CRISTI DANILEŢ – judecător

29/12/2015

2016 – Provocari pentru Justitie

Filed under: 0. NOUTATI,alegeri CSM,CCR,DNA,Parchet — Cristi Danilet @ 1:33 AM
Tags:

Pentru JUSTIŢIE anul 2016 aduce următoarele provocări:
1. alegerea în primele zile din ianuarie a unui nou Preşedinte al CSM şi Vicepreşedinte al CSM. Aceştia au un mandat de câte un an şi sunt aleşi  doar din rândul actualilor membri ai CSM.

2. numirea în toamnă de către Preşedintele statului, la propunerea CSM, a unui nou preşedinte al ICCJ şi a unui nou vicepreşedinte al ICCJ. Este vorba de încetarea mandatulului doamnei judecător Livia Stanciu (care nu mai are dreptul să fie din nou preşedinte al ICCJ, ea având deja două mandate) şi al domnului judecător Ionuţ Matei. Mandatul este de trei ani.

3. numirea la jumătatea anului de către Preşedintele statului, la propunerea ministrului justiţiei şi cu avizul secţiei pentru procurori a CSM, a unui nou Procuror General al PICCJ şi a unui nou procuror-şef al DNA. Mandatul ambilor este de trei ani.

4. desfăşurarea în toamnă de alegeri pentru noi membri ai CSM. În momentul de faţă este controversat aspectul cu privire la numărul locurilor care vor fi deschise procedurii de alegere: unii membri CSM susţin că tot CSM-ul trebuie reînnoit, alţii că numai locurile ocupate de membrii care au avut un mandat plin din ianuarie 2011. Actualii membri ai CSM nu mai au dreptul să fie realeşi. Noii membri îşi vor începe mandatul în ianuarie 2017 şi acesta va avea o durată de şase ani.

5. Numirea în a doua parte a anului a trei judecători la CCR, câte unul de către Preşedintele statului, de Senat şi de Camera Deputaţilor. Îşi încetează mandatele domnii judecători Augustin Zegrean, Puskas Valentin-Zoltan şi Toader Tudorel, care nu mai pot fi numiţi încă o dată. Mandatul noilor membri va fi de nouă ani.

7 comentarii »

 1. Mereu am asteptat sa se retraga cei ce au avut carnetul rosu.langa inima dar n-a fost sa fie. Doar incetul cu incetul dispar din viata publica. Sper! Sper sa fie inlocuiti cu persoane carora sa le pese de tara.

  Comentariu de adriana45miut — 29/12/2015 @ 3:18 AM | Răspunde

 2. Vă mulțumesc pentru aceste informații.Întrucât suntem la final de an, vă fac o urare : în anul ce vine să aveți sănătate și putere de muncă, succes în ceea ce v-ați propus și tradiționala urare, La mulți ani !
  Cu stimă,
  Ion Ciobanu

  Comentariu de Ion — 29/12/2015 @ 11:05 AM | Răspunde

 3. La multi ani ,domnule judecător. Care este norma după care organul judiciar apreciază că suspectul nu şi ar putea face singur apărarea conform articolul 90 litera b ? Va mulțumesc.

  Comentariu de alinmocanu61mac — 03/01/2016 @ 8:41 PM | Răspunde

  • Jurisprudenta se refera la persoane care au probleme fizice sau psihice.

   Comentariu de Cristi D — 06/01/2016 @ 2:23 PM | Răspunde

 4. O alta provocare pentru justitie ar fi inceperea depolitizarii magistratilor.

  Cu aceasta ocazie va urez si la multi ani !

  Comentariu de Luchian Sebastian — 10/01/2016 @ 11:26 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: