

Din păcate, la facultatea de drept nu se studiază materii precum Cariera juridică sau Etica juridică. Liceenii intră oarecum debusolați la Drept, cunoscând două-trei profesii pe care le pot ocupa când vor termina facultatea. Mulți dintre studenți o termină tot așa, neștiind unde să se ducă și spre ce să se orienteze. Adevărul în legătură cu Dreptul e următorul: nu e nevoie de așa mulți juriști pe câți oferă facultățile de drept;  nu toți care intră la Drept o și termină; nu toți care termină facultatea devin licențiați; nu toți care obțin licența în studii juridice vor ajunge să și practice Dreptul. Poate că o orientare adecvată în carieră încă din timpul liceului poate scuti viitorul licențiat de iluzii; poate că cel care visează să termine Dreptul ar trebui să nu se amăgească și să încerce ceva mai potrivit pentru el.

Deocamdată, celor care își doresc din tot sufletul să urmeze Dreptul, fiind gata să se dedice acestui domeniu și să învețe mult – mai ales liceenilor care zilele acestea susțin admiterea la Drept, dar și studenților la Drept – încerc să le vin în sprijin făcând o trecere în revistă a demnităților/funcțiilor/profesiilor care au la bază studiile de drept sau pentru ocuparea cărora Dreptul poate fi un avantaj:

– în sistemul de justiție: judecător, procuror, inspector judiciar (numai pentru magistrați), membru CSM (numai pentru magistrați și juriști cu 6 ani vechime), magistrat asistent la ICCJ sau la CCR, asistent judiciar la Tribunale, grefier, lucrător de poliție judiciară (numai pentru absolvenții Academiei de Poliție, căci nu se mai fac recrutări din sursă externă), avocat, consilier juridic (în domeniul privat sau în instituțiile publice), consilier de proprietate intelectuală, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor la CSM sau la MJ sau la PICCJ, notar public, mediator, executor judecătoresc, practician în insolvență, expert judiciar, expert criminalist, consilier de probațiune, inspector de probațiune, inspector de integritate, judecător la Curtea Constituțională;

– în învățământ: cadru didactic universitar, cercetător în științe juridice;

– în politică: parlamentar, ministru, consilier prezidențial, consilier parlamentar, consilier sau asistent în cabinetul ministrului;

– în administrație: secretar de primărie, Avocat al Poporului, expert vamal, inspector vamal, registrator de carte funciară, expert de prevenire și combaterea corupției, consilier afaceri europene, specialist achiziții publice;

– în diplomație: diplomat, consul, consilier diplomatic;

– în instituții europene: funcționar în cadrul Uniunii Europene (consilier juridic, traducător-lawyer linguist).

Dacă mai sunt  și alte profesii, aștept completările de la cititori.

Anunțuri

7 comentarii »

 1. Scurt și la obiect. Perfect.

  Comentariu de Alexandru Constantin — 22/07/2014 @ 7:51 PM | Răspunde

 2. Articolul “Cum pot fi falsificate cu calculatorul rezultatele alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei?”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  Comentariu de Valeriu Mangu — 22/07/2014 @ 9:49 PM | Răspunde

 3. Etica juridica si Logica juridica- ar fi subiecte de interes pentru cititorii dumneavoastra?!

  Comentariu de flrscdn — 28/07/2014 @ 9:28 PM | Răspunde

  • Pt mine cu siguranta, cu asta ma ocup de ani de zile (etica judiciara)

   Comentariu de Cristi D — 28/07/2014 @ 10:42 PM | Răspunde

 4. Nu poti deveni expert criminalist daca ai terminat facultatea de drept!

  Comentariu de Cezara Mihaela — 20/01/2015 @ 7:24 PM | Răspunde

 5. Buna ziua! Puteti să îmi spuneţi dacă funcţiile de personal de specialitate asimiliat judecătorilor şi procurorilor sunt doar în cadrul CSM / MJ / PICCJ (Bucureşti), sau se regăsesc şi în cadrul structurilor din subordinea acestora (instanţe / parchete din ţară)?

  Comentariu de Anca — 25/08/2016 @ 10:11 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: