CRISTI DANILEŢ – judecător

21/02/2017

Oportunitate vs. Legalitate

Filed under: politic,responsabilitate — Cristi Danilet @ 12:34 AM
Tags: , , , ,

oportunistDupă ce acum două săptămâni s-a încercat a se înlătura răspunderea penală a celor care comit abuzul în serviciu prin adoptare de acte normative, azi s-a anunțat intenția de a se înlătura răspunderea administrativă a celor care adoptă acte nelegale. 

Înțeleg că se încearcă a se inocula ideea că un organ administrativ ar trebui să ia orice decizie dorește (disreționarism, oportunitate), fără a putea fi controlată de justiție (care asigură legalitatea). Eu înțeleg că se dorește ca legiuitorul să fie în afara oricărei răspunderi penale (a se vedea modificările aduse prin OUG 13 care excludea de la răspunderea penală pe cei care comit abuzuri adoptând acte normative), dar acum se vrea și înlăturarea răspunderii administrative?! Mai urmează și înlăturarea răspunderii civile și administrative, moment în care fiece ales din România va putea face ceea ce dorește fără teama de a i se imputa vreodată ceva.

Eu zic ca atunci când încercăm să atingem principii consacrate ale ordinii juridice, să vedem ce spun standardele internaționale în materie. Așadar, cu privire la legalitate și oportunitate sunt aplicabile două instrumente ale Consiliului Europei:

 1. Recomandarea nr. 20/2004 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei cu privire la controlul judiciar asupra actelor administrative. Aceasta stabilește cu valoare de principiu că toate actele administrative (actele individuale, actele normative, refuzul îndeplinirii unor asemenea acte) trebuie să poată fi supuse unui control judiciar exercitat de o instanță, pe calea unei acțiuni directe sau pe calea unei excepții; instanța trebuie să poată verifica orice încălcare a legii, inclusiv lipsa de competență a organului administrativ, nereguli de procedură sau abuzul de putere (principiul B1).
 2. Recomandarea nr. 7/2007 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei cu privire la buna administrare. Aceasta stabilește legalitatea ca principiu (art. 2): adminstrația publică trebuie să acționeze respectând legea, neputând lua măsuri arbitrare nici măcar când exercită puterea discreționară. De asemenea, stabilește că trebuie reparate daunele provocate prin acte nelegale sau acte date din neglijență, comise de adminsitrație sau de funcționari (art. 23).

 

12 comentarii »

 1. 1)Dl judecator, dupa cum spune si numele, acestea sunt recomandari, deci Parlamentul nu este obligat sa tina seama de ele, sau ma insel ?
  2)Care este statutul recomandarilor Comisiei de la Venetia ( sunt sau nu obligatorii ) ?
  3) Daca intre anumite recomandari , de ex intre cele ale Comisiei de la Venetia si anumite prevederi ale Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, exista contradictii, de care trebuie Romania sa tina seama ?

  Comentariu de rocambole — 21/02/2017 @ 2:13 AM | Răspunde

   1. Recomandarile sunt standarde obligatorii de urmat. Amandoua Recomandarile sunt deja transpuse in legislatia noastra.
   2. Comisia de la Veneria are opinii/avize, nu recomandari.
   3. Comisia are o opinie, UNCACA este un pact. Ultimul e obligatoriu, intocmai ca un contract.

   Comentariu de Cristi Danilet — 21/02/2017 @ 2:34 AM | Răspunde

   • Nu vreau (zău!) să vulgarizez, dar sunt un om al cuvintelor şi ştiu că adesea (din păcate sau din fericire) forma expresiei contează. Şi de aceea întreb: nu s-ar putea (prin modificarea topicii în traducere, de exemplu) modifica sau înlătura acronimul pe care l-aţi pomenit la nr. 3? Nu glumesc deloc, e păcat ca un lucru bun să fie însoţit de ridicolul inerent ‘etichetei’ care i se pune.

    Comentariu de Dumitru-Cornel Vîlcu — 21/02/2017 @ 12:42 PM | Răspunde

   • Va multumesc dl judecator pentru raspuns. Din cate am inteles eu, este recomandat sa tinem seama de opiniile Comisiei de la Venetia, dar nu obligatoriu, da ?

    Comentariu de rocambole — 21/02/2017 @ 11:15 PM | Răspunde

 2. Ar fi bine sa nu dezinformati. Nimeni nu-si propune sa elimine raspunderea administrativa. Cat despre Instanta, de acord, aceasta se pronunta si cazurile de contencios administrativ.
  Asta nu inseamna ca tot ce ajunge in Instanta trebuie sa fie musai incadrabil in Codurile Penale si definit ca infractiune.
  In fine, daca sistemul de justitie nu vrea sa accepte ideea ca drepturile omului si separatia puterilor in stat sunt esentiale in orice democratie reala, atunci nu are decat sa implodeze singur, sub presiunea contestarilor pe exceptii de neconstitutionalitate.
  Mai devreme, sau mai tarziu, se va intampla. Sper ca , in acel moment al adevarului, sa nu vad si judecatori anchetati pentru abuz de putere. Daca de la procurori nu am asteptari (se dovedeste ca unii au trecut prin scoala precum anumite pasari prin apa), cu judecatorii este altceva. Doar judecatorii cinstiti, impartiali si competenti vor putea reforma sistemul de justitie, din interior.

  Comentariu de ZeV — 21/02/2017 @ 10:24 AM | Răspunde

  • E reformat de 10 ani de zile, stati linistit. Unde ati trait in ultimul deceniu, in ce tara?!

   Comentariu de Cristi Danilet — 22/04/2017 @ 6:51 PM | Răspunde

 3. Și Hitler tot legal și în numele votului legitim câștigat a instalat un stat totalitar.

  Comentariu de stradasunteu — 22/02/2017 @ 2:22 AM | Răspunde

  • Dar daca alegatorii germani ar fi avut parghii sa-l trimita la plimbare atunci cand ,,a deraiat ”, Poate nu ar fi inceput al doilea razboi mondial.

   Comentariu de rocambole — 23/02/2017 @ 1:55 AM | Răspunde

 4. As adauga ca pleaca dintr-o eroare vizavi de principiile dezvoltarii comunitare partpicipative care sunt baza democratiei.

  Comentariu de Ovidiu — 22/02/2017 @ 3:28 AM | Răspunde

 5. „Amandoua Recomandarile sunt deja transpuse in legislatia noastra”. Cred ca ar fi necesar sa le numiti si pe cele din urma.

  Comentariu de flrscdn — 22/02/2017 @ 10:18 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: