CRISTI DANILEŢ – judecător

22/02/2018

România: locul 25 in UE la coruptie

Filed under: CCR,coruptia — Cristi Danilet @ 2:37 AM
Tags: , ,

A apărut indexul elaborat de Transparency International cu privire la percepția corupției din sectorul public. Au fost evaluate 180 de state: au primit punctaj de la 100 (cel mai curat) la 0 (cel mai corupt). România are același punctaj ca anul precedent: suntem pe locul 59 în lume și pe locul 25 în UE (din 28 de state membre, doar Ungaria și Bulgaria sunt în urma noastră).

Raportul complet e aici: https://goo.gl/LiZYVw

coruptie 2018

Ce nu se înțelege în România este pericolul reprezentat de corupție.  Iată ce spune Curtea noastră Constituțională în acest sens:

coruptia

8 comentarii »

 1. 1) Una zice CCR in Deciziile nr.2/2014 si nr.536/2016 si alta face in Decizia nr. 405/2016, atunci cand ,,elimina ” raspunderea penala a celor care incalca legislatia secundara.
  2)Consider ca incalcarea legislatiei primare ar trebui sa fie abuz in serviciu indiferent de valoarea prejudiciului, doar ca unui prejudiciu mic trebuie sa-i corespunda o pedeapsa mica iar unui prejudiciu mare o pedeapsa mare.
  3)Cu privire la Incalcarea legislatiei secundare ar trebui aduse unele clarificari, in sensul ca aceasta incalcare ar trebui sa fie considerata abuz in serviciu doar in cazul in care prejudiciul depaseste un prag ( deci aici se poate introduce un prag ), de ex. 10 salarii minime pe economie ( se poate stabili si alt prag ).
  4)Cat timp legislatia noastra penala nu va prevede pedepse care sa-i descurajeze pe viitorii infractori, Romania va ocupa tot astfel de pozitii ,,fruntase ” in astfel de clasamente. In cazul infractiunilor de coruptie ( si in general a celor nonviolente ) ar trebui sa se puna un accednt mai mare pe amenda si pe recuperarea prejudiciului decat pe inchisoare. Astfel:
  – pentru fiecare infractiune in care s-a produs un prejudiciu ar trebui sa se prevada si o amenda egala cu dublul prejudiciului
  -eliberarea conditionata sa se acorde doar daca a fost recuperat tot prejudiciul
  -in cazul celor care au avut grija sa-si ia ,,masuri asiguratorii ” astfel incat sa nu mai detina avere, inchisoarea se va prelungi pana cand prejudiciul va fi recuperat in intregime
  Daca s-ar dori intra-devar micsorarea coruptiei, s-ar lua astfel de masuri. In privinta alesilor nostri, este clar ca ei nu doresc micsorarea coruptie si poate nici chiar o parte a populatiei care ,,isi rotunjesc ” veniturile prin astfel de fapte.
  Dvs. ce parere aveti Dl judecator ?

  Comentariu de rocambole — 25/02/2018 @ 8:47 AM | Răspunde

 2. Locul 59 din 180 state este unul foarte onorabil, Romania se află în prima treime a clasamentului, mai are până la poziţia 180, aşa că…guvernanţilor, daţi-i bătaie, ştiu că puteţi mai mult!

  Comentariu de Mart — 25/02/2018 @ 9:51 AM | Răspunde

 3. Există „o legătură de cauzalitate” , o împletire între ” elementul material cauzat de veniturile mici ale cetăţenilor din România şi rezultatul sau urmarea imediată , respectiv corupţia” Dacă salariile s-ar aşeza în matca lor firească (ups…am inceput să vorbesc ca ministrul justiţiei) probabil şi corupţia ar urma un trend descendent… Concret, potrivit unui studiu realizat de Federation of European Employers (FedEE), cel mai mare salariu brut din Europa se plătește în Danemarca, în timp ce un român câştigă doar 9% din veniturile unui danez. Următoarele locuri pe podiumul celor mai bune salarii din Europa se află Liechtenstein (98% din salariul plătit în Danemarca) și Norvegia (93%), urmate de veniturile obținute de angajații din Elveţia (87% din salariul danezilor) şi Olanda (75%).
  Deci, un român câştigă doar 9% din veniturile unui danez……Oare este o intamplare că cele mai „curate” state au salariile cele mai mari? Este o piramidă în oglindă, răsturnată, între corupţie şi venituri….

  Comentariu de Andrei Voion — 25/02/2018 @ 12:02 PM | Răspunde

  • Daca Romania ar produce ceva, ar avea de unde sa mareasca salariile. Dar, intre noi fie vorba: salariile magistratilor s-au dublat si triplat din 2006 pana acum si…tot avem probleme cu integritatea…Nu salariile nu sunt cauza, ci doar un factor al coruptiei.

   Comentariu de Cristi Danilet — 25/02/2018 @ 5:24 PM | Răspunde

   • Pe un asemenea rationament, ca salariile magistratilor sunt mai mari decat ale ministrilor, parlamentarilor si presedintelului ( o aberatie ) iar coruptia exista avem o problema. Incompenta si prostia unora care tot bat toba despre „lupta”. Stiu, ei cred ca maximul profesional in univers este a fi magistrat in Romania dar asta nu face decat sa-mi starnesca compasiunea.Dupa ce am vazut pe unul rupt de beat facand praf cateva masini la sosea – „procor”DNA, ce sa zic – pe o rapandula ( domna jude, deh) incurcata cu un inculpat achitat – e o vorba „….si cu banii luati” – si mai am o multime de exemple, compasiunea de care vorbeam e maxima. Important este ca natiunea munceste pentru salariile si pensiile „sfintilor” nostri.Magistratii.

    Comentariu de paula — 26/02/2018 @ 6:44 PM | Răspunde

    • Incerc sa imi dau seama exact: ce vreti sa spuneti? Ca daca avem trei betivi, 10 corupti si 4 curvari trebuie sa desfiintam justitia?

     Comentariu de Cristi Danilet — 27/02/2018 @ 7:28 AM | Răspunde

    • Ce comentariu penibil! “Pe un asemenea raţionament” pot spune că toţi românii sunt leneşi pentru că l-am văzut eu pe Dorel şi încă vreo doi la televizor cum tăiau frunză la câini. Sau că toţi miniştrii de justiţie încalcă legea, ignoră flagrant libertatea de exprimare, nesocotesc procedurile şi rolul Inspecţiei Judiciare, al CSM şi al ÎCCJ, doar pentru că l-am văzut eu (şi o ţară întreagă) pe #2dorelStănoiu făcând asta. Sau că toate femeile pe nume Paula sunt lipsite de logică doar pentru că ştiu eu una care e aşa…

     Toate generalizările sunt greşite.

     Comentariu de Rocky's Dad — 27/02/2018 @ 12:00 PM | Răspunde

 4. Mai mare ruşinea! România – al treilea cel mai corupt stat mambru al Uniunii Europene şi a 59-a cea mai coruptă din 180 de ţări – va exercita preşedinţia Consiliului UE pentru şase luni începând cu 1 ianuarie 2019. Foarte probabil fiind în continuare exclusă din spaţiul Schengen şi cu siguranţă fiind în continuare monitorizată prin mecanismul MCV… :(

  Comentariu de Rocky's Dad — 25/02/2018 @ 1:10 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: