CRISTI DANILEŢ – judecător

27/01/2017

Romanii vor mentinerea MCV

Filed under: CSM,DNA — Cristi Danilet @ 4:42 PM
Tags: , , ,

european_commission-svg

Sunt unii politicieni care vor ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin care  România este monitorizată de la data aderării noastre la UE, deci de mai bine de 10 ani. Poate că ar trebui să țină seama și de opiniile profesioniștilor dreptului și de părerea românilor când fac asemenea afirmații.

Prin MCV, impus de Comisia Europeană și acceptat de Guvernul României, suntem evaluați în mod regulat cu privire la îndeplinirea a patru obiective majore: independența CSM și implementarea noilor coduri, anchetele obiective făcute de DNA, funcționarea ANI, combaterea corupției mici.

Odată cu Raportul MCV pe anul 2017, Comisia Europeană a publicat și Flash Eurobarometrul   Raportul privind MCV în Bulgaria și România. Sondajul de opinie efectuat în octombrie 2016 relevă faptul că 9 din 10 români găsesc corupția și modul de funcționare a justiției ca fiind extrem de importante. De asemenea, ulterior accesului la UE, 30% dintre români găsesc că situația s-a îmbunătățit în justiție, iar 43% cred că în privința anticorupției lucrurile s-au îmbunătățit. Mai sunt de subliniat trei rezultate: 72% dintre repondenți cred că UE joacă un rol major în cele două sectoare, justiție și anticorupție; 70% cred că MCV a jucat un rol pozitiv în înlăturarea deficiențelor din justiție; 64% cred că MCV a avut un impact pozitiv cu privire la anticorupție. În fine, 69% dintre cei întrebați au răspuns în mod expres că vor menținerea MCV.

Cât privește instituțiile juridice, atât DNA, cât și CSM au declarat în mod repetat că MCV trebuie menținut, fiind văzut ca o metodă de protecție permanentă în fața inițiativelor Parlamentului și Guvernului de a submina reforma justiției și lupta anticorupției.

7 comentarii »

 1. La ce reacții a avut Trădiceanu când chipurile o citit MCV (și prost aș putea adăuga) sunt complet de acord, MCV trebe să planeze asupra țării până se îndeplinesc toate criteriile. Io* prins cu mâța-n sac și acu încep atacul cam toți că trebe dat jos că nu e bun. Pe bune? Cât de DNA și CSM și ÎCCJ? Tot respectul! Sper să rămână pe poziții în continuare! Corupția să o tulească cât mai repede din țară!

  Comentariu de Alexul — 27/01/2017 @ 5:04 PM | Răspunde

 2. Sondajul confirma ceea ce pentru majoritatea romanilor cinstiti era evident: rolul MCV ( eu as spune caci decisiv ) in imbunatatirea situatiei din justitie, ceea ce a dus si la imbunatatirea luptei impotriva coruptiei. De asemenea, se pare caci majoritatea magistratilor ( cei care aveau obiceiul, vorba cuiva, sa ,,tranteasca ” cate o solutie ) au inteles caci trebuie sa se schimbe si sa pronunte solutii doar conform legii si conform probelor aflate la dosar. Nu acelasi lucru se poate spune despre politicieni, care, atunci cand au vazut caci justitia incepe sa isi faca treaba ( nu si-au pus aceasta problema atat timp cat justitia ,,era cu ei ”), incearca prin toate mijloacele posibile, sa modifice legislatia astfel incat sa scape si de condamnari si sa poata ,,fura ” in continuare, fara sa fie trasi la raspundere.

  Comentariu de rocambole — 27/01/2017 @ 5:50 PM | Răspunde

 3. Oare, cine mai are timp și măcar MINIM INTERES în România ”să țină seama și de opiniile profesioniștilor dreptului și de părerea românilor când fac asemenea afirmații.” ?! Nimeni ! Pe nimeni (din cei care fac obiectul) nu interesează un profesionist al dreptului.Păcat ! Mare păcat ! Vă mulțumesc pentru acest articol și gândirea novatoare.

  Comentariu de Ion — 27/01/2017 @ 7:19 PM | Răspunde

 4. Tare sondajul si eurobarometrul!! Doar ca bulgarii aleg un presedinte proputin, iar romanii aleg „penalii”.

  Comentariu de adrian — 28/01/2017 @ 7:39 PM | Răspunde

 5. Am apreciat întotdeauna profesionalismul si pozitionarea corecta, ceea ce ne intereseaza.

  Comentariu de Daoi — 28/01/2017 @ 8:18 PM | Răspunde

 6. Cu de drept imi negi calitatea de roman?!

  Comentariu de Ghita Bizonu' — 31/01/2017 @ 7:03 PM | Răspunde

  • A fi român nu e calitate, ci un privilegiu, chiar o demnitate. Purtați-vă ca atare! Mulțumesc!

   Comentariu de Cristi Danilet — 02/02/2017 @ 10:50 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: