CRISTI DANILEŢ – judecător

19/07/2016

Solidar cu justitia turca

Filed under: independenta justitiei,separatia puterilor — Cristi Danilet @ 1:59 PM
Tags: , ,

ThemisdesenDe câţiva ani de zile urmăresc ce se întâmplă cu justiţia din statele europene şi mărturisesc că în unele situaţia este îngrijorătoare, ele depărtându-se de la principii de bază ale democraţiei constituţionale.

Astfel, în unele state au avut loc schimbări prin care s-a intenţionat sau chiar au dus la demiterea tuturor judecătorilor şi refuzul de a fi primiţi judecători reformişti (Serbia, 2010); au fost numiţi cu încălcarea procedurilor ori chiar arestaţi judecători de la Curtea Constituţională (Polonia şi Turcia, 2016); au fost daţi afară judecători care au avut curajul să denunţe neregulile din sistem (Rusia, 2005); au fost desfiinţate instanţele supreme sau consiliile judiciare şi reînfiinţate apoi sub o altă denumire numai ca să fie schimbaţi oamenii (Ungaria, 2012); au fost pensionaţi în mod forţat judecătorii peste o anumită vârstă (Ungaria, 2011); au fost puşi în consiliile judiciare magistraţi obedienţi politicului (Turcia, 2014) care au operat apoi demiteri în masă şi au încurajat arestarea lor (Turcia, 2016).

Aş vrea să fie foarte clar: statul în care judecătorii sunt mutaţi, demişi sau arestaţi din ordinul puterii politice nu poate avea vreo legatura cu democraţia. Justiţia independentă este coloana vertebrală a oricărei societăţii democratice. Or, atât timp cât justiţia e controlată politic, iar judecătorii sunt terorizati, regimul e unul dictatorial. Iar dacă la toate astea adăugăm desfiinţarea redacţiilor, arestarea jurnaliştilor şi cumpărarea ziarelor de către cei aflaţi la putere, avem imaginea completă a statului totalitar. Ca susţinători ai statului de drept, avem datoria să arătam că respectarea legii trebuie sa fie o condiţie pentru toata lumea, inclusiv pentru mai marii zilei.

Acesta este motivul pentru care, având în vedere ce se întâmplă în aceste zile în Turcia, mă declar SOLIDAR CU JUSTIŢIA TURCĂ şi am semnat chiar din prima zi PETITIA ONLINE cu privire la situaţia respectării drepturilor omului din acest stat. Controlul justiţiei de către forţele politice este inadmisibil în orice stat modern. Democraţia se bazează pe popor, dar trebuie exercitată în condiţiile constituţionale, respectându-se normele europene şi trebuind a fi garantată de către justiţie. Aici nu încape niciun compromis.

Mă bucur că alţi magistraţi din UE au reacţionat împotriva arestării şi demiterii judecătorilor turci: Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare, din care face parte şi CSM din România, a reacţioat ieri extrem de dur împotriva arestării judecătorilor turci şi a demiterii a peste 2700 de judecători. Aceasta este o atitudine normală, de a apăra principii universale de drept.

6 comentarii »

 1. buna ziua,
  Dle judecator, nu am reusit in ultimul sa va urmaresc activitatea pe blog fiind nevoit sa plec la munca in strainatate dupa 20 de activitate bancara si pentru a-mi putea trimite copilul la o universitate in Londra.Am reluat lectura dupa intoarcerea in tara si atitudinea Dvs este in continuuare una curajoasa si plina de optimism excelent structurata profesional.
  Am observat in schimb cateva interviuri ale junelui fost prim-ministru de tara dl P(chiar reluate de de posturi straine), care foloseste expresii nepermise la adresa dvs / respectiv a altor persoane publice din Romania si imi doresc din suflet ca astfel de lucruri sa nu se intample.Cum puteti sa tolerati ipocrizia,de bun simt si atitudine intelectuala deficitara a acestei persoane, colege de generatiei cu Dvs, personaj care putea sa tarasca Romania si justitia romana in situatiii descris in articol!!?Este inimaginabil un astfel de comportament al unei persoane publice, fie si deputat la adresa unui membru CSM!!! ?

  cu stima

  Comentariu de Teophilos — 19/07/2016 @ 2:30 PM | Răspunde

 2. As putea raspunde retoric: Si cu ce folos ?
  Cand Erdogan a indemnat populatia sa iasa in strada, nu sa gandit ca poate sa iasa razboi civil ? Si un masacru in masa ? Dar ce ii pasa? Bovinele si ovinele trebuie sa urmeze ciobanul, chiar daca in 90 % din cazuri, interesul nu este ptr. populatie, ci doar ptr. statutul lui, uneori in regim dictatorial.
  Ce ne pasa noua ca populatie de valorile umane: egalitate, libertate & fraternitate ! Noi trebuie sa urmam ce ne spune ciobanu, uneori orbeste ( Revolutia ’89).
  Ce statut democratic si valori au magistratii, avocatii, cj, doctorii, profesorii..etc. , cand avem specimene, care doresc puterea suprema ? Un proverb spune: Puterea absoluta este coruptia totala !
  Nu trebuie sa ne mire Dl.Danilet nimic in zilele noastre, deoarece asta este rezultatul constiintei umane, modului de gandire si de abordare a problemelor.

  Proverb foarte autentic ptr. ce sa intamplat in Turcia: Fa ce spune popa, nu ce face popa!

  Singurul raspuns la toate problemele ( din perspectiva mea ), este:
  Cand omul, va gandti ptr. el ( si nu altii ), va pune valorile umane inainte de alte prioritati, doar atunci putem discuta: de un stat de drept.

  Sanatate si numai bine.

  Comentariu de Cj.Florentin Gheorghe — 19/07/2016 @ 4:28 PM | Răspunde

 3. […] articol preluat de pe cristidanilet.wordpress.com […]

  Pingback de Solidar cu justiția turcă | România curată — 19/07/2016 @ 5:46 PM | Răspunde

 4. bună seara,
  Mă bucur despre acest articol ! Totuși : despre România ”ați uitat” sau totul este în regulă ?! Vă doresc noapte bună!
  cu stimă,
  I.Ciobanu

  Comentariu de Ion — 19/07/2016 @ 10:28 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: