CRISTI DANILEŢ – judecător

29/03/2017

Avocații devin partenerii justitiei!

Filed under: avocat — Cristi Danilet @ 3:24 PM
Tags: , , , ,
avocat
.
O declarație de parteneriat procurori-judecători făcută în 2015, în mod festiv, la Bilanțul de activitate al DNA a fost motiv de speculație cu privire la existența unor înțelegeri oculte între judecători și procurori. Iată că, începând de ieri, avocații au devenit în mod legal astfel de parteneri ai justiției.
.
Mai țineți minte ce furori a făcut declarația președintelui ICCJ făcută în 2015 cu privire la parteneriatul DNA-Justiție? Degeaba s-a spus că o astfel de declarație se făcuse și cu un an în urmă, că este vorba doar de un parteneriat  bazat pe o colaborare instituțională și nu ocultă, că de fapt toți cetățenii cinstiți și presa sănătoasă ar trebui să facă parte din acest parteneriat anticoruptie (căci nu poți fi decât de o parte: a legii sau împotriva ei).
.
Ei bine, nu mică mi-a fost surprinderea când am citit în Monitorul Oficial nr. 210 apărut pe 28 martie 2017 o modificare la legea avocaturii. Astfel, prin pct 16 din  Legea nr. 25/2017  se modifică dispoziția din art 39 din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat în sensul următor: „În exercitarea profesiei, avocații sunt parteneri indispensabili ai justiției (…)”.
 .
Așadar, de ieri, avocații sunt în mod oficial, legal, partenerii justiției. Cum „justiție” are aici sensul de „sistem de justiție”, rezultă că e vorba de un parteneriat avocați-judecători, respectiv avocați-procurori. Acum, dacă mă întrebați pe mine, acest „parteneriat” este firesc și nu se referă la mașinațiuni, compromisuri și înțelegeri neoneste între cei implicați (de exemplu, de ani întregi, eu folosesc cuvântul „colegi” atât cu privire la procurori, cât și cu privire la avocați, atât în sala de judecată cât și în afara ei). Și, oricum, acest parteneriat se referă la orice altceva decât ar trece prin minte detractorilor abonați ai justiției române (pentru cei care cunosc puțină organizare a profesiei de avocat, este vorba de o modificare a rolului avocaturii care până nu demult era considerată un serviciu auxiliar al justiției, statut impropriu, dar tradițional, acordat avocaturii).
.
Sunt însă curios dacă vom avea reacții viscerale precum cele de doi ani încoace când era vorba – nota bene – de o declarație, și nu de o lege, ca acum.

15 comentarii »

 1. Pai, dle Danilet, mie mi-a spus un procuror DIICOT (o maaare domna!), inca din 2012 in vara, ca judecatorul (de judecatorie) va prelua rechizitoriul dumneaei si nici nu se va uita la apararile mele bazate pe ‘in dubio pro reo”! Si, ce sa vezi, chiar a avut dreptate! Ca doar 1% achitari de la DIICOT nu inseamna decat condamnari pe banda rulanta. Iar la mareata CAB, ce sa (mai) vezi? Complet de apel format din doua (!) ex-procuroare DIICOT, care mai de care mai craiasa si mai nitzoasa! Asa da, parteneriat!

  Comentariu de Dan Timar — 29/03/2017 @ 3:41 PM | Răspunde

 2. . Nici un avocat nu depune plangere penala impotriva magistratului care i-a vatamat clientul drept dovada ca sunt niste papagali, si drept dovada ca sunt escroci nici un avocat nu admite de regula public ca nici un magistrat nu respecta legea si toti sunt infractori si schizofrenici, adica avocatul iti ia banii si nu-ti zice ca n-ai nici o sansa”

  Comentariu de Vasile Ilie — 29/03/2017 @ 9:40 PM | Răspunde

  • Situatia se va corecta doar atunci cand parteneriatul cu avocatii va deveni unul real. Adica, atunci cand avocatii vor deveni magistrati, sau procurorii, functionari publici, ca in tarile civilizate.

   Comentariu de ZeV — 31/03/2017 @ 1:04 PM | Răspunde

   • Parca erati impotriva parteneriatelor civile. Acum vreti unele…juridice?
    PS. Ca inginer ce va dati, va bagati si unde nu va pricepeti, vad. Eu, de ex, nu schimb tevi, chem ingineti sa o faca.

    Comentariu de Cristi Danilet — 02/04/2017 @ 11:42 PM | Răspunde

    • Serios ? Eu chem un muncitor-instalator. Credeam ca un inginer face mai mult decat un instalator. In fine, la Drept, se invata lucruri mai putin practice, adica, se invata cum sa ne jucam, noi, oamenii, de-a Dumnezeu. Ca sa nu mai vorbesc de alte stiinte … (Z)

     Comentariu de ZeV — 04/04/2017 @ 7:22 PM | Răspunde

     • Vedeti dvs, sunteti inginer, dar nu va pricepeti sa schimbati o teava. Ei bine, daca la un lucru atat de simplu nu va pricepeti, de ce va bagati in Drept, de care ati auzit numai la televizor? PS: Mai aveti ceva tenative de psihologie si o vaga urma de religiozitate, dar eu spun ca e domeniu minat pentru dvs…Deci, haideti sa vorbim cand ne pricepem, si sa ne pricepem daca avem pregatirea. Daca nu, intrebam. Mersi!

      Comentariu de Cristi Danilet — 07/04/2017 @ 8:49 AM | Răspunde

 3. Pai, dle Dan Timar, si mie mi-a spus un procuror DIICOT ca persoanele care savarsesc infractiuni critica justitia.Si ce sa vezi, chiar a avut dreptate!

  Comentariu de Voion — 29/03/2017 @ 10:19 PM | Răspunde

  • Procurorul DIICOT nu putea sa va spuna ca ,,persoanele care savarsesc infractiuni critica Justitia”, decat, cel mult, dupa o sentinta definitiva a judecatorului. Daca v-a spus asta inainte, inseamna ca, intr-adevar, avocatul este doar o prezenta formala intr-un proces deoarece inculpatului i s-a amprentat pe frunte stigmatul ,,prezumat si definitiv vinovat” chiar din faza de urmarire penala.

   Comentariu de ZeV — 31/03/2017 @ 1:01 PM | Răspunde

   • Ca inginer ce sunteti, cred ca aveti o imaginatie prea mare, pe alocuri putin bolnava (scenarita cronica).

    Comentariu de Cristi Danilet — 02/04/2017 @ 11:41 PM | Răspunde

    • Va inselati, vad lucrurile din lumea reala cat se poate de limpede. (Z)

     Comentariu de ZeV — 04/04/2017 @ 7:23 PM | Răspunde

   • domnule ZeV, sa afirmi ca „avocatul este doar o prezenta formala intr-un proces” este ca si cum ai spune ca iti faci singur casa, o proiectezi, o construiesti, ca doar inginerul, arhitectul etc sunt doar prezente formale. Sau, nu iti mai trimiti copii la scoala, ca doar si profesorii sunt prezente formale. Sau nu te mai insori, ca nevasta oricum este o prezenta formala….etc..etc…

    Comentariu de Voion — 03/04/2017 @ 10:35 AM | Răspunde

    • Nu asta am spus, dar daca asta vreti, o spun explicit: Avocatul, in Romania, in cazurile care sprijina, cantitativ, bilanturile Parchetelor, este o ,,prezenta formala”. Mai ales atunci cand ii este interzis sa acceada la anumite probe secrete – accesibile doar procurorului si judecatorului, desi, conform Constitutiei si legilor tarii, ar avea (teoretic) drepturi egale cu procurorul.

     Comentariu de ZeV — 04/04/2017 @ 7:28 PM | Răspunde

     • Nu mai credeti toate prostiile citite sau vazute la mocirla mass-media. Avocatul cauzei are acces la toate probleme, doar ca trebuie sa fie autorizat si asta se face rapid.

      Comentariu de Cristi Danilet — 07/04/2017 @ 8:51 AM | Răspunde

 4. Schizofrenia (greacă Σχιζοφρένεια schizein = a despica, a scinda, phren = minte, suflet), (Bleuler, 1911), sinonimă cu Dementia praecox (Kraepelin, 1896) este o denumire a unui grup de boli mintale incluse în categoria psihozelor endogene[1]. Caracteristică este apariţia unor manifestări psihopatologice majore, cum sunt halucinaţiile, deliruri, tulburări afective, tulburări de comportament, dezorganizarea personalităţii.
  Acum, domnule Vasile Ilie, ati vazut multi magistrati care delireaza? Sintagma „NICI UN magistrat (avocat) nu respecta legea” este identica cu „toate persoanele cu numele Ilie sunt bolnave psihic” , adica absurda.
  Din pacate asistam la o adevarata cruciada contra magistratilor , care sunt Insultati , calomniati pretutindeni. Pacat….

  Comentariu de Voion — 31/03/2017 @ 9:56 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: