CRISTI DANILEŢ – judecător

22/11/2016

CSM a aprobat Ghidul de etica pentru magistrati

Filed under: etica — Cristi Danilet @ 5:24 PM
Tags: , ,

etica

In şedinţa din 22 noiembrie 2016, Plenul CSM a aprobat „Ghidul practic de etică profesională pentru judecători şi procurori” (pct.22 ordinea de zi). Este un nou instrument soft-law menit să întărească conduita judiciară a magistraţilor români.

Ghidul este rezultatul proiectului „Consolidarea capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale, Programul RO 24”, realizat de Consiliul Superior al Magistraturii din România, Ministerul Justiției din România și Administrația Instanțelor din Norvegia, prin mecanismul financiar norvegian „Norway Grants” și cu sprijinul Consiliului Europei (CoE).

Acest îndrumar explică teoretic, dar mai ales, practic reglementările conţinute în Codul deontologic al magistraţilor, aprobat în anul 2005, făcând trimiterile necesare la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. El îşi propune să dezvolte conştiinţa magistraţilor în a identifica dilemele etice, precum şi să le indice acestora modul de rezolvare a celor mai multe astfel de dileme, pentru cele necuprinse încă în Ghid indicând modalitatea de abordare şi de identificare a soluţiei.

Mă bucur că a apărut un astfel de instrument, pe care mi l-am propus prin Proiectul de candidatură pentru CSM (pag. 22) în baza caruia am fost ales membru pentru perioada 2011-2016. Am susţinut necesitatea unei astfel de instrument în mod repetat, el fiind cuprins în Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei de întărirea integrităţii judiciare (pct. II.1). Ghidul este adoptat în baza mai multor standarde internaţionale aplicabile României, care prevăd inclusiv înfiinţarea consilierilor de etică, instituţie care îşi prefigurează apariţia şi în ţara noastră.

2 comentarii »

  1. CE DILEME ETICE SA REZOLVE???sunt magistrati care incalca grav nu etica profesionala, ci insasi procedura si stiti ca asa este. Cum numiti faptul prin care ti se respinge administrarea de probe in apararea dreptului intr-o instanta de contencios administrativ pe litigii de munca cand sunt chiar probe si vrei sa le consolidezi? apoi numai bine ca ti se respinge actiunea ca vai doamne te-ai judecat cu o institutie de stat si cum sa ai tu castig de cauza? Mi-e greata. Un rahat de justitie facuta de multi abuziv sau in cel mai fericit caz cu superficialitate. Cine greseste trebuie sa plateasca la fel ca toti ceilalti muritori de rand, ca nici magistratii nu sunt supraoameni. Ce imunitate? De a fi exonerati de raspundere?. Daca greseste sa plateasca. Cine in tara asta in afara de ,,clasa superioara” nu este tras la raspundere? Nu statul sa plateasca despagubirile in locul lor, pt ca statul suntem noi toti.. Cine greseste sa plateasca cu agoniseala lui. Modul cum se pune problema ca ei nu raspund pt hotararile date ne duce cu gandul la statul totalitar unde legea era partidul iar cine lucra in numele partidului nu era tras la raspundere cand era vorba de infractiuni considerate impotriva oranduirii. Cetatenii Romaniei sunt curiosi ce va pati Stanciu unde s-a dovedit ca a fost, sa fiu elegant, ,,tendentioasa ” hotararea data in cazul primarului de la Ramnicu Valcea. Cand se ajunge acolo sus chiar se crede despre cei de jos ca toti sunt prosti. Trump a avut o cugetare extra ,,atunci cand urci sa te uiti bine pe cine calci ca s-ar putea sa-i intalnesti la coborare”. Totul este efemer.

    Comentariu de cocu — 22/11/2016 @ 6:12 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: