CRISTI DANILEŢ – judecător

09/05/2015

9 mai – o tripla sarbatoare

Filed under: 0. NOUTATI — Cristi Danilet @ 1:28 PM

Azi sarbatorim Ziua Independenţei României: La 9 mai 1877, pe fondul războiului dintre ruşi şi turci, premierul Kogalniceanu citeste in Adunarea Deputatilor declaratia de independenta fata de Imperiul otoman. A doua zi principele Carol I semnează legea. Se încetează plata tributului către turci  Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti vor iesi victorioase din razboiul ruso-turc, după sacrificii eroice la Plevna, Rahova, Smîrdan şi Vidin.

Tot azi sarbatorim Ziua Victoriei. 7 mai 1945, la câteva zile după sinucidearea lui Hitler, se semnează actele de capitulare a naziştilor în faţa Aliaţilor. A doua zi, aproape de miezul nopţii, încetează orice acţiune a armatei germane în zonele ocupate. Astfel, ia sfârşit cel de al doilea război mondial. În statele din estul Europei era deja 9 mai.

În fine, azi sărbătorim şi Ziua Europei. Pe 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman citeste declaratia de constituire a unei prime institutii europene supranationale, care va sta la baza UE de mai tarziu. Interesant, cu un an în urmă, pe 5 mai 1949 lua naştere o altă organizaţie, menită să protejeze drepturile omului: Consiliul Europei.
Pentru cei care nu cunosc valorile pe care se bazeaza UE, redau continutul art.2 din Tratat „Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.„

Reclame

Un comentariu »

  1. vă mulțumesc pentru articol! bine ar fi să înțeleagă și aleșii neamului că suntem parte integrantă a U.E. vrem să trăim potrivit țelului U.E ! vă doresc o seară plăcută! Cu stimă, I.Ciobanu

    Comentariu de Ion — 09/05/2015 @ 5:37 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: