CRISTI DANILEŢ – judecător

05/05/2016

Daca asculti manele in public, risti bataia

Filed under: educatie — Cristi Danilet @ 10:55 PM
Tags:

maneleReferitor la clipul cu cei doi care ascultau manele în tramvai şi au fost luaţi la bătaie:

Şi pe mine mă deranjează că unii ascultă muzică în public fie la CD player dotat cu boxe, fie la căşti, dar cu volumul la maxim. Chiar nu vreau să cunosc problemele fiecărui călător care, nu ştiu de ce, simte nevoia să şi le exprime exact în momentul când vede o grămadă de urechi în jurul său. Nici mie nu îmi place cum miros unii în mijloacele de transport în comun. Cel mai mult mă deranjează să văd că unii circulă fără bilet. Dar nu m-am gândit niciodată să îl iau pe fiecare dintre aceştia la bătaie.

.
Acum, trebuie să ştim că una e oprobiul public, alta sunt sancţiunile legale. Dacă ne deranjează gesturile unora din jurul nostru (vorbesc tare, scuipă pe jos, aruncă ambalaje pe stradă etc), le putem atrage atenţia şi chiar să îi facem de ruşine faţă de public. Dar nu avem voie să îi înjurăm sau să îi ameninţăm ori să îi lovim, căci astea sunt delicte (civil, respectiv penale). Pentru sancţiuni de acest tip existe organele legii. Nu le lăsaţi fără locuri de muncă, vă rog, facându-vă dvs. înşivă „dreptate” (sau cum s-or fi numind seria de lovituri şi înjurături aplicate de antifanii manelor)!

.

Cât priveşte valul de ură de pe reţelele de socializare împotriva etniei rrome din care ar face parte cei doi ascultători de manele, el indică doar nivelul de civilizaţie pe care l-au deprins unii dintre noi în ultimul sfert de secol. Îi deplâng pe toţi cei care, bătând la tastele din faţa lor, se cred apologeţii libertăţii de exprimare. Ceea ce fac ei nu are nicio legătură cu acest drept esenţial al omului. Iar de la bătaia în taste la bătaia în tramvai e doar un mic pas, după cum se vede…

Reclame

13 comentarii »

 1. Ce-au cautat aia au gasit satra de tigani . Daca urmaresti atent dialogul iti vei da seama la ce ma
  refer . Stiu ca esti paznicul legii dar poate nu stii ca la noi majoritatea tiganilor cauta sa-si impuna autoritatea . Ii vezi umblind in grupuri si plini de tupeu si aroganta . De la unii la anumite sarbatori politia cere dreptul si ii ignora , indiferent ca vind marfa de contrabanda , petarde , pocnitori facute artizanal cu praf de pusca . Cei de la circa 13 politie sint „preteni” buni cu tiganii si le ofera chiar protectie .
  Acum sint f curios daca o sa pateasca ceva tiganii scandalagii . Erau 4 . Matale din start ai pierdut pe drum din ei . Tare ma tem ca tocmai omul care a fost lovit de tigani si trintit o sa fie scos vinovat impreuna cu colegul lor . Politistii sint majoritatea tigani .

  Comentariu de gabyel1995 — 05/05/2016 @ 11:10 PM | Răspunde

 2. Vorbesti de rusine , ha ha . Esti hilar . Gioarsele astea nu stiu ce e asa ceva . Pot spune ca sint la limita de jos a salbaticiei . Astia NUMAI de frica stiu sa respecte pe cineva . Am scoli , licee in sector 3 in care tiganii fac legea . Ce parere ai domnule de acest aspect ?
  Cei batrini au o vorba : teoria ca teoria dsr practica ne omoara . E usor sa stai la pupitru si sa imparti dreptatea incercind sa aplici legea .
  Dar mergi pe teren sa vezi realitatea cu sutii de buzunare din zonele centrale sau cele aglomerate . Mergi incognito la Big Berceni sa vezi satra de bisnitari . Am vazut acolo de citeva ori cum vine politia , ca are o sectie in apropiere , coboara doar 1 politist , uneori si o politista . Politista sta linga masina sa respire aer iar barbatul se plimba printre bisnitari . Ii saluta si se cearta cu cel care a indraznit sa fie nou pe acolo . Saluta din nou si dispare la masina . Nimeni nu se implica sa agate pe cei care vind telefoane furate sau alte articole de provenienta dubioasa . Uneori cind politistul coboara alene din masina sa nu-si sclinteasca ceva , ca de , om cu greutate 120 kilograme , burtos ca majoritatea politistilor puturosi , se da zvon si vezi pe unii tigani ca se ascund jos in statia de metrou . Apoi dupa plecarea burtosului revin . Stiu ca in ziua aceea cel putin nu mai trece politia pe acolo .
  Uite aici cum trebuie sa fie un adevarat politist nu bisnitarii nostri din politie . Majoritatea nu au activitate de politist nici 40% .

  Comentariu de gabyel1995 — 05/05/2016 @ 11:31 PM | Răspunde

 3. Urata intamplare acolo. Niste neanderthalieni s-au intalnit cu alti neanderthalieni, intr-un tramvai. Din cauza unui smartphone (ce i s-o fi parut asa de interesant autorului, incat sa creada ca merita filmata scena, nu inteleg) evenimentul a ajuns pe net, dand sansa altor neanderthalieni (foarte multi de data asta) sa arate lumii cat de subdezvoltati sunt. Mai avem foarte mult de munca pana sa devenim oameni, cine stie cate generatii…

  Comentariu de romanroz23 — 06/05/2016 @ 9:45 AM | Răspunde

 4. Pentru corectarea cetatenilor care vorbesc tare, dau muzica la maxim si scuipa coji de seminte in mijloacele de transport in comun, imuni la atrasul atentiei s-au la facutul de rusine- in lipsa unui organ al legii care sa puna lucrurile la punct, injurarea, amenintarea s-au lovirea acestora nu ar trebui considerate ca delicte in Codul Penal. Altfel, cum scapam de astfel de manifestari „democratice” ?

  Comentariu de Zisul — 06/05/2016 @ 7:05 PM | Răspunde

  • Maine s-ar putea sa vorbiti prea tare la telefon si cineva deranjat sa isi faca dreptate singur. Nu cred ca v-ar conveni…

   Comentariu de Cristi Danilet — 09/05/2016 @ 1:54 AM | Răspunde

 5. Dar organele statului Român sunt prea aglomerate cu dosare mult mai serioase pentru a se putea ocupa de contravenții minore precum deranjul călătorilor din tramvai, iar dacă le mai și atragi atenția, îți asumi tu însuți un mare risc. Eu am depus o plângere penală în februarie 2015 și nu am primit aproape nicio veste. Mai am și un dosar civil câștigat în octombrie 2015 la care nu se mai face motivarea. Pe acest fond, zău că îți vine să-ți faci dreptate singur.

  Comentariu de Ion Roata — 07/05/2016 @ 2:27 PM | Răspunde

  • Una e ordinea publica facuta de politie, alta e justitia facuta de instantele judecatoresti.

   Comentariu de Cristi Danilet — 09/05/2016 @ 1:53 AM | Răspunde

  • Pentru dumneavoastră or fi chestiuni diferite ”ordinea publică” și ”justiția”. Pentru mine e tot una, ambele intervin mult prea târziu, când nu mai are nimeni nevoie de ele, și după ce s-au îndestulat personal. Sa stiți că am aflat și de ce întârzie motivarea asteptată de mine, a intervenit șefa sectiei judecătorului, personal, ca judele să dea motivarea după ce se ”termină” alte dosare aflate pe rol, care se judecă vezi-doamne cu celeritate, si fără probele care ”nu se găsesc nicăieri”. Dar pentru dvs. peste 7 luni pentru o motivare la fond cum vi se pare?

   Comentariu de Ion Roata — 09/05/2016 @ 9:00 AM | Răspunde

   • Inteleg confesiunile dvs in urma apelului in mod repetat la justitie (pe care o confundati cu organele de ordine publica…). Dar nu as vrea sa fiu partas la ele pe blogul meu. Daca aveti comentarii referitoare la postare, bine. Daca nu, faceti-va blogul dvs si va asigur ca nu va voi deranja acolo.

    Comentariu de Cristi Danilet — 12/05/2016 @ 9:27 AM | Răspunde

 6. Domnule judecător,

  Eu cred că nu s-a comis nicio infracțiune, cei doi călători care au reacționat fiind în stare de necesitate:

   1. S-a salvat un interes general, anume regula fundamentală de conviețuire care spune că fiecare are dreptul să-și caute și să-și construiască fericirea cum crede de cuviință, câtă vreme nu-i deranjează pe cei din jur. Să asculți muzică de orice fel "aiurea-n tramvai" înseamnă să încalci această regulă.
  
   2. Pericolul era imediat întrucât încălcarea regulii era în desfășurare.
  
   3. Pericolul nu putea fi înlăturat altfel decât prin forță privată pentru că: i) nu exista în preajmă niciun reprezentant al forței publice la care să se facă apel; ii) comportamentul injurios, agresiv, provocator al ascultătorilor de muzică este dovada că recursul la alte mijloace (de exemplu, rușinarea) ar fi fost ineficient, dacă nu chiar dăunător. În plus, s-a ajuns la agresiune după epuizarea celorlalte mijloace: mai întâi li s-a cerut - pe un ton ferm, dar calm - celor doi să înceteze. Efectul a fost nul.
  
   4. Urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi produs dacă pericolul nu era înlăturat: dacă pericolul nu ar fi fost înlăturat, s-ar fi consfințit o stare de nesiguranță generală de tipul "fiecare face ce-l taie capul, dacă e șmecher iar ceilalți fraieri"; așa, doi oameni care au vrut să facă pe șmecherii au fost izolați și coborâți din tramvai. Cred că e echitabil. 
  

  Părerea mea asta ar fi. Vă mulțumesc,
  Vlad Slăvoiu

  Comentariu de Vlad Slavoiu — 10/05/2016 @ 3:04 PM | Răspunde

  • Tocmai pentru ca dreptul se aplica dupa pareri si nu dupa lege suntem in situatia asta in Romania….

   Comentariu de Cristi Danilet — 12/05/2016 @ 9:18 AM | Răspunde

   • Dreptul este aplicat de magistrați, domnule judecător, iar dacă dumneavoastră afirmați că se aplică după păreri sunt obligat să vă cred – știți mai bine.
    Eu nu aplic dreptul; eu mi-am exprimat o părere, pe care am încercat să o argumentez. Motivul pentru care am făcut-o este următorul: dacă nu cred că a te lua la bătaie e o soluție (și nu cred), apoi nu cred nici că educația se face învățându-i pe oameni să se resemneze și făcându-i să creadă că greșesc atunci când nu greșesc.

    Comentariu de Vlad Slăvoiu — 12/05/2016 @ 11:43 AM | Răspunde

    • Eu sunt ultimul care sa vorbeasca de resemnare. Asadar, cred mai degraba intr-o neintelegere dintre noi doi decat intr-o neintelegere cu privire la subiectul in discutie.

     Comentariu de Cristi Danilet — 13/06/2016 @ 11:39 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: