CRISTI DANILEŢ – judecător

27/02/2018

Ce ar trebui sa faca un ministru al justitiei

Filed under: constitutia,coruptia,MJ — Cristi Danilet @ 9:12 AM
Tags: , , , , ,

logo MJMinistrul Justiției trebuie să ducă o luptă nu cu oamenii legii, ci cu cei ai fărădelegii. 

Ministrul Justiției trebuie să facă echipă cu procurorii pentru combaterea infracționalității în general, a corupției și crimei organizate în special. El trebuie să se asigure de punerea în aplicare a politicii penale a statului, nu de apărare a infractorilor, nu de girare a condamnaților, nu de împlinire a obiectivelor grupurilor de interese de a fura de la cetățeanul onest și a prada bugetul statului, dar apoi să scape de orice fel de răspundere.

Ministrul Justiției ar trebui să respecte deciziile CCR, cu atât mai mult dacă a fost parte din completul constituțional care le-a pronunțat: începând cu cele două care consacră necesitatea existenței insultei și calomniei în țara noastră (decizia 62/2007 și 206/2013) cu privire la care trebuie urgent să propună reincriminarea acestora, până la acelea care atenționează asupra pericolului corupției și consacră imposibilitatea condamnaților penal de a ocupa funcții de demnitate publică:

Prezumția de nevinovăție, de bună-credință și de loialitate a acesteia au fost desființate ca efect al hotărârii definitive de condamnare, astfel încât, indiferent de modul de executare al pedepsei, unei astfel de persoane nu i se mai poate încredința de către stat exercițiul autorității publice, întrucât, prin condamnarea penală, persoana care ocupă demnitatea publică pierde legitimitatea și încetează de a mai fi în acord cu interesele generale ale comunității care i-a încredințat mandatul….. Or, în condițiile în care acest efort al autorităților statului de a combate fenomenul de corupție nu are ca rezultat înlăturarea persoanelor condamnate pentru fapte de corupție de la exercițiul autorității de stat, întregul demers legislativ și judiciar apare ca inutil” (Decizia CCR nr. 536/2016).

Fenomenul corupției este considerat a fi una dintre cele mai grave amenințări cu privire la instituțiile statului de drept, democrație, drepturile omului, echitatea și justiția socială, cu efecte negative asupra activității autorităților și instituțiilor publice și asupra funcționării economiei de piață. Corupția se constituie într-un obstacol al dezvoltării economice a statului și compromite stabilitatea instituțiilor democratice și fundamentul moral al societății. În consecință, în ultima perioadă, politica penală declarată a statului a fost aceea de a intensifica eforturile în scopul adoptării unor acte normative în materia combaterii corupției, care, printre altele, să prevadă incriminarea coordonată a tuturor infracțiunilor de corupție la toate nivelurile autorităților și instituțiilor statului” (Decizia CCR nr. 2/2014)

6 comentarii »

 1. Basescu spunea ca Romania e stat mafiot.Dar se referea la procurori si judecatori.Cred ca stie el ce stie si nu este penal.,,de fapt el a construit statul asta,care acum se rasfrange asupra familiei lui.Procurorii si judecatorii chiar nu au treaba?Se intalnesc cu ambasadori,de ziua revolutiei franceze se duc la inalniri dineuri…se duc sa se vada si cu „oamenii” lui Soros in UE.

  Comentariu de viorelcostin902204665 — 27/02/2018 @ 9:30 AM | Răspunde

  • Ai naibii, magistratii astia, au si ei viata sociala! Cum de nu ii inchideti intr-o cusca sa le dati drumul numai cand au dosare, iar atunci sa procedeze cum le dictati dvs?!

   Comentariu de Cristi Danilet — 27/02/2018 @ 10:08 AM | Răspunde

   • E ok sa aibă viată socială și să mănânce și ei o sarma și o bucată de tort din când în când.
    Ce e inadmisibil e că încep să-și dea cu părerea despre ce e bine si ce e rău, ba chiar mai dau si cate un interviu în care nu închină ode partidului si conducătorului iubit.
    Aici e problema.

    Comentariu de treebeard00 — 27/02/2018 @ 11:12 AM | Răspunde

   • Lasati domnule judecator, nu va complicati cu astfel de nebuni care inainte de a deachide gura, uita sa lege si creierul !!!! Va felicit pentru ceea ce faceti si va doresc mult succes !!!/sper sa va vad intr-o functie muuuult mai mare, unde puteti face mult mai mult bine tarii, atat de macinata de mafia asta politica, mult mai periculoasa decat cosa nostra sau n’dragheta!!! O zi buna!!

    Comentariu de Corneliu ichim — 27/02/2018 @ 6:50 PM | Răspunde

 2. Ati subliniat foarte bine dl judecator 3 dintre principalele indatoriri pe care ar trebui sa le aiba un ministru al justitiei. Doar ca ar trebui adaugat ca aceste indatoriri ar trebui sa le aiba nu doar ministrul justitiei, ci orice magistrat. Si tot asa precum se pare ca actualul ministru al justitiei a uitat de aceste indatiriri, tot asa se pare ca mai exista inca destui magistrati care au uitat si ei de ele..

  Comentariu de rocambole — 27/02/2018 @ 8:23 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: