CRISTI DANILEŢ – judecător

22/01/2017

In democrație, Guvernului trebuie sa îi fie frica de popor, nu invers

Filed under: 0. NOUTATI,politic,politica,statul de drept — Cristi Danilet @ 11:14 PM
Tags: ,

protest

Îmi permit o scurtă analiză a evenimentelor din SUA (pe 21 ianuarie peste un milion de femei au protestat la adresa noului președinte, Trump) și din România (pe 22 ianuarie un număr de 30.000 de persoane au manifestat în București, iar alte câteva mii în alte orașe ale țării, împotriva inițiativei noului Guvern de grațiere a unor deținuți).

Ambele evenimente au puncte comune: prin acte civice au legitimat noua putere politică, iar acum se pune probleme dacă prin civism mai poate fi controlat politicul în vreun fel. Astfel, la ei Trump a fost ales Președintele SUA și tocmai a depus jurământul; ca urmare, Trump a ajuns și rămâne Președintele SUA, indiferent ce presiune va exista. La noi, o nouă putere a fost aleasă pentru a conduce țara, iar aceasta tocmai a anunțat că vrea să pune în libertate mai multe mii de deținuți și să dezincrimineze unele fapte penale, măsuri care privesc inclusiv infracțiuni de serviciu și de corupție; dincolo de presiunea străzii, Parlamentul/Guvernul are dreptul exclusiv să pună în libertate pe cine dorește.

Și atunci, ce urmăresc protestatarii? Actele pe care Trump le poate face și actele pe care Guvernul României le poate face sunt acte politice. Tot ceea ce vor face ei se presupune că are girul alegătorilor. Aceste acte ale lor, odată adoptate, nu pot fi întoarse de către cetățenii adunați în stradă. Dar, democrația de tip reprezentativ pe care o trăim se bazează pe un lucru simplu: cel care este ales nu poate face orice. Cine înțelege acest lucru, înțelege esența democrației.

Oamenii nu manifestează în SUA pentru că ar vrea să îl dea jos pe Trump, ci ei doresc ca Trump – cel care în timpul campaniei electorale a adoptat un discurs considerat de unii rasist, homofob, incitator la ură, anti-liberal  – să adopte o anumită politică care să nu îi ignore/vatăme pe ei. Oamenii nu au ieșit pe străzi în România pentru a da jos Guvernul, ci pentru a cere Guvernului să nu abuzeze de puterea sa de a pune pe oricine în libertate. Deci, astfel de manifestări nu sunt despre politică, ci despre politici (publice). Cam asta e democrația adevărată: nu să strigi tot timpul „Sus X! Jos Y!”. Ci să fii conștient că, odată cineva ajuns într-o funcție/demnitate publică, acela nu lucreaza pentru el însuși sau pentru cei care l-au ales, ci în interesul public, al tuturor. Trump în SUA și Guvernul nostru în România se află în momentul în care sunt forțați să înțeleagă asta.

Așadar, oamenii ies în stradă de teamă că cei aleși ar putea decide orice. Le e teamă de siguranța lor: a celor care sunt slabi, care au votat cu alt partid, care constituie o minoritate. Într-o democrație, legile îl ocrotesc pe cel slab și îi limitează puterea celui puternic.

6 comentarii »

 1. Sper ca guvernantii/parlamentarii nostri sa inteleaga acest lucru. Am mari dubii.

  Comentariu de Monica — 23/01/2017 @ 11:35 AM | Răspunde

 2. Corect. Dar atunci pe langa demonstratii care sunt pe de o parte a situatiei, ce garantii ar trebui sa dea puterea si daca ea este total indiferenta care este arma celui simplu?

  Comentariu de Ion Adrian — 23/01/2017 @ 1:23 PM | Răspunde

 3. Nu ar trebui sa fie totuși manifestatii care sa nu blocheze circulația si in care sa fie respectate legile?!

  Comentariu de Ioan Joldes — 23/01/2017 @ 6:33 PM | Răspunde

 4. Problema României ar fi : ce trebuie sa faca URGENT/de îndată romanii până la 01 februarie a.c, pentru a nu fi sanctionată datorită a ceea ce este de fapt în locurile de detenție ? 1) proiectul acestui guvern cu privire la persoanele încarcerate ; 2) ce ar putea propune cei care demonstrau având în înaintare pe însuși Președintele României. CEDO nu mai așteaptă ! Și atunci : Ce-i de făcut fraților ? Demonstranții și Președintele României NU VIN CU NICIO PROPUNERE.Îndreptățit, întreb din nou : ce putem face dragi români ? Sancțiunea va fi UN BIR GREU pentru noi și necesită alte taxe și impozite pentru plata sancțiunii etc etc Și totuși, nimeni nu vine cu ceva concret, ceva BUN de pus în aplicare ci doar manifestăm în stradă CONTRA acelor ordonanțe de urgență.Doamne, ce vremuri mai trăim ! E ”Turnul Babel” în România !

  Comentariu de Ion — 23/01/2017 @ 10:08 PM | Răspunde

 5. […] Trump şi cele de duminică seara, de la Bucureşti. Într-un text extrem de dur de pe propriul blog, Dănileţ le ţine partea […]

  Pingback de Judecător celebru, despre protestele de stradă: 'Asta e democraţia adevărată' – Stiri 24 din 24! — 24/01/2017 @ 11:51 PM | Răspunde

 6. Eu sunt deja pățit. N-a trebuit Dragnea să dea Ordonanța că a dat Curtea Constituțională Decizia 603/06.10.2015 și s-au dezincriminat toate conflictele de interese din mediul privat definite de art.301 și art.308 Noul Cod Penal. Degeaba mai conțin legile speciale conflicte de interese că nu mai sunt sancțiuni pentru ele!?! Boierie curată să administrezi fonduri de pensii, si de investiții, bănci și asiguratori de la care poti acum să-ți transferi în contul tău câți bani dorești și nu iei mai mult de o amenda de 5000 lei. Procurorul sesizat de mine s-a dezinvestit imediat după 2 ani de cercetari și după 1 an de la Decizia CCR. Abia astepta ocazia să scape de dosar.

  Comentariu de Ion Roata — 25/01/2017 @ 9:41 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: