CRISTI DANILEŢ – judecător

27/11/2017

Guvernul este servitor, nu stapan

Filed under: democratie participativa,Guvern — Cristi Danilet @ 10:01 PM

Guvernare

„Guvernul este un servitor, nu un stăpân” (filosoful Mihai Șora, 26.11.2017).  Aceste vorbe trebuie ținute minte. Și le întăresc și eu prin două idei:

1) Guvernul se compune din miniștri. Cuvântul „ministru” provine din latinescul „ministerium” care înseamnă „a fi în slujba/serviciul cuiva”.
PS. Bine, dacă spun acum că „magistrat” provine din latinescul „magister” și înseamnă „conducător” probabil că diferența ministru-magistrat ni se va părea uriașă…

2) Unii sunt convinși că oamenii sunt conduși de instituții. Nu este adevărat: oamenii se supun doar legii, nu unei alte persoane/instituții. De aceea vorbim de „rule of law”, nu „rule of man”. În consecință, poporul se conduce singur conducându-se după legi adoptate în mod constituțional de către organele alese democratic.
PS: Formula „Guvernul Năstase/Boc/Ponta/Tudose” este incorectă. Corect este „Guvernul României”. La fel, formula „Voi fi Președintele tuturor românilor” este incorectă: românii nu au șefi, ci țara are un președinte; de aceea corect este „Voi fi Președintele României”.

9 comentarii »

 1. Excelenţă, ceea ce spuneţi este foarte corect şi adevărat. Din acest motiv, o persoană condamnată penal poate fi parlamentar, în timp ce un magistrat care este doar cercetat penal, nu mai poate fi magistrat….în fond şi la urma urmei, un servitor, o slugă poate fi condamnat/ă penal în timp ce conducătorul trebuie să fie deasupra oricarei suspiciuni….

  Comentariu de Andrei Voion — 28/11/2017 @ 12:05 AM | Răspunde

 2. De la teorie la practică „e o cale așa de lungă…”

  Comentariu de Ioan Joldes — 28/11/2017 @ 8:25 AM | Răspunde

 3. De ce nu se poate vedea articolul nou: ”
  Impotriva dezinformarii: Presedintii celor doua camere dezinformeaza” ?

  Comentariu de Nicu — 28/11/2017 @ 8:16 PM | Răspunde

 4. In Romania se pare ca servitorul este stapan inclusiv peste stapani iar cotele de ipocrizie ale servitorilor au ajuns la cote maxime….un ultim exemplu este cel al unui politician cu prenume de steluta si nume de cacataniciu. Dumneaei face parte din comisia care se ocupa de legile justitiei desi este condamnata penal de instantele din Romania si tot instanta i-a dat interdictie de a mai ocupa un fotoliu de parlamentar. Ce spuneti ca si cealalta putere a statului, cea judecatoreasca, sa procedeze in conformitate cu principiul egalitatii de tratament si sa fie si magistrati care sa isi continue cariera dupa ce o institutie independenta , sa spunem CSM (ca si ANI in cazul cacataniciu) stabileste ca un magistrat se afla in conflict de interese si il exclude din magistratura, o instanta confirma excluderea magistratului (ca si ICCJ in cazul Cataniciu) dar magistratul sa continue sa judece ba chiar sa faca parte din fel de fel de comisii? Este absurd? In cazul servitorului politic se pare ca nu…..

  Comentariu de Andrei Voion — 30/11/2017 @ 12:55 AM | Răspunde

 5. Domnule Danileț, cu referire la „poporul se conduce singur conducându-se după legi adoptate în mod constituțional de către organele alese democratic”, sunteți într-o dublă contradicție: cu realitatea și cu Dumneavoastră înșivă, care spuneați, la un moment dat, că la noi sunt peste sau cca. 100.000 acte normative în vigoare. Cum se conduce singur bietul om, în atari condiții? Eventual, căzut pe spate sau în genunchi sau pe burtă sau cum vreți, de povara atâtor acte normative: întortocheate, strâmbe, proaste, făcute pe „genunche”, făcute pe interes, făcute noaptea, făcute …. (cred că nu mai este cazul să mai înșir). Și am mai citit undeva și butada (citez din memorie): NU MĂ TEM DE LEGE, CI DE INTERPRET! Deci, da, omul se conduce singur … Nici măcar la groapă nu se conduce singur!

  Comentariu de Ioan — 30/11/2017 @ 3:21 AM | Răspunde

 6. Domnule Ioan, contradictia nu se află la dl. Danilet, pentru că nu magistratul făureşte normele juridice (legile)…..Alte Instituţii adopta sau resping legi, altcineva le promulgă etc….In prezent în România, magistratul doar trage ponoasele……..

  Comentariu de Andrei Voion — 06/12/2017 @ 1:00 PM | Răspunde

 7. Domnule Cristi Danileț,

  Vă rog să vă îndreptați atenția asupra textului „Cu cine facem Centenarul?”, publicat la 7 decembrie 2017 de dl Petre Barbu pe „blogurile adevărul”, în care autorul afirmă că există oameni care „trebuie identificați și strânși în lagăr”, respectiv în care împarte ființele umane în „oameni” și „vite”.

  Vă mulțumesc,
  Vlad Slăvoiu

  Comentariu de Vlad Slăvoiu — 09/12/2017 @ 6:33 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: