CRISTI DANILEŢ – judecător

17/10/2016

Tariceanu: `Blocati anchetele DNA!`

Filed under: CSM,independenta justitiei,politic,separatia puterilor — Cristi Danilet @ 12:34 PM
Tags: , , , ,

SenatDomnul Călin Popescu Tăriceanu solicită Parlamentului să nu mai voteze cererile venite de la parchet pentru derularea unor anchete cu privire la parlamentari sau miniştri.

`Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții.
Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum  înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA.
Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe.
Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții.
Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți.
Călin Popescu-Tăriceanu,  Președintele Senatului României, 16.10.2017`.

După cum a anuţat azi, CSM va analiza această declaraţie extrem de gravă: 

`Comunicat de presă privind sesizarea Inspecţiei Judiciare

Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul „către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA”, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media, 17.10.2016`

După părerea mea, solicitarea domnului Tăriceanu este o invitaţie la blocarea în mod voit a unor activităţi judiciare, care este menită cel puţin să îngreuneze investigaţiile penale desfăşurate în cazuri concrete, dacă nu chiar să favorizeze pe unii posibili infractori. Practic, este o invitaţie la încălcarea legii prin neîndeplinirea atribuţiilor de către una dintre instituţiile fundamentale.

Cred că un mai clar conflict între autorităţile statului nici nu poate exista. Nicio altă autoritate a statului nu poate face agenda procurorilor – ei sunt independenţi şi activitatea lor se verifică doar de către instanţele de judecată. România este într-o campanie electorală permanentă, aşa încât orice speculaţie în legătură cu momentul investigaţiilor este neavenită. Justiţia nu este şi nu trebuie să fie o miză electorală. Şi încă ceva: războaiele personale nu se duc prin intermediul instituţiilor statului. Deocamdată toţi suntem egali în faţa legii.

Opinie radio la RFI 

5 comentarii »

 1. Buna ziua! Daca as fi in locul dvs. care v-ati dovedit in anumite ocazii un judecator curajos si cu initiativa, eu l-as acuza pe acest Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu de instigare la subminarea economiei nationale in timpul mandatului de prim-ministru (pot da exemple) si nerespectarea independentei puterilor in stat atat fata de Justitie cat si de Executiv.
  Din pacate d-l Tariceanu sa cam ramolit. Vrea sa ascunda cetatenilor multele tinichele care atarna de coada lui sperand sa fie ales din nou si sa profite de imunitate. El a facut mari prostii intentionate ca prim-ministru.Exemplu: in dec 2008, inainte de alegeri, a marit pensiile cu 50% desi stia mai bine ca oricine ca nu exista surse de finantare, afectand foarte grav bugetul de pensii; in timpul mandatului a facut imprumuturi enorme de bani care au atarnat de bugetele anilor urmatori ca datorii iminente ce trebuiau platite de cetateni, mintindu-ne ca economia ”duduie”. Tot atunci, in luna sep-oct 2008, a golit visteria statului impartind banii la administratiile locale in mod preferential si partizan partinic. A fost cel mai iresponsabil premier al Romaniei. Rezultatul a fost ca in 2010 Romania a fost in pericol de a intra in incapacitate de plati. si guvernul Boc a fost nevoit sa ia masuri urgente si dure pentru a salva situatia pe care Tariceanu a lasat-o in urma lui. Azi Tariceanu sta cocotat in fruntea senatului si improasca cu noroi DNA – institutia cu cea mai mare credibilitate in public. De ce crede seful senatului ca romanii nu trebuie sa afle de escrocheriile si furturile pe care parlamentarii, si nu numai ei, le-au facut si le fac continuu? Cetatenii au dreptul sa cunoasca ce le poate pielea celor care doresc sa fie alesi. Cum sa fie Parlamentul Romaniei cea mai democratica institutie! In teorie -DA. In practica romaneasca – NU este asa. Chiar Tariceanu este un instigator la demolarea democratiei prin apelul sau de sabotaj la adresa DNA. Romani ar trebui sa iasa in strada si sa sustina DNA deoarece acesta lucreaza in interesul cetatenilor. Din pacate nu se recupereaza banii furati din contributiile noastre si ar fi bine sa aflam de ce averile ilicite nu sunt inca confiscate. De ce unii cetateni au dreptul sa ridice salarii exorbitante din mai multe institutii de stat. De ce a fost urgent votata legea anularii impozitului de 16% asupra tuturor pensiilor? O pensie de 600-2000 ron nu castiga nimic dar pensiile nesimt de mari care sunt calculate la 80% din veniturile ultimilor 3 luni vor avea castiguri foarte mari Iata deci o actiune a parlamentarilor in interes propriu iar Tariceanu nu a sarit sa spuna ca este antidemocratica. Cetatenii nu au pe cine sa aleaga in decembrie urmator, pe liste sunt aceiasi indivizi cu tinichele de coada care nu sunt expulzati de Justitie din varii motive. Care sunt aceste motive?

  Comentariu de Adriana Miut — 17/10/2016 @ 1:58 PM | Răspunde

 2. Acest om trebuie sa dispara cat mai repede din politica. Nu trebuie sa mai fie votat, nu trebuie sa mai fie ales. Sa candideze si sa nu ia niciun vot. Este nociv pentru democratia noastra, asa schioapa cum este ea. Este mai nociv si mai periculos decat cei cu vederi extremiste, pentru ca la aia vezi exact pericolul si ridicolul. El se da democrat, pacaleste votantii ca ar fi asa, si apoi isi arata toata fata de ciocoi fara niciun pic de rusine. Oribil personaj.

  Comentariu de romanroz23 — 17/10/2016 @ 2:02 PM | Răspunde

 3. Cred ca are nevoie de cercetari in mai multe domenii domnul Tariceanu: medicale, penale…

  Comentariu de Ivy — 17/10/2016 @ 3:24 PM | Răspunde

 4. OK, CSM constată că dl. Tăriceanu a încălcat independenţa Justiţiei.CSM constată că dl. Tăriceanu instigă la anarhie. ŞI? CSM a mai constatat de nenumărate ori afectarea independenţei Justiţiei – ce au păţit cei care au făcut-o?

  Comentariu de Mart — 17/10/2016 @ 10:47 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: