CRISTI DANILEŢ – judecător

16/10/2015

Republica Moldova are un singur traseu: prin Justitie, catre Europa

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 9:11 PM
Tags: , ,

CoruptieSunt foarte atent la ceea ce se întâmplă la Chişinău. Românii de dincolo de Prut, rupţi din patria-mamă de evenimente ale unei istorii nemiloase, sunt de prea multă vreme pradă sărăciei şi corupţiei. Ei au dreptul la o viaţă mai bună. Şi numai respectarea principiilor democratice şi importarea valorilor europene îi pot pune pe drumul corect.

România acordă de câţiva ani asistenţă tehnică Republicii Moldova. Împreună cu alţi colegi din România, în ultimii ani am fost în mod regulat la omologii noştri. Am făcut parte dintre cei care au expertizat din partea Consiliului Europei Strategia de reformă a sectorului de justiţie din Republica Moldova. Am participat la grupuri de lucru pentru a moderniza legislaţia cu privire la statutul judecătorilor şi evaluarea judecătorilor. Am militat pentru creşterea salariilor judecătorilor, procurorilor şi organelor de urmărire penală din Moldova. Am participat în proiecte de îmbunătăţire a legii CSM şi a legii cu privire la disciplinarea judecătorilor. Am vorbit la conferinţe despre rolul justiţiei şi necesitatea luptei împotriva corupţiei. Am scris pentru colegii basarabeni ghiduri de aplicare a legii şi respecare a drepturilor omului. Am făcut parte din personalul de instruire a colegilor moldoveni cu privire la modul de investigare a dosarelor. Am încurajat justiţia de acolo să înceapă să îşi facă curaţenie în interior.

În ultimii ani justiţia din Moldova a început să se schimbe în bine. Dacă în urmă cu câţiva ani ţara avea un corp de justiţie caracterizat de incompetenţă, lipsa curajului şi în mare parte corupt, după ce ţara s-a orientat către Vest, şi după ce americanii şi europenii au investit foarte mult în justiţie, rezultatele au început să se vadă. În trecut eram priviţi cu reticenţă, dar acum când mergem acolo avem cu cine discuta: de la membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, la judecătorii de la Judecătoria Botanica şi la funcţionarii de la Centrul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. După cum se ştie, în ultimele luni vizitele noastre s-au intensificat. Iar mesajul nostru este clar: reforma trebuie să continue, iar rezultatele să se vadă.

Anticorupţia a devenit vârful de lance pentru evoluţia societăţii. Corupţia este un cancer social şi produce consecinţe la fel de groaznice ca terorismul: sărăceşte oameni, termină vieţi, dărâmă instituţii. Faţă de România, Republica Moldova are o întârziere de cel puţin zece ani. Dar efectele anticorupţiei încep să se vadă. Evenimentele din ultimele zile ne arată că lucrurile se mişcă. Şi totul trebuie să continue, fără presiuni, fără influenţe, fără revocări pe considerente politice. Şefii de instituţii anticorupţie şi de urmărire penală, la fel ca şi şefii din Procuratură şi cei din Justiţie, nu trebuie să cedeze presiunilor de niciun fel. Verticalitatea trebuie să fie o însuşire a celor care lucrează în domeniul de aplicare a legii. În zilele următoare vor fi ţinta unor atacuri nemiloase. Trebuie să le facă faţă în mod exemplar: metodic, calm, legal.

Sectorul de Justiţie şi Anticorupţie trebuie separat de Politic. Societatea trebuie să înţeleagă această nevoie. Presa trebuie să sancţioneze orice încălcare a acestui principiu. Iar puterile legislativă şi executivă trebuie să accepte că democraţia înseamnă separaţia puterilor, nu subordonarea lor. Or, necesitatea de a acorda şi respecta independenţa procurorilor şi unităţilor anticorupţie este subliniată deja în multiple standarde internaţionale pe care toate ţările democratice, inclusiv Republica Moldova, trebuie să le respecte fără a le mai putea pune în discuţie. Ele sunt un dat.

România este un model pentru Moldova. Nu mă îndoiesc că politicienii români susţin în mod sincer reformele din Republica Moldova şi drumul ei european. În privinţa justiţiei însă, pot spune deschis: fraţi moldoveni, puteţi considera fără probleme justiţia română drept un drum bătătorit pe care puteţi călca! Datorită reformelor din justiţie şi din domeniul anticorupţiei judecătorii şi procurorii români au ajuns respectaţi, legea s-a impus la noi ca o valoare care trebuie respectată, politicienii corupţi au ajuns să răspundă pentru infracţiunile comise, cetăţenii au ajuns să aibă încredere în autorităţi şi speranţe în creşterea calităţii vieţii.

Lupta anticorupţie va determina schimbarea la faţă a Moldovei. Iar Justiţia moldovenească poate îndrepta răul care dăinuie în societate şi ghida ţara către Europa. Eliminaţi incompetenţii din justiţie, sancţionaţi ferm şi rapid funcţionarii care abuzează de poziţiile lor, condamnaţi aspru demnitarii corupţi care îşi încalcă angajamentul faţă de popor. Alegeţi să fiţi corecţi: deserviţi doar legea şi interesul general, nu cădeţi pradă grupurilor de interese particulare! Faceţi justiţie şi vindecaţi societatea!

8 comentarii »

 1. Observ că moldovenii au învățat deja aproape totul de la noi, ba chiar ne-au și depășit puțintel. Iată un act de urmărire penală scris în limba rusă, și primit ca probă deși Moldova are ca limbă oficială ”moldoveneasca” http://www.scribd.com/doc/285333169/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D0%98-%D0%A8%D0%BE%D1%80%D0%B0 . Culmea este că denunțul cu pricina a fost scris de primarul orașului Orhei unde 89.17% din populația votantă sunt etnici ”moldoveni”.
  Acum că a dispărut din Moldova echivalentul a 1 miliard $ trebuie acești moldoveni să ia lecții de la noi, cum să procedeze ca să nu răspundă nimeni, așa: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000283458&id_inst=2 , sau așa: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000539869&id_inst=2 . Ba chiar trebuie să-i invețe magistrații români, participanți la cele două exemple, cum să dea și moldovenii verdicte în care să plătească păgubiții pe rupte pentru ”onoarea reperată”.
  Eu zic să le trimitem în ajutor ”competenții noștri” de la toate nivelele de jurisdicție care au deja rezultate notabile :-)

  Comentariu de Ion Roata — 16/10/2015 @ 10:25 PM | Răspunde

  • D0cumentul respectiv nu este un act de urmarire penala, ci este un act de procedura care consemneaza declaratia unei persoane in ce limba vrea ea, caci asta e un drept al omului. Intre timp a aparut si traducerea http://www.realitatea.md/marturiile-scris-de-ilan-shor-traduse-cuvant-cu-cuvant-in-limba-romana-cite-te-documentul-integral_28379.html.
   Aveti grija, va rog: din anul 2014, urmare a unei decizii CCMd, peste Prut limba oficiala este limba romana.
   In rest, poate ca pe langa binecunoscuta dvs deja mistocareala ieftina, poate realizati ca problema dvs este mai nimic pe langa falimentul unei tari.

   Comentariu de Cristi D — 17/10/2015 @ 3:26 AM | Răspunde

  • Multumesc pentru corectura cu limba oficiala. Aici puteti gasi cursuri valutare http://www.cursv.ro/bnr/usdmdl/?sd=1998-01-01&ed=2015-12-31 si puteti vedea ca ori RON ori MDL pe perioada de cand exista statistici si pana in 2015, tot de vreo 5 ori s-au depreciat. Cu cat se fura mai mult prin institutiile financiare, cu atat se deprecia mai mult moneda nationala. Pantele cele mai abrupte sunt din perioadele cand furturile au fost mai mari, in RO mai devreme decat in MD! Asadar nu numai MD a trecut pe langa faliment ci si noi, dar … ati vazut dvs. la noi sa raspunda cineva pentru furturile masive din institutiile financiare? Aratati-ne macar o sentinta intr-unul din cazurile celebre cunoscute de toata lumea, mai putin de instante, asa cum vi le arat eu!!! La noi mai mult NUP-uri pe aceasta tema, sau si mai rau solutii secrete http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000092944&id_inst=3 . Mai mult chiar, din cand in cand, apar in RO sentinte care strica chiar si legea proasta care exista, si vad cu uimire din acest denunt ca la moldoveni macar ultimul nivel de jurisdictie impreuna cu autoritatea de supraveghere au mai corectat, lucru nemaivazut pe la noi.
   PS. In imaginatia mea, un primar trebuie sa foloseasca limba majoritatii din localitate, nu alta limba, iar in timpul cercetarii penale, daca este cazul, are dreptul la interpret. Actul de la dosar, scris oricum de denuntator, trebuia sa fi fost tradus oficial, nu de ziaristi. Cam multi „Elani” burdusiti cu bani spoliaza ambele maluri ale Prutului, mai luati masuri si contra lor.

   Comentariu de Ion Roata — 17/10/2015 @ 7:54 AM | Răspunde

 2. Bună dimineata, domnule judecător!
  Va felicit, din inimă, pentru activitatea prodigioasă pe care o desfăsurati în domeniul de aplicare a legii din România, pentru susţinerea reformelor din Republica Moldova – trup smuls nemilos din patria-mamă.
  Achiesez la toate luările dvs.de pozitie vis-a-vis de problemele vitale ale societăţii, de problemele viitorului naţiunii care zguduie societatea română şi consider ca au influenţa asupra întregii ţări. Eforturile dvs. trebuie respectate nu bagatelizate!
  Cu deosebita stima, C.Sorescu

  Comentariu de Sorescu Chira — 17/10/2015 @ 6:04 AM | Răspunde

  • Vorbe desarte, ne furam singuri caciula. Singurul drum al Basarabiei era sa se intoarca Acasa printr-un act de vointa populara, fiindca vointa poporului e suverana, in acest caz legitimata de dreptul istoric. Adevarul sec e ca am uitat sa luptam sau nu am invatat niciodata. Iar cei care lupta sunt putini, raportat la populatia
   tarii…care se complace in strambaciune. De fapt, cei mai multi au fost redusi la situatia de umilinta si de a nu avea nicio alternativa. Aceleasi metehne si proaste obiceiuri care nu fac parte din fibra acestui popor dar care sunt alimentate constant de la cap;ul imputit al pestelui. Batalia pentru
   Romania de dovedeste a fi una de uzura si
   de durata, iar Justitia e in avangarda. E poate ultima batalie. Ca sa invingem e
   nevoie de razboinici si strategi adevarati,
   chiar de eroi. Fiindca ne retragem, de peste
   25 de ani, ca niste infranti. Statistica e cea
   care e, datele – prin comparatie – sunt
   cutremuratoare.

   Comentariu de Darie al lui Darie — 22/10/2015 @ 9:00 PM | Răspunde

   • …spuneti dvs pe blog, dupa care inchideti computerul si va vedeti de treaba.

    Comentariu de Cristi D — 23/10/2015 @ 1:15 PM | Răspunde

    • unii sunt mai vizibili, altii deloc, asa si trebuie. O Armada de naluci si umbre. De la miile de sihastri ai Ortodoxiei pana la Steagurile Diasporei. Peste 80 000 de bloguri, saituri, posturi media sunt gata! Am spus putini – raportat la populatia tarii – fiindca Renasterea trebuie sa ajunga la toti! Dar sunt aproape 4 000 000 dupa evaluarile prietenilor nostri. Dumneavoastra ati perceput victorii, dar in strafund e o alta putere impotriva careia nu poate sta nimeni, aceea care intoarce totul in ultimul ceas, dincolo de logica si explicatii. Sunt multe lucruri pe care nu le stiti si care nu par credibile.

     Comentariu de anonim — 23/10/2015 @ 11:55 PM | Răspunde

 3. […] sursa: cristidanilet.wordpress.com […]

  Pingback de Republica Moldova are un singur traseu: prin Justiție, către Europa | România curată — 17/10/2015 @ 3:22 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: