CRISTI DANILEŢ – judecător

07/09/2015

Educatie juridica pentru adolescenti – training

Filed under: educatie — Cristi Danilet @ 5:48 PM
Tags:

20150904_09575211919107_955375801171232_6335909999946732531_o

În acest sfârşit de săptămână am participat ca trainer la prima sesiune de instruire în vederea predării educaţiei juridice în licee.

Plecând de la dorinţa de a preveni încălcarea legilor şi de la necesitatea unei apropieri a tinerilor de domeniul judiciar, am avansat cu ceva timp în urmă ideea iniţierii unui proiect care să se finalizeze prin scrierea unui manual de educaţie juridică pentru adolescenţi care să prezinte dreptul pe înţelesul tinerilor, a unui manual de predare de către profesioniştii dreptului a educaţiei juridice, dar în cadrul proiectului să se şi desfăşoare o minimă instruire a acestora în vederea predării noii materii în licee.

Astfel s-a născut proiectul „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţeanească în şcoli” desfăşurat de Centrul Român pentru Politici Europene şi Asociaţia LiderJust. În week-end-ul care tocmai s-a încheiat un număr de 28 de judecători, procurori, avocaţi, dar şi consilieri juridici, mediatori şi studenţi au absolvit primul curs de instruire desfăşurat în România pentru predarea educaţiei juridice adolescenţilor. Am participat la activitatea de predare împreună cu doamna procuror Alexandra Lăncranjan şi cu domnul Ciprian Ciucu. La începutul lunii octombrie o nouă serie de doritori vor fi pregătiţi în acelaşi scop.

Alte relatări: Avocatura.com

3 comentarii »

 1. Bună seara! Este interesant. Pe când și în Baia Mare? Mulțumesc!

  Comentariu de Sarmasag — 07/09/2015 @ 7:16 PM | Răspunde

  • Pai…pe cand vom gasi la Baia Mare voluntari care sa se ocupe de organizarea unui asemenea training. Cunoasteti pe cineva?

   Comentariu de Cristi D — 08/09/2015 @ 3:20 AM | Răspunde

 2. Felicitari! O initiativa cu adevarat binevenita care acopera un gol in educatia noastra, in general. Ma refer chiar la adulti. Prin aceasta initiativa generatia urmatoare va avea o alta perceptie asupra civismului si a dreptului. Inca de dupa 1989 am dorit ca intelectualii sa tina conferinte despre astfel de teme prin orase si sate. Sa deschida mintea oamenilor in noua conjunctura a existentei lor. Dar nu a fost sa fie iar majoritatea dintre romani nu s-au preocupat personal de astfel de teme. Se presupune ca in scoli aceasta initiativa sa fie tratata cu aceasi seriozitate ca si limba romana si nu cu superficialitatea. Manualul nu trebuie sa fie un curs optional ci obligatoriu, la care se da teza semestriala. Initiativa este o de mare importanta si nu stiu cat de mult invatamantul isi da seama de acest lucru? Daca religia in scoli trebuie sa fie optionala – pentru ca tine de eul intim al fiecaruia, proiectul „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie,,,” este legat neindoielinc de fiinta nationala care trebuie sa progreseze. Dupa o meditatie sincera va dau dreptate ca la noi nu poate fi implementata curtea cu juri mai ales din cauza calitatii civismului cetatenesc din societatea romaneasca. De aceea proiectul dvs. este salutar si aducator de speranta pentru generatiile urmatoare. Privesc cu invidie spre Korea de Sud care in anii ’70 si chiar ’80 era la pamanat, iar azi este a 9-a economie a lumii si unul dintre cei 4 tigrii asiatici. Acolo percepti asupra muncii, civismului este sanatoasa iar patriotsmul nu este o vorba in vant. Demersul dvs pune si tara noastra pe o treapta a unei scari ascendente. Slava Domnului si multumiri cu laude intregului colectiv.

  P.S. Pe vremuri se editau multe brosuri de popularizare pe care cei de atunci le devoram, … nu stiu azi, in era internetului. Era Caleidoscop, Gazeta de…( toate specialitatile ), Stiinta si Tehnica, Apararea Patriei, Magazin Istoric etc. Eram abonata la multe din aceste brosuri si reviste. Dar mai era Lumea si nu ratam Secolul XX. Pacat ca initiativele vechi, bune la informarea si educatia populatiei au fost abandonate. Poate va apare si brosura „Gazeta de Drept si Democratie” sau revista Secolul XXI !

  Comentariu de Adriana Miut — 08/09/2015 @ 10:38 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: