CRISTI DANILEŢ – judecător

11/11/2014

„De ce eu?” – nu doar un film

Filed under: 0. NOUTATI — Cristi Danilet @ 3:37 AM

DE CE EU poster teaser

Am participat în seara zilei de 10 noiembrie 2014 la vizionarea versiunii de lucru a filmului „De ce eu?”. Filmul, un proiect început în anul 2008, va avea premiera la sfârșitul lui februarie 2015. Până atunci regizorul Tudor Giurgiu și echipa de producție au decis să prezinte această versiune publicului din București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca pentru a discuta despre film și aspectele care pot fi îmbunătățite. Ea a fost precedată de lansarea în spațiul public a două teaser-e (aici și aici) și a melodiei de pe coloana sonoră (aici).

Noi, participanții la proiecție, am mers acolo având o așteptare. Care vine din nelămuririle în legătură cu evenimentele ce au culminat cu moartea procurorului Cristian Panait în anul 2002.

Puțin despre faptele reale: Cristian Panait era procuror de câțiva ani și, la vârsta de 29 ani, fusese delegat la Parchetul General – Biroul de Anchete Speciale (care cerceta magistrații); era doctorand al ministrului justiției. El a primit de soluționat cauza privind pe procurorul Lele de la Oradea, învinuit de abuz în serviciu și luare de mită. Procurorul Lele era cel care tocmai pornise cercetările împotriva fiului prefectului de Bihor pe care îl și arestase pentru afaceri ilegale cu combustibil. Imediat premierul de atunci a declarat „nu cred în arestările de vineri seara” și, întâmplător sau nu, după două zile omul este eliberat. Pe măsură ce instrumentează cazul, Panait descoperă fire care se pare că duceau la serviciile secrete și lumea politică. Contrar ordinelor primite, el dispune scoaterea de sub urmărire penală a lui Lele. Apoi se sinucide. Dispoziția sa este infirmată de șeful ierarhic și Lele este trimis în judecată, suspendat din funcție pe tip de 6 ani. În final are câștig de cauză, se reîntoarce în sistem, i se plătesc toate drepturile salariale restante și apoi se pensionează. Azi este avocat.

Puțin despre film: „Filmul este o ficțiune, dar are la bază un caz real” a afirmat regizorul, prezent la proiecție. Eu, care am prins acele vremuri activând în justiție, care am discutat cu procurorul Lele și cu colegi de ai lui Panait, care am citit documente oficiale legate de acest caz, pot spune în mod cert că interpretarea actorilor este peste așteptări în ceea ce privește redarea cu fidelitate a atmosferei din acei ani. Ani triști pentru justiția română.

Puțin despre actori și personajele reale: Actorii sunt de excepție și îmi permit să fac trimitere la personajele reale, nu la cele din film, pe care ei le joacă: Emilian Oprea (procurorul Panait, devenit un erou pentru mulți), Mihai Constantin (procurorul Ovidius Păun, șeful direct al lui Panait, ce a soluționat în cariera sa multe cazuri de răsunet, dar care a fost implicat și în arestările din iunie 1990; la un an după evenimentele relatate în film e avansat consilier al procurorului general; în 2007 s-a pensionat), Liviu Pintileasa (coleg al lui Panait, procurorul Victor Ponta, delegat și el la Parchetul General în acea perioadă, care este apoi detașat la Guvern în Corpul de control al primului-ministru), Andreea Vasile (o joacă pe Mina, prietena lui Panait, șefă de promoție la facultatea de Drept a Universității Româno-Americane în anul 1997), Dan Condurache (procurorul șef Ilie Picioruș, și azi în Parchetul de pe lângă ICCJ), Alin Florea (procurorul Alexandru Lele, magistrat la Parchetul Tribunalului Bihor, parchet care în acei ani instrumenta dosare cu adevărate rețele de infractori care cumpărau combustibil tip „M” și îl vindeau drept benzină sau motorină, evaziunea fiscală fiind uriașă), Virgil Ogășanu (procurorul general Joița Tănase, în mandatul căruia se introduc cele mai multe recursuri în anulare în chestiunea caselor naționalizate, ceea ce produce un reviriment al jurisprudenței curții supreme ce va atrage în anii următori zeci de condamnări ale României de către CEDO; după un an de la evenimentul relatat de film el demisionează din funcția de conducere, este numit consul la Strasbourg prin detașare unde stă 2 ani și în 2006 decide să părăsească magistratura).

În ce mă privește, filmul m-a determinat să realizez că nici nu mai contează dacă Panait s-a sinucis (așa cum spune varianta oficială a investigației) sau a murit ucis ori cel puțin fiind determinat să se sinucidă (așa cum a speculat presa vremii). Important este că azi Cristian Panait este un simbol. Așa că excelentul film al regizorului Tudor Giurgiu nu este doar un omagiu adus acestuia pentru dragostea de adevăr și dreptate, ci și un mesaj către tinerii magistrați și generațiile care vor veni după, referitor la natura funcției și rezistența la imixtiuni. Justiția română de astăzi este altfel decât cea dinainte de 2004 (în postarea „Arc peste timp” am făcut o paralelă între justiția dinainte de reformă și cea de după reforma din 2004-2005), iar anchetarea celor mai suspuse personaje ale zile constituie cea mai frumoasă răzbunare a lui Cristian Panait, după moartea sa. Dar eu cred că justiția este în fiecare clipă amenințată să se întoarcă la acele vremuri. Asta… dacă nu ne aducem aminte de acel trecut. Trecut care nu are voie să se repete. Iar eu cred că filme precum „Examen” (2003) al lui Titus Munteanu, interviuri precum cele din cartea lui Dan Tăpalagă „Prețul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul” (2012) ori a lui Cristian Ghinea „Eu votez DNA” (2012) sau filmul „De ce eu” al lui Tudor Giurgiu (2015) ar trebui dezbătute intens în facultățile de Drept și la Institutul Național al Magistraturii. Și nu numai. Pentru că dincolo de poveștile pe care le spun, ele transmit…ceva.

Încă o mențiune: La București au avut loc proiecții simultane în două săli. Printre spectatori au fost jurnaliști, actori, studenți, magistrați – unii i-am cunoscut personal pe protagoniștii reali implicați în eveniment. Fostul procuror Lele a fost și el prezent. Actorii au fost prezenți în sală și au rămas după proiecție la o discuție cu spectatorii. Evenimentul a fost emoționant.

Și iar încă o mențiune: Cazul lui Cristian Panait nu este singurul de acest gen din justiția română. A fost însă cel mai mediatizat. Iar cei din sistem știu despre ce vorbesc eu.

Filmul e de urmărit. Merită.

10437157_770077933063562_1652880545_n10805082_770077919730230_1198089815_n10806909_770077929730229_322294558_n

cristian-panait

Reclame

14 comentarii »

 1. Asteptam pana la primavara! si trebuie sa il vadem.
  Dar o intrebare> Se vehiculeaza de acest ponta si ati apropiati ca dupa 20 de ani dosarul Flota se poate redeschide! Dece nu se redeschide si dosarul lui Pnait? Pote aflam mai multe!

  Comentariu de Gica Ungureanu — 11/11/2014 @ 7:26 AM | Răspunde

  • Dosarele nu se redeschid cand vor unii sau alții. Ci numai când sunt date motivele din lege.

   Comentariu de Cristi D — 11/11/2014 @ 9:52 AM | Răspunde

  • Dosarul Panait a fost redeschis de curand.

   Comentariu de clujean — 28/02/2015 @ 1:42 AM | Răspunde

 2. Mi s-a parut foarte interesant comentariul dumneavoastra de la sfarsit, in care ati afirmat ca ne aflam in fata unui moment delicat ce poate readuce justitia romaneasca in situatia in care se afla acum 10-15 ani. Intuiesc ca nu a fost o gratuitate din partea dumneavoastra…

  Comentariu de Catalin — 11/11/2014 @ 11:40 AM | Răspunde

 3. Un mesaj deosebit de frumos pentru tinerii magistrati si pentru societatea romaneasca.

  Comentariu de vlaicu rodica — 11/11/2014 @ 3:39 PM | Răspunde

 4. „nici nu mai contează dacă Panait s-a sinucis (așa cum spune varianta oficială a investigației) sau a murit ucis ori cel puțin fiind determinat să se sinucidă (așa cum a speculat presa vremii)”

  Serios? Chiar nu conteaza daca omul a fost omorat sau s-a sinucis? Incredibil!!!
  Ce conteaza daca faptasul scapa nevinovat, nu? Cui ii pasa daca mai omoara inca un procuror, sau doi, sau trei? Cui ii pasa, caci dumitale in mod clar nu iti pasa!!!

  Comentariu de marius — 12/11/2014 @ 8:24 AM | Răspunde

  • Tinere domn, exista o solutie judiciara cum ca procurorul Panait s-a sinucis.
   In rest, sunt doar speculatii.
   Dar tu nu ai inteles absolut nimic din postarea mea. Absolut nimic. Trist.

   Comentariu de Cristi D — 12/11/2014 @ 10:17 AM | Răspunde

  • Dl Giurgiu a spus, de curand, la tv, ca V. Ponta nu poarta o raspundere directa pentru sinuciderea dlui Panait.

   Comentariu de clujean — 28/02/2015 @ 1:47 AM | Răspunde

 5. Abia astept sa vad filmul! Sunt aspecte pe care opinia publica nu le cunoaste si e bine ca le afla prin intermediul acestui articol.Multumesc ptr.detaliile prezentate. Laura V.

  Comentariu de Laura V. — 12/11/2014 @ 5:34 PM | Răspunde

 6. Am avut onoarea sa ma aflu printre cei care au participat astazi la proiectia speciala a filmului „De ce eu ?” si am revenit cu detalii.
  Am fost incantata sa vad o poveste pe care o auzisem sau o citisem doar in ziare, o fictiune care m-a captivat de la primul minut si un produs foarte bun. Mi-a placut filmul , dar mai mult decat atat m-a fascinat ceea ce a transmis. M-am vazut pe mine, in personajul principal, mi-am vazut caracterul si mi-am vazut dorinta arzatoare de a face dreptate, mi-am dovedit inca odata ca nu sunt singura care gandeste asa. Mi-a dat mai multa incredere in tineri, mi-a aprins si mai tare dorinta de a face dreptate si de a fi un om bun si drept, m-a motivat sa-mi continui drumul acesta pe care l-am ales si mi-a dat speranta ca mai exista oameni care lupta pentru principiile si idealurile lor. M-a fascinat faptul ca am reusit sa vad dincolo de film, sa vad cheia si sa-mi dau seama ca ceea ce traim noi astazi este schimbat de ceea ce se intampla in 2002. M-a fascinat ca mi-a transpus regizorul exact o zi din viata unui procuror, a reusit sa-mi ofere o puternica dorinta de a deveni intr-o zi magistrat si de a proceda exact ca acest om, care a fost Cristian Panait. Daca pana acum, am fost reticenta in ceea ce priveste decizia lui Cristian Panait de a-si pune capat zilelor, astazi am reusit sa intru in pielea oamenilor din acest sistem , din 2002 si sa-mi dau seama ca justitia nu se bazeaza doar pe cateva coduri si legi memorate, e mult mai mult de atat. M-a facut sa ma pun macar pentru o secunda in pielea lui, sa vad care au fost factorii care l-au condus spre aceasta cale, si bineinteles … ca am inceput sa vad altfel lucrurile.
  M-a fascinat ca acest caz, mult mediatizat, a ajuns sa reprezinte pentru tineri un model, chiar si pentru mine este un model. Este simbolul dreptatii, al responsabilitatii, seriozitatii si as putea continua …
  Am ramas surprinsa sa vad sala plina de tineri, de tineri dornici de dreptate si adevar, satui de tot ceea ce li se vinde zilnic la televizor, dornici sa cunoasca un caz bazat pe fapte reale si sa invete din acest film …
  Astazi am vazut o mica parte din vremurile nu demult apuse, o alta fata a justitiei …si multumesc celor care au contribuit ca eu astazi in 2014 sa pot sa compar sistemul cu ceea ce se intampla in 2002.
  Ceea ce se poate imbunatati , regizorul chiar promitand acest lucru, e vorba de sunet , sala fiind foarte mare nu s-au inteles cateva secvente, iar un al doilea lucru ar fi finalul , pe care-l asteptam a fi mult mai DETALIAT, amplu.
  Pe scurt, mi-a placut extrem de mult, iar fara a fi modesta, pot sa afirm ca m-am regasit in acest personaj creat pe baza celui care a fost Cristian Panait,un film de la care am dorit sa culeg „cheia” si , zic eu, am reusit.

  Comentariu de Amina Adam — 13/11/2014 @ 2:27 AM | Răspunde

 7. Este minunat acest omagiu adus procurorului Panait. Dar, am fi mult mai mulţumiţi să se facă dreptate în acest caz. Din păcate, independenţa justiţiei este ameninţată din nou. OAMENI BUNI, IEŞIŢI LA VOT !!! FIECARE VOT CONTEAZĂ!

  Comentariu de D. Sirghie — 13/11/2014 @ 11:22 AM | Răspunde

 8. Cunoscandu-l pe omnul Cristi Panait ma indoiesc ca s-ar fi putut sinucide.

  Comentariu de Alina — 13/11/2014 @ 6:22 PM | Răspunde

 9. Aveti dreptate când spuneti ca nu mai conteaza daca s-a sinucis sau nu… Putem doar spera ca viata noastra, dar si moartea vor avea sens, ca la sfarsitul vietii noastre nu vom fi trait degeaba. Putem doar sa incercam sa facem o diferenta si sa speram ca o vom face cu adevarat.

  Comentariu de Ana — 15/11/2014 @ 8:24 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: