CRISTI DANILEŢ – judecător

07/11/2017

Azi incepe procesul comunistilor din România

Filed under: comunism,procesul comunistilor — Cristi Danilet @ 4:08 PM
Tags:

23231170_10210857166645766_4922324192876188144_nAm onoarea să fac parte din completul de judecată care va soluționa cauza cunoscută drept „Procesul comuniștilor din România”.

„Procesul comuniștilor din România” este un proiect care își propune judecarea liderilor comuniști români ce au dictat crimele împotriva propriilor cetățeni. Sunt vizate atât persoanele care nu au fost judecate vreodată (Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Gheorghe Apostol, Vasile Luca, Iosif Chişinevschi, Chivu Stoica, Ion Gheorghe Maurer, Teohari Georgescu, Emil Bodnăraş, Alexandru Drăghici, Alexandru Nicolschi, Alexandru Sencovici, Silviu Brucan, Petre Borilă, Ghizela Vass, Leonte Răutu, Nicolae și Elena Ceaușescu), cât și cele ce nu au avut parte de procese corecte (Nicolae și Elena Ceaușescu). Sentințele ce vor fi pronunțate nu vor avea urmări, pentru că vor fi pronunțate în afara sistemului juridic, însă vor avea rol moral, atrăgând atenția asupra crimelor pe care le-au săvârșit comuniștii în România.

Proiectul se va desfășura în perioada 1 noiembrie 2017-9 mai 2020. Toate etapele vor începe la date semnificative pentru perioada comunistă. Nu întâmplător startul a fost dat azi, 7 nov. 2017, la 100 de ani de la puciul bolșevic din Rusia care a dus la formarea URSS. Conferința de lansare poate fi urmărită AICI.

Proiectul este organizat de Universitatea „Petre Andre” din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor (ISI), Primăria Municipiului Iași și are drept parteneri Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului, Revista Polis, Revista Timpul, Editura Institutul European, Realitatea TV, Tele Moldova Plus.

Proiectul se va desfășura pe trei componente: În componenta cercetare vor fi antrenați istorici specializați în istoria comunismului din România, care vor pregăti materialele ce vor constitui probe ale procesului. Ei vor fi asistenți ai celor ce vor realiza partea juridică a proiectului. În componenta juridică vor fi antrenați procurori, judecători și avocați care vor realiza efectiv procesele. Ei își vor pregăti pledoariile pe baza documentării pe care le-o vor pune la dispoziție istoricii și a mărturiilor unor foști deținuți politici. În componenta editorială, se vor realiza volume pentru fiecare proces în parte, ce vor conține studiile ce au stat la baza acuzațiilor, pledoariile părților, mărturiile și sentințele.

Procesele se vor desfășura conform procedurilor în „Aula Magna” a Universității „Petre Andrei” din Iași, vor fi cu public și vor fi transmise în direct de către televiziunile partenere. Sedințele de judecată vor avea loc trimestrial.

19 comentarii »

 1. La Ceaușești, atenție la ne bis in idem !

  Comentariu de dinoffside — 07/11/2017 @ 8:39 PM | Răspunde

 2. Ma rog ca bunul Dumnezeu sa fie alaturi de voi judecatorii dreptatii,cunoscand ca si in prezent Tara si poporul Roman,chiar si dupa !989,mai sant „”scursuri comuniste”” care subjuga Poporul Romana,jefuindu-le toate drepturile ,pana si „”Semetii Codrii””prin legi folosite retroactiv in scopuri personale,de grup si partide,.Cele mai elocvente situatii fiind ale lui Tariceanu/Jaf la pensii,salarii,paduri ,la
  revolutionari../ Milu 82 ani Jefuit total..

  Comentariu de Milu Bajenaru Valentin — 08/11/2017 @ 10:17 AM | Răspunde

 3. Felicitari ! Mai bine mai tarziu decat niciodata.

  Comentariu de adriana45miut — 08/11/2017 @ 10:20 AM | Răspunde

 4. Între cei cercetaţi şi acuzaţi sper să fie cuprinşi şi comisarii sovietici comunişti, precum şi comandanţi ai Armatei sovietice care au ordonat şi/sau executat ordinele de jefuire, tâlhărire, violare, omorâre a sute de mii de români din localităţile pe unde a afluit (defluit) armata roşie către (dinspre) front în perioada septembrie 1944 – decembrie 1945 (pe itinerarele aproximative: Buzău – Brăila – Constanţa, Buzău – Slobozia – Călăraşi – Giurgiu, Buzău – Ploieşti – Bucureşti – Piteşti – Târgovişte – Craiova – Reşiţa – Timişoara; Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Făgăraş; Câmpulung Muscel – Braşov, Ploieşti – Predeal – Braşov – Rupea – Sighişoara – Mediaş (cu satele şi comunele din jurul acestor localităţi sau dispuse dealungul căilor ferate şi drumurilor pe care s-au deplasat militarii bolşevicii sovietici care au terorizat populaţia din sudul Moldovei, Muntenia şi sudul Transilvaniei. DE REMARCAT CĂ ACESTE ACŢIUNI TERORISTE ALE ARMATEI COMUNISTE SOVIETICE (ÎNCURAJATE DE PCR) AU REPREZENTAT PREAMBULUL INSTALĂRII COMUNISMULUI, PRIN FORŢĂ, ÎN ROMÂNIA, INOCULÂND POPULAŢIEI TERORIZATE TEAMA DE COMUNISM ŞI ÎNDEMNUL VIOLENT LA SUPUNERE!!! DOVEZI ALE ACESTOR ACTE BARBARE LE GĂSIŢI ÎN OPERELE ISTORICILOR CONSTANTIN HLIHOR, MIHAI IRIMIEA ş.a. ŞI ÎN DATELE OBŢINUTE DIN ARHIVELE NAŢIONALE DE SUBSEMNATUL (LT.COL. (R) TEODOREANU ALEXANDRU) ŞI PUBLICATE ÎN PRESĂ, precum şi de alţi istorici, militari şi veterani de război. Vă stau oricând la dispoziţie.,

  Comentariu de Alexandru Teodoreanu — 08/11/2017 @ 11:02 AM | Răspunde

 5. Aşa cum majoritatea ofiţerilor şi generalilor români, căzuţi prizonieri la sovietici în perioada 1941-1944, au fost condamnaţi la înapoierea în ţară pentrucă AU REFUZAT, LA CEREREA ANEI PAUKER (din anii 1943-1944), să intre în diviziile ” Tudor Vladimirescu” şi „Horia, Cloşca şi Crişan” unde urmau să depună UN NOU JURĂMÂNT MILITAR prin care se obligau să lupte împotriva fraţilor lor (consideraţi de sovietici „fascişti”) – ceeace ar fi însemnat un act de trădare naţională; Tot aşa trebuie JUDECAŢI ŞI CONDAMNAŢI PENTRU îNaltă TRĂDARE toţi ofiţerii şi generalii care, înainte de 23 august 1944, AU PACTIZAT CU COMUNIŞTII SOVIETICI ŞI ROMÂNI, AU DEPUS UN NOU JURĂMÂNT ŞI AU EXECUTAT ORDINELE SOVIETICILOR luptând împotriva propriilor camarazi de arme(cu sprijinul diviziei „Tudor Vladimirescu”, guvernul comunist din România a comunizat armata română şi a luat toate măsurile coercitive împotriva opozanţilor politici).

  Comentariu de Alexandru Teodoreanu — 09/11/2017 @ 8:55 PM | Răspunde

 6. adica un fel de „judecata a poporului” … ca deh, nevoia „dreptatii” nu dispare niciodata
  domnilor, nu e suficient ca subiectul e tratat atat de des si cu atata impolitete incat i-a disparut esenta?
  nu e nevoie de niciun fel de „proces al comunistilor din Romania” ca lumea sa stie ca au existat romani dispusi sa fie criminali in mod oficial doar ca sa aiba si sa-si pastreze statutul social
  in orice etapa istorica, societatile se construiesc pe crima, intr-o forma sau alta
  intotdeauna o decizie politica stabileste avantaje si ranguri sociale in dauna altor cetateni, pana in punctul in care se si moare, indiferent ca vorbim despre democratie sau totalitarism … diferenta e ca, in democratie, crima e savarsita, asumata si justificata colectiv (poporul a votat, poporul a decis), spre deosebire de totalitarism

  Comentariu de area — 09/11/2017 @ 11:37 PM | Răspunde

  • Poate e suficient sa citim cărți de istorie recent care incriminează la mod general tot ce ține de comunism. Dar dpdv legal poate ca ar trebui să știm cine, ce a făcut și dacă era legal pe atunci sau nu.

   Comentariu de Cristi Danilet — 11/11/2017 @ 10:15 AM | Răspunde

 7. Raman la parerea mea ca fara o participare a unor membri ai societatii civile culte aleasa aleatoriu si nu politic nu se va putea fae o justitie dreapta in Romania la acest moment cand toate institutiile statului sunt impanzite de entitati toxice pentru democratie. Chiar daca o parte majora dintre cetateni nu ar corespunde exista nenumarati altii care sunt compatibili cu rolul de jurat. Abia atunci nu ar mai fi atat de multe erori voite sau intamplatoare in deciziile judecatorilor. Dovada stau toate actele de coruptie la nivel inalt care nu s-au finalizat cu recuperarea banilor publici ai contribuabililor si nici cu dosarele revolutiei. Ba din contra s-au cheltuit bani atat cu intretinerea coruptilor in inchisori beneficiind de conditii infinit mai bune decat cei aprox. 30% abandon scolar din cauza saraciei familiilor; ca si banii cheltuiti tot din taxele contribuabililor pentru salariile bombastice ale magistratilor care au dat solutii eronate in dosarele politice si ale marii coruptii.
  Parerile noastre nu conteaza si nu este de mirare daca nici parerile miilor de magistrati care se impotrivesc modificarii legilor justitiei nu si-au atins scopul. Totusi nu se poate schimba nimic cu adevarat decat din interiorul sistemului juridic si numai daca se doreste cu adevarat o eliberare de sub jugul politic, nu doar o cosmetizare.
  Scuze pentru lipsa diacriticelor din motive tehnice.

  Comentariu de Adriana Miut — 13/11/2017 @ 11:40 AM | Răspunde

  • Ma scuzati, dar despre ce vorbiti dvs?? In car tara paralela traiti? Ce jurati? Ce erori?? Oare chiar atat de mult imbolnaveste uitatul la TV??

   Comentariu de Cristi Danilet — 14/11/2017 @ 4:14 PM | Răspunde

 8. Dvs, d-le judecator, in ce lume traiti? Eu traiesc in lumea reala, nu in cea ideala si nici intr-un turn de fildes. E o lume urata si greu de suportat fara sa ma simt umilita dupa ce am invatat pe rupte 5 ani si apoi am muncit pe rupte 35 ani. Si ma intreb de ce justitia raspunde la comenzi politice si nu isi face treaba. Oare ce se intampla azi in societate nu are legatura cu procesul la care cu onoare veti participa? Ironia raspunsului dvs. m-a facut sa rad. Nu eu traiesc intr-o tara paralela. Din media si TV iau doar faptele. Nu trebuie sa fi magistrat ca sa evaluezi obiectiv ce e bine si ce e rau atunci cand nu esti partizan al unei tabere ori a alteia. Bunul simt si intelectul este suficient pentru a evalua conditiile necesare si suficiente intr-o anumita cauza. Oare nu este o eroare ca justitia noastra nu aplica o lege a ilicitului? In ce tara poate cineva sa fure ca-n codru din avutul public si justitia sa nu se autosesizeze ani la rand! Nu este o eroare a sistemului? Ce inseamna majoritate: 50+1% ori 30% ? Oare cand a fost schimbat acest % ? Are vreo legatura cu logica? Nu s-a sesizat nimeni. A fost o vointa politica a unei majoritati toxice. Trebuie sa acceptam orice si oricum ?
  Sa ne indreptam sira spinarii ca sa ne recuperam respectul de sine si demnitatea. Din nenorocire natiunea nu are lideri. Ciudat, in democratie nu avem lideri. In dictatura, am muncit la IPRS-Baneasa si aveam un muncitor din Otopeni care scria si raspandea fituici-manifest contra dictaturii.

  Comentariu de Adriana Miut — 15/11/2017 @ 1:28 AM | Răspunde

  • Dati-mi un singur caz in care justitia a primit ordin politic in ultimii 13 ani, precum si o copie de pe plangerea facuta de dvs in acest sens la Parchet, respectiv la CSM. Ca sa ne aratati ca nu traiti intr-o lume vituala, ca ganditi critic asupra celor vazute la TV, ca va asumati democratia si va percepeti drept cetatean responsabil, si ca eu merit sa fiu tratat de dvs ca vecina de pe banca din fata blocului cu care mai puteti barfi despre una, despre alta.

   Comentariu de Cristi Danilet — 15/11/2017 @ 3:06 PM | Răspunde

   • Doamna, a trecut o zi de cand v-am solicitat sa ne dati un exemplu, un singur exemplu din ultimii 13 ani. Mai astept pana va spun „Sa va fie rusine pentru calomnierea unei intregi tagme!”?

    Comentariu de Cristi Danilet — 16/11/2017 @ 1:24 PM | Răspunde

 9. Daca ar fi toti colegii dvs. la fel de profesionisti si dedicati cetatenilor asa cum sunteti dvs. nu ar mai trebui sa iesim in strada ori in piata. Din pacate nu avem acest noroc. Am salutat mereu si am raspandit eforturile si actiunile dvs. benevole pe care le depuneti pentru educatia civica a tinerilor, acestia fiind o speranta catre viitor. Si activitatea dvs. din CSM fost de natura sa va respectam profesional si civic.
  Nimeni nu este atotstiutor. Eu nu ma refer la persoane ori tagma dvs. ci la unele efecte a unor situatii de fapt. Dvs. in schimb faceti atac la persoana mea. Cred ca am dat cel putin un exemplu, cel al modului in care CCR intelege notiunea de majoritate a prezentei la evenimentul votarii. Atat matematica cat si logica definesc majotitatea unui grup ca fiind 50+1. Mai sunt si alte exemple mult mai evidente in care CCR ar fi trebuit sa ia o atitudine cel putin mai inteleapta daca nu constitutionala. Nu este cazul sa fac polemica aici. Si ar fi o copilarie sa-mi cheltui bruma de banii pe plangeri la Parchet. Nu eu sau altul ca mine suntem competenti sa schimbam ceva. Eu pot sa am cel mult o atitudine de principiu. Si nu am motiv de a ma rusina pentru ca mi-am permis sa ma exprim. Am facut-o cu politete si fara aroganta.
  Intradevar locuiesc la bloc dar nici nu-mi cunosc majoritatea vecinilor fiind prea ocupata sa-mi castig existenta si sa-mi intretin copilul. Si nici nu pot accesa zilnic net-ul. Asa ca pe mine nu m-ati dibuit in caracterizarea pe care mi-ati creionat-o mai sus. Poate ca eu sunt o pesimista spre deosebire de amicul meu, Nicu Covaci, care insufla cetatenilor optimism avand incredere ca acest popor isi va indrepta coloana. Totusi pana cand oameni ca dvs. nu vor forma o masa critica necesara si suficienta care sa se opuna prin legi unor evenimente ca jaful padurilor ori violarea prin frauda a avutului public national-nimic bun nu poate fi.

  Comentariu de Adriana Miut — 18/11/2017 @ 1:36 AM | Răspunde

 10. Si cine sunt „avocatii apararii”, in acest context ?

  Comentariu de George — 20/11/2017 @ 3:48 PM | Răspunde

 11. Aseară la Realitatea TV, un parlamentar USR jurist ne-a informat că PSD-Alde au refuzat prezenţa la dezbateri (din partea societăţii civile) în comisia „Iordache” a reprezentantului Asociaţiei Judecătorilor care au strâns cele 4000 de semnături pentru retragerea legilor justiţiei propuse pe căi ilicite de PSD. În schimb au admis la dezbateri o organizaţie nereprezentativă a juriştilor şi pe un tip Alistar care votează alături de PSD şi mimează opoziţia. În această situaţie ce e de făcut (când aceste lichele de sorginte COMUNISTĂ ÎŞI FAC DE CAP)? N-ar fi necesară o GREVĂ A MIILOR DE MAGISTRAŢI CARE NU SUNT BĂGAŢI ÎN SEAMĂ?

  Comentariu de Alexandru Teodoreanu — 27/11/2017 @ 4:20 PM | Răspunde

 12. Daca tot va apucati de asa ceva, cred ca nu ar fi lipsit de interes sa fie facuta o cercetare serioasa si asupra MAGISTRATILOR vremii. Ca amaratii aia condamnati au sfarsit sub gloante si prin puscarii cu acte in regula. Ca dusmani ai poporului cum racnea din toti bosogii Ana Pauker. Eh, mai sunt niste cucoane – tot asa grase si urate – si azi care fredoneaza acelasi refren cu “dusmanii poporului”. Asa ca nu e nimic nou sub soare.
  As mai sugera, sa fie cercetati si actualii nostri aliati strategici pe peste Atlantic, care dupa ce au batut palma cu sovieticii, au amagit prin tot felul de mijloace oamenii de buna credinta ca sa “ reziste” prin munti ca vin ei. Ei, americanii. Iar amaratii aia au murit, stat prin puscarii, si-au nenorocit familiile pentru iluziile vandute de unchiu’ Sam care in opinia mea a fost complice la toate nenorocirile.
  Parca, Gingis han spunea ca istoria este o poveste bine ticluita. Asa este.

  Comentariu de Vasile — 01/12/2017 @ 10:05 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: