CRISTI DANILEŢ – judecător

16/03/2017

Profesorul este „functionar public” numai in penal

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 9:01 AM
Tags: , ,

mita-spagaCurtea supremă a stabilit ieri că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de „funcționar public” cu sensul autonom din art. 175 alin. 1 lit b teza a doua Codul penal, ca urmare poate fi subiect activ al infracțiunii de luare de mită (Decizia nr. 8/2017, complet DCD).

Aș vrea să explic puțin această soluție: în dreptul penal unele noțiuni folosite au un înțeles autonom. Astfel, la art 172-187 Cod penal este lămurit înțelesul unor termeni sau expresii. Dacă veți citi conținutul art 175  veți vedea definiția care se dă, NUMAI ÎN PENAL, funcționarului, în care intră: și medicul (a se vedea decizia 26/2017 a ICCJ, complet DCD), și polițistul, și judecătorul, și gardianul de la penitenciar, și expertul tehnic judiciar (a se vedea decizia 20/2014 a ICCJ, complet DCD), și ministrul – toate acestea categorii profesionale au o lege specială a statutului, diferită de cea a „funcționarului public” pe care îl știm din administrație și care se supune Legii nr. 188/1999.

Așadar, dacă iei mită, răspunzi pentru această infracțiune atât timp cât exerciți o funcție publică de orice natură, indiferent dacă lucrezi la stat sau în privat.

Noua decizie dată de ICCJ nu adaugă și nu șubrezește cu nimic statutul cadrelor didactice care, cel puțin de la 1969 când a intrat în vigoare fostul Cod penal, răspundeau pentru luare de mită. Deci, profesorul rămâne în continuare parte dintr-o categorie profesională cu lege specială Legea 1/2011, Titlul IV, supusă acelor reglementări cu privire la cariera sa, însă în privința răspunderii penale intră în categoria „funcționarului public” la care face referire Codul penal.

Încă ceva: Explicația pe care a dat-o curtea supremă se referă la profesorul din învățământul preuniversitar de stat pentru că speța era cu o profesoara de geografie de la clasa a XI fără frecvență a unui liceu public, care pretinsese 25 lei de la fiecare elev, pentru un examen. Evident, și profesorul de la un liceu privat, și cel de la o facultate de stat sau privată vor răspunde pentru luare de mită.

 

13 comentarii »

 1. Dar Legea 46/2003 art.34 alin.2 spune că
  „Pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii [medicale] unde a fost îngrijit plati suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii.”
  Dacă aceste ”plăți suplimentare” reprezintă mită în sens penal, adică un act imoral, de ce nu se corectează Legea 46/2003 ?
  Sau contează momentul când se dau plățile – înainte sau după actul medical ?
  De multe ori ”flagrantul” se face imediat după actul medical, se găsește un teanc de bani pe acolo, și nu se prea știe daca plățile s-au făcut înainte.

  Comentariu de Ion Roata — 17/03/2017 @ 2:40 AM | Răspunde

  • „cu respectarea legii” – ati inteles, da?!

   Comentariu de Cristi Danilet — 18/03/2017 @ 3:14 PM | Răspunde

  • Nu prea am înțeles! Să se facă medicul PFA și să plătească impozit din care mai trăiesc alți trepăduși? Donații la notariat, adică alte taxe? Chitanță la casierie? …
   Iar când te întorci la medic peste o lună cu același beteșug, acesta aplică cu strictețe regulile stabilite de trepăduși legate de numărul maxim zilnic de pacienți, și-ți face programare peste 3 luni când are liber. În fine când apuci să te încadrezi între fericiții pacienți consultați odată la 3 luni, s-a depăși plafonu’ medicului la medicamentele gratuite/compensate stabilit de aceeași trepăduși, și-ți vine mintea la cap c-ai plătit și CAS și trepădușii degeaba … ș.a.m.d.
   Și ești fericit că în sfârșit toată treaba s-a făcut ”cu respectarea legii”.

   Comentariu de Ion Roata — 19/03/2017 @ 12:59 AM | Răspunde

 2. DECI; Consilierul local (profesor fiind) mai poate fi consilier local ?

  Comentariu de Marian Botila — 23/03/2017 @ 12:14 PM | Răspunde

 3. Buna ziua!
  Domnule Danilet, as dori sa stiu daca ,acum, dupa ce profesorul este functionar public, poate avea o firma (S.R.L., sau altceva)? Multumesc frumos!

  Comentariu de Consilier Spiritual — 24/04/2017 @ 8:41 AM | Răspunde

 4. Cred ca da, dupa ce am citit articolul!?

  Comentariu de Consilier Spiritual — 24/04/2017 @ 8:50 AM | Răspunde

 5. normal ca poate avea firma, nici nu s-a pus problema decat in penal, nu in plan administrativ sau civil
  deci profesorul raspunde penal in fata instantei pentru infractiunile savarsite la fel ca functionarii publici, desigur ar fi de drept sa raspunda pt infractiunile savarsite contra profesorilor, tot ca pentru un functionar public

  Comentariu de zau raul — 22/06/2017 @ 11:50 AM | Răspunde

 6. domnule Danilet, dar daca profesorul este agresat de un golan de elev in timpul orei sau al exercitarii obligatiilor de serviciu poate face planegere impotriva agresorului sau a parintilor lui pentru ultraj ????

  Comentariu de marin nicu — 04/12/2017 @ 9:19 PM | Răspunde

  • Nu. Infractiunea de ultraj priveste functionarii publici care „exercita autoritatea de stat”. Dar poate face plangere pentru lovire/aminintare

   Comentariu de Cristi Danilet — 06/12/2017 @ 12:16 PM | Răspunde

   • Dacă elevul nu îl agresează fizic pe dascăl, însă nu permite desfășurarea orei sau a examenului (urlând etc.), nu i se poate face nicio plângere?

    Comentariu de Dan C. Lungescu — 09/12/2017 @ 1:44 PM | Răspunde

 7. Invatatorii pot fi PFA?
  In aalile de curs ale scolii desfasoara activitati de scoala dupa scoala?
  Cu proprii elevi…pe infrastructura scolii
  Nu exista nici o incompatibilitate????
  Functionar public care preda elevilo, de la 8 la 12, si PFA de la 12 la 16????
  In cadrul normei didactice de 40 de ore pe saptamana pot fi si PFA?

  Comentariu de Ioan corina — 31/07/2018 @ 6:33 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: