CRISTI DANILEŢ – judecător

19/02/2017

Statistici: condamnari abuz in serviciu dupa aparitia deciziei CCR

Filed under: CCR — Cristi Danilet @ 12:36 AM
Tags: , , ,

abuzIn ultima săptămână au apărut niște afirmații surprinzătoare în spațiul public: cum că abuzul în serviciu nu ar mai exista în Codul penal ca urmare a deciziei nr. 405/2016 a CCR și că OUG și-ar fi propus tocmai reincriminarea lui. O spun hotărât: nu este adevărat!

Prin decizia 405/2016 publicată in Monitorul Oficial din 8 iulie 2016 textul art. 297 din Codul penal care incrimina abuzul în serviciu nu a fost eliminat. Ci CCR constată că în conținutul textului se folosește o sintagmă neconstituțională („îndeplinirea defectuoasă”) și dă acestuia o interpretare conformă Constituției („îndeplinire prin încălcarea legii”, prin lege înțelegânduse Legea adoptată de Parlament, respectiv Ordonanțele și Ordonanțele de Urgență adoptate de Guvern).

Cum nu a fost eliminata din Cod, infracțiunea nu avea nici cum sa fie ‘reintrodusă’ prin OUG 13. Așa cum am mai arătat, aceasta modifica – într-adevăr – conținutul infracțiunii în legătură cu chestiunea găsită în neregulă de CCR, dar în plus făcea înca trei modificări necerute de Curte (reducerea la jumătate a pedepsei, eliminarea din sfera infracțională a abuzului care a produs pagubă de ub 200.000 lei, eliminarea răspunderii penale pentru persoanele care au produs abuz în serviciu prin aprobare de acte normative).

Deciziile CCR sunt obligatorii din momentul publicării lor în Monitorul Oficial. Dacă infracțiunea de abuz în serviciu ar fi fost eliminată din Codul penal urmare a deciziei CCR, toate dosarele cu acest obiect ar fi fost închise. Că infracțiunea nu a fost eliminată din Codul penal ulterior acestui moment (8 iulie 2016) o spun hotărârile de condamnare date în ultimele luni. Astfel, pentru prima dată în România, dau publicității datele statistice oficiale din al doilea semestru al anului 2016 cu referire la infracțiunea de abuz în serviciu, care atestă următoarele:

 • La Judecătorii s-au pronunțăt 13 hotărâri definitive cu privire la abuzul în serviciu, din care o condamnare la amendă și 10 condamnări cu suspendare judecatorii-abuz;
 • La Tribunale s-au pronunțat 3 hotărâri definitive, toate cu suspendare tribunale-abuz;
 • La Curțile de Apel s-a pronunțat o hotârâre definitivă, cu executare în penitenciar curti-abuz.

Nu am încă date statistice de la ICCJ, dar presa deja a relatat cazuri finalizate la acest nivel. Nici nu privire la condamnările de după 31 decembrie 2016 nu am date, ele nefiind încă colectate, dar iată aici un exemplu de la o curte de apel care pronunță o hotărâre de condamnare în ianuarie 2017. Hotărârile de mai sus  sunt date după momentul apariției deciziei CCR nr 405, deci toate sunt pentru încălcarea atribuțiilor prevăzute de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență, nu pentru încălcarea atribuțiilor prevăzute de regulamente, instrucțiuni, norme, ordine ierarhice, ordine pe unitate, dispoziții, hotărâri de Guvern sau ale consiliilor locale/județene, contracte cum se putea înainte de 8.07.2016.

5 comentarii »

 1. Cititi nu numai din dispozitivul deciziei 405. In decizia CCR se scrie limpede ca trebuie definite intensitatea vatamarii si cuantificat prejudiciul, pentru ca abuzul in serviciu se fie definit ca infractiune.
  Se mai face vorbire, in Decizie, despre existenta unei legislatii administrative in vigoare care sanctioneaza abateri de la deontologia profesionala a functionarului public.
  Si se mai spune ca legiuitorul trebuie sa implementeze in Coduri toate indicatiile CCR, in termenele legale. O spun chiar si liderii europeni, care, in curand, vor trimite o delegatie importanta la Bucuresti. Si pe ei ii veti contrazice ?
  Un asemenea gicacontrism, ca la dvs, domnule Danilet, rar mi-a fost dat sa vad.
  O fi varsta, inca frageda, de vina ? (Z)

  Comentariu de ZeV — 21/02/2017 @ 10:36 AM | Răspunde

  • Acum, trebuie sa aveti peste 70 ani si o gramada de tupeu, plus o problema de vedere si una de intelegere, ca sa ne spuneti ca in considerentele deciziei 405 scrie ceva ce nu e de gasit….

   Comentariu de Cristi Danilet — 22/04/2017 @ 6:50 PM | Răspunde

 2. Se pare ca am ajuns sa interpretam deciziile CCR, NU EXISTA DACĂ… ! DOAR CONSTITUTIONAL SAU NU !
  Curtea Constituţională a decis, pe 15 iunie 2016, că în definiţia abuzului în serviciu, sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” trebuie interpretată prin „îndeplineşte cu încălcarea legii”. Prin „lege” înţelegându-se doar legi, ordonanţe simple şi ordonanţe de urgenţă. Nu şi dacă funcţionarul încalcă reglementări secundare: hotărâri de guvern, fişa postului, ordin ministerial, ordin de prefect, caiet de sarcini etc.
  Ciudat am cautat cine are drept de legiferare :
  – CCR – nu. Sugestiile, recomandarile, interpretarile sugerate de CCR, intemeiate sau nu, nu au valoare de LEGIFERARE !
  – judecatorii – nu
  – Da Guvernul prin OUG ,
  -Da – Parlamentul

  Comentariu de Dan — 21/02/2017 @ 1:51 PM | Răspunde

 3. […] OUG 13/2017 ar fi reintrodus în Codul penal abuzul în serviciu? Nu. Abuzul în serviciu nici măcar nu fusese eliminat din Cod pentru că, așa cum am arătat, articolul de lege nu a fost declarat neconstituțional. Ca urmare, el a fost tot timpul în Cod și înainte, și după decizia 405/2016 – iar asta o dovedește inclusiv existența mai multor soluții de condamnare pronunțate în al doilea semestru al anului 2016 despre care am pomenit aici. […]

  Pingback de Ora Noua » Cristi Danileț: Pe înțelesul tuturor – Decizia CCR privind abuzul în serviciu — 22/02/2017 @ 6:31 PM | Răspunde

 4. Multumim pentru reluarea explicatiilor, asfel inat tot mai multe persoane sa vorbeasca in cunostinta de cauza si „sa nu mai bata campii”. Va doresc succes in toate demersurile d-voastra viitoare.

  Comentariu de Viorel Chivu — 19/03/2017 @ 1:54 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: