CRISTI DANILEŢ – judecător

05/08/2014

Reguli elementare despre Justitie

Filed under: educatie,independenta justitiei — Cristi Danilet @ 2:37 PM
Tags: , ,

justitie-neagra1. Procesul se derulează în sala de judecată. În afară, prin intermediul mediei, nu se pot face judecăți, ci se pot da relatări despre cum se desfășoară procesele publice. Independența justiției, prezumția de nevinovăția a suspectului/inculpatului, dreptul la demnitate al părților, dreptul la viață privată al părților și martorilor trebuie respectate în astfel de relatări.

.
2. Daca ești parte, e indicat să îți angajezi un avocat; în unele cauze penale prezența avocatului e obligatorie și dacă nu ai vei beneficia de unul din oficiu. Dar faptul că ești asistat de avocat nu îți garantează că vei câștiga procesul.

.
3. În procesele penale, procurorul este conducător al fazei de urmărire penală (adică el decide derularea cercetării de către poliția judiciară și soluțiile de clasare a cauzei sau trimitere în judecată) și parte în faza de judecată (adica are aceleași drepturi și obligații ca și ceilalți participanți). El nu reprezintă Statul (=guvernul, conducătorii țării etc), ci interesele generale ale societății.

.
4. Doar judecătorul înfăptuiește justiția: numai el poate da soluții cu privire la cele pretinse de reclamant (în procesul civil), respectiv cu privire la vinovăția și pedeapsa inculpatului (în procesul penal). Judecătorul nu are voie să dea soluții după propria sa convingere sau după cum își dorește populația, ci numai potrivit legii și probelor de la dosar. Așadar, probele nelegale nu pot sta la baza condamnării unei persoane vinovate de comiterea unei infracțiuni.

.
5. O parte se judecă cu partea adversă, nu are ca inamic pe judecător. Judecătorul și procurorul sunt magistrați: eu au dreptul și obligația de se supune celor trei „i”: a fi independenți (să nu permită nicio imixtiune sau presiune de la părți, colegi, șefi etc), imparțiali (nu pot avea prejudecăți sau interese proprii în cauză) și integri (nu pot fi corupți și trebuie să respecte etica judiciară). Avocatul este independent, dar nu are obligația de a fi imparțial, căci el reprezintă interesele legale ale clientului său.

.
6. Cei nemulțumiți de actele si masurile procurorului le pot contesta la procurorul ierarhic superior, iar soluțiile sale cu privire la cauză pot fi contestate mai departe la un judecător. Cel nemulțumit de o hotărâre judecătorească o poate contesta numai la instanța ierarhic superioară. La Curtea de la Strasbourg se poate apela numai dacă în cursul procesului a fost încălcat vreun drept prevăzut expres în Convenția Europeană a Drepturilor Omului (statistica arată că 97% din plângeri se resping ca inadmisibile); la CEDO nu se rejudecă cauza din România și nu se stabilește, de exemplu, că este nevinovată o persoană care a fost condamnată la noi.

.
7. Hotărârea definitivă trebuie respectată și executată chiar dacă în viziunea părților ea este greșită. La fel și legea: din momentul intrării în vigoare ea este obligatorie și cu toții ne supunem ei, chiar dacă legea nu ne convine.

.
8. Cei nemulțumiți de conduita magistratului (nu și de soluția sa, ci numai pentru comiterea vreuneia dintre abaterele disciplinare prevăzute în mod expres în art. 99 din Legea nr. 303/2004), pot formula plângere la Inspecția Judiciară. Aceasta va face verificări, apoi, dacă e cazul, va demara cercetările disciplinare și în final, dacă consideră că magistratul e vinovat de încălcarea obligațiilor statutare, va trimite cauza la CSM. Secția de disciplină pentru judecători, respectiv cea pentru procurori din cadrul CSM va judeca cazul disciplinar în contradictoriu cu inspectorul și cu magistratul și, dacă se impune, va sancționa magistratul (de la avertisment până la excludere din profesie). Cei nemulțumii de conduita avocatului (nu și de eșecul său în cauza în care a fost angajat) pot face plângere la Barou pentru a se demara procedurile disciplinare împotriva sa.

.
9. Cei care au cunoștință despre comiterea unor fapte penale de către magistrat sau avocat le pot reclama la parchet (cele de corupție se reclamă la DNA). Procurorul va face cercetările ce se impun și dacă decide trimiterea în judecată a magistratului acesta va fi suspendat din funcție pe parcursul derulării procesului. Condamnarea magistratului atrage excluderea lui din magistratură, cu anumite excepții. Condamnarea avocatului poate atrage excluderea sa din profesie.

.
10. Independența justiției este nu un privilegiu pentru magistrați (care primesc același venit lunar indiferent câte dosare au de soluționat, câte hotărâri sunt bune sau nu, cine e conducătorul sistemului), ci un drept al cetățeanului, independența justiției fiind o garanție pentru ei că legea se va aplica în mod egal, fără discriminare și fără favoritisme. Astfel, deși Justiția este apanajul organelor judiciare, ea este o valoare civică, deci cetățenii pot și trebuie să vegheze la independența și funcționarea ei. Dacă Justiția nu funcționează, nu există stat de drept, deci nu exista societate democratică.

14 comentarii »

 1. In paralel, ar fi util un comentariu cu tema „Reguli elementare despre mediere”.

  Comentariu de NBD — 05/08/2014 @ 2:57 PM | Răspunde

 2. Unul din rolul justitiei ca putere independenta in statul de drept este acela de a proteja omul de rand de abuzurile celor alesi sa il conduca atunci cand acestia nu ii mai reprezinta in mod legitim interesele, si de ce nu, de a proteja drepturile individuale de dictatura majoritatii.
  Insa, Magistratii pretind salarii europene la prestatii nesimtite? S-au simtit umiliti atunci cand in grila unica de salarizare au fost pusi pe aceeasi treapta cu doctorii! Nu le-ar fi rusine? Se pot compara ei cu doctorii? Raspund magistratii pentru vietile si libertatile noastre? Ne vindeca cumva de boala coruptiei? Au scos ei vreun “medicament” anti-frauda pe piata? Nu, daca se poate, nenorocesc pe cei care au dreptate, in schimb elibereaza mafiotii si infractorii periculosi! Justitia se negociaza. E un SRL care se vinde oricui. Pe magistrati aproape ca nu-i mai distingem de mafioti. (vezi cazul Bercea MONDIALUL). Majoritatea au dat mana cu ei si au creat o justitie paralela in care se incheie tot felul de tranzactii, conventii si se transfera sume exorbitante de bani in diverse conturi!
  Oricat de mult ar creste salariul magistratilor, vor afisa aceeasi atitudine, vor fi la fel de nesimititi si de impertinenti ca astazi, ca ieri si ca alaltaieri. Ei nu cunosc ce inseamna profesionalismul, habar n-au ce inseamna respectul pentru cei care apeleaza la serviciile lor, stiu insa ca sunt inamovibili si ca NICIODATA NU RASPUND PENTRU FAPTELE LOR, INDIFERENT CAT DE GRAVE AR FI ACESTEA!

  Comentariu de ilie — 05/08/2014 @ 8:24 PM | Răspunde

  • Va contrazic: avem peste 100 magistrati sanctionati disciplinar in ultimii 7 ani si peste 30 condamnati penal.

   Comentariu de Cristi D — 06/08/2014 @ 11:01 AM | Răspunde

  • Domnule Ilie chestia cu doctorii e buna iar, raspunsul cu judecatorii sanctionati o „fenta” a autorului . Sigur ca un medic specialist e toba de carte si poate, intr-un caz fericit sa ajunga la leafa unui judecator stagiar cand se apropie de pensie .Evident ca nu le convine leafa unui doctor …….pai un membru CSM are peste 10.000 lei pe luna, masina de serviciu, cazare asigurata, mai cate o plimbarica si pe banii doctorilor.Nu mai spun cam cati banisori mai au de luat „din urma” pe platile esalonate de guvern ca poate ne spune autorul…..oricum transa de luat in octombrie face macar cat doua salarii de medic specialist fie el si pe creier……sigur ca o sa spuna ca e confidential dar facea ceva galagie acum o vreme pe tema asta.In fine……o sa-mi permit sa va raspund eu la intrebarea ” nu le-ar fi rusine?” NU !

   Comentariu de petre — 24/08/2014 @ 12:03 PM | Răspunde

   • Tinere domn! Crezi ca ar trebui sa imi fie rusine ca primesc o indemnizatie potrivit legii pentru ca ocup o functie pe criterii meritocratice? Nici vorba! Si pentru stiinta ta, toti judecatorii au publicate declaratiile anuale de avere. Cu doua clickuri, o adunare si apoi o impartire la 12 poti afla chiar si tu venitul lunar legal al unui magistrat al tarii.

    Comentariu de Cristi D — 26/08/2014 @ 9:34 AM | Răspunde

  • Observ ca de indata ce a aparut un comentariu care vizeaza veniturile si „micile” avantaje ale membrului CSM, basca un raspuns la intrebarea domnului Ilie, comentariul se sterge.Pai nu se face asa ?Urrrra!

   Comentariu de petre — 24/08/2014 @ 1:19 PM | Răspunde

   • Nu tinere, nu se sterge. Se aproba in momentul in care pregatesc comentariul de raspuns.

    Comentariu de Cristi D — 26/08/2014 @ 9:36 AM | Răspunde

 3. Reguli elementare despre justitie

  1. In salile de judecata judecatoarele/judecatorii judeca dupa cum vor, majoritatea, nu conform legii, daca nu esti mare macar, politician, om de afaceri, parvenit, etc. Atentie! Cand partea parata este o autoritate a statului, functionar public, primar, prefect, etc. nu ai nici o sansa daca nu-ti cumperi un judecator.

  2. Ai grija ce avocat iti angajezi, caci sunt urmatoarele situatii: Avocatul este mana-n mana cu judecatorul, cu avocatul parti adverse sau este un advocat fricos. De catre judecator sunt respectate legile numai atunci cand te numesti, Dan Voiculescu sau alti ca el, cand ai avocati cunoscuti (nu neaparat pregatiti) si cand cazul tau apare in massmedia, in resti nu ai sanse, mai ales daca judecatoarei nu-I place de tine sau nu are chef … sau este indispusa in ziua judecatii, etc.

  4. Judecatorul judeca contrar celor spuse la punctul patru. Multi dintre ei judeca de la cartonul de oua la milionul de euro sau conform ce rost ai, cu cine esti neam sau ce relatii ai.

  8. Cei numultumiti au sanse mai mari sa se roage 1 000 de ani la Dumnezeu, decat sa depuna o contestatie la Inspectia Judiciara.

  Sfaturi: Aveti grija ca: … unele inscrisuri pot disparea din dosar si dosarul renumerotat: aveti grija ca va sunt amestecate in dosar inscrisurile pe care le depuneti, pentru ca in calea de atac superioara sa nu se poata intelege pricina … depuneti duble inscrisuri si-n instanta si la registratura, cu exemplar dublu pentru dumneavoastra la fel ca cel depus. Nu aveti incredere sub nici o forma in judecator, grefier si avocat, expert, etc. Majoritatea sunt mana-n mana. Daca ati pierdut la fond si daca aveti dreptate, consultati persoane cu cunostinte juridice de incredere si daca si acestea va dau dreptate, cauza este aproape pierduta, caci fondul este mana-n mana cu instanta superioara de control judiciar din calea de atac pe care aveti dreptul sa o exercitati … deci nu aveti sanse de a castiga conform legii! Cei cu procese privnd dreptul la proprietate furat direct de catre/sau cu ajutorul functionarimii statului, precum si de catre polticieni, inclusiv de catre judecatori, au sanse practic zero sa-si obtina bunul furat. Mai sunt multe de spus !

  Comentariu de Ziarepress — 06/08/2014 @ 3:29 PM | Răspunde

  • Domle ma crucesc! Astea 10 porunci a lui Danilet, completeaza ori modifica Biblia?Singura chestie care merita respectata este sa te feresti ca de dracu’ sa ajungi pe salile tribunalelor.

   Comentariu de george aron — 24/08/2014 @ 11:07 AM | Răspunde

   • Crucirea pastrati-o pt biserica. Pt tribunale, respectati legea si o sa va fie bine.

    Comentariu de Cristi D — 24/08/2014 @ 11:32 AM | Răspunde

    • Pastrez ce vreau eu, continuand sa ma crucesc de cele 10 …..nu sunt singurul.Sigur ca „oamenii obisnuiti”care va multumesc „pentru aceste informatii pe care nu le cunosteam sau le banuiam” acum sunt la biserica si se roaga pentru sanatatea dvs.

     Comentariu de george aron — 24/08/2014 @ 1:02 PM | Răspunde

     • Eh, fiecare cu ale lui. Eu muncesc, dvs vorbiti. Eu fac ce trebuie, dvs ce vreti. Nu e minunata libertatea asta?!

      Comentariu de Cristi D — 26/08/2014 @ 9:35 AM | Răspunde

    • Perfect de acord!

     Comentariu de avocat cluj — 25/08/2014 @ 6:09 AM | Răspunde

 4. Buna ziua,domnul judecator.
  Va multumim pentru aceste informatii pe care nu le cunosteam sau le banuiam, noi oamenii obisnuiti si care ne sunt utile.

  Comentariu de Sivu Mihaela — 08/08/2014 @ 9:15 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: