CRISTI DANILEŢ – judecător

08/03/2017

„Depolitizarea” CCR?!

Filed under: 0. NOUTATI,CCR — Cristi Danilet @ 11:26 PM
Tags: , ,

Au fost voci în aceste zile care, exprimând dezacordul față de decizia CCR care a „sancționat” DNA în legătură cu urmărirea penală desfășurată în legătură cu OUG 13/2017, au cerut „depolitizarea” Curții Constituționale. Unii s-au arătat nemulțumiți de faptul că CCR are membrii numiți de organisme politice și au avansat ideea ca atribuțiile să fie preluate de curțile ordinare de justiție. Eu cred că aceștia nu înțeleg rolul CCR, care nu este de a soluționa cauze de drept comun, ci de a verifica conformitatea legilor adoptate de Parlament, respectiv a ordonanțelor și ordonanțelor de urgență aprobate de Guvern, cu actul fundamental al țării, Constituția. Mai mult, în tradiția altor state europene, membrii curților constituționale – înțelese ca instituții politico-juridice – sunt desemnați cu prioritate de către puterile politice ale statului. Iată mai jos un tabel relevant:

CC in Europa

9 comentarii »

 1. Un comentariu scurt, concis si corect.
  Sper sa-l citeasca si oengistii de conjuctura, care au ca obiectiv destabilizarea Romaniei.

  Comentariu de ZeV — 09/03/2017 @ 7:47 AM | Răspunde

 2. ps
  Nu uitati pct. de si e din artic.146 al Legii fundamantale:
  d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului;

  e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii;

  Comentariu de ZeV — 09/03/2017 @ 7:58 AM | Răspunde

 3. Buna ziua,
  Dar totusi, e normal ca organul de control sa fie tot ei? Ca fosti parlamentari, membri de partid?

  Ce ii impiedica sa considere un articol din constitutie intro anumita directie? Sau macar fiecare membru sa aiba drept de veto si atunci nu se poate lua o decizie (ori toti vad articolul din constitutie si legea intrun fel, ori altfel nu se poate)

  Comentariu de Adrian — 09/03/2017 @ 3:20 PM | Răspunde

 4. Cum se face ca uneori CCR se eschiveaza sa se pronunte PRO sau CONTRA asupra unei sesizari? Ex. sesizarea facuta de Avocatul Poporului cu privire la ordonante. Poate ne lamuriti si pe noi. Am citit tot ce ati postat dvs. Totusi… cand 7 din 9 membri ai CCR sunt apropiati majoritatii parlamentare toxice pentru tara, oare nu avem motive sa ne punem semne de intrebare asupra independentei constiintei membrilor CCR fata de cei care i-au numit in functie?
  Nu ne-ati spus cum este situatia in SUA, zice-se cea mai democratica tara a lumii!!??
  Normal ca stim care este rostul CCR si ca este binevenita actiunea ei de a veghea cum se aplica Constitutia, buna-rea cum este aceasta, ea trebuie aplicata ad litteram in textul dar si in spiritul ei.
  Prin extensie daca inteleg bine CCR trebuie sa vegheze respectarea drepturilor CETATEANULUI aparat de textul si spiritul Constitutiei. Gresesc, ca nu sunt tocmai sigura?
  Oricum presupun ca nu trebuie sa fie la cheremul unei majoritati politice, mai ales daca aceasta actioneaza toxic pentru societate. Sunt membri in CCR care au fost procurori si judecatori ai regimului dictatorial comunist si care desigur ca sunt foarte vulnerabili in fata actiunilor de forta a acestei majoritati politice. Ce este de facut pentru a asigura generatiilor urmatoare institutii mai credibile?

  Comentariu de adriana45miut — 09/03/2017 @ 3:25 PM | Răspunde

 5. D-le judecator, nu numai elevii si studentii au nevoie de educatie civica, juridica . Generatiile mai in varsta, care azi voteaza, in marea lor majoritate nu au citit nici macar Constitutia, ce sa mai vorbim de alte legi care guverneaza societatea. Din acest motiv va cer acceptul ca sa postez unele posturi ale dvs. pe pagina mea de facebook. Chiar daca doar 5 prieteni citesc intr-o luna ceea ce dvs. ne invatati, eu voi sti ca am facut un lucru bun. Am mai postat, cu acceptul dvs., in februarie despre ordonantele controversate, specificand sursa.

  Comentariu de adriana45miut — 09/03/2017 @ 3:36 PM | Răspunde

 6. 1)In 10 tari europene si in SUA, atributiile de constitutionalitate sunt exercitate de curtile ordinare de justirie. Care ar fi motivele pentru care la noi ICCJ nu ar putea prelua atributiile CCR ? 2) Eu sunt sigur ( chiar daca nu pot sa demonstrez, dar se poate deduce acest lucru din felul in care au votat unii membrii ai CCR de-a lungul timpului ), ca atunci cand au fost propusi pentru CCR de catre partide, celor propusi li s-a pus in vedere ca la nevoie, vor trebui sa voteze asa cum le cere partidul. Cei care nu au fost de acord, nu au mai fost numiti.3) Daca politicienii romani ar fi, de ex., ca cei germani ( unde presedintele a demisionat cand a fost suspectat de coruptie, iar la noi, dl Dragnea, de ex., nu demisioneaza nici dupa ce a fost condamnat si inca vrea sa fie prim ministru), atunci poate nu am fi impotriva numirii membrilor CCR de catre parlament. Dar in conditiile actuale, consider ca deciziile de constitutionalitate ale unei CCR cu membri judecatori la ICCJ ar fi mult mai corecte si mai credibile decat deciziile actualei CCR. 4) Eu unul o sa am intotdeauna mai multa incredere in deciziile unei CCR formata din judecatori de la instanta suprema ( sau si de la instante inferioare, care de ex. au fost membri ai CSM, cum ar fi dn Danilet si Dumbrava ) decat in deciziile unei CCR numita pe criterii politice.

  Comentariu de rocambole — 11/03/2017 @ 2:27 AM | Răspunde

 7. Orice statistică, părere scrisă pe blog şi în opinie separată nu contează. Hotărârea CCR este definitivă şi general obligatorie. Vocile, nemulţumirile, tradiţiile a tot felul de părerologi deţinători de telefoane cu lanternă care scriu „hoţii” pe clădirea sediului central al unei bănci, nu se publică în Monitorul Oficial.

  Comentariu de vanda — 11/03/2017 @ 6:54 PM | Răspunde

 8. Eu prin depolitizare inteleg: membrii CCR sa fie apolitici (sa nu fi facut parte dintr-un partid politic, sa nu fi exprimat in public o afinitate pentru un anumit partid)
  Ei pot sa fie numiti in continuare de Parlament/Presedinte.
  Totusi, as prefera sa fie votati la fel cu sunt votati membrii CSM (daca nu toti, macar un numar dintre ei).

  Comentariu de Karl — 12/03/2017 @ 12:52 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: