CRISTI DANILEŢ – judecător

10/05/2017

FAMILIA pe intelesul tuturor – Ep.1. Familia in legislatia penala

Filed under: Demitizare,familia — Cristi Danilet @ 11:20 PM
Tags: , ,

bataieCE ESTE FAMILIA? DE CÂTE FELURI ESTE FAMILIA? CINE SUNT MEMBRII FAMILIEI?

Începând din seara asta voi spune și demonstra ce este „familia” în legislația noastră, în Declarația Universală a Drepturilor Omului, în jurisprudența CEDO de la Strasbourg și în cea a Curții Supreme de Justiție din SUA, pentru a demonta miturile care există și a sublinia ridicolul inițiativei legislative privind modificarea Constituției de care se vorbește în aceste zile.

EPISODUL 1: Încep cu cea mai dură reglementare, Codul penal, care pentru anumite infracțiuni folosește sintagma „membru de familie” cu un înțeles propriu acestei materii:
Art. 177 Codul penal – Membru de familie
(1) Prin „membru de familie” se înţelege:
a) ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude;
b) soţul;
c) persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc

Legea combaterii violenței în familie, 2003, art. 5: În sensul prezentei legi, prin membru de familie se înţelege: a) ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude; b) soţul/soţia şi/sau fostul soţ/fosta soţie; c) persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, indiferent dacă convieţuiesc sau nu (urmare a deciziei CCR din 27.04.2017); ; d) tutorele sau altă persoană care exercită în fapt ori în drept drepturile faţă de persoana copilului; e) reprezentantul legal sau altă persoană care îngrijeşte persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic, cu excepţia celor care îndeplinesc aceste atribuţii în exercitarea sarcinilor profesionale.

„TRADUCERE”: Din familie (în sens penal, adică când e vorba de infracțiuni îndreptate contra unor membri ai acestei comunități) fac parte: străbunici, bunici, părinți, fii, nepoți, strănepoți, fratele, nepotul de frate, soțul, concubinii, cei care educă un minor sau îngrijesc o persoană bolnavă – nu contează nici care este sexul lor, nici dacă au sau nu au copii.

9 comentarii »

 1. Multumesc, Cristi Danilet ! Sper ca macar 10% din cei 3,5 milioane de semnatari sa-si corecteze viziunea asupra familiei.

  Comentariu de adriana45miut — 10/05/2017 @ 11:41 PM | Răspunde

 2. Îmi cer scuze dacă comentariul meu este off-topic și/sau prostesc, dar se leagă de o discuție pe aceeași temă, iar eu nu sunt jurist. Cineva (un demnitar) a apărat parlamentarii, în ideea că ei – citez – „[au votat] alinierea definiției constitutionale la definitia din Codul civil”. Este corectă o asemenea idee, că Constituția trebuie aliniată la Codul Civil, nu invers?

  Comentariu de Dan C. Lungescu — 10/05/2017 @ 11:42 PM | Răspunde

 3. Când legiuitorul a stabilit această componenţă lărgită a familiei a avut în vedere uşurarea activităţilor de investigare, cercetare penală şi judecare a unor astfel de infracţiuni? sau altul este scopul. Aici intră şi infracţiunile comise în interiorul familiei (între membri familiei)?

  Comentariu de Alexandru Teodoreanu — 11/05/2017 @ 6:32 PM | Răspunde

 4. Verii intre ei sunt considerati membri de familie conform codului penal?

  Comentariu de George — 10/05/2018 @ 9:50 PM | Răspunde

  • da. sunt rude pana de gradul patru.

   Comentariu de Cristi Danilet — 13/05/2018 @ 4:36 PM | Răspunde

   • cu tot respectful domnule judecator dar consider ca nu aveti dreptate in acest caz. vedeti si SP 568/29.09.2017 a Tribunalului Galati.

    Comentariu de av. dinu gabriel marian — 15/05/2018 @ 9:35 PM | Răspunde

 5. nu verii intre ei nu fac parte din categoria membrilor de familie in sensul penal. de la intrarea in vigoare a noului cod penal nu se mai ia in calcul gradul de rudenie in sensul pana la gradul iv. ar insemna sa adaugam la lege. verii primary sun copii fratilor sau surorilor parintilor, adica prima categorie de ascendenti , ori in art 177 nu sunt trecuti si fratii si surorile parintilor sau copii acestora. sunt trecuti fratii si surorile faptuitorului si copiii fratilor si surorilor faptuitorului.
  a include peste textul legal ar insemna sa modificam legea , ceea ce nu este acceptat . acest atribut de modificare este doar al parlamentului.

  Comentariu de av. dinu gabriel marian — 15/05/2018 @ 9:33 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: