CRISTI DANILEŢ – judecător

14/03/2017

Parlamentul renunta la controlul asupra procurorilor, dar il menține pe cel asupra societatii civile din CSM

Filed under: alegeri CSM,Parlament — Cristi Danilet @ 4:53 PM
Tags: , ,

La Parlament se discută în aceste zile despre depolitizarea numirilor celor din conducerea instanței supreme și a Ministerului Public. Astfel, printr-un proiect de lege aflat în cameră decizională la Senat se dorește să fie excluși din mecanismul de numire și revocare atât Președintele României, cât și ministrul justiției. Îmi aduc aminte că proiecte și discuții aprinse cu același scop au avut loc încă din 2006, la nici doi ani după reforma justiției. Însă rotirea la guvernare a partidelor a determinat pe fiecare să mențină același sistem încă un deceniu, probabil cu intenția de a controla mersul dosarelor penale, așa cum se întâmpla înainte. Timpul scurs de atunci și până acum ne-a arătat că cei cu dosare penale au fost deopotrivă din toate partidele, astfel încât probabil s-au convins și aleșii că nu are rost să mai dețină vreunul această pârghie de control asupra procurorilor, căci ea nu funcționează. Încă nu avem un vot final asupra acestui proiect, dar finalul e ușor de anticipat.

Dar astăzi vreau să discut despre altceva. După cum ar trebui să se știe, conform art. 133 alin. 2 din Constituția României, în Consiliul Superior al Magistraturii – organismul care gestionează cariera magistraților – sunt 19 membri: nouă judecători aleși de colegii lor, cinci procurori aleși de colegii lor, președintele ICCJ, procurorul general al PICCJ, ministrul justiției și doi reprezentanți ai societății civile. Aceștia din urmă sunt aleși de Senatul României. Insist: un organism politic alege și numește pe cei doi reprezentanți ai societății civile sunt în organul independent și apolitic care garantează independența justiției.

Se pare însă că există o bătălie politică pentru numirea celor doi. Noul CSM si-a inceput mandatul pe data de 6 ianuarie 2017, pentru următorii șase ani și toți membrii urmează să își înceteze mandatul odată. Numai că jocurile politice care se fac de fiecare dată în legătură cu aceste numiri (același scenariu a fost în anul 2011, când precedentul CSM și-a începul mandatul) fac ca cei doi să nu își înceapă activitatea odată cu ceilalți 17. Iată, la trei luni după demararea activității de către noul CSM, încă se mai aleg și realeg membrii din societatea civilă. Și va mai dura câteva luni de acum încolo.

Iată AICI anunțul din octombrie 2016 pentru alegerile ce trebuiau să aibă loc în noiembrie în vederea începerii mandatului în ianuarie 2017 și AICI lista cu cei înscriși atunci. Iată AICI anunțul din ianuarie 2017, prin care Senatul a prelungit perioada de depunere a candidaturilor până în februarie și AICI pe cei înscriși atunci. Dar, pe 7 martie, niciununul din cei 12 candidați nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi ales. Acum, procedura este repornită: iată AICI anunțul de urmă cu câteva zile, potrivit căruia în luna mai se va termina procedura de numire.

Încă îmi este greu să înțeleg criteriile după care reprezentanți ai societății civile sunt preferați ori nu de oamenii politici. Încă îmi este neclar interesul senatorilor pentru a alege doar anumite persoane în cadrul CSM. Dar mă gândesc: dacă politicul e dispus să renunțe la controlul asupra carierei magistraților de la vârful sistemului, de ce încă mai menține controlul asupra reprezentanților societății civile din cadrul CSM. Oare nu e paradoxal interesul politicienilor în privința „societății civile” care, prin definiție, ar trebui să excludă implicarea politicului?! O să mi se răspundă că așa prevede Constituția. Eu aș răspunde că aceeași Constituție, în interpretarea dată prin decizia CCR nr. 374/2016 spune că mandatul tuturor membrilor CSM este de 6 ani și, iată, prin aceste proceduri eșuate, un organism constituțional este vitregit de prezența a doi oameni. Cred că e timpul ca Senatul să ia decizii în afara intereselor de partid, dacă tot se consideră organul reprezentantiv suprem al poporul român, așa cum a ținut să declare recent.

12 comentarii »

 1. Cine poate contesta si catre ce organism, aceasta numire a reprezentantilor societatii civile in CSM de catre Senat? Si daca imi permiteti o a doua intrebare, un pic offtopic (cu gandul insa la CCR ca raspuns la prima mea intrebare), se pot contesta deciziile CCR la CEDO? si daca da, cine are dreptul acesta? (sa ne gandim la motivarea deciziei asupra DNA-OUG13, motivarea si mai putin decizia). Multumesc si succes!

  Comentariu de Mihai C — 14/03/2017 @ 5:43 PM | Răspunde

   1. Doar la Curtea Constitutionala, numai senatorii.
   2. Nici vorba. Deciziile CCR sunt inatacabile.

   Comentariu de Cristi Danilet — 15/03/2017 @ 8:55 AM | Răspunde

   • Numirea reprezentantilor societatii civile in CSM de catre Senat, poate fi contestata la CCR de catre Senat. Superb. Multumesc pt. raspunsuri.

    Comentariu de Mihai C — 15/03/2017 @ 10:30 AM | Răspunde

 2. O opoziţie puternică şi loială românilor ar putea pune în discuţie un proiect de lege, în acest sens, în comisia juridică de la Senat. Acest proiect e foarte simplu şi poate conţine un articol unic. Cred că grupul PSD-ALDE din Senat – care se laudă cu depolitizarea numirii procurorilor şefi – nu va putea vota împotriva acestui proiect.

  Comentariu de Alexandru Teodoreanu — 17/03/2017 @ 6:50 PM | Răspunde

 3. Cu privire la paradoxul interesului politicienilor asupra “societatii civile “ care prin definitie ar trebui sa excluda implicarea politicului, autorul articolului are dreptate. Toti cetatenii de umblau bezmetici pe uliti prin Bucuresti, Cluj si alte parti ale Ardealului la protestele recente sunt implicati politic si economic. Masa formata din “fomisti” contra la 50 lei/zi – basca ceva ceaiuri si cafele – corporatistii la ordin iar macovistii – 20/30 de insi – din convingere. A venit decizia normala a CCR si au ramas, toti, fara obiectul “muncii”.

  Comentariu de vanda — 18/03/2017 @ 1:44 PM | Răspunde

  • Sa va fie rusine pentru ceea ce spuneti!

   Comentariu de Cristi Danilet — 18/03/2017 @ 3:09 PM | Răspunde

   • Cand Curtea Constitutionala se pronunta definitiv si general obligatoriu, asa ramane. Citez din comentariul dvs.din 15.03.2017 „deciziile CCR sunt inatacabile”. Ca mai sunt nauci care nu stiu de ce se afla pe strazi e alta problema.

    Comentariu de vanda — 21/03/2017 @ 5:26 PM | Răspunde

    • Nu stiu care e legatura intre decizia CCR si oamenii din strada. Bag seama ca prima se refera la procurori, a doua la guvern. Ar fi bine sa nu luam in deradere civismul, totusi.

     Comentariu de Cristi Danilet — 31/03/2017 @ 8:49 AM | Răspunde

 4. Interesant de aflat de la dvs cum era perceputa de magistrații din CSM calitatea celor 2 aleși de Senat. Sa zicem aceia, acelea alese din 2010 incoace. Dacă dv erați senator, pe cine alegeati? Nu cumva este legea greșită, oare nu ar trebui ca cei 2 s.c. sa fie aleși de aceia ” tineri și frumoși ” ?

  Comentariu de George — 31/03/2017 @ 4:49 PM | Răspunde

 5. Candidatul s.c. pentru CSM un jurist sau un dascăl?
  Reprezentanții s.c. in CSM pot influenta activitatea?

  Comentariu de George — 03/04/2017 @ 9:18 PM | Răspunde

  • In fapt, cei doi au fost avocati si profesori.
   Au doua voturi si, evident, pot influenta anumite decizii ale Plenului.

   Comentariu de Cristi Danilet — 03/04/2017 @ 9:39 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: