CRISTI DANILEŢ – judecător

17/04/2016

EDUIURIS la Constanta – educatie juridica pentru elevi

Filed under: EDUIURIS,VeDem Just — Cristi Danilet @ 12:57 PM
Tags: , ,

coperta 1 fara logoLa sfârşitul săptămânii trecute asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie a desfăşurat în judeţul Constanţa mai multe acţiuni de educaţie juridică destinate elevilor de liceu, precum şi o sesiune de instruire pentru doritorii de a preda educaţie juridică în şcoli şi licee.

Vineri, 15 aprilie 2016, la Liceul Teoretic „George Călinescu”, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa s-au desfăşurat lecţii de educaţie juridică ţinute de judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, în cadrul cărora liceenii au fost încurajaţi să respecte regulile şi să cunoască legile. S-a explicat tinerilor că legile sunt menite să le ocrotească drepturile şi că justiţia română este una protectivă. Celor peste 150 de participanţi în total li s-au explicat într-un limbaj accesibil şi cu exemple practice: dispoziţii din Codul penal (furt, tâlhărie, viol, trafic de minori, consum de substanţe interzise, legitima apărare şi răzbunare, violenţa domestică şi cea şcolară, infracţiuni electorale), din legislaţia civilă (libertatea de exprimare pe reţelele de socializare, îngrijirea animalelor, fumatul, reglementări privind circulaţia pe drumurile publice şi norme privind relaţiile de familie) şi dispoziţii procedurale (rolul poliţiei, avocaţilor şi magistraţilor). În aceeaşi zi o lecţie de educaţie juridică a avut loc şi la Casa de Cultură din Mangalia pentru elevii de la licee din localitate, lecţie care a fost filmată în întregime şi care este postată aici – Partea I şi Partea a II-a.

Copiilor care au pus întrebările cele mai interesante sau au dat răspunsurile adecvate li s-a distribuit manualulEducaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie” alcătuit de Cristi Danileţ în cadrul proiectului  „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţeanească în şcoli” implementat anul acesta de CRPE şi LiderJust.

Sâmbătă, asociaţia a organizat un curs gratuit de instruire pentru predarea educaţiei juridice în şcoli şi licee. Este al optulea astfel de curs care se ţine, după cele din Iaşi, Craiova, Bucureşti, Galaţi, Braşov, Oradea, Cluj-Napoca. Un număr de 120 de studenţi şi absolvenţi de drept au participat la un curs intensiv de dobândire tehnicilor şi metodelor necesare implementării acestui proiect. Voluntarii au primit certificate de participare din partea asociaţiei VeDem Just, aceştia fiind sfătuiţi să susţină lecţii de educaţie juridică în cursul acestui an inclusiv în unităţi de învăţământ preuniversitar din mediul rural.

Evenimentele au fost relatate în presa locală: replicaonline.ro, Litoral TV, Dobrogea TV, constantanoastra.

VeDem Just va continua anul acesta organizarea unor evenimente similare la Timişoara în perioada 22-23 aprilie, Sibiu 13-14 mai şi Bacău 20-21 mai.  

20160415_093738 20160415_101922 20160415_111411 IMG_ (48)  FB_IMG_1460836171031.jpg

 

 

5 comentarii »

 1. Domnule , sa stam strimb si sa judecatorim drept .
  V-ati pus problema ca elevii mai ales cei de liceu sint foarte aglomerati ?
  Sint prea multe materii de studiu . Au depasit 18 discipline .
  Cit sa-i mai incarcati ? O sa ajunga la balamuc . Ca si asa in scoala nu primesc nici un fel de educatie .
  Ca sa fie agent comercial sau alte meserii simple trebuie sa invete o gramada de lucruri inutile .
  Parca toti ar fi genii . La ce le folosesc ? La nimic . Nu ies nici macar cu o limba straina invatata
  foarte bine .
  Scoala a ajuns considerata de elevi si pe buna dreptate O PUSCARIE .
  Bine ca e pe post de casa de mode . Fetele parca vin de pe centura la agatat .
  Multi baieti arata parca sint niste alte aratari sau criminali .
  Fetele in chiloti sau in cel mai bun caz in mulati de li se vad bucile fundului ,
  cu titele si spatele la ultravedere . Baietii marcati ca vitele plini de tatuaje sau cu freza de criminali salbatici
  copiate dupa toti fotbalistii retardati . Asta NU este scoala . ESTE inchisoare pentru interlopi sau de maxima siguranta .

  Comentariu de gabyel1995 — 17/04/2016 @ 1:13 PM | Răspunde

  • Desi incepeti pe un ton razboinic, dvs pareti a confirma actiunea mea. Daca am inteles bine, eu va multumesc. Sper ca nu va deranjeaza ca ma intereseaza viitorul generatiilor care vin din urma si, desigur, siguranta generatiilor actuale.

   Comentariu de Cristi Danilet — 17/04/2016 @ 4:10 PM | Răspunde

 2. Felicitări domnule Cristi ! Este momentul în care România are nevoie de MULȚI oameni ca Dumneavoastră ! O seară plăcută!
  Cu stimă,
  I.Ciobanu

  Comentariu de Ion — 17/04/2016 @ 7:40 PM | Răspunde

 3. Bună seara, domnule judecător!
  Mulţumim mult pentru eforturile dvs. remarcabile de-a încuraja copiii naţiunii să cunoască legile, să respecte regulile şi să spere că legile sunt menite să le ocrotească drepturile!
  Sunt destui români adulți care nu cunosc legile şi care sunt siguri că justiţia română este doar una coercitivă!…
  Copiii neamului românesc de ieri şi de azi, au nevoie ca de aer de OAMENI ca dumneavoastră pentru a se simți siguri (nu singuri!…) în România -ȚARA LOR!…
  Sper ca în curând, să se poată bucura şi elevii altor şcoli, prahovene, de acțiunile desfăşurate de dumneavoastră în cadrul proiectului „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţeanească în şcoli”.
  Vă felicit din inimă pentru activitatea de voluntariat pe care nu ştiu cum/când reuşiți să o duceți la bun sfârşit, va doresc sănătate şi să vă fie recunscute meritele!
  Cu deosebită stimă,
  Sorescu Chira

  Comentariu de Sorescu Chira — 17/04/2016 @ 9:51 PM | Răspunde

 4. […] Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, Galaţi, Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Suceava, Bacău, […]

  Pingback de EDUIURIS 2016 s-a incheiat la Bucuresti | CRISTI DANILEŢ - judecător — 22/12/2016 @ 10:46 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: