CRISTI DANILEŢ – judecător

10/02/2017

Judecatorul nu semneaza hotararea. O declaram nula??

Filed under: grefieri,judeecator — Cristi Danilet @ 4:50 PM
Tags: , , , , ,

prostiaA apărut ieri o știre cum că o hotărâre de condamnare a unei persoane ar fi nulă dacă judecătorul nu mai poate semna motivarea hotărârii. Aș vrea să spun din capul locului că este o prostie.

Iată de ce:
– una este soluția, alta este motivarea hotărârii: prima se dă imediat ce se termină procesul (și se consemnează pe scurt într-un document numit „minută”); cealaltă se redactează în termenul recomandat a fi de 30 zile (și se consemnează în documentul numit hotărâre, care este „sentință” pentru prima instanță, respectiv „decizie” pentru instanța de apel);
– MINUTA trebuie semnată obligatoriu (numai) de către toți judecătorii care au participat la proces, conform art. 392 C.pr.pen, Prin urmare, dacă unul dintre ei părăsește magistratura, este internat, dispărut sau decedează între momentul în care a ieșit din sală și momentul în care trebuia să dea soluția, procesul se reia de la ultima fază, judecătorul în cauză fiind înlocuit de un altul;
– după ce este motivată soluția dată deja, HOTĂRÂREA trebuie semnată de aceiași judecători care au dat soluția și de grefier. Uneori, în perioada de timp de la adoptarea soluției până la motivarea și semnarea ei, e posibil ca persoana să părăsească magistratura (demisionează, este dat afară disciplinar sau să pensionează), să se interneze, să dispară sau să decedeze. Într-o astfel de situație, în locul ei va semna președintele de complet sau instanță (pentru judecătorul lipsă), respectiv grefierul-șef (pentru grefierul lipsă) – așa spune art. 406 alin. 4 C.proc.pen
.
Prin urmare, dacă judecătorul nu semnează minuta, procesul se reia cu un nou judecător, altfel soluția este NULĂ. Dacă judecătorul nu poate semna hotărârea redactată, semnează altcineva în locul lui și validitatea soluției NU ESTE AFECTATĂ.

24 comentarii »

 1. Sunt curios ce cod de procedura penala folosesc avocatii care au invocat acest aspect. Cred ca au varianta piratata a C.p.p.

  Comentariu de Iordache viorel — 10/02/2017 @ 5:04 PM | Răspunde

 2. M-am linistit. Prostie sau nu, eu sunt doctor si m-am panicat. Va rog sa nu va opriti din clarificari. E singura raza de lumina intr-un ocean de scenarii care de care mai aiurite. Multumesc.

  Comentariu de Mandica Ragalie (sic!) — 10/02/2017 @ 5:46 PM | Răspunde

 3. In cazul dl. Dragnea nu mai avea cine sa semneze hotararea, aceeasi persoana dna. Judecator indeplinea toate functiile. Asadar ea plecand la CC nu putea sa semneze nimeni ce ea a judecat. Poate sa se reia judecata, asa cum afirmati. Totusi exista un termen 30 de zile si o sanctiune pentru nerespectarea lui.

  Comentariu de Radu — 10/02/2017 @ 5:56 PM | Răspunde

  • Problema se pune in momentul semnarii cine e presedinte de sectie penala – aceea e persoana care va semna.

   Comentariu de Cristi Danilet — 11/02/2017 @ 8:35 PM | Răspunde

   • Termenul de 30 de zile este considerat de judecători ca un „termen de recomandare” şi NU, nu există sancțiune pentru nerespectarea acestui termen.

    Comentariu de Albert Kurtyan — 12/02/2017 @ 6:55 PM | Răspunde

    • In CSM din care am facut parte am sanctionat judecatori pentru depasirea termenului de redactare a hotarilor. Este drept, era vorba de zeci sau chiar sute de hotarari, cu intalzieri de la 6 luni la doi ani.

     Comentariu de Cristi Danilet — 12/02/2017 @ 7:53 PM | Răspunde

 4. Educația juridică a cetățeanului are multe lacune sau este inexistentă.
  Mă întreb dacă este vina lui ?

  Comentariu de dinoffside — 10/02/2017 @ 6:40 PM | Răspunde

 5. Iată argumentul meu: Hotărârea judecătorească are mai multe elemente: practicaua, considerentele şi dispozitivul (sau minuta). Autoritatea de lucru judecat nu este dată doar de dispozitivul hotărârii, ci şi de considerentele acesteia. Ori, considerentele nu există în ipoteza în care un magistrat părăseşte magistratura, deci hotărârea este incompletă, deoarece autoritatea ei este incompletă. (o decizie poate fi răsturnată pe baza considerentelor, nu a minutei, de exemplu) Desigur, dacă CPP permite suplinirea acestei impiedicări prin semnarea de către preşedinte, grefier, etc, nu văd nicio problemă (dacă judecătorul DEJA a redactat motivaţia). Dacă judecătorul în complet unipersonal a semnat minuta dar nu a redactat hotărârea şi nici nu o poate redacta ce se întâmplă? Să vedem ce spune art. 406 „(4) În caz de împiedicare a vreunuia dintre membrii completului de judecată de a semna” atunci semnează preşedintele instanţei. Foarte bine şi frumos. Dar aici nu avem un caz de „impediment de a semna”; un fost magistrat nu mai poate judeca deloc. El are „un impediment de a judeca”. Eu sunt originalist textualist în interpretarea legii iar art. 406 nu permite completarea hotărârii judecătoreşti, a redactării considerentelor de către un judecător care nu a participat la judecată. O simplă „semnare”, accept, dar redactarea unui element de autoritate de lucru judecat (considerentele) de către un alt judecător care nu a judecat în speţă. Poate există alte reguli la nivel de instanţă, permise de lege, dar simpla invocare a art. 406 nu mi se pare suficientă. Întrevăd posibilitatea rejudecării având în vedere conceptul juridic de autoritate de drept judecat, principiul continuităţii şi al imparţialităţii. Conceptul de „due process” – procedură echitabilă se întrerupe la un moment dat când judecătorul dispare fără a redacta sentinţa în totalitatea ei.

  Comentariu de Albert Kurtyan — 10/02/2017 @ 7:10 PM | Răspunde

  • Cand vorbim de un complet alcatuit din 2, 3 sau 5 judecatori, disparitia unuia nu creaza nicio problema cu privire la redarea motivelor care au stat la baza solutiei. PS. in cazul de fata, nimeni nu a spus ca redactarea nu a fost facuta de toti judecatorii participanti la proces….

   Comentariu de Cristi Danilet — 11/02/2017 @ 8:34 PM | Răspunde

 6. intreb si eu.
  Cum ar putea un judecator sa redacteze o motivare la o sentinta data de un alt judecator. Cum ar putea sa stie ce a fost in capul aluia, pe ce rationament a decis vinovatia/nevinovatia precum si eventualele fapte agravante si in final cum a decis perioada de detentie din intervalul permis de codul penal?

  Comentariu de D4n — 10/02/2017 @ 7:24 PM | Răspunde

  • Cand vorbim de un complet alcatuit din 2, 3 sau 5 judecatori, disparitia unuia nu creeaza nicio problema cu privire la redarea motivelor care au stat la baza solutiei.

   Comentariu de Cristi Danilet — 11/02/2017 @ 8:32 PM | Răspunde

 7. Şi daca nu o semneaza nici un judecator care a facut parte din complet si nici de preşedintele instantei, şi o semneaza un alt judecator, de ex. purtatorul de cuvant .
  Ce se intampla?

  Comentariu de Domocos — 10/02/2017 @ 8:33 PM | Răspunde

  • Si daca vin extraterestrii si ii rapesc pe toti judecatorii din tara, oare ce se intampla?!

   Comentariu de Cristi Danilet — 11/02/2017 @ 8:29 PM | Răspunde

   • Hai, esti ironic. Chiar vorbesc serios. Vrei un numar de dosar?

    Comentariu de Domocos — 11/02/2017 @ 8:32 PM | Răspunde

   • Cred ca s-a mai intamplat. (nu erau chiar extraterestrii cauza, ci disparitia unui imperiu; judecatorii erau fosti supusi ) . Au fost inlocuiti cu alti oameni. Nu stiu daca s-au reluat procesele de la zero sau ce s-a intamplat in amanunt. Acum vreo suta de ani. Sper sa nu fabulez.

    Comentariu de Adrian — 13/02/2017 @ 9:33 PM | Răspunde

 8. A republicat asta pe Între realitate şi ipocrizie.

  Comentariu de valentin ciuraru — 10/02/2017 @ 10:14 PM | Răspunde

 9. Bine de stiut! Multumim!

  Comentariu de Alexandra — 11/02/2017 @ 10:10 AM | Răspunde

 10. Oare stă o hotărâre judecătorească redactată dar nesemnată și necomunicată luni de zile? Nicidecum!!! Toate hotărârile zac nemotivate cu mult peste cele 30 zile legale. Numai termenele acordate justițiabililor sunt verificate cu strictețe, cele ale judecătorilor nu-s verificate de nimeni. La procesele civile instanța de fond este alcătuită cel mai adesea dintr-un singur judecător, și un grefier. Judecătorul a depus cerere de pensionare la CSM la jumătatea lui decembrie, CSM n-a verificat dacă și-a motivat toate dosarele în lucru dar I-a aprobat pensionarea, decretul presidential n-a ieșit (încă) de la semnat, Data pensionării din Hotărârea CSM era 01.02.2017, și singurul rămas să motiveze maldărul de dosare este grefierul :-) :-) :-), bănuiesc în cooperare cu șeful secției. Care este procedura de urmat în acest caz, și cum ne dăm seama noi, părțile, că Sentința s-a redactat de către judecătorul care a judecat, sau de către altcineva care a aplicat semnătura? Și cine răspunde pentru asemenea Sentință, judecătorul inițial sau cel care a semnat?

  Comentariu de Ion Roata — 12/02/2017 @ 3:08 PM | Răspunde

  • Erată: Are și Decret Prezidențial 1165/23.12.2016 publicat în M.Of. partea I 1048/27.12.2016 !!! Se mai poate obține vreo motivare legală?

   Comentariu de Ion Roata — 16/02/2017 @ 9:51 AM | Răspunde

 11. Interesante comentariile!

  Comentariu de gigelungureanu — 14/02/2017 @ 5:26 AM | Răspunde

 12. Daca ai o diploma de licenta nesemnata nu cred ca vei gasi un angajator care sa ti-o recunoasca sau un notar care sa o legalizeze. Tot asa si cu hotararile judecatoresti. Trebuie sa fie semnate si asumate de cineva. Problema e procedura de semnare, nu hotararea in sine. Chestia asta trebuie reglementata legal altfel. Daca insa vor aparea legi privind malpraxisul magistratului, atunci chestiunea semnaturii va deveni si mai stricta, nimeni din afara completului ne mai fiind autorizat sa semneze.

  Comentariu de Stefan — 22/03/2017 @ 10:24 AM | Răspunde

  • pe cât pariem că diploma dvs de licență nu v-a fost semnată de cel care v-a pus notă la examenele din cadrul licenței?

   Comentariu de Cristi Danilet — 29/03/2017 @ 3:58 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: