CRISTI DANILEŢ – judecător

25/10/2015

Reportaj Aljazeera: Războiul României împotriva corupţiei

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 11:34 AM
Tags:

UntitledPe 21 oct a apărut un documentar al postului TV Aljazeera despre corupţia din România şi lupta împotriva ei: Oameni şi Putere – Războiul României împotriva Corupţiei. Se vorbeşte atât de marea corupţie care priveşte oamenii politici şi magistraţii, cât şi mica corupţie şi se analizează aici sistemul de sănătate şi administraţia publică.

Ni se reaminteşte de luarea mitei de fostul ministru al agriculturii Mureşan, de tablourile găsite la ministrul de finanţe Vâlcov, de acuzaţiile aduse premierului Ponta şi prietenului său Şova, de retrocedările ilegale de clădiri cu acte false sau de terenuri, despre defrişările de păduri şi implicarea lui Schweighofer, despre dispariţia banilor europeni veniţi pentru investiţii. Se arată că în România corupţia este endemică, că 9 mil de oameni trăiesc în sărăcie, că Preşedintele şi parlamentarii şi miniştrii sunt apăraţi de imunitate.

Vorbesc: Laura Şefan de la Efor despre opiniile publicului privind corupţia şi anticorupţia, proc. Codruţa Kovesi despre unele mari dosare de corupţie, jurnalistul Ion Cristoiu despre serviciile secrete care ajută DNA, dr. Horaţiu Suciu despre exodul medicilor, Paul Radu de la Rise Project despre o investigaţie împotriva Preşedintelui, parlamentarul Sebastian Ghiţă despre prietenia lui cu premierul, Adam Crăciunescu de la Romsilva despre un dosar care îi priveşte, Gabriel Păun despre activismul în privinţa mediului.

Reportajul poate fi văzut AICI. Are o durată de 25 minute. Este realizat în limba engleză, fără subtitrare în româneşte. Unele interviuri sunt luate în limba română.

Reclame

4 comentarii »

 1. Offtopic
  Între timp, se ridică din ce în ce mai multe întrebări legate de circumstanţele morţii poliţistului, care, pare-se, nici n-ar fi avut ce să caute marţi seara, pe ploaie, în fruntea coloanei lui Oprea, pe motocicletă.
  „Motociclistul nu avea ce să caute acolo. E regulă la noi, la 10 grade sau mai puţin nu se iese cu motor. Dacă te prinde ploaia, te adăposteşti sau mergi repede la bază. Ofiţerul din coloană trebuia să-i spună să plece, dar nu a avut curaj. Mai repede! Mai repede, tot îi spunea. Peste 100 km/h”, a declarat un martor din poliţie, sub protecţia anonimatului, pentru digi24.ro.
  „Motociclistul a văzut groapa târziu. A frânat şi s-a dezechilibrat. Ştiu de la băieţi că ABS-ul nu funcţiona, plăcuţele nu ar fi fost schimbate. A căzut pe o parte şi a venit motorul peste el în groapă. Ce s-a dat pe staţie rămâne înregistrat. Şase luni sau un an poate să ceară procurorul”, a declarat, de asemenea pentru digi, un alt martor care a văzut accidentul.
  O altă întrebare care se ridică este legată de însăşi legitimitatea existenţei acestei coloane, în condiţiile în care, potrivit Codului Rutier, doar patru demnitari români au dreptul să beneficieze zilnic de coloane oficiale (preşedinte, premier, şefii Parlamentului), iar acestora li se adaugă şi miniştri, însă doar atunci când este nevoie să se deplaseze în regim de urgenţă.Nu se ştie care a fost urgenţa, marţi seara, în cazul lui Oprea. Potrivit presei, Oprea se grăbea în seara cu pricina de la restaurant acasă, pe când Politia Capitalei susţine că vicepremierul era în misiune oficială. Însă, aceeaşi Poliţie a recunoscut abia la 48 de ore de la accident, după ce presa a vuit pe această temă, că Gigină îl însoţea pe Oprea. Iniţial, comunicatorii din Poliţia Capitalei au declarat că agentul se află într-o misiune de fluidizare a traficului.
  Au mai fost precedente iar accidente similare se pot repeta oricând
  O altă problema care se ridică este: cine garantează că astfel de cazuri nu se vor mai repeta, în condiţiile în care, potrivit martorilor, citaţi atât de digi24 cât şi de stiripedia.ro, Oprea şi-a format un obicei din a se duce însoţit de coloană oficială şi la masa şi la tuns şi la şedinţele de partid şi la „cineva în Băneasa” iar poliţiştii din coloana sa sunt goniţi cu peste 100 km/h, susţin martorii.
  În fiecare zi se face aşa. În oraş se merge cu peste 100 km/h. Se face traseu, el fără traseu nu merge. Merge şi la restaurante. Se face coloană şi la plecare, şi la ieşire. Motocicleta sparge şi lumea se dă la o parte. Mai nou… pe contrasens.
  „În fiecare zi se face aşa. În oraş se merge cu peste 100 km/h. E mai ceva ca Iohannis. Se face traseu, el fără traseu nu merge. Cred că şi la WC se duce cu coloana. Merge şi la restaurante. Se face coloană şi la plecare, şi la ieşire. Nu ştii când iese. Stai pe poziţie. Stai ca prostul indiferent că plouă sau e frig. Motociclist nu are de mult timp, de când s-a aglomerat, de la începutul şcolii. Motocicleta sparge şi lumea se dă la o parte. Mai nou… pe contrasens. E ca la el acasă. Numai cu viteză. Avem timpi. Timpi de reacţie de ajuns dintr-un loc în altul. Avem patru minute, şase. Face trei minute de la MAI la Guvern. La el e obişnuinţă. Sâmbătă, duminică se şi duce în vizită la rude”, susţine un poliţist.
  „În fiecare zi: de acasă la Minister, Guvern, acasă seara. Mai sunt drumuri – ca să mănânce şi în Băneasa. Se duce la cineva acolo.”, a declarat un alt agent.
  În atari circumstanţe, nu este de mirare că accidentul în urma căruia poliţistul Cosmin Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa nu este primul incident în care este implicat un motociclist din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.
  Conform profit.ro, în urmă cu câteva săptămâni, un alt agent, în vârstă de 32 de ani, pe nume Dorel Moraru a căzut cu motocicleta pe Calea Victoriei din Capitală în timp ce făcea parte din coloană oficială a lui Gabriel Oprea. Spre deosebire de Gigină, condus azi pe ultimul drum, Moraru a scăpat „ieftin”, cu o fractură la picior şi are umărul dislocat.
  Ce ridică însă semne nu doar de întrebare ci şi de alarmă este că, potrivit profit.ro, deşi accidentul a fost filmat de o echipă a televiziunii publice, TVR nu a difuzat nicio ştire cu privire la aceasta iar existenţa incidentului nu a fost comunicată de către structurile de informare publică ale MAI. Acelaşi MAI care susţine că Oprea era în misiune oficială când a avut loc accidentul şi care „se va revanşa” pentru moartea lui Gigină plătind cheltuielile de înmormântare şi achitând familiei îndoliate 20.000 de euro.
  de Loredana Diacu Epoch-Times Romania

  Comentariu de H — 27/10/2015 @ 4:06 PM | Răspunde

 2. Re
  Oprea şi Ponta au modificat legea coloanelor oficiale a doua zi după moartea poliţistului pe motocicletă
  Marţi, 20 octombrie, un poliţist motociclist din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea a murit după ce a intrat într-o groapă. Coloana oficială era ilegal constituită pentru că Oprea mergea de la propria-i crâşmă spre casă. Individul nici măcar nu a oprit, continuând drumul cu sirenă şi girofar, motiv pentru care trebuie să facă puşcărie pentru săvârşirea infracţiunii de „lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”, prevăzută la art. 203 din Noul Cod Penal al României.
  Miercuri, 21 octombrie, printr-o ordonanţă de urgenţă publicată în Monitorul Oficial, nr. 785, guvernul Ponta modifică legea SPP şi dă dreptul la protecţie şi pentru preşedinţii partidelor parlamentare, adică fix pentru preşedintele UNPR Gabriel Oprea, cel care până acum beneficia ilegal de coloană oficială. Pentru cei care nu ştiu, SPP este instituţia care decide constituirea coloanelor oficiale şi solicită acest lucru Poliţiei Rutiere.
  Asta este probabil cea mai mare mizerie

  Comentariu de H — 27/10/2015 @ 4:11 PM | Răspunde

 3. Scandalos. Va sesizez ca in calitate de membru CSM, ca atlet al luptei impotriva coruptiei sa luati atitudine fata de afirmatia scandaloasa a doamnei deputat udrea facuta la tv acum vreo 10 minute ….”asta e CIRC nu e justitie”. Cum domle ca dansa e apropiata iubitului nostru conducator basescu care se stie cate a facut pentru „independenta” si vorba aia…..si dai si lupta care va sa zica….si pe la clubul politic si peste mari si tari. Va rog sa luati atitutine…..auzi domle…”CIRC”. Dar cine stie ce stie despre festivalulul de la…..Monte Carlo. Ala de CIRC, sigur. Dar cand o sa afle si doamna macovei despre astea cred ca o sa fie cutremurata.

  Comentariu de Ar fi interesant — 28/10/2015 @ 7:10 PM | Răspunde

  • Ei, nu ma puteti sesiza dvs. Sa vedeti ca daca nu va mai uitati la televizor, viata e mai frumoasa.

   Comentariu de Cristi D — 29/10/2015 @ 1:45 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: