CRISTI DANILEŢ – judecător

05/02/2017

OUG cu norme neintrate in vigoare poate fi abrogata

Filed under: 0. NOUTATI — Cristi Danilet @ 1:19 AM

Legea 24/2000 cu privire la normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative spune că un act normativ iese din vigoare prin ABROGARE.

Nu are importanță că unele norme din OUG sunt în vigoare și altele urmează să intre în vigoare – se spune asta expres în dispozițiile redate mai jos. Așadar, trebuie o nouă OUG de abrogare a OUG 13 de marți noapte, dar – atenție – și această nouă OUG trebuie publicată în MOf. și depusă la Parlament până pe 10 febr 2017 și apoi, evident, Parlamentul să o aprobe (căci dacă o respinge, va însemna că este menținută toată OUG de marți).

Unii spun că Guvernul nu va putea da OUG pentru că nu e abilitat de Parlament în acest sens. Să nu facem confuzii: atrag atenția că abilitarea se referă la ORDONANȚE (vezi art. 115 alin.1-4 Constituție, care nu se pot da în domenii rezervate legilor organice), nu la ORDONANȚE DE URGENȚĂ (reglementate în art. 115 alin. 5-6, care se dau în orice domenii, dar numai în situații excepționale).

Iată mai jos reglementările incidente din Legea 24/2000:

58

64

2 comentarii »

  1. Buna ziua. Va rog respectuos sa ne spuneti ce interpretare dati art. 58 alin. (2) teza finala din Legea nr. 24/2000.

    Anume:

    „[…] cu conditia ca interventiile propuse sa intre in vigoare la ACEEASI data cu actul normativ supus evenimentului legislativ.” Eu inteleg ca se poate interveni asupra unui act normativ neintrat in vigoare (adica intre data publicarii si data prevazuta pt intrarea in vigoare) prin exceptie de la regula consacrata de alin (1) in situatii „temeinic justificate” insa doar cu conditia ca modificarea sa intre in vigoare la aceeasi data cu data de intrare in vigoare a actului normativ supus modificarii / abrogarii. In concret, se abroga prin OUG prevderile OUG 13. Abrogarea intra in vigoare pe 11 febr. Care este ordinea intrarii in vigoare a celor doua ordonante (OUG de abrogare si OUG13)?

    Comentariu de Daniela Mogos-Budulan — 05/02/2017 @ 2:30 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: