O ştire: Pe 17 august 2016 presa din România a prezentat o ştire cu privire la încrederea românilor din justiţie: comparativ cu 2015, ar fi vorba de o scădere de 13 procente.
Un raport: Este vorba de Standard Eurobarometer 85. Spring 2016 ce apăruse în iulie 2016. Sunt două tipuri de îngrijorări evaluate în raport: cu privire la situaţia generală din UE şi cu privire la situaţia naţională.
Cu privire la UE, românii sunt îngrijoraţi în primul rând de imigranţi şi terorism. Românii nu sunt atât de îngrijoraţi de situaţia economică, finanţele publice şi de şomaj. Suntem singurul stat din UE care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la infracţionalitatea din UE între primele trei. Iar a patra îngrijorare este sistemul de sănătate.
Cu privire la România, primele trei îngrijorări ale românilor sunt sănătatea, şomajul şi inflaţia. Urmează situaţia economică şi pensiile. Apoi educaţia, infracţionalitatea şi taxele. La nivel personal, românii chestionaţi au declarat că îi preocupă creşterea preţurilor, sistemul de sănătate, pensiile, condiţiile de trai din ţară şi venitul din familie. România se situează sub media UE la situaţia economică: 78% sunt nemulţumiţi.
Raportul se încheie cu specificarea că 28% dintre europeni au încredere în propriul parlament şi 27% au încrederea în propriul guvern, tendinţa generală fiind de uşoară scădere.
O anexă: Raportul este însoţit de o anexă cu date statistice. De aici rezultă că în România încrederea în justiţie este de 35%, în poliţie de 50%, în armată 72%, în administraţia publică 30%, în partidele politice 13%, în autorităţile locale şi regionale 35%, în Guvern 24%, în Parlament 14%, în UE 47%, în UN 46%.
Tot de aici aflăm că românii sunt total nemulţumiţi de democraţie în proporţie de 68%, fiind depăşiţi în UE doar de greci. Pentru a înlătura euroscepticismul românilor promovat de unele televiziuni, anexa ne arată că românii vor să se ia mai multe decizii la nivelul UE, în proporţie de 58%. Iar 70% sunt foarte optimişti cu privire la viitorul UE. Cât priveşte impresia că statul intervine prea mult în viaţa noastră, doar 53% dintre români cred asta, ceea ce ne situează pe locul 20 din cele 28 de state membre. Intersant, doar 57% dintre români declară că nu prea înţeleg ce se întâmplă în lume – suntem pe locul patru de la coadă cu privire la acest aspect.
Nişte concluzii: Scopul principal al raportului a fost evaluarea unor aspecte europene. Pentru presa din România a fost interesată scăderea încrederii în justiţie (deşi magistraţii nu sunt aleşti de popor), dar nu a fost interesant faptul că românii nu cred în democraţie şi nici în instituţia fundamentală a democraţiei, Parlamentul (ai cărui membri sunt aleşi de populaţie). Realitatea din România e una sumbră şi nu are cum să fie trecută sub tăcere: încrederea în Parlament este de 2,5 ori sub cea din Justiţie, iar în Guvernul tehnocrat este de 1,5 ori mai mică ca cea în justiţie.
În ceea ce privește modul în care funcționează democrația în România (întrebarea a fost: On the whole, are you very satisfied, fairly satisfied, not very satisfied or not at all satisfied with the way democracy works in (OUR COUNTRY)?), cifra de 68% reprezintă totalul celor nesatisfăcuți. Dintre aceștia, 42 % nu sunt foarte satisfăcuți (Not very satisfied), iar 26% nu sunt deloc satisfăcuți (Not at all satisfied).
Comentariu de Mihai Badea — 12/10/2016 @ 4:14 PM |
Cei care nu mai au incredere in justitie sunt cei care au sperat ca justitia le rezolva nedreptatile, abuzurile, pagubele sau alte probleme cu care s-au confruntat si care nu numai ca au fost respinse cu brutalitate, dar le-au adus si cheltuieli de judecata, expertize, avocati. Daca acesti judecatori s-ar dernja macar sa-si motiveze hotararile cu niste minciuni plauzibile… Ceilalti au incredere in judecatorii curajosi care au infruntat politicieni puternici care pareau de neinvins. Mai sunt si unii indiferenti…destul de multi
Comentariu de Rita — 12/10/2016 @ 8:28 PM |
Mă tem că nici cele 35% procente de pretinsă încrederea în justiţie, NU CORESPUND realității ! În rest, suferim pe pielea noastră nedreptatea făcută de justiție : injustiția.Dă Doamne (singura speranță), să apucăm ziua în care, să avem legi corespunzătoare, oameni în justiție care să fie devotați spiritului de dreptate și să putem auzi de un procentaj de încredere în justiție măcar de vreo 51%.
Comentariu de Ion — 13/10/2016 @ 4:54 AM |
Si cum faceti, deci? Stati acasa si va rugati?!
PS. Incercati sa mergeti la vot si sa puneti stampila pe oameni de treaba.
Comentariu de Cristi Danilet — 31/10/2016 @ 6:39 PM |
Atat timp cat „încrederea în Parlament este de 2,5 ori sub cea din Justiţie, iar în Guvernul tehnocrat este de 1,5 ori mai mică ca cea în justiţie” inseamna ca eu, cetatean roman si cetatean european, am mai mare incredere in ceea ce alege altcineva (INM, CSM etc) decat in ceea ce aleg eu cu manuta mea (votul meu) , concluzia la concluzie fiind ca decat sa ma duc eu la vot mai bine s-ar da un filtru gen admitere la INM pentru accesul in Parlament. Sigur, acest lucru este imposibil, dar un lucru posibil si palpabil ar fi introducerea orelor de cultura juridica in scoli, eu avand ferma convingerea ca exista o stransa legatura intre increderea in justitie si lipsa culturii juridice la cetatenii scumpei noastre patrii.
Inca o data felicitari pentru tot ceea ce faceti, inclusiv cu orele de educatie juridica la copii (viitorul acestei natiuni).
Comentariu de Andrei Voion — 13/10/2016 @ 12:56 PM |
Ma intreb de ce oare cetatenii nu au incredere in guvernul tehnocrat? Eu am infinit mai multa incredere in acest guvern decat in oricare altul ce ar rezulta din actuala clasa politica. Si la aceasta parere a mea a contribuit din plin Justitia.
Din cate imi amintesc acest guvern tehnocrat a fost sistematic sabotat de majoritatea parlamentara inca dinainte de instalare. Amintesc masurile luate de Ponta in ultimile zile de dinaintea demisiei, masuri lasate mostenire cu scopul de a afecta bugetul (mariri de salarii,etc). De la inceputul guvernarii majoritatea parlamentara a venit cu mariri de salarii pentru demnitari, pensii speciale pentru toti actualii si fostii parlamentari si inca alltele – toate fara a se fi mentionate surse de finantare, acestea nefiind cuprinse in bugetul in derulare. Scopul, care banuiesc a fi ”made Tariceanu” care la fel a facut la finele mandatului 2005 cand a marit pensiile cu 50% stiind bine ca nu exista surse de finantare si a golit visteria tarii impartind banii preferential la administratiile locale cu scopul ascuns de a ingreuna activitatea urmatorului guvern. Deci, ma intreb de ce se uita actiunile de sabotaj ale majoritatii parlamentare, masuri care sunt menite sa opreasca guvernul tehnocrat de a lucra eficient si a induce in constiinta colectiva ca tehnocratii sunt prosti dar un guvern politic este bun. Chiar toti ne lasam manipulati de masinatiile coruptilor si penalilor care conduc parlamentul?
Comentariu de Adriana Miut — 21/10/2016 @ 7:32 AM |
La pag.38 din documentul pe care vă bazati analiza scrie: ”A majority of people in the UK (53%) say they feel they are citizens of the EU, more than in Italy (49%), Bulgaria (49%) and Greece (46%).”
Acum după Brexit e clar cât de realist este acel document statistic.
Datele din sondajul national sunt mult mai credibile.
Comentariu de Ion Roata — 15/10/2016 @ 8:08 PM |
[…] După o scăderea drastică în 2016 față de anul precedent, încrederea românilor în Justiție începe din nou să crească. Oricum, în ultimii ani, Justiția se mențină la distanța considerabilă de Executiv și Legislativ, aflate în depreciere continuă. […]
Pingback de Increderea in Justitie: din nou in crestere | CRISTI DANILEŢ - judecător — 09/03/2017 @ 8:11 PM |