CRISTI DANILEŢ – judecător

02/10/2017

TEST pentru studenti

Filed under: educatie,reforma — Cristi Danilet @ 9:36 AM

intrebareTimp de trei ani consecutiv, la cele mai mari întâlniri cu studenții de la Drept și Științe Politice, am aplicat un TEST:
Câți dintre voi pot să îmi spună numele a cinci politicieni?” întreb. S-au ridicat mâinile instantaneu: printre cei enumerați era un mincinos notoriu, un plagiator dovedit, un condamnat definitiv și un inculpat.
Acum câți dintre voi îmi puteți spune cinci nume de VIP-uri, mai exact de pițipoance și cocalari, cum le spuneți voi” am continuat. Mâinile s-au ridicat în aer și am auzit nume celebre de amante, botoxate și maneliști.
Iar acum vă rog să îmi dați numele unor magistrați! Cine știe numele a cinci persoane, mâna sus!”. Niciuna nu s-a ridicat. „Bine, fie, patru nume!”. Nicio mână. „Trei nume!?” am întrebat eu cu speranță și am avut parcă ceva mâini ridicate. „Două nume?!” și am mai avut și alte mâini. Și atunci am încercat marea cu degetul: „Care e numele președintelui curții supreme, a primului judecător din România”? Tăcere (doar la o singură întâlnire am auzit numele). „Dar a Procurorului General al României?” și situația s-a repetat. „A președintelui CSM?” – tăcere. Și asta la facultăți unde se studiază dreptul, politica, separația puterilor, funcționarea instituțiilor…
Avem multe de schimbat în România. De la bază. Și poate nu ar fi tocmai greșit să înlocuim cuvântul „reFORMĂ” cu „reFONDare”, ca să știm de unde pornim…

6 comentarii »

 1. Asa se intimpla cind nu se promoveaza ideea de OM, OMUL in sine …
  ci activitatile sale, bunurile realizate de om, natura Planetei si sistemele construite DE oameni.
  Si se uita de OMUL cel VIU care are nevoie mai intii de un Dumnezeu Viu si Personal, si de AER bine oxigenat;
  de Apa buna de baut si pura dpvd microbiologic;
  de Alimente curate, naturale;
  de Adapost sanatos;
  de Aparare (eventual ) totala !….
  Este firesc rezultatul Testului …
  si va felicit pentru curaj, initiativa si dorinta ‘de mai bine’ printre generatiile mai tinere decit dvs!

  Comentariu de Denisa Cristofil — 02/10/2017 @ 2:07 PM | Răspunde

 2. Daca era doar facultatea de drept, aici nu toti studentii vor lucra la stat dar daca este si stiinte politice ar trebui sa stie.
  Dar directorul al INM!? Se va ridica unu si zice „ce treaba am eu cu inm, eu vream sa fiu magistrat” :))) (cu instututia asta iau ei contact dupa facutate)!

  Comentariu de Lucian — 02/10/2017 @ 2:38 PM | Răspunde

 3. Eu cred că nu-i o problemă aşa mare că nişte studenţi – fie şi de la Drept şi/sau de la Ştiinţe Politice – nu ştiu nume de magistraţi sau din alte categorii profesionale. Şi ştiţi de ce? Noi tot dorim ca să fie puternice Instituţiile în România şi unul dintre motivele pentru care nu sunt puternice se datorează faptului că pe mulţi reprezentanţi ai acestora îi apucă vedetismul. Nici nu trebuie să ştim cine le conduce; e suficient ca ele să funcţioneze!

  Comentariu de Ioan — 02/10/2017 @ 5:18 PM | Răspunde

 4. Va dati seama ce va iesi de pe bancile scolilor? Poate fi si faptul ca nu-i intereseaza asta deoarece pina termina scoala se mai schimba de 10-15 ori pentru a NU se face RE-FORMARE (re-formatare).

  Comentariu de Marcusanu Aurel — 03/10/2017 @ 2:12 PM | Răspunde

 5. Bun, daca luam tari mult mai solide democratic, foarte putina lume stie numele presedintelui Curtii Supreme. Dar multi stiu de cazuri seminale, mai ales cazuri care au creat sau afirmat drepturi si libertati. Toata lumea stie despre „Miranda rights” de exemplu, sau „Roe v Wade” (dreptul la avort), sau „Halpern v Canada” (dreptul la casatorie intre persoanele de acelasi sex).

  Intrebarea mea este, exista in Romania 3 cazuri in ultimii 15 ani care sa fi afirmat drepturi si libertati ? Nu la CEDO, ci provenite din curtile romanesti ? (E o intrebare onesta, chiar nu stiu) …

  Comentariu de George — 04/10/2017 @ 11:09 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: