CRISTI DANILEŢ – judecător

16/06/2016

Dupa o viata de magistrat, Livia Stanciu se pensioneaza. Laudatio

Filed under: profesionism — Cristi Danilet @ 11:19 AM
Tags: , ,

Livia-Doina-Stanciu„Laudatio” (lat.)=discurs de elogiere a cuiva

Astăzi, în Plenul CSM, am luat o decizie cu mare greutate: am semnat buletinul de vor pentru decizia de eliberare din funcţie prin pensionare a doamnei judecător dr. Livia Stanciu, preşedintele instanţei supreme.

Primul judecător al ţării şi reprezentant al puterii judecătoreşti în ultimii şase ani, Livia Stanciu îşi încheie o carieră de 35 de ani în slujba justiţiei – procuror între anii 1980-1994, judecător între anii 1994-2016, fiind la curtea supremă din anul 2004. Părăseşte sistemul fără fast, fără aplauze, fără mulţumiri adresate public. Nu ştiu dacă asta s-a vrut a fi din partea noastră drept o dovadă a unei anumite modestii instituţionale care – poate – nici nu era necesară sau este doar lipsa de exerciţiu a sistemului juridic în aprecierea valorilor sale.

Rar mi-a fost dat să văd un om atât de modest într-o funcţie atât de înaltă. Sub conducerea Liviei Stanciu, ICCJ a fost reformată: s-a suplimentat numărul de judecători supremi, s-a modernizat sistemul de recrutare a lor, au venit generaţii noi de magistraţi, au fost rezolvate câteva probleme punctuale de integritate, s-a reconsiderat jurisprudenţa secţiei penale care s-a angajat în mod ferm în sancţionarea adecvată a corupţiei. Astfel, datorită activităţii susţinute a judecătorilor supremi din ultimii ani, Înalta Curte a cunoscut o creştere a încrederii oamenilor în justiţie nemaiatinsă în perioada postdecembristă.

Doctor în drept şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, judecătorul Livia Stanciu a format generaţii întregi de noi magistraţi. A devenit un model pentru sute de magistraţi. Prin luările sale de poziţie publice a contribuit la conştientizarea faptului că legea e o valoare în sine, care trebuie respectată de oricine şi că magistratul român are un rol esenţial în promovarea şi menţinerea statului de drept.

Doamna Livia Stanciu se bucură de toată admiraţia mea; merită felicitări sincere pentru extraordinara sa carieră şi urări de mult succes în noua calitate de judecător la CCR. Pentru mine, Domnia Sa este un reper de profesionist al dreptului şi un exemplu de OM.

Foto: AGERPRES

 

9 comentarii »

 1. O mare si distinsa doamna a justitiei noastre. Multumim d.na judecator si felicitari pentru munca dumneavoastra! Romanii va admira si spera sa aveti aceeasi activitate plina de realizari si la CCR! Avem nevoie de JUDECATORI COMPETENTI ,CORECTI, adevarate REPERE pentru societatea romaneasca ….aflata, din nefericire, intr-o dureroasa deriva ..SA FITI CONVINSA CA ROMANII CINSTITI VA IUBESC SI VA MULTUMESC!!!

  Comentariu de chifu laura — 16/06/2016 @ 12:57 PM | Răspunde

 2. Tot respectul ptr astfel de oameni ! Felicitari pentru ca a format generatii de magistrati care sper sa-i calce pe urme sanctionand coruptia si respectand statul de drept!

  Comentariu de Valy Iancu — 16/06/2016 @ 2:24 PM | Răspunde

 3. Se pensionează un om de excepție, unul dintre cei mai buni,corecți și demni judecători? Sper ca locul rămas vacant să fie ocupat de un judecător la fel de demn.

  Comentariu de Cristian Emigrante — 16/06/2016 @ 3:32 PM | Răspunde

 4. Să aibă parte de mulţi ani de pensie. Cel puţin în număr egal cu cei de activitate.

  Comentariu de Şortan Eugenia — 16/06/2016 @ 6:02 PM | Răspunde

 5. Multumesc doamna L Stanciu!

  Comentariu de Babuta — 16/06/2016 @ 8:57 PM | Răspunde

 6. Trebuie totusi sa nu uitam cum a ajuns Livia Stanciu presedinte la ICCJ. Este meritul lui Traian Basescu ca a refuzat sa o numeasca pe Lidia Barbulescu. Modul in care a involuat Traian Basescu in ultimii ani este trist, dar asta nu sterge ce a facut bine.

  Si as mai adauga ca Livia Stanciu a facut o gafa foarte recent. Ii inteleg si impartasesc frustrarea legata de alegerea primarilor penali, dar ce a propus ea nu e in ordine intr-un stat de drept. Si chiar daca ar fi fost in ordine, nu Livia Stanciu trebuia sa propuna asta.

  Comentariu de adib — 17/06/2016 @ 12:11 AM | Răspunde

  • Cand primul judecator al tarii iti spune ca nu e in regula sa candideze oamenii cu dosare penale la primarie, eu cred ca ar trebui sa luam aminte si sa sustinem. Apropo, dvs sunteti de acord ca primarii sa fie alesi din randul celor cu dosare penale? Eu nu.

   Comentariu de Cristi Danilet — 25/06/2016 @ 10:48 AM | Răspunde

 7. Cu siguranta trebuie canonizata, ridicate statui in toate localitatile, sa fie introdusa in scoli materia obligatorie despre viata doamnei. Si e bine ca citesti LuJu…….ai corectat imediat dupa comentariu …”pentru mine personal”. Bravo Cristinel si nu uita sa stergi mesajul. Eventual sa-l „aranjezi” cat sa dai bine.

  Comentariu de gino — 19/06/2016 @ 5:59 PM | Răspunde

  • Nu citesc, tinere, iti las tie placerea asta morbida. M-a atentionat cineva. Nu am nicio problema sa recunosc cand gresesc.

   Comentariu de Cristi Danilet — 19/06/2016 @ 9:04 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: