CRISTI DANILEŢ – judecător

04/11/2015

Declaratia de la Brijuni privind Principiile de Independenta a Justitiei

Filed under: independenta justitiei — Cristi Danilet @ 10:10 PM
Tags: , ,

Brijuni-Conference-300x200În data de 14 octombrie 2015 a avut loc în localitatea Brijuni din Croaţia o întâlnire a Conferinţei Preşedintelor de Instanţe Supreme din Europa Centrală şi de Est unde s-a adoptat Declaraţia cu privire la Principiile de Independenţă a Justiţiei.

Această organizaţie înfiinţată în anul 2011 reuneşte reprezentanţii sistemelor judiciare din 23 de ţări, de la Marea Baltică la Munţii Caucaz şi Peninsula Balcanică. România este şi ea parte a Conferinţei. Reuniunile au loc anual şi subiectele tratate sunt provocări ale justiţiei: promovarea independenţei judiciare, întărirea integrităţii şi responsabilităţii, îmbunătăţirea managementului de instanţă, lupta împotriva corupţiei, construirea unui sprijin al publicului pentru instanţe. Conferinţa este susţinută de CEELI cu sediul în Praga.

Declaraţia de la Brijuni este cel mai nou instrument internaţional dintr-o serie lungă de convenţii, rezoluţii, recomandări, avize, declaraţii şi rapoarte adoptate de organisme internaţionale şi care privesc independenţa, imparţialitatea şi integritatea justiţiei. Cu privire la independenţa sistemului judiciar declaraţia reaminteşte şi fixează standarde cu privire la semnificaţia independenţei, misiunea sistemului judiciar, relaţiile sale cu celelalte două puteri şi cu mass-media. Cu privire la independenţa individuală a judecătorilor,  declaraţia stabileşte standarde cu privire la criteriile de recrutare, durata mandatului, stabilitatea în funcţie, remuneraţia, condiţii de lucru, administraţia, resursele şi relaţia cu mass-media.

Pun la dispoziţia celor interesaţi TRADUCEREA ÎN LIMBA ROMÂNĂ a acestui document.

2 comentarii »

 1. Foarte interesant. Ma gandeam la Gabriela Baltag, care a criticat conduita “inadecvata sau aparent inadecvata in toate activitatile oficiale si private “a unei doamne jude, a facut imprudenta de a se “alatura” unei asociatii de judecatori si a cautat sa se asigure “ in limitele corespunzatoare ale functiei judiciare, ca toate persoanele sunt capabile sa traiasca in siguranta sub statul de drept intr-o societate care este carmuita de lege”
  Doamna Baltag viseaza frumos la basme trecute prin declaratii de care o sa aiba voie sa se foloseasca peste aproape doi ani, fostii membri ai actualului CSM.
  Am parerea ca doamna Baltag o sa fie sanctionata cu vot majoritar 5-3, pentru ca altfel lovim in statul de drept si unde ajungem ? Nu cred ca se va ajunge la excludere pentru ca o sa iasa deranj mare…..dar acolo ceva, merge ! Hai “succesuri “ !

  Comentariu de Mama Omida — 02/12/2015 @ 3:37 PM | Răspunde

  • O instanta de judecata, in exercitarea puterii judecatoresti, a dovedit a avut dreptate persoana criticata de d-na Baltag.

   Comentariu de Cristi D — 06/12/2015 @ 12:18 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: