CRISTI DANILEŢ – judecător

15/03/2017

Impotriva dezinformarii: „Tehnocratii au usurat verificarea sefilor Parchetelor de catre ministru”

Un titlu dintr-un ziar de azi ne anunță că „Tehnocrații au ușurat verificarea parchetelor de către ministru”. Informația se bazează pe o afirmație a unui fost ministru care nu este nici explicată, nici combătută de jurnalist. Făcând legătura între titlul articolului și susținerea clară din finalul său cu privire la verificarea actualilor procurori Kovesi și Lazăr, oricine trage concluzia că ministrul poate face această verificare numai pentru că Guvernul tehnocrat a făcut modificarea de anul trecut prin OUG 78 amintită în text.

EvZ

Lucrurile stau în felul următor:

În Legea nr. 304 privind organizarea judiciară, apărută în 2004 se scrie la art. 66 alin. (1): „Ministrul justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea CSM, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurorii inspectori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din Parchetul Naţional Anticorupţie, din parchetele de pe lângă curţile de apel sau alţi procurori delegaţi”.

Între timp au dispărut procurorii inspectori de la parchete, PNA a fost transformat în DNA, legea s-a republicat, iar normele aplicabile azi cu privire la aspectul de mai sus sunt cuprins la art. 69 alin. (1) „Ministrul justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea CSM, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de procurorul- şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ori de ministrul justiţiei”.

Ultima modificare a fost făcută, într-adevăr, prin OUG nr. 78/2016. Însă prin art 26 din aceasta doar se adaugă „DIICOT” în textul de lege. Așadar, OUG a tehnocraților nu conferă niciun drept nou ministrului justiției.

8 comentarii »

 1. Dl Diaconescu, a doirit sa sugereze, pentru cei care il urmareau ca ministrul justitiei poate exercita un control asupra procurorilor, deci inclusiv asupra procurorului general, datorita unei schimbari legislative facuta de guvernul Ciolos, afirmatie care nu este adevarata, dupa cum ati aratat dvs. Dl Diaconescu, nu este nici primul, nici ultimul si nici singurul care face afirmatii incomplete sau partial adevarate, atunci cand doreste sa sugereze anumite idei, fapte, etc., favorabile lui .( chiar si la dvs. am observat uneori acest lucru )

  Comentariu de rocambole — 15/03/2017 @ 12:03 PM | Răspunde

 2. Multumim ! A cata oara? !!! … Nu sata conteaza … continuati si vom fi alaturi de d-coastra ….. aveti posibilitatea

  Comentariu de Viorel Chi — 15/03/2017 @ 12:56 PM | Răspunde

 3. Ma bucur si va multumesc ca a-ti clarificat aceste aspecte. Intrebarea ramane totusi cum de nu a stiut dna Kovesi ce spune art. 69 din Legea 304/2004 si/sau art 132 din Constitutia Romaniei, cand a declarat public ca poate fi verificata numai de CSM? Din declaratia publica a dnei Kovesi a rezultat ca Ministrul Justitiei nu are nici un drept in verificarea activitatii manageriale si profesionale a domniei sale! Refuz sa cred ca a fost o simpla scapare/ignoranta din partea dnei Kovesi a ceea ce prevede legea si Constitutia Romaniei. Este poate ceva ce stie dna Kovesi si-i scapa din vedere dlui Toader, care insista de asemenea public, ca are nu numai dreptul, dar si obligatia de a verifica activitatea manageriala si profesionala a procurorilor?

  Comentariu de Serban Lupu — 15/03/2017 @ 4:08 PM | Răspunde

 4. Cum interpretati acest alineat?
  „Ministrul justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea CSM, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de procurorul- şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ori de ministrul justiţiei”.

  Eu inteleg ca ministrul justitiei exercita controlul PRIN PROCURORI ANUME DESEMNATI ( desemnati inclusiv de ministrul justitiei ).
  Mai este o opinie pe care n-o impartasesc si care interpreteaza in sensul ca acest control asupra procurorilor se poate efectua direct si nemijlocit de catre ministrul justitiei.
  Care este parerea dvs ?

  Comentariu de Alin — 16/03/2017 @ 9:16 AM | Răspunde

  • Intepretarea se face numai unde textul de lege nu este clar. Or, aici e clar: „prin procurori”

   Comentariu de Cristi Danilet — 16/03/2017 @ 6:49 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: