CRISTI DANILEŢ – judecător

21/12/2017

SONDAJ: Trei sferturi dintre români nu mai au încredere în Parlament!!

Filed under: statistica — Cristi Danilet @ 11:15 PM
Tags: ,

sondajAzi a fost dat publicității anexa la un sondaj privind încrederea în instituțiile europene și naționale la nivelul țărilor membre ale UE. EUROBAROMENTRUL STANDARD 88 relevă faptul că românii au mult mai multă încredere în Justiție decât în Guvern, Parlament sau Partide politice.  Spre stupefacția mea, am descoperit că trei sferturi dintre români nu mai cred în principala instituție democratică a țării: încrederea în Parlament a atins valoarea cea mai scăzută din istoria noastră.

Această știre nu va fi însă la televiziunile care întoxică în fiecare seară cetățenii țării. Nici nu veți auzi așa ceva din gura domnului Tăriceanu, președintele Senatului, care azi a declarat ritos că legile justiției trebuiau modificate chiar mai radical pentru că a scăzut dramatic încrederea în Justiție – de fapt, el a reluat azi o declarație făcută în octombrie 2016, consilierii săi uitând să îi actualizeze datele din discurs. De fapt, dacă cineva ar încerca să vadă unul e dezastrul României, ar rămâne cu ochii doar în sfera politicului: trei sferturi dintre români nu mai cred în instituțiile politice ale Statului. Asta înseamnă, de fapt, că cetățenii nu mai au încredere în instituțiile democratice. Iată mai jos valorile din această toamnă:

  Au încredere (%) Nu au încredere (%) Pagina din anexă
Partide politice 13 84 T43
Parlament 18 77 T50
Guvern 21 75 T49
Justiție 36 59 T44
Poliție 55 40 T45

Dar să nu credem că Justiția stă mai bine decât Politicul ân mod accidental. Haideți să vedem care au fost valorile în EUROBAROMENTRUL STANDARD 87 anterior, cel care a măsurat încrederea la nivelul primăverii lui 2017.

  Au încredere (%) Nu au încredere (%) Pagina din anexă
Partide politice 18 78 T41
Parlament 27 66 T44
Guvern 33 62 T43
Justiție 40 56 T37
Poliție 54 41 T38

Ce înțelegem din cele două tabele?! Încrederea în justiție a fost și este mai mare decât în Parlament și Guvern, ajungând la finalul acestui an la un nivel dublu decât în celelalte două puteri. În timp ce în ultimele șase luni neîncrederea în justiție a sporit doar cu 3 procente, neîncrederea în Guvern a sporit amenințător cu 13 procente, iar în Parlament cu 11 procente. Cu alte cuvinte Guvernul și Parlamentul merg la vale, iar Legislativul a ajuns la cea mai mică încredere din istoria României.

19 comentarii »

 1. Din păcate este o realitate si această realitate o simțim pe pielea noastră….Ar trebui, pentru remedierea situației, adoptate urgent ceva legi in domeniul răspunderii politicului, dar cine să le adoptate, acel politic?……….

  Comentariu de Voion — 21/12/2017 @ 11:30 PM | Răspunde

 2. Tocmai am văzut un text al unui parlamentar, pe pagina lui oficială:
  «Ambasadorii Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România au explicat – ca de obicei – concret și în detaliu care este problema cu Legile Justiției. Ei au zis că: „MM…ggg….îîî…hî…”. Însă argumentele devastatoare au fost prezentate abia în concluziile comunicatului comun: „ă-î-Gă-Gî…ă…î…grî…HîîîH…!”.»
  Cum să avem încredere într-o adunătură de inși care își permit să insulte grav (reprezentanții ai) șapte țări?!

  Comentariu de Dan C. Lungescu — 21/12/2017 @ 11:41 PM | Răspunde

 3. […] Cristi Danileț a comentat recent anexa la un sondaj privind încrederea în instituțiile europene și naționale la nivelul țărilor […]

  Pingback de Cristi Danileț: Încrederea în justiție a fost și este mai mare decât în Parlament și Guvern | Presa Locala — 22/12/2017 @ 9:11 AM | Răspunde

 4. Şi totuşi, poporul votează psd. Fractură de logică ? Imbecilitate?

  Comentariu de Mart — 22/12/2017 @ 9:54 AM | Răspunde

 5. Mă îngrijorează reacția poporului ,față de această orbecăială de guvernare,de nicăieri nu văd o direcție clară în economic,legislativ,social…
  Văd doar falia între cei ce’şi apără mizeriile trecutului mai îndepărtat,or mai recent şi alții îngrijorați de prezentul şi viitorul lor.

  Comentariu de Silivestru Popocici — 22/12/2017 @ 10:04 AM | Răspunde

 6. buna ziua?de unde reiese increderea in justitie?de la deciziile care se bat cap in cap?decizii ale aceleasi instante care se contrazic? justitia nu mai e justitie e doar aparatorul celor bogati!

  Comentariu de nicolae — 22/12/2017 @ 1:16 PM | Răspunde

 7. D-le Danilet, magistratii au dreptate sa protesteze pentru ca sistemul judiciar sa fie independent, ca si element de existenta a statului de drept.
  Dar, ma intreb si va intreb, d-le Danilet, in cei 27 de ani de legislatie aberanta emisa in Romania de guverne, de parlamente, de autoritati ale administratiei centrale si locale (acte administrative cu caracter normativ si interpretativ) vreunul dintre magistratii patriei a protestat la fel de insistent pentru ca s-a vazut pus in situatia de a aplica pe pielea unor amarati (justitiabili) aceasta legislatie? Cate exceptii de neconstitutionalitate si de nelegalitate au ridicat domnii magistrati in cauzele in care au avut de aplicat legi aberante?

  Sau singurele legi aberante din tot sistemul legislativ al patriei sunt cele care tocmai au fost adoptate de parlamentul lui Dragnea si Tariceanu?

  D-le Danilet, problemele legate de „legile justitiei” si de „codurile penale” se vor rezolva la presedintie, la CCR sau la Comisia de la Venetia sau chiar in parlament… sunt convins de asta, pentru ca presiunea externa va fi foarte eficienta, iar Dragnea, Tariceanu si toti sclavii lor din parlament nu vor avea ce face… vor trebui sa inghita pana la urma, pentru ca stiu ca au nevoie de banii strainilor ca sa aiba viata linistita pana la urmatorul mandat parlamentar.

  Insa dupa rezolvarea acestor probleme, magistratii patriei vor continua sa aplice cu sfintenie in continuare legile cretine pe care le aplica de 27 de ani, pentru ca nu le aplica pe pielea lor, iar pentru mine asta e dovada de maxima ipocrizie a magistratilor romani. Magistratii nu au nicio tragere de inima sa evidentieze aberatiile legislative pe care sunt pusi sa le aplice in cauzele justitiabililor si nu vor ridica niciodata exceptii de neconstitutionalitate sau de nelegalitate, pentru ca aceste „probleme” nu-i afecteaza pe ei.

  Comentariu de area — 22/12/2017 @ 5:36 PM | Răspunde

  • Noi ridicam foarte des exceptii de neconstitutionalitate. Dar nu e treaba noastra sa verificam legile, ci doar sa le aplicam. Nu rezolva magistratii toate problemele din țara asta!

   Comentariu de Cristi Danilet — 22/12/2017 @ 10:23 PM | Răspunde

   • „La raison du plus fort est toujours la meilleure”.

    Comentariu de skinnz — 23/12/2017 @ 10:50 AM | Răspunde

   • Dar de aplicat ABERATIILE le aplica; aplicatorilor, Cine sa le rezolve? dearece Av Poporului nu avem, CC nu avem, justitie nu avem,,, dearece le-a dat parlamentul pensii speciale; I-a MITUIT

    Comentariu de Marcusanu Aurel — 27/12/2017 @ 2:45 PM | Răspunde

   • „ci doar sa le aplicam”???? Unde este CONSTIINTA?!!!! Sau magistratii NU AU? Iar CC trebuie sa raspunda in 30-60 zile sau in Romania legea nu este egala pentru TOTI?

    Comentariu de Marcusanu Aurel — 27/12/2017 @ 3:27 PM | Răspunde

 8. In cine sa am incredere? Cand pierd un proces deoarece parlamentul nu a catadixit timp de 4-5 ani sa clarifice continutul unui articol declarat neconstitutional, dar 2 instante au considerat ca este inca in vigoare in forma in care a fost trimis la Curtea Constitutionala?

  Comentariu de Adriana Florescu — 22/12/2017 @ 10:15 PM | Răspunde

 9. ÎNCREDEREA ÎN JUSTIŢIE SCADE TOT DIN CAUZA PARLAMENTULUI, GUVERNULUI ŞI TELEVIZIUNILOR CONTROLATE DE POLITIC (PSD, ALDE): un motiv este arătat mai sus, dar să nu uităm că aceste instituţii antiromâneşti atacă justiţia şi direct prin diferiţi miniştri şi parlamentari şi interpuşi ai acestora. Caz unic în Europa: CSM A DECIS RECENT CĂ CHIAR MINISTRUL JUSTIŢIEI A AFECTAT JUSTIŢIA PRIN DECLARAŢIILE SALE IRESPONSABILE! CE SĂ MAI VORBIM DE CEILALŢI ACTORI DIN PSD. ALDE SAU UDMR!!!

  Comentariu de Alexandru Teodoreanu — 23/12/2017 @ 5:31 PM | Răspunde

 10. Care este situatia cu increderea in Justitie?. Este mai mare, mai mica? Care ar fi cauzele unui procent sub media celui european? Cred ca ar fi interesant sa faceti, sau daca ati facut, sa reluati o asemenea analiza, care cred ca ar fi la fel de interesanta ca si cea privind Parlamentul. Nu sunt un admirator al Parlamentului, dar privesc cu neincredere si Justitia. In forul meu interior mi-asi dori sa pot privi increzator spre ambele. In ce priveste Parlamentul situatia pare a fi ceva mai transparenta in devoalarea neajunsurilor. In ambele cazuri trebuie cred plecat de la premisa sa starile actuale de fapt sunt perfectibile, si trebuie adaptata atat legislatia cat si determinata vointa actorilor din interiorul institutiilor, schimbarea mentalitatii, intr-un ritm mai alert.

  Comentariu de traianarhip — 24/12/2017 @ 12:02 AM | Răspunde

 11. Danileț, atitudinea d-voastră e prea puțin în consonanță cu lucrurile grave care vi se întâmplă, care se întâmplă acestei țări. Mă îndoiesc profund că intrați în rezonanță cu această gravitate. De data asta, Justiția e prinsă în încercuire, ca la Cotul Donului. Iar judecătorii, mai ales ei, vor trebui să lupte ca niște tigri, fiindcă miza acestei bătălii e mult mai mare decât independența Justiției.

  Nu va conta pentru nimeni dacă situația are precedent sau nu, dacă știți să luptați sau nu. Va rămâne de neșters doar faptul că ați căzut în lanțuri sau ați înscris o pagină de Demnitate.

  Comentariu de anonim — 28/12/2017 @ 10:29 PM | Răspunde

 12. TREBUIE reluată lupta pentru a trimite in iad legile care au venit de acolo. ALTFEL NU SE POATE.

  Comentariu de ștefan — 02/01/2018 @ 10:28 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: