CRISTI DANILEŢ – judecător

11/04/2017

Imunitatea demnitarilor

Filed under: CCR,CSM,Guvern,Parlament — Cristi Danilet @ 3:29 PM
Tags: , , , ,

palatulparlamentuluiParlamentarii nu pot răspunde juridic pentru legile adoptate de Parlament, miniștrii nu pot răspunde juridic pentru ordonanțele și ordonanțele de urgență adoptate de Guvern, magistrații nu pot răspunde pentru hotărârile date, judecătorii CCR nu pot răspunde pentru deciziile CCR – se numește imunitate funcțională. Dar pentru infracțiuni de drept comun, ei răspund ca orice cetățean. Sau ar trebui…Astfel, în procedura de urmărire sau de judecată, există anumite obstacole procesuale:

 • Parlamentarii nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte (art. 72 alin. 2 Constituție)
 • Miniștrii și foștii miniștri nu pot fi urmăriți penal fără cerere din partea Camerei pentru cei care sunt parlamentari, ori a Președintelui țării pentru cei care nu sunt parlamentari (art. 109 alin. 2 Constituție), iar ulterior nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată  fără încuviințarea Camerei din care fac parte (art 13 alin. 3 Legea 115/1999); odată trimis în judecată, ministrul este automat suspendat din funcție;
 • Magistrații, adică judecătorii de la instanțele ordinare și procurorii, nu pot fi percheziționați, reținuți, arestați preventiv sau arestați la domiciliu fără încuviințarea CSM (art. 94 alin. 1 Legea 303/2004). Odată arestat sau trimis în judecată, magistratul este automat suspendat din funcție, iar în caz de condamnare definitivă este exclus din profesie;
 • Judecătorii de la CCR nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României (art. 66 din Legea 47/1992). Odată trimis în judecată, judecătorul CCR este automat suspendat din funcție; în caz de condamnare definitivă, este exclus de drept din Curte.;
 • Azi s-a votat de către Camera Deputaților un proiect de lege potrivit căruia judecătorii de la CCR nu vor putea urmăriți penal, reținuți, arestaţi, percheziționați sau trimişi în judecată penală decât cu încuviințarea Plenului CCR; judecătorul trimis în judecată va fi suspendat automat din funcție, iar în caz de condamnare definitivă funcția sa va înceta de drept.
 • Președintele României are imunitate totală pe durata mandatului (art. 84 alin. 2 teza întâi Constituție);
 • Membrii Parlamentului European au în țară acelea și imunități ca parlamentarii naționali, iar pe teritoriul altei țări nu pot fi urmăriți sau arestați (art. 9 Protocolul 7);
 • Judecătorii Curții Europene de Justiție li se poate ridica imunitatea de Plenul CJUE (art. 3 Protocolul 3)

Mi-a atras atenția o refglementare: ART. 11 „Privilegiile şi imunitãţile sunt acordate reprezentanţilor membrilor nu în beneficiul lor personal, ci în scopul de a asigura exercitarea funcţiilor lor în deplina independenta în ceea ce priveşte Comitetul ministrilor. În consecinta, un membru are nu numai dreptul dar şi îndatorirea sa ridice imunitatea reprezentantului sau în toate cazurile în care, dupã pãrerea sa, imunitatea ar impiedica realizarea justiţiei şi în care imunitatea poate fi ridicatã fãrã sa prejudicieze scopului pentru care este acordatã” *(Acordul general din 1949 cu privire la imunităție Consiliului Europei).

 

Anunțuri

8 comentarii »

 1. ca sa fim exacti. Retineri se pot face in caz de flagrant daca bine imi amintesc.

  Comentariu de D4n — 11/04/2017 @ 4:52 PM | Răspunde

  • nu despre asta e vorba, insa. si nu trebuie sa faceti nu stiu ce efort de memorie. am dat linkurile la actele normative aplicabile.

   Comentariu de Cristi Danilet — 11/04/2017 @ 10:51 PM | Răspunde

 2. Orice derogare de la control duce la neglijenta si la pierderi. In politica poate sa insemne criza si recesiune.

  Comentariu de Calin Delavale — 11/04/2017 @ 5:46 PM | Răspunde

 3. Toate educatia si bunul simt urla sa re-evaluam imunitatea si daca cei ce o au, o merita. S-au intamplat istoric foarte multe nenorociri cauzate de oficiali si noi adaugam imunitate si mai multor doritori???

  Imunitatea se merita domnilor, nu se cere.
  Ce este in neregula cu noi?
  Hai sa dam imunitate si functionarilor publici daca tot suntem atat de marinimosi.

  Comentariu de Oana B. — 11/04/2017 @ 8:44 PM | Răspunde

 4. Din postarea de mai sus, precum si din Linkurile Actelor Normative mentionate rezulta ca Parlamentarii si Magistratii (Judecatorii de la Instantele Ordinare si Procurorii) – desi nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați, fara incuviintarea Camerei din care fac parte sau respectiv a CSM – ei pot fi trimisi in judecata si implicit condamnati, deoarece nu este nicaieri specificat in aceste acte normative ca trebuie vreo incuviintare din partea cuiva pentru Ancheta Penala, ceea ce inseamna ca daca exista dovezi clare si Parlamentarii si Magistratii pot fi trimisi in judecata si implicit condamnati. De ce se face vorbire insistent despre imunitatea Parlamentarilor, cand de fapt ei pot fi trimisi in judecata? In Romania nu se mai poate face o Ancheta Penala fara perchezitie si arest preventiv urmat de delatiuni pentru fapte comise cu un deceniu in urma?! Arestul Preventiv in general – pentru presupuse infractiuni comise fara violenta – este o maniera condamnabila de intimidare a inculpatilor si eventuual perceputa recent ca o metoda de a-i determina sa faca declaratii incriminatorii despre altii. Problema cu adevarat serioasa este doar in cazul imunitatii Parlamentarilor care sunt/au fost ministrii si probabil ca aceea lege care reglementeaza imunitatea acestora este si neconstitutionala si ca atare ar trebui abrogata sau macar modificata, deoarece un actual sau fost ministru nu ar trebui sa aiba o imunitate diferita de a oricarui alt parlamentar!

  Comentariu de Serban Lupu — 13/04/2017 @ 12:22 PM | Răspunde

 5. „Președintele României are imunitate totală pe durata mandatului (art. 84 alin. 2 teza întâi Constituție);” ???

  „Constituția României
  ………………………………………………..
  Art. 72 – Imunitatea parlamentară

  (1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului
  ………………………………………………….
  Art. 84 – Incompatibilităţi şi imunităţi
  …………………………………………………
  (2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.
  ………………………………………………..”

  Oare nu citim aceeasi Constitutie, d-le Gavrilet ? De unde a aparut aceasta imunitate totala ?

  Comentariu de milud regensohn — 18/04/2017 @ 10:25 AM | Răspunde

  • Pai daca dvs cititi blogul meu si in loc de „D” vedeti „G”, iar in loc de „n” vedeti „v” ma gandesc ca chiar daca citim aceeasi Constitutie, vedem lucruri diferite. Altfel, inca nu stiu de ce nu pricepeti ce scrie la art. 84 alin 2 teza intai.

   Comentariu de Cristi Danilet — 22/04/2017 @ 5:40 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: